Weekend taniej dostawy
Siemie lniane właściwości, na włosy
Siemie lniane właściwości, na włosy
Siemie lniane właściwości, na włosy
Siemie lniane właściwości, na włosy
Siemie lniane właściwości, na włosy
Siemie lniane właściwości, na włosy
Siemie lniane właściwości, na włosy
Siemie lniane właściwości, na włosy
Siemie lniane właściwości, na włosy
Siemie lniane właściwości, na włosy

Siemię lniane 500g Bellis Food

KRAJ POCHODZENIAPolska / Rosja / Ukraina
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,49 zł

30 dni na zwrot

Siemię lniane Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych siemienia lnianego w ziarnach

Nasiona lnu zwyczajnego znane są w ziołolecznictwie już od tysięcy lat. Wszystko to za sprawą cennych wartości odżywczych w nich zawartych. Powszechnie uważa się, iż spożywanie siemienia lnianego, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia licznych chorób, w tym chorób nowotworowych. Ponadto, produkt ten często stosowany jest we wspomaganiu leczenia zaburzeń w obrębie układu pokarmowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat siemienia lnianego?

Gdzie kupić siemie lniane?

Siemie lniane w ziarnach, jak zmielić?

Siemie lniane do picia, jak je przygotować?

Skąd pochodzą i czym charakteryzują się ziarna siemienia lnianego?

Len zwyczajny i pochodzące z niego ziarna (nazywane siemieniem lnianym) stanowią jedną z najstarszych roślin, które uprawiane były przez człowieka od początku istnienia cywilizacji. Jej największe uprawy można było spotkać na terenie Basenu Morza Śródziemnego, jak również Azji Zachodniej. Chociaż na początku len uprawiany był w celu pozyskiwania tkanin, dzisiaj coraz większą uwagę przykłada się do niezwykłych wartości odżywczych zawartych w jego ziarnach. Len zwyczajny jest rośliną jednoroczną, charakteryzującą się długą i wątłą łodygą oraz niebieskimi kwiatami. Pierwsze wzmianki o jego prozdrowotnym działaniu sięgają aż VI wieku przed naszą erą. W ówczesnych czasach, len stosowany był w leczeniu stanów zapalnych w obrębie błony śluzowej, jak i w biegunkach. Nasiona lnu (nazywane siemieniem lnianym) są niezwykle drobne. Charakteryzują się płaskim kształtem oraz złotawo-brązowym kolorem. Warto również wiedzieć, iż w kontakcie z wodą, siemie lniane zaczyna pęcznieć i otaczać się śluzem. Przygotowana z niego zawiesina idealnie nadaje się do zagęszczania zup oraz sosów.

Właściwości zdrowotne siemienia lnianego w ziarnach?

Siemie lniane swoje niezwykłe właściwości zdrowotne wykazuje za sprawą zawartości trzech składników:

  • Kwasów tłuszczowych z grupy omega3 (ze szczególnym uwzględnieniem kwasu linolenowego);
  • Błonnika pokarmowego;
  • Lignanów, wykazujących właściwości antyoksydacyjne.

Kwasy tłuszczowe zawarte w ziarnach lnu, odpowiedzialne są za utrzymanie homeostazy organizmu zarówno w przypadku niedoboru, jak i nadmiaru hormonów steroidowych. Dodatkowo, zapewniają ochronę przez szkodliwym działaniem wysokiego stężenia estrogenów, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów hormonozależnych (w tym nowotworu jajnika oraz nowotworu piersi). Niektóre badania wskazują również na fakt, iż zawarte w siemieniu lnianym składniki przyczyniają się do zmniejszenia objawów związanych z okresem menopauzalnym u kobiet. Lignany, stanowiące jeden ze składników siemienia lnianego, biorą udział w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem estrogenów, a tym samych przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia osteoporozy w przyszłości. Warto również wiedzieć, iż ogromne znaczenie dla zdrowia posiada również zawarty w ziarnach lnu błonnik. Okazuje się bowiem, że w połączeniu z kwasami tłuszczowymi z grupy omega3, jak również lignanami, jest on w stanie przyczynić się do zapobiegania rozwojowi cukrzycy typu II w przyszłości. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie niniejszych efektów możliwe jest tylko w połączeniu ze zdrową dietą i systematyczną aktywnością fizyczną. Ponadto, dzięki błonnikowi możliwe staje się zwiększenie efektywności zastosowanych metod, mających na celu redukcję masy ciała, jak również obniżenie poziomu cholesterolu, a tym samym zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego.

Siemię lniane na zaparcia

Dzięki sporej zawartości błonnika, siemie lniane może stanowić skuteczne wsparcie leczenia problemu uporczywych zaparć. Warto przy tym pamiętać, że najlepsze efekty jesteśmy w stanie osiągnąć stosując niniejszy produkt w połączeniu ze zdrową (bogatą w warzywa i produkty pełnoziarniste) dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną. Wówczas będziemy w stanie nie tylko zwiększyć częstość naszych wypróżnień, ale również zwiększyć wartość masy kałowej, co jednocześnie przyczynia się do zgubienia nadmiaru zbędnych kilogramów.

Siemię lniane na jelita i problemy w obrębie układu pokarmowego

Już w czasach starożytnych, ziarna siemienia lnianego stosowane były w leczeniu zaburzeń w obrębie układu pokarmowego. Okazuje się bowiem, że zawarte w nich składniki są w stanie wpłynąć na zachowanie prawidłowej perystaltyki jelit, jak również złagodzenie objawów związanych z zapaleniem błony śluzowej. Dlatego też, siemie lniane często stosowane jest w dietoterapii choroby wrzodowej zarówno żołądka, jak i dwunastnicy.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania siemienia lnianego

Siemie lniane wykazuje działanie przeciwzakrzepowe. Dlatego też, nie powinno stosowane być przez osoby, które na co dzień przyjmują leki o podobnym działaniu. W przypadku osób, które zmagają się z wysokim poziomem cholesterolu i w związku z tym przyjmują na stałe leki powodujące jego redukcję, zalecane jest zasięgnięcie konsultacji z lekarzem prowadzącym oraz dietetykiem klinicznym przed wprowadzeniem siemienia lnianego do swojego codziennego jadłospisu. Warto również pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 5 małych łyżeczek niniejszego produktu.

Siemię lniane w ziarnach – cena

Siemie lniane dostępne jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 500 gramów lub 1 kilograma. Za mniejsze opakowanie zapłacimy około 4,50 – 6,00 złotych. Za kilogram siemienia lnianego w ziarnach zapłacimy natomiast około 7,00 – 10,00 złotych. Warto pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące spożywania siemienia lnianego?

Gdzie kupić siemie lniane? Siemie lniane możemy kupić w większości marketów spożywczych, jak również w aptekach i sklepach zielarskich. Niemniej jednak, warto również poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas jesteśmy w stanie uzyskać nie tylko najwyższą jakość produktu, ale również atrakcyjną cenę. W niektórych sklepach dostępna jest również możliwość zakupu ziaren siemienia lnianego w papierowej torbie, tym samym możemy przyczynić się do ochrony naszego środowiska.

Siemie lniane w ziarnach, jak zmielić? Ziarna siemienia lnianego z łatwością możemy zmielić przy pomocy młynka do kawy lub blendera. Pomocny w rozdrobnieniu ziaren może okazać się również tradycyjny moździerz.

Siemie lniane do picia, jak je przygotować? Przygotowanie zawiesiny z siemienia lnianego wbrew pozorom nie jest takie trudne. Wystarczy zalać łyżeczkę siemienia lnianego szklanką wody, a następnie gotować całość, aż do uzyskania gęstej (przypominającej kisiel) konsystencji. Innym sposobem na przygotowanie siemienia lnianego do picia jest zalanie łyżeczki produktu szklanką gorącej wody, a następnie odstawienie całości na około 1 godzinę.

 

siemię lniane

 

Podsumowanie

Chociaż ziarna siemienia lnianego są łatwo dostępne, często zapominamy o ich niezwykłych właściwościach leczniczych. Czas to zmienić! Siemie lniane to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić niniejszy składnik do swojej diety.

Bibliografia

  1. Achremowicz, K. Szary-Swrost, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2005, 3 (44), 23–35,
  2. Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, „Chemik” 2013, 67(3), 186–191;
  3. Carper J.: Żywność- twój cudowny lek. Poznań, 2008, Vesper, 73, 127- 136;
  4. Czech A. et al., Skład i właściwości nasion lnu, Zastosowanie lnu i inuliny w żywieniu i żywności, pod red. Czech A. i Klebaniuk R., Lublin–Susiec 2012;
  5. Dąbrowski G., Skrajda M., Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) jako źródło składników wykazujących dobroczynny wpływ na ludzki organizm, „Journal of Education, Health and Sport” 2015, 5, 90, s. 337–350,
  6. Hojden B., Lecznicze i użytkowe zalety lnu, Wiadomości Zielarskie, 1994, nr 9;
  7. Heller K., Andruszewska A., Wielgusz K., Uprawa lnu oleistego metodami ekologicznymi, „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2010, 55(3), 112–116;
  8. Kajla P. i wsp.: Flaxseed—a potential functional food source. J Food Sci Technol, 2015, 52, 4: 1857-1871;
  9. Oomah B.D., Flaxseed as a functional food source, „Journal of the Science of Food and Agriculture” 2001, 81, 889–894;
  10. Parol D., Mamcarz A., Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego, „Folia Cardiologica” 2015, 10(2), 92–99;
  11. Silska G., Polska kolekcja lnu – źródłem nasion o terapeutycznym działaniu, „Zagadnienia Doradztwa Rolniczego” 2016, 4(86), 73–81;
  12. Wawryka J. i wsp.: Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego. Med Rodz 2017; 20(1): 41-47;
  13. Zalega J., Szostak-Węgierek D., Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013, 94 (1), 41–49.


Siemię lniane Wartości odżywcze

Składniki: Siemię lniane  

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Siemię lniane KCAL

W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 568 kalorii. Należy jednak pamiętać, że w ciągu dnia powinniśmy spożywać zaledwie niewielką porcję siemienia lnianego. Ponadto, ze względu na bogatą zawartość błonnika oraz innych składników odżywczych, ziarna lnu stanowią cenny składnik w procesie odchudzania, jak również wartościowy składnik zdrowej diety.


Siemię lniane przepisy / Siemię lniane zastosowanie

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- nasiona chia, sezamu i siemienia lnianego

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, zwiększyć ilość mąki. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pędzelkiem namoczonym w mleku i posypać nasionami chia, sezamem i siemieniem lnianym. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 minut. 


KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

Składniki:

- 3 upieczone buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego (lub pasty kokosowej rozmieszanej z wodą)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 łyżek oleju
- 2 łyżek soku z limonki
- 2 szklanek wody
- łyżki siemienia lnianego

Wykonanie:

Upieczone buraki obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku na oleju podsmaż starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj buraki, wodę i mleko/pastę kokosową. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Dodaj płatki drożdżowe i zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw sokiem z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj siemieniem lnianym.


CHLEB GRYCZANY

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.


CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”


Razowy chleb żytni

Razowy chleb żytni

Składniki:

- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.


Koktajl mleczno-owocowy z dodatkiem siemienia lnianego

Koktajl mleczno-owocowy z dodatkiem siemienia lnianego

Składniki:

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego;
  • 1 garść świeżych truskawek;
  • 1 garść borówek;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1500 ml kefiru naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie umyj, a następnie pozbądź się szypułek z truskawek i przetnij je na pół;
Umyte owoce przełóż do kielicha blendera, a następnie dodaj do nich łyżeczkę siemienia lnianego oraz miodu;
Do składników dodaj kefir i miksuj całość, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowy koktajl przelej do szklanki.


Siemię lniane Zastosowanie

Zastosowanie ziaren siemienia lnianego w codziennej kuchni

Ziarna siemienia lnianego możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Bez przeszkód można dodawać je do jogurtu, jak i pożywnej owsianki. Doskonale nadają się także do wypieków, jak i również świetnie sprawdzają się w roli dodatku do pełnej warzyw sałatki. Warto pamiętać, iż zawiesina sporządzona na bazie ziaren siemienia lnