Zupa krem z dyni – przepis idealny na jesień!
Krem z dyni to jedna z popularniejszych zup przygotowywanych w sezonie jesiennym. Swoją największą popularność zupa dyniowa zyskała pod koniec XVIII w. – wówczas spożywano ją w zakonach, szkołach i szpitalach Francji. Dynia ze względu na możliwość uprawy na prawie wszystkich kontynentach obecna jest w niemal wszystkich kuchniach świata. Przepisy na krem z dyni zagościły na stałe w literaturze kulinarnej pod koniec XX w. i królują do dziś w książkach kucharskich pod wieloma wariantami. Mogą różnić się smakiem, doprawieniem, ale i tak zawsze smakują wyśmienicie. Mogą być doprawiane na słodko cukrem, albo na ostro gałką muszkatołową i cynamonem.
Zupy-kremy są cenione przez wielu smakoszy. Różnią się od tradycyjnych zup przede wszystkim konsystencją, która jest wyraźniej gęsta. Są sycące, a jednak nie są bombą kaloryczną. Jeśli dodamy do nich odpowiednich przypraw, świetnie rozgrzeją organizm w chłodniejsze dni.
Dynia cenna dla zdrowia i urody
Ludowa medycyna od lat wykorzystuje dynię, jako produkt wspomagający leczenie takich dolegliwości jak zapalenie żołądka i jelit, robaczycę, problemy z wątrobą i nerkami, bóle brzucha, a nawet w przypadku przerostu gruczołu krokowego. Dziś poleca się jej spożywanie m.in. z uwagi na sporą zawartość potasu, który jest niezbędny w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Oprócz tego dynia dostarcza witaminy, która korzystnie oddziałuje na wzrok oraz kondycję naszej skóry. Jej pestki są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed odkładaniem się cholesterolu, a pośrednio również przed zagrożeniem miażdżycy. Od pokoleń używa się tych pestek jako środka do odrobaczania – właściwość ta wynika z obecności kukurbitacyny w pestkach, która poraża układ nerwowy pasożytów.
ZUPA KREM Z DYNI – PRZEPIS
Gotowe w 30 min, 5 porcji
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido
- 10 dag daktyli bez pestek
- 200 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 szczypta szafranu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli, olej sezamowy do polania
Sposób przygotowania:
Usuwamy pestki z dojrzałej dyni i kroimy ją w kostkę. W przypadku dyni hokkaido nie ma konieczności obierania jej ze skórki, ponieważ jest wystarczająco miękka.
Szklankę wody mieszamy w garnku z pokrojoną dynią i daktylami – gotujemy pod przykryciem do momentu zmięknięcia dyni.
Następnie dodajemy przyprawy, mleko kokosowe i całość miksujemy. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy jeszcze szklankę lub więcej wody i ponownie miksujemy. Zupę podajemy na gorąco, skropioną olejem sezamowym.
Historia od kuchni
- W Etiopii pestki dyni stanowiły popularny środek przeczyszczający
- W Polsce pestki dyni od wieków stosowane były, jako niezastąpiony afrodyzjak
- W dawnych wierzeniach ceniono dynię za moc długowieczności
- Na Haiti zupa z dyni była uważana za wykwintną, dlatego zabraniano jej spożywania niewolnikom
Koniecznie obejrzyj też film na temat niezwykłych właściwości pestek dyni.