Lukrecja korzeń cięty 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

7,99 zł

RABAT - 20%

9,99 zł

-20

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Lukrecja korzeń Opis

Lukrecja jest popularnym dodatkiem do wielu produktów spożywczych. Z uwagi na charakterystyczny aromat i słodki smak wykorzystuje się ją do produkcji czekolad, cukierków, lodów, ciast, napojów i gum do żucia. Jest także stosowana w przemyśle farmaceutycznym do maskowania gorzkiego smaku i nieprzyjemnego zapachu leków. Łagodzące i nawilżające właściwości lukrecji sprawiły, że znalazła ona zastosowanie również w kosmetyce. Związki zawarte w korzeniu lukrecji wykazują działanie przeciwwrzodowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Poniżej wszystko co powinieneś wiedzieć o tej roślinie.

Co tej jest lukrecja?

Lukrecja to bylina, która należy do rodziny bobowatych. Znana w medycynie chińskiej od tysięcy lat. Stosowana w starożytnym Rzymie i Grecji. Wywar z korzeni lukrecji wykorzystywany jest dzisiaj do obrzędów kulturowych w Indiach. Kąpie się w nim posągi Buddy w dniu jego urodzin. Spływające krople uważane są za lek. Łacińska nazwa lukrecji - Glycyrrhiza - oznacza w wolnym tłumaczeniu „słodki korzeń”. W języku polskim znana również jako „słodnia”. Może dorastać nawet do 1,5 m wysokości. Posiada charakterystyczne kwiaty, które przybierają kolor fioletowy, liliowy lub biały. Owoce to strąki, posiadające skórzastą okrywę. W ich wnętrzu znajduje się od 3 do 5 nasion. Typowy dla tej rośliny jest bardzo rozbudowany system korzeniowy i to właśnie ta część jest najczęściej wykorzystywana w przemyśle spożywczym oraz w celach leczniczych. Zbiory przypadają na okres późnej jesieni i wczesnej wiosny. Części podziemne są suszone w zacienionym i przewiewnym miejscu. Następnie korzeń lukrecji poddawany jest mieleniu i w takiej formie zazwyczaj trafia do sprzedaży. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się także ekstrakt ze świeżych korzeni. Gdzie występuje lukrecja? W stanie naturalnym możemy spotkać ją w rejonie Morza Śródziemnego. Porasta tereny Hiszpanii, Włoch, Grecji, Syrii, Turcji i Iranu. Obecnie powszechnie uprawiana w wielu krajach i w kilku odmianach. Można ją spotkać nawet w polskich ogrodach.

Zastosowanie w kosmetyce

Właściwości nawilżające i łagodzące lukrecji sprawiają, że jest ona składnikiem wielu kosmetyków. Zawarty w niej kwas glicyretynowy wykorzystuje się do produkcji ochronnych i pielęgnacyjnych kremów do rąk i twarzy, preparatów do opalania oraz balsamów łagodzących poparzenia słoneczne. Kwas ten wykazuje również działanie przeciwobrzękowe i dlatego też dodawany jest do kosmetyków przeciwcellulitowych. Składniki aktywne zawarte w korzeniu lukrecji wykorzystywane są także do produkcji preparatów do higieny jamy ustnej. Z uwagi na to, że są to substancje o wyczuwalnym słodkim smaku, stanowią składnik m.in past do zębów. Glabrydyna zawarta w tej roślinie wykazuje ponadto działanie wybielające, przeciwutleniające i przyspieszające gojenie ran. Związek ten zapobiega również pigmentacji będącej wynikiem działania promieni UVB. To tłumaczy dlaczego lukrecje wykorzystuje się do produkcji kremów do opalania. Właściwości łagodzące korzenia lukrecji sprawiają, że surowiec ten jest składnikiem wielu szamponów i odżywek do włosów. Domowa płukanka z lukrecji na włosy może wspomóc walkę z ich wypadaniem, staną się one bardziej nawilżone i miękkie. Do jej przygotowania wystarczą dwie łyżki mielonego korzenia i dwie szklanki wody. Miksturę należy zagotować, ostudzić i przecedzić. Stosuje się ją do ostatniego płukania włosów.

Gdzie kupić lukrecję?

Korzeń lukrecji dostępny jest w kilku formach. Najpopularniejszy i najtańszy jest korzeń mielony, który otrzymamy w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Najlepiej wybrać sprawdzonego dostawcę, ponieważ ma to wpływ na jakość produktu. Dobrym rozwiązaniem jest zakup całego korzenia, który dłużej zachowa świeżość, niż ten zmielony (cena za 100 gram – mniej niż 10 zł). Dla miłośników ekologicznych produktów dostępny jest również korzeń lukrecji bio. Jego cena będzie nieco wyższa. Najczęściej występuje on w całej lub drobno pociętej formie. W aptekach otrzymamy również suplementy diety zawierające wyciąg z korzenia lukrecji w formie kapsułek oraz płynny ekstrakt.

Przeciwwskazania. Interakcje z lekami.

Przyjmowanie korzenia lukrecji i preparatów z jego dodatkiem przez dłuższy okres czasu może powodować wystąpienie skutków ubocznych. Jednym z nich są obrzęki spowodowane zatrzymaniem w organizmie wody, zawroty głowy, podwyższone ciśnienie krwi, ospałość. Badania naukowe dowodzą, że długotrwałe stosowanie lukrecji może wywołać nadciśnienie tętnicze. Osoby przyjmujące doustne środki antykoncepcyjne powinny zachować szczególną ostrożność, ponieważ lukrecja może nasilać wskazane powyżej objawy długotrwałego jej stosowania. Nie zaleca się przyjmowania lukrecji kobietom w ciąży i karmiącym piersią, osobom cierpiącym na niewydolność nerek oraz choroby wątroby. Bezpieczna dawka to od 5 do 15 gram korzenia lukrecji na dobę. Nie powinno się jej stosować dłużej niż 4 do 6 tygodni.

