wege
Siemię lniane mielone 500g VIVIO
Siemię lniane mielone 500g VIVIO
Siemię lniane mielone 500g VIVIO

Siemię lniane mielone 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Rosja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,49 zł

30 dni na zwrot

Siemię lniane mielone Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych siemienia lnianego

Nasiona lnu cenione są na całym świecie już od wielu pokoleń. Wszystko to za sprawą ich niezwykłych właściwości zdrowotnych oraz odżywczych. Jego regularne stosowanie, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz aktywnym trybem życia, jest w stanie przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Ponadto, siemię lniane znajduje również szerokie zastosowanie w pielęgnacji naszych włosów oraz skóry. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego produktu?

W jaki sposób pić siemię lniane?
Jak jeść siemię lniane w ziarnach?
Gdzie kupić siemię lniane?

Czym jest i skąd pochodzi siemię lniane?

Len zwyczajny należy do jednych z najstarszych roślin, które uprawiane były na terenach Azji Zachodniej oraz Basenu Morza Śródziemnego już na początku istnienia naszej cywilizacji. Niniejsza roślina wykorzystywana była przede wszystkim do wyrobu tkanin oraz oleju o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Len należy do rodziny roślin jednorocznych. Charakteryzuje się wysoką, delikatną łodygą, zakończoną niebieskim kwiatem, w którym znajdują się dobroczynne nasionka. Pierwsze wzmianki o niezwykłych właściwościach leczniczych siemienia lnianego możemy znaleźć w zapiskach z VI wieku przed naszą erą. Wówczas wykorzystywane ono było do leczenia stanów zapalnych w obrębie błony śluzowej oraz dolegliwości związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego (na przykład w przebiegu biegunki). Nasiona lnu (znane pod nazwą siemię lniane) są malutkie, płaskie i charakteryzują się brązowym kolorem. Co ciekawe, w kontakcie z wodą zaczynają pęcznieć, a następnie otaczać się delikatnym śluzem.

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

Siemię lniane znane jest przede wszystkim z bogatej zawartości błonnika, który pozytywnie wpływa na regulację czynności w obrębie układu pokarmowego. Dlatego też, niniejszy produkt często wykorzystywany jest w walce z problemem uporczywych zaparć. Ponadto, zawarty w siemieniu lnianym błonnik, korzystnie wpływa na ochronę naszego układu krążenia przed licznymi chorobami (na przykład, miażdżycą), między innymi poprzez obniżanie poziomu stężenia złego cholesterolu we krwi. Warto również wiedzieć, że nasiona lnu stanowią cenne źródło kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, które stanowią istotne wsparcie naszego układu odpornościowego, a tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zarówno chorób o podłożu bakteryjnym, jak i wirusowym. Nie bez znaczenia dla kobiet (znajdujących się w okresie menopauzy) są zawarte w siemieniu lnianym fitoestrogeny. Niniejsze „hormony roślinne” mogą bowiem wpływać na łagodzenie objawów związanych z przebiegiem klimakterium. Dodatkowo, dzięki zawartym w siemieniu lnianym substancjom, regularne spożywanie niniejszego składnika (w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów piersi u kobiet.

Siemię lniane na włosy – jak wpływa na poprawę ich kondycji?

Dzięki zawartości cennych dla naszego zdrowia witamin (w tym witaminy E) oraz minerałów (w tym cynku oraz magnezu), wprowadzenie siemienia lnianego do zdrowej diety przyczynia się do poprawy kondycji naszych włosów. Okazuje się, iż jego regularne stosowanie może sprawić, że włosy staną się bardziej nawilżone, gęste i błyszczące. Ponadto, regularne spożywanie zawiesiny z siemienia lnianego (w połączeniu z bogatą w warzywa i produkty pełnoziarniste dietą) wpływać może na przyspieszenie wzrostu włosów.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania siemienia lnianego

Nasiona lnu mogą wykazywać działanie przeciwzakrzepowe. Dlatego też, wskazane jest, aby nie spożywały go osoby przyjmujące leki o podobnym działaniu (na przykład, aspirynę). Ponadto, w sytuacji przyjmowania leków na obniżenie ciśnienia, przed wprowadzeniem do swojej diety siemienia lnianego konieczne jest zasięgnięcie konsultacji w gabinecie dietetyka klinicznego lub lekarza prowadzącego.

Cena siemienia lnianego

Siemię lniane dostępne jest zarówno w formie pełnych ziaren, jak i mielonej. Zazwyczaj sprzedawane jest w opakowaniach o wadze 500 gramów lub 1000 gramów. Za opakowanie siemienia lnianego w postaci pełnych ziaren o wadze 500 gramów zapłacimy około 5,00-6,00 złotych. Natomiast, za opakowanie siemienia lnianego w postaci mielonej o wadze 500 gramów zapłacimy około 4,00-5,00 złotych. Warto również wiedzieć, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta oraz dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

Pytanie 1: W jaki sposób pić siemię lniane? W celu przygotowania napoju na bazie siemienia lnianego, należy wybrać mielone ziarna. Przed ich spożyciem należy zalać je ciepłą wodą i odczekać około 15-30 minut, aż napęcznieją. Tak przygotowaną zawiesinę można wypić bezpośrednio z kubka lub dodać ją do naturalnego kefiru/maślanki. Siemię lniane może również stanowić doskonałą formę dodatku do domowych koktajli warzywno-owocowych.

Pytanie 2: Jak jeść siemię lniane w ziarnach? Siemię lniane dostępne w formie ziaren bez przeszkód możemy stosować jako dodatek do pełnej świeżych warzyw sałatki. Nasiona mogą również nam służyć w roli dodatku do pożywnej owsianki, domowych ciasteczek zbożowych lub jogurtu z dodatkiem świeżych owoców.

Pytanie 3: Gdzie kupić siemię lniane? Siemię lniane mielone lub to dostępne w formie ziaren można kupić w większości dyskontów spożywczych oraz w aptekach. Niemniej jednak, warto zapoznać się z ofertą internetowych sklepów ze zdrową żywnością. Wówczas, nie tylko zyskamy pewność, że oferowany produkt jest najwyższej jakości, ale również możemy kupić go w znacznie niższej cenie.

siemię lniane mielone

 

Siemię lniane to nie tylko doskonały środek leczniczy w walce z problemem uporczywych zaparć, ale również doskonały dodatek do zdrowej kuchni. Zawarte w nim kwasy z grupy omega-3 oraz cenne witaminy i minerały są w stanie przyczynić się zarówno do poprawy naszego zdrowia, jak i samopoczucia.

Bibliografia:

  1. Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, „Chemik” 2013, t. 67, nr 3, str. 186–191;
  2. Carper J.: Żywność- twój cudowny lek. Poznań, 2008, Vesper, 73, 127- 136;
  3. Colli MC, Bracht A, Soares AA et al.: Evaluation of the efficacy of flaxseed meal and flaxseed extract in reducing menopausal symptoms. J Med Food 2012; 15: 840-845;
  4. Czech A. et al., Skład i właściwości nasion lnu, Zastosowanie lnu i inuliny w żywieniu i żywności, pod red. Czech A. i Klebaniuk R., Lublin–Susiec 2012;
  5. Dutkowska A., Rachoń D.: Rola kwasów tłuszczowych n-3 oraz n-6 w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego. Choroby Serca i Naczyń 2015, Via Medica, ISSN, tom 12, nr 3, 154–159;
  6. Gryszczyńska A, Gryszczyńska B, Opala B, Łowicki Z: Zastosowanie roślin leczniczych w menopauzie. Cz. 1. Post Fitoter 2012; 2: 79-92;
  7. Heller K., Andruszewska A., Wielgusz K., Uprawa lnu oleistego metodami ekologicznymi, „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2010, 55(3), 112–116;
  8. Kristensen M, Savorani F, Christensen A et al.: Flaxseed dietary fibers suppress postprandial lipemia and appetite sensation in young men. Nutr Metab Cardiovasc In press 2013; 23(2): 136-143;
  9. Zalega J., Szostak-Węgierek D., Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013, 94 (1), 41–49;
  10. Zdrojewicz Z, Adamek M, Machalski A, Wójcik E: Wpływ kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka. Med Rodz 2015; 3(18): 137-143.


Siemię lniane mielone Wartości odżywcze

Składniki: ziarna lnu 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Siemię lniane mielone KCAL

W 100 gramach nasion siemienia lnianego znajdziemy około 560 kcal. W zalecanej porcji 1-2 łyżki nasion dziennie, znajdziemy odpowiednio 80 i 160 kcal. Warto zwrócić uwagę, że kalorie w siemieniu lnianym pochodzą w 13% z białka, 20% z węglowodanów i 67% z tłuszczy, szczególnie z nienasyconych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm bardzo potrzebuje, a co więcej udowodniono ich korzystny wpływ na zdrowie. Warto też zwrócić uwagę na sporą ilość błonnika, jedna łyżka siemienia lnianego dostarcza 3 g błonnika, co stanowi 8-12 proc. zalecanej dziennej porcji jego spożycia.


