Mięta pieprzowa liść 100g
Mięta pieprzowa liść 100g
Mięta pieprzowa liść 100g
Mięta pieprzowa liść 100g

Mięta pieprzowa liść 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

4,99 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mięta pieprzowa liść 100g Wartości odżywcze

SKŁAD: 100% suszone liście mięty pieprzowej (Mentha piperita)


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mięta pieprzowa liść 100g Zastosowanie

Napar z mięty pieprzowej stosuje się w w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha, wzdęciach i braku łaknienia. Poza tym można ją stosować na zmiany skórne, powstałe w przebiegu ospy czy opryszczki. Substancje zawarte w ekstrakcie z liści pobudzają czynności wydzielnicze żołądka, jelit i wątroby, stymulują wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co ułatwia trawienie i wchłanianie związków zawartych w pokarmach.

 

Zastosowanie mięty pieprzowej w codziennej kuchni

Mięta z powodzeniem może służyć w kuchni. Stosowana bywa jako przyprawa do gotowania potraw. Świeże listki mięty dobrze komponują się z deserami, można je dodawać do sałatek, dipów, sosów. Mięta to popularna przyprawa w kuchni angielskiej – wykorzystuje się ją do przyrządzania sławnych sosów miętowych. Jest również bardzo często używana w kuchni amerykańskiej, przyprawia się nią sałatki owocowe i warzywne. Jednak najczęściej dodaje się ją do koktajli i deserów.


Mięta pieprzowa liść 100g Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych mięty pieprzowej

Mięta należy do rodziny roślin jasnotowatych. Jednak nazwa „mięta” może odnosić się do nawet ponad 40 gatunków tej rośliny. Wśród rodzajów mięty te najpopularniejsze to: mięta pieprzowa, mięta polna, mięta zielona, mięta imbirowa, wonna, długolistna, nadwodna czy też mięta polna. Mięta znana jest od tysiącleci i szeroko wykorzystywana w kuchni i w medycynie. Jest popularnym składnikiem gum do żucia, past do zębów i płynów do ust, a także kosmetyków i perfum.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita), zwana także miętą lekarską, to zioło, którego właściwości i działanie doceniano już w starożytności. W lecznictwie znalazło zastosowanie ziele mięty pieprzowej, liście mięty pieprzowej, olejek i mentol (Mentholum), który uzyskiwany jest z olejku z mięty pieprzowej przez wymrażanie. Mięta pieprzowa znajduje zastosowanie w kuchni i ludowej medycynie od wieków. Polecana jest przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha, wzdęciach i braku łaknienia.

Gdzie kupić miętę pieprzową?

Mięta pieprzowa - jak parzyć w prawidłowy sposób?

Mięta pieprzowa - na co pomaga?

  • Przepisy z dodatkiem mięty pieprzowej

Co to jest i jak wygląda mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa znajduje zastosowanie w kuchni i ludowej medycynie od wieków. Mięta pieprzowa polecana jest przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha, wzdęciach i braku łaknienia. W starożytności napar z mięty był polecany na łagodzenie objawów migreny. Poza tym można ją stosować na zmiany skórne, powstałe w przebiegu ospy czy opryszczki.

Mięta pieprzowa charakteryzuje się silnym, przyjemnym zapachem. Łodyga sięga 90 cm wysokości, jest prosta, rozgałęziona, naga lub słabo owłosiona. Jej liście są podłużnie jajowate lub jajowate, nierówno ostro piłkowane, pod spodem na nerwach krótko owłosione.

Mięta pieprzowa – właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie

Najważniejszą substancją czynną pochodzącą z liści mięty pieprzowej jest olejek miętowy. Zawiera on ponad 30 związków chemicznych z jego głównym składnikiem – mentolem. Olejek miętowy działa chłodząco, dezynfekująco i rozkurczowo oraz wspomaga ukrwienie. Oprócz olejku, liście mięty pieprzowej zawierają także garbniki, kwasy fenolowe, gorycze, sole mineralne oraz flawonoidy, a wśród nich te o dobroczynnym wpływie na zdrowie: rutynę, luteolinę, apigeninę i hesperydynę. Preparaty zawierające wyciągi z tej rośliny stosowane są przede wszystkim wewnętrznie przy dolegliwościach żołądka, jelit oraz dróg żółciowych. Zaleca się ich stosowanie także przy nieżytach górnych dróg oddechowych, a zewnętrznie – przy bólach głowy i migrenach. Mięta wykazuje właściwości rozkurczowe i rozluźniające - obniża napięcie mięśni gładkich jelit, dróg żółciowych i moczowych. Substancje zawarte w ekstrakcie z liści pobudzają czynności wydzielnicze żołądka, jelit i wątroby, stymulują wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co ułatwia trawienie i wchłanianie związków zawartych w pokarmach.

Zalecane jest także stosowanie samego olejku miętowego. Polecany jest on jako środek wspomagający w nieżytach górnych dróg oddechowych (do inhalacji) oraz łagodzeniu stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej. Wyciągi z liści mięty stosowane zewnętrznie w postaci maści wykazują działanie łagodzące i przeciwświądowe. Z tego względu zaleca się ich wykorzystanie w przebiegu ospy wietrznej oraz do gojenia pęcherzy w przebiegu opryszczki. Olejek miętowy zalecany jest także miejscowo w bólach mięśniowych.

Mięta pieprzowa na dolegliwości żołądkowe

Napar z mięty wzmaga produkcję żółci, soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Picie jej przynosi również ulgę przy zaparciach, wzdęciach czy zatruciach pokarmowych. Ma działanie rozkurczowe, które przynosi ulgę w bólach brzucha, pozbawiając uczucia ciężkości. Ponadto można ją stosować w nieżycie żołądka oraz w syndromie drażliwego jelita. Mięta pieprzowa przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit, umożliwia odpowiednie przemieszczanie treści jelitowej oraz odejście gazów, a tym samym zapobiega wzdęciom.