Co zawiera?

Badania naukowe przeprowadzone do tej pory pozwoliły odkryć aż 400 składników chemicznych w korzeniu lukrecji. Są to przede wszystkim saponiny (głównie wspomniana wcześniej glicyryzyna), flawonoidy, kamryny, olejki eteryczne i polisacharydowe, sole potasowe i wapniowe. Składniki te są odpowiedzialne m.in. za jej słodki smak (niemal 10-krotnie słodszy od cukru) oraz zdolności zatrzymywania wody.

Na co pomaga lukrecja?

Naukowcy zwracają szczególną uwagę na aktywność biologiczną glicyryzyny występującej w lukrecji. Przypisuje się jej właściwości wykrztuśne (zmniejszenie lepkości śluzu w drogach oddechowych), przeciwzapalne na błony śluzowe przewodu pokarmowego i przeciwdrobnoustrojowe. Badania naukowe potwierdziły również wpływ tego składnika na przemiany hormonalne w naszym organizmie (zdolność do hamowania przemian kortyzolu). Zdaniem naukowców korzeń lukrecji może również hamować namnażanie wirusa opryszczki, działa także przeciwgrzybicznie. Lukrecja znajduje zastosowanie także w terapii osób cierpiących na wrzody. Podawanie sproszkowanego korzenia pacjentom z chorobą wrzodową spowodowało zmniejszenie dolegliwości bólowych oraz objawów zgagi. Testy laboratoryjne wykazały, że ekstrakt z korzenia tej rośliny przyspiesza odnowę śluzówki przewodu pokarmowego. Wyniki badań pokazują również, że istnieje szansa na wykorzystanie lukrecji w usprawnieniu zapamiętywania i uczenia u osób dotkniętych chorobą Alzheimera. Wszystkie wskazane powyżej właściwości lukrecji wymagają jednak potwierdzenia w toku dalszych, pogłębionych badań.

 

Bibliografia:

Kamila Kucharska-Ambrożej – „Aktualny stan wiedzy na temat chemizmu i aktywności biologicznej lukrecji gładkiej Glycyrrhiza glabra L.”; Postępy Fitoterapii 2017; 18(2): 158-16


Lukrecja korzeń Wartości odżywcze

Lukrecja korzeń cięty (Glycyrrhiza glabra)


Lukrecja korzeń KCAL

Lukrecja na odchudzanie? Ile ma kalorii?

W 100 gramach lukrecji znajdziemy około 390 kalorii. Dopuszczalna dzienna dawka to od 5 do 15 gram, więc w tej ilości bez obaw mogą stosować ją nawet osoby na diecie. Indeks glikemiczny lukrecji wynosi 78. Jest więc niższy niż tradycyjnych słodzików tj. cukier biały, czy trzcinowy. Oznacza to, że lukrecja może być ich zdrowszym zamiennikiem i warto włączyć ją do swojej diety, pamiętając przy tym o umiarze.


Lukrecja korzeń przepisy / Lukrecja korzeń zastosowanie

Słodnia do picia

Słodnia do picia

Z korzenia lukrecji można przygotować również napar.
Pół łyżki korzenia należy zalać szklanką zimnej wody i gotować około 7 minut pod przykryciem.
Jak pić? Należy odczekać około 15 minut i przecedzić. Napar najlepiej pić dwa razy dziennie. 


Lukrecja korzeń Zastosowanie

Korzeń lukrecji – zastosowanie

Lukrecja to bardzo popularny składnik kuchni włoskiej i francuskiej. Wykorzystuje się ją do przygotowywania deserów, ciast i lodów. Produkuje się z niej cukierki do ssania i żucia, które mają charakterystyczną czarną barwę i anyżowy smak. Słodycz lukrecji sprawia, że z łatwością wykorzystasz ją jako zamiennik cukru. Najmłodsi domownicy z pewnością będą zachwyceni domowymi żelkami z lukrecji. Do ich przygotowania wystarczy 30 gram mielonego korzenia, 9 łyżeczek żelatyny i 6 łyżek soku z cytryny. Lukrecje gotujemy w 500 ml wody na wolnym ogniu przez 30 minut. Odwar przecedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy żelatynę, sok z cytryny i podgrzewamy, pamiętając, by nie doprowadzić do wrzenia. Masę wstawiamy na kilka godzin do lodówki i żelki gotowe. A może są jakieś sprawdzone przepisy na wytrawne dania z wykorzystaniem lukrecji? Korzeń bardzo dobrze komponuje się z ryżem. Warto przygotować z jego dodatkiem domowe risotto. Wystarczy wrzucić do wody, w której będzie gotowany ryż kilka kawałków korzenia lukrecji, by później delektować się oryginalnym smakiem potrawy.

Dobrym pomysłem jest również dodanie szczypty zmielonego korzenia do ziołowej herbaty. Lukrecja doskonale komponuje się z imbirem. Nie najlepszym wyborem będzie w tym przypadku herbata owocowa lub cytrynowa z dodatkiem tego słodkiego korzenia.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

UWAGI

Zawiera lukrecję. Chorzy nad nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia.

Nie używać suplementu diety dłużej niż 6 tygodni bez porady lekarza.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety, która jest niezbędna dla zachowania dobrego stanu zdrowia.

Nie zaleca się stosowania przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osób cierpiących na nadciśnienie.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Lukrecja korzeń Opinie o produkcie: Lukrecja korzeń cięty 100g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również