Z jakich ziół przygotować wartościowe herbatki?
Warto znać zastosowanie popularnych roślin, ponieważ pomagają one nam w naturalny sposób pozbyć się dokuczliwych dolegliwości bez konieczności stosowania lekarstw. Wykorzystuj więc ich moc każdego dnia!

Zioła pomagają zarówno na drobne, jak i poważne dolegliwości. Oto kilka przykładów.
- Ziołomiód
Do przygotowania preparatu z ziołomiodu potrzebne nam będą: nasiona czarnuszki, kwiat koniczyny, korzeń wilżyny, kłącze pokrzywy i znamiona kukurydzy. Wszystkie te zioła mieszamy w równych proporcjach. Miód wrzosowy bądź akacjowy łączymy z 40% alkoholem i wytrawnym winem. Na każdą łyżkę miodu należy dodać 1 łyżeczkę ziół, wina i alkoholu. Tak powstałą mieszankę odstawiamy na 3 dni. Następnie zażywamy 2 razy dziennie po 1 łyżce. Kuracja powinna trwać 3 miesiące, po czym robimy przerwę i zaczynamy od początku.
- Herbatka kojąca nerwy
Składniki: 10g kolendry, 10g kminku, 15g głogu, 15g rozdrobnionego korzenia kozłka, 25g dziurawca i 25g serdecznika. Zioła mieszamy ze sobą. Następnie 1 łyżkę ziołowej mieszanki wsyp do termosu, zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw na godzinę. Pij w ciągu dnia. Można dosłodzić miodem lub ksylitolem.
- Jeżówka na stany zapalne
Jeżówka jest pomocna w okresach obniżonej odporności i przeziębieniach, ale nie tylko. Jest doskonała na stany zapalne skóry. Z korzenia echinacei przygotowujemy napar, który pomoże przy zakażeniach intymnych i zapaleniach pęcherza. Jak przygotować napar? 1 łyżkę suszonego korzenia rozdrobnij i zalej 200ml wody. Zaparzaj pod przykryciem 20 minut.
- Napar z owoców jałowca
Napar ten działa żółciopędnie i pobudzająco na żołądek i wątrobę. Wspomaga też usuwanie z organizmu szkodliwych i zbędnych produktów przemiany materii. 1 łyżeczkę suszonych owoców jałowca należy zalać 250ml zimnej wody. Następnie podgrzej przez kilka minut i odstaw do naciągnięcia. Pij 3 razy dziennie po 1 łyżce.
- Rozkurczowa nalewka z liści malin.
Aby przygotować nalewkę z liści malin będziesz potrzebować: 100g liści malin, 50g kwiatów hibiskusa, 300g miodu i 1litr czerwonego wytrawnego wina. Zagotuj wino, a Nastepnie do wrzącego wrzuć zioła. Potem gotuj przez 10 minut na malutkim ogniu. Odstaw na godzinę. Przecedź. Wymieszaj z miodem. Przez 2 tygodnie pij 2 razy dziennie – rano i wieczorem po 2 łyżki.