Mięta pieprzowa w kosmetyce

Olejek miętowy daje uczucie orzeźwienia i odświeżenia, wykorzystywany jest w kosmetykach o działaniu oczyszczającym oraz łagodzącym. Olejek z mięty pieprzowej używa się w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji cery problematycznej, tj. tłustej i trądzikowej. Zawarty w nich mentol świetnie wpływa na pozbawioną blasku skórę, rozświetlając ją, jednocześnie kontrolując wydzielanie sebum. Kilka kropli można dodać do ulubionej maseczki do twarzy, np. takiej na bazie glinki kosmetycznej, wzbogaci wtedy jej skład i nada wspomagających właściwości, w tym antybakteryjnych.

Aby pozbyć się zaskórników należy zastosować kąpiel parową z suszonych liści mięty – wystarczy zalać wrzątkiem garść ziół, pochylić głowę nad parą i okryć się szczelnie ręcznikiem. Przesycone mentolem powietrze dokładnie oczyści zatkane pory, odkazi oraz ukoi podrażnioną skórę.

Mięta pieprzowa na wątrobę i drogi żółciowe

Przetwory z mięty pieprzowej mogą być stosowane w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyk żółciowego, a także w lekkiej niewydolności wątroby i zmniejszonym wytwarzaniu żółci. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie mięty pieprzowej pomocniczo w kamicy żółciowej i żółtaczce oraz w okresie rekonwalescencji po przebytym zapaleniu wątroby.

Przeciwskazania dotyczące spożywania mięty pieprzowej

Chociaż mięta ma wiele dobroczynnych właściwości, jeśli jest nadużywana, może zaszkodzić. Napary z mięty pieprzowej nie są polecane osobom cierpiącym na nadkwasotę i zgagę ze względu na stymulację wydzielania soku żołądkowego. Olejek miętowy podany doustnie w dawkach większych niż lecznicze może spowodować bóle brzucha, wywoływać wymioty i działać nasennie. Nałożony na skórę może powodować reakcje alergiczne, podrażnienia i zaczerwienienia, dlatego na początku stosowania zaleca się wetrzeć kroplę i sprawdzić, czy nie występują działania niepożądane.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mięty pieprzowej:

Pytanie 1: Gdzie kupić miętę pieprzową? Miętę pieprzową możemy kupić zarówno w marketach spożywczych, sklepach zielarskich, jak i aptekach. Niemniej jednak, warto poszukać jej również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas nie tylko otrzymamy możliwość zakupu produktu w najwyższej jakość, ale również w atrakcyjnej cenie.

Pytanie 2: Mięta pieprzowa - jak parzyć w prawidłowy sposób? Łyżeczkę suszonej mięty pieprzowej należy zalać 200 ml wrzącej wody, a następnie odstawić pod przykryciem na około 5-10 minut. Tak przygotowany napar można spożywać kilka razy dziennie lub w przypadku niestrawności.

Pytanie 3: Mięta pieprzowa - na co pomaga? Napar z mięty pieprzowej stosuje się w w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha, wzdęciach i braku łaknienia. Poza tym można ją stosować na zmiany skórne, powstałe w przebiegu ospy czy opryszczki. Substancje zawarte w ekstrakcie z liści pobudzają czynności wydzielnicze żołądka, jelit i wątroby, stymulują wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co ułatwia trawienie i wchłanianie związków zawartych w pokarmach.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Mięta pieprzowa liść 100g Opinie o produkcie: Mięta pieprzowa liść 100g

Mięta pieprzowa liść 100g przepisy / Mięta pieprzowa liść 100g zastosowanie

Lody ze świeżymi truskawkami i listkami mięty pieprzowej

Lody ze świeżymi truskawkami i listkami mięty pieprzowej

Składniki:

- 1 opakowanie lodów czekoladowych lub Twoich ulubionych

- kilka świeżych truskawek

- kilka listków świeżej mięty pieprzowej

 

Sposób przygotowania:

Do pucharka nakładamy 2-3 gałki loda. Na wierzch kładziemy połówki truskawek i kilka listków mięty.


Sos miętowy do mięs i dań z grilla

Sos miętowy do mięs i dań z grilla

Składniki:

- 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego

- 100 g świeżej mięty

- 3 łyżki winnego octu

- 3 łyżki wody

- sól morska do smaku

 

Sposób przygotowania:

Miętę umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Oberwać listki z głównych łodyżek i drobniutko posiekać. Do małego rondelka dodać cukier, ocet i wodę i gotować na wolnym ogniu aż do uzyskania konsystencji syropu. Dodać pokrojoną miętę i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i gotowy sos ostudzić. Można dodatkowo zblendować, jednak wtedy sos stanie wie rzadszy. Tak przygotowany sos miętowy jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz dań z grilla. W Wielkiej Brytanii podawany jest do pieczonej baraniny.


Napar z mięty pieprzowej

Napar z mięty pieprzowej

Składniki:

- 1 łyżeczka suszu mięty pieprzowej

- 1 szklanka wrzątku

 

Sposób przygotowania:

Przygotowanie naparu z mięty pieprzowej jest bardzo proste. Wystarczy wsypać susz do kubka lub filiżanki, zalać wrzątkiem i odstawić na 5-10 minut do zaparzenia. Pić ciepłe lub schłodzone z plasterkiem cytryny.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety

Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]

czytaj więcej...