Siemię lniane mielone przepisy / Siemię lniane mielone zastosowanie

KOKTAJL ENERGETYCZNY

KOKTAJL ENERGETYCZNY

Składniki:

- garść świeżej natki pietruszki
- sok z połowy grejpfruta
- 4 śliwki
- 5 g spiruliny w proszku lub 3 tabletki
- 1 łyżeczka białka z konopii
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 250 ml wody

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera. Wypij bezpośrednio po przygotowaniu.


CHLEB GRYCZANY

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.


CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”


Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego

Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego

Składniki:

  • 200g jogurtu naturalnego;
  • 6-7 świeżych truskawek;
  • 1 garść borówek lub jagód;
  • 1 łyżka siemienia lnianego;
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt z jedną łyżką mielonego siemienia lnianego oraz miodu o lejącej konsystencji. Odstaw jogurt na około 15-20 minut do lodówki;

Umyj dokładnie owoce. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki;

Przygotuj wysoką szklankę lub pucharek do lodów;

Na dnie pucharka ułóż część jagód/borówek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;

Na warstwie jogurtu ułóż pierwszą część truskawek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;

Następnie, naprzemiennie ułóż kolejną porcję jagód, jogurtu i truskawek. Całość zalej pozostałą częścią jogurtu.


Koktajl mleczno-owocowy z dodatkiem siemienia lnianego

Koktajl mleczno-owocowy z dodatkiem siemienia lnianego

Składniki:

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego;
  • 1 garść świeżych truskawek;
  • 1 garść borówek;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1500 ml kefiru naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie umyj, a następnie pozbądź się szypułek z truskawek i przetnij je na pół;
Umyte owoce przełóż do kielicha blendera, a następnie dodaj do nich łyżeczkę siemienia lnianego oraz miodu;
Do składników dodaj kefir i miksuj całość, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowy koktajl przelej do szklanki.


Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Składniki:

- Szklanka posiekanych, świeżych liści szpinaku;
- 1 puszka ciecierzycy;
- niepełna szklanka (około ¾) kaszy jaglanej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szalotka;
- Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Do liści szpinaku dodaj posiekaną cebulkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Liście szpinaku wraz z przyprawami przełóż na patelnię i smaż przez krótką chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek;
Odsącz ciecierzycę z puszki, opłucz ją, rozgnieć i dodaj do szpinaku;
Do uzyskanej masy dodaj: ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone drobno siemię lniane oraz płatki owsiane;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj do nich nieaktywne płatki drożdżowe oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw je na około 20-25 minut;
Z gęstej masy uformuj dowolnej wielkości kotlety i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200o C i piecz w nim kotlety przez 20 minut z jednej strony oraz 10 minut z drugiej strony.

Tak przygotowane kotlety można podawać z delikatnym sosem jogurtowym lub w formie wegańskich burgerów.


Siemię lniane mielone Zastosowanie

Zastosowanie siemienia lnianego w kosmetyce

Nasiona lnu znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywane są między innymi podczas produkcji odżywczych szamponów, odżywek i masek do włosów, których celem jest wzmocnienie kondycji i poprawa wyglądu kosmyków włosów. Ponadto, niniejszy składnik wykorzystywany jest również w procesie produkcji przeciwzmarszczkowych i nawilżających kremów do pielęgnacji. W domowych warunkach, siemię lniane można wykorzystać również do przygotowania odżywczej maseczki na twarz, a nawet peelingu do ciała. Warto również wiedzieć, iż zawiesina z siemienia lnianego doskonale sprawdzić może się w roli odżywczej płukanki do włosów, która zapewnia im wzmocnienie i niepowtarzalny blask.

Zastosowanie siemienia lnianego w kuchni

Siemię lniane może znaleźć zastosowanie w kuchni każdego z nas. Bez przeszkód możemy dodawać je do pożywnych koktajli owocowych na bazie produktów mlecznych, jak również porannej owsianki. Nasiona lnu doskonale sprawdzą się również podczas wypieku domowego chleba z mąki pełnoziarnistej, jak i kruchych ciasteczek. Warto również dodać je do pełnej warzyw sałatki lub deseru jogurtowego z dodatkiem świeżych owoców.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Siemię lniane mielone Film


Siemię lniane mielone Opinie o produkcie: Siemię lniane mielone 500g VIVIO