info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Zioła prowansalskie przepisy, zastosowanie, opinie
Zioła prowansalskie przepisy, zastosowanie, opinie
Zioła prowansalskie przepisy, zastosowanie, opinie
Zioła prowansalskie przepisy, zastosowanie, opinie
Zioła prowansalskie przepisy, zastosowanie, opinie
Zioła prowansalskie przepisy, zastosowanie, opinie
Zioła prowansalskie przepisy, zastosowanie, opinie
Zioła prowansalskie przepisy, zastosowanie, opinie
Zioła prowansalskie przepisy, zastosowanie, opinie
Zioła prowansalskie przepisy, zastosowanie, opinie

Zioła prowansalskie 40g - VIVIO

3,49 zł(7)

Produkt niedostępny

POZOSTAŁE GRAMATURY:

Zioła prowansalskie - Wartości odżywcze

Bazylia, oregano, tymianek, cząber, estragon, rozmaryn


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Zioła prowansalskie - Zastosowanie

Zastosowanie w kuchni - do czego używać ziół?

Mimo tego, że zioła prowansalskie wywodzą się z kuchni francuskiej, można je wykorzystać także do potraw charakterystycznych dla innych rejonów świata. Świetnie przyjęły się także w kuchni polskiej. Ich niebywałą zaletą jest uniwersalność. Z powodzeniem możesz dodać je do zupy, sosu, sałatki, jajek, wszelkiego rodzaju marynat. Wzbogacisz nimi nie tylko smak dań mięsnych, ale także potraw z ryb i owoców morza. Zioła prowansalskie przydadzą się także podczas grillowania. Są zdrowszą, bo naturalną alternatywą dla gotowych mieszanek przyprawowych z dodatkiem soli i sztucznych polepszaczy smaku. Dodaje się je do pieczeni, mięsa mielonego dań z grilla, dań z drobiu oraz ryb. Można je mieszać z oliwą z oliwek lub sokiem z cytryny. Zioła prowansalskie stosuje się też  do przyprawiania młodych ziemniaków przed pieczeniem. Są polecane, jako przyprawa do tłustych potraw. Poprawiają też smak mało urozmaiconych potraw dietetycznych. Wprowadź powiew śródziemnomorskich smaków do swojej kuchni. Wypróbuj sprawdzone przepisy z dodatkiem ziół prowansalskich.

 

 

 


Zioła prowansalskie - Opis produktu

Zioła prowansalskie zawdzięczają swoją nazwę słonecznej Prowansji położonej na południu Francji. Ta bardzo aromatyczna mieszanka przypraw jest popularna na całym świecie. Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jej składniki zmieniały się na przestrzeni lat. Niegdyś wśród ziół prowansalskich można było odnaleźć koper włoski, estragon, a także tyburę ogrodową. Obecnie główny składnik mieszanki to rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, cząber i majeranek. Poznaj zastosowanie i właściwości ziół prowansalskich.

Co to są zioła prowansalskie?

To gotowa mieszanka rozdrobnionych przypraw dobranych w idealnych proporcjach. Główny jej składnik stanowi tymianek, który ma gorzkawy posmak i wyrazisty aromat. Wśród ziół prowansalskich nie może zabraknąć także rozmarynu o silnie sosnowym zapachu i korzennym aromacie. Podobnymi właściwościami odznacza się cząber. Nutkę orzeźwienia dodaje całości bazylia o cytrynowo-pieprzowym smaku. W składzie ziół prowansalskich odnajdziemy także oregano. Do oryginalnej, francuskiej mieszanki dodaje się również lawendę. Zioła prowansalskie to niezastąpiony dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań, ponieważ jej składniki pobudzają trawienie. Duża ilość substancji lotnych sprawia, że przyprawa ta jest niezwykle aromatyczna.

Gdzie kupić zioła prowansalskie i jaka jest ich cena?

Zioła prowansalskie są powszechnie dostępną i niedrogą przyprawą (40 gram kosztuje ok. 3 zł). Znajdziemy je niemal w każdym supermarkecie i sklepie spożywczym. Warto jednak wybrać dobrej jakości przyprawę, by cieszyć się w pełni jej aromatem. Dobrym i wygodnym rozwiązaniem są zakupy w sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Po otwarciu opakowania pamiętajmy, by trzymać zioła w szczelnie zamkniętym pojemniku. To przedłuży ich świeżość.

Czym zastąpić mieszankę ziół? Co wchodzi w jej skład?

Jeśli nie mamy pod ręką ziół prowansalskich, podobną mieszankę możemy przygotować w zaciszu domowym. Ciężko jednak odwzorować właściwe proporcje poszczególnych ziół. Najlepszym odzwierciedleniem oryginału będzie zmieszanie 5 łyżek suszonego tymianku, 3 łyżek cząbru, 2 łyżek majeranki, 5 łyżek rozmarynki oraz 1,5 łyżki suszonej lawendy.

Czy zioła prowansalskie mogą uczulać? Przeciwwskazania do spożycia.

Zioła prowansalskie, jak każda przyprawa pochodzenia roślinnego, może wywoływać reakcje alergiczne. Przeciwwskazaniem do stosowania mieszanki jest uczulenie na którykolwiek jej składnik. Dobrze zapoznać się ze składem umieszczonym na opakowaniu przez producenta. W razie niepokojących objawów, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem.

Czy są zdrowe?

Zioła prowansalskie wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięczają poszczególnym składnikom ziołowym w nich zawartym. Tymianek, który odnajdziemy w każdej mieszance ma działanie wykrztuśne, łagodzące chrypkę i kaszel. Oregano natomiast charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi. Cząber wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Bazylia łagodzi stany napięcia nerwowego. Wszystkie składniki doskonale się uzupełniają i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

Właściwości ziół prowansalskich?

Oprócz wskazanych powyżej ogólnych właściwości prozdrowotnych, zioła prowansalskie odznaczają się przede wszystkim działaniem wspierającym pracę układu trawiennego. Stosowane są przede wszystkim do potraw ciężkostrawnych i tłustych. Dlatego też stanowią niezastąpiony składnik dań mięsnych. Mieszanka ta zalecana jest przede wszystkim dla osób cierpiących na dolegliwości żołądkowe. Pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Zioła prowansalskie stosuje się także w diecie bezsolnej. Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny ograniczać spożyci soli. To właśnie dla nich zioła prowansalskie mogą być doskonałym zamiennikiem.

 


zioła prowansalskie

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY50g

RISOTTO Z PIECZARKAMI
PRZEPIS

RISOTTO Z PIECZARKAMI

Składniki:

- 1 szklanka ryżu brązowego
- 1 cebula
- 30 dag pieczarek
- 1 papryka czerwona
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie

Wykonanie:

Ryż ugotowuj. Do 2-2,5 szklanki zimnej wody wsyp ryż. Lekko posól. Po zagotowaniu się wody gotuj przez 30 - 35 minut na wolnym ogniu. 1 cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na masełku. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na maśle aż odparuje cała woda. Przypraw je odrobiną soli i ziół prowansalskich.
Paprykę czerwoną pokrój w kostkę.
Ugotowany ryż przełóż na patelnię z podsmażoną cebulką dodaj pieczarki i dokładnie wymieszaj. Dopraw sola i pieprzem. Na koniec dodaj świeżą papryką i kukurydzą konserwową. Wymieszaj.

Faszerowana i zapiekana cukinia
PRZEPIS

Faszerowana i zapiekana cukinia

Składniki:

- 2 młode cukinie
- 1 szklanka ugotowanego ryżu Basmati
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 nieduża cebulę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 dojrzałe pomidory
- tarty parmezan do posypania

Wykonanie:

Cukinię dokładnie umyj, wydrąż gniazda nasienne.
Na oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj mieloną wołowinę i smaż przez ok. 5 minut. Dopraw ziołami, solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszaj z ugotowanym wcześniej ryżem Basmati.
Cukinie napełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry pomidory, posyp parmezanem i zapiecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20 minut.

ZAPIEKANA FASZEROWANA PAPRYKA
PRZEPIS

ZAPIEKANA FASZEROWANA PAPRYKA

Składniki:

- 4 duże papryki
- pół szklanki czarnego ryżu
- kilka pieczarek
- małą puszkę kukurydzy
- łyżeczkę ziół prowansalskich lub przyprawy do pizzy
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Pieczarki obierz, pokrój i podsmaż na maśle.
Ugotowany ryż połącz z pieczarkami, dodaj kukurydzę i dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Odetnij górną część papryk, wydrąż nasiona. Środek papryk wypełnij farszem. Piecz w piekarniku ok. 25-35 minut w temperaturze 200°C.

Polędwiczki z indyka
PRZEPIS

Polędwiczki z indyka

Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy

Wykonanie:

Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. 

Letnia sałatka warzywna z dodatkiem oleju rzepakowego
PRZEPIS

Letnia sałatka warzywna z dodatkiem oleju rzepakowego

Składniki:

  • Około 2-3 garści pokruszonej sałaty lodowej;
  • Około 40-50 gramów świeżego ananasa;
  • ½ ogórka zielonego;
  • 10 pomidorków koktajlowych;
  • 100g grillowanej w ziołach piersi z kurczaka;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1 kawałek chleba pełnoziarnistego;
  • Szczypta ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

Zgrillowaną pierś z kurczaka potnij na mniejsze kawałki;
Sałatę dokładnie opłucz, osusz i przełóż do dużej miski;
Pomidorki koktajlowe przetnij na pół i dodaj do sałatki;
Ogórka dokładnie umyj, a następnie przetnij na pół i pokrój w talarki;
Pokrojonego w kostkę ananasa dodaj do powyższych składników;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: olej rzepakowy, sok z cytryny oraz miód;
Do warzyw dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przygotowany sos. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki;
Pokrój kawałek pieczywa razowego w drobną kostkę i posyp go ziołami prowansalskimi;
Rozgrzej patelnie i przełóż na nią pokrojony chleb. Smaż go, aż do momentu powstania chrupiących grzanek;
Gotowe grzanki dodaj do sałatki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym
PRZEPIS

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki:

- 200g kaszy gryczanej
- 150g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- olej rzepakowy
- papryka słodka i ostra
- pieprz, sól
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czubryca zielona- sos pomidorowy

Wykonanie:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Mięso posiekaj w drobną kostkę.
Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso – duś przez kilka minut.
Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę – dopraw do smaku.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta śródziemnomorska – najważniejsze zasady i wpływ na zdrowie

W latach 60-tych ubiegłego wieku uwagę naukowców z całego świata zwrócił fakt, iż mieszkańcy regionu morza śródziemnego znacznie rzadziej zmagają się z takimi zaburzeniami stanu zdrowia, jak cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby nowotworowe. Dlatego też, rozpoczęto intensywne poszukiwanie czynnika, który sprzyjał dobremu zdrowiu niniejszej ludności. Okazuje się, że za długowieczność mieszkańców […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety

Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]

czytaj więcej...