Morwa biała liść 100g
Morwa biała liść 100g

Morwa biała liść 100g

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAUkraina
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

7,49 zł

RABAT - 17%

8,99 zł

-17

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Morwa biała liść 100g VIVIO Wartości odżywcze

SKŁAD: 100% morwa biała liść (Morus alba L.)


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Morwa biała liść 100g VIVIO Zastosowanie

Zastosowanie morwy w codziennej kuchni

W kuchni wykorzystuje się głównie owoce morwy. Morwa ma podobne do jeżyn owoce, które mają różną barwę - barwy od białej poprzez różową, aż do czarnej. Dojrzewają one pod koniec lipca i szybko opadają. Są jadalne, chociaż smaczniejsze są owoce morwy czerwonej i czarnej (bardzo rzadko występującej w Polsce) – gdyż są soczyste i mają słodko-kwaśny smak (owoce morwy białej są raczej mdłe). Z ciemnych jagód morwy można wytwarzać dżemy, marmolady, soki i kompoty, wina, likiery oraz nalewki.


Morwa biała liść 100g VIVIO Opis

Morwa to roślina, której właściwości i działanie od lat są przedmiotem badań naukowców. Najbardziej zbadaną odmianą jest morwa biała, która zwiera substancje obniżające poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko rozwoju miażdżycy. Ponadto morwa może być środkiem na odchudzanie. Morwa biała (Morus alba L.) i morwa czarna to rośliny pochodzące z Azji południowo-wschodniej, przede wszystkim z północnych Chin. Ich właściwości lecznicze, a przede wszystkim ekstrakt z liści tych roślin, są wykorzystywane od wieków. Istnieje ponad 150 odmian morwy. Jednak najpopularniejszymi są właśnie morwa biała, morwa czarna i morwa czerwona. Co jeszcze warto wiedzieć o tej roślinie?

Gdzie kupić morwę białą?

Morwa biała na odchudzanie. Jak stosować?

Morwa biała - czy stosować u diabetyków?

  • Zastosowanie morwy białej w codziennej kuchni i nie tylko

  • Przepisy z dodatkiem morwy białej

 

Morwa biała - co to jest

Niezwykłe właściwości morwy białej odkryli Chińczycy. To właśnie z tamtej cywilizacji pochodzi to drzewo. Początkowo uprawiano morwę białą przez wzgląd na hodowlę jedwabników, które żywiły się jej liśćmi. Potem zaczęto zauważać jej lecznicze działanie. Z Chin uprawa morwy przeniosła się na inne kontynenty, by w XI wieku dotrzeć do Europy. W Polsce to roślina dość popularna, często sadzi się ją w celach ozdobnych. Dojrzałe owoce morwy białej są jadalne, natomiast zdecydowanie najwięcej właściwości leczniczych mają jej liście. Zawierają wiele cennych związków, w tym szeroką gamę witamin z grupy B: niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz pirydoksynę.

Morwa biała - właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie

Jak już wspomnieliśmy owoce morwy białej są jadalne, natomiast zdecydowanie najwięcej właściwości leczniczych mają jej liście. Zawierają wiele cennych związków, w tym szeroką gamę witamin z grupy B: niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz pirydoksynę. Liście morwy białej od wieków były wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej. Chińczycy szybko zauważyli bowiem, że ich spożywanie pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi oraz dodatkowo posiadają one także działanie odchudzające.

Dzięki tym właściwościom liście morwy białej zaczęły cieszyć się ogromną popularnością na całym świecie, także w Polsce. Liście morwy białej dobrze wpływają bowiem także na poziom cholesterolu, chronią naszą wątrobę i nerki oraz posiadają właściwości detoksykujące.

W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano liście morwy białej m.in. w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu. Podobne właściwości wykazywały także ekstrakty z kory korzenia morwy, które dodatkowo wykorzystywane były przeciwzapalnie, jako środki chroniące wątrobę i nerki, a także jako środki przeciwbólowe. Liście morwy białej mają działanie lecznicze, gdyż wykazują działanie moczopędne, przeciwgoryczkowe, pobudzające laktację, antyoksydacyjne, antyhiperglikemiczne, obniżające poziom glukozy we krwi. Ponadto, w liściach zawarte są witaminy z grupy B – tiamina (B1), ryboflawina (B2) oraz pirydoksyna (B6), a także kwas nikotynowy (witamina PP), które korzystnie wpływają na pracę mózgu. Wyciąg z korzeni morwy białej z kolei przeciwdziała rozwojowi nowotworów, zaś kora korzenia wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Morwa biała na odchudzanie

Morwa biała dzięki swoim właściwościom wykorzystywana jest jako środek na odchudzanie. Wyciąg z liści morwy białej bowiem, hamuje aktywność enzymów, które odpowiedzialne są za rozkład cukrów złożonych do prostych. Dlatego też, nie ulegają one wchłonięciu w układzie pokarmowym. Ograniczone wchłanianie węglowodanów uniemożliwia odkładanie się tkanki tłuszczowej. Z tego powodu, morwa biała w naturalny sposób wspomaga procesy odchudzania. Ponadto, hamuje również łaknienie, co eliminuje problem podjadania między posiłkami. Korzystne jest także picie soku z morwy białej, gdyż znacząco zmniejsza on stężenie trójglicerydów w wątrobie. Co więcej, jej owoce są bogatym źródłem antocyjanów, wykazujących pozytywne działanie u osób z otyłością oraz nadwagą.

Naukowcy udowodnili, że ekstrakt z morwy podawany przez 32 dni myszom z otyłością dietozależną powodował obniżenie masy ciała zwierząt. W związku z tym morwa może być dobrym środkiem na odchudzanie. To być może wyjaśnia, dlaczego wzrasta konsumpcja herbaty z jej liści, zwłaszcza w Japonii.

Przeciwskazania dotyczące spożywania morwy białej

Stosowanie morwy białej w formie herbaty, soku czy tabletek, podobnie jak w przypadku suplementacji innymi preparatami na odchudzanie, wiąże się z możliwością wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych. Należy zatem pamiętać, że morwa biała może wchodzić w reakcje z innymi lekami. Wpływa ona na poziom glukozy we krwi, z tego powodu ostrożność powinny zachować osoby, cierpiące na cukrzycę. Ponadto, morwa biała może nasilać także skutki uboczne leków, które obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo, zażywanie morwy białej nie jest wskazane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby, które są uczulone na składniki suplementów.

Morwa biała - cena

Morwa biała sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 100 gramów. Za opakowanie takiego produktu zapłacimy około 8,00-12,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Zaleca się, aby kupować gotowe produkty ze sklepów ze zdrową żywnością lub sprawdzonych sklepów internetowych, w których znajdziemy najwyższą jakość i gwarancję bezpieczeństwa, iż rośliny przeznaczone do produkcji uprawiane były w wolnych od zanieczyszczeń warunkach.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące morwy białej:

Pytanie 1: Gdzie kupić morwę białą? Morwę możemy kupić zarówno w marketach spożywczych, sklepach zielarskich, jak i aptekach. Niemniej jednak, warto poszukać jej również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas nie tylko otrzymamy możliwość zakupu produktu w najwyższej jakość, ale również w atrakcyjnej cenie.

Pytanie 2: Morwa biała na odchudzanie. Jak stosować? Morwa biała dostępna jest w aptekach w różnej postaci – tabletek, herbat, soków i suszonych owoców. Dlatego też, w zależności od indywidualnych preferencji można ją różnorako przyjmować. Warto jednak podkreślić, że najlepsze efekty przynosi zaparzanie suszonej morwy białej i regularne picie jej w postaci naparu (herbatki).

Pytanie 3: Morwa biała - czy stosować u diabetyków? Morwa biała zawiera kilka składników, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Jednym z nich jest związek o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina) oraz jego pochodne. Związek ten, rozpuszczalny w wodzie, występuje tylko w liściach morwy, a jego działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, takie jak glukoza, co z kolei prowadzi do obniżenia poposiłkowej hiperglikemii.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Morwa biała liść 100g VIVIO Opinie o produkcie: Morwa biała liść 100g

Morwa biała liść 100g VIVIO przepisy / Morwa biała liść 100g VIVIO zastosowanie

Mon Tea - herbatka dla diabetyków

Mon Tea - herbatka dla diabetyków

Składniki:

- 1 g liści morwy białej
- 100 ml gorącej wody (98°C)

 

Sposób przyrządzania:

W Korei, Japonii i Chile liście morwy białej od dawna są wykorzystywane do przygotowywania Mon Tea – herbaty przeciwcukrzycowej.

Liście morwy zalać wrzątkiem i zaparzać od 3 do 5 minut. Tak przygotowana herbata pozwala zahamować aktywność enzymów, które są odpowiedzialne za rozkładanie cukrów. Należy ją pić 1 – 2 razy dziennie.


Dżem z owoców morwy

Dżem z owoców morwy

Składniki:

- 600 g owoców morwy białej
- 500 g cukru
- ziarenka z jednej laski wanilii
- sok z jednej limonki

Sposób przygotowania:

Owoce morwy przepłukać wodą, oczyścić z szypułek. Wsypać do garnka o grubym dnie i dusić kilka minut na małym ogniu, potem rozgnieść owoce. Dodać cukier, ziarenka wanilii i sok z limonki. Gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, tak, aby osiągnąć konsystencję dżemu. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków, zamknąć i pasteryzować przez 15 minut.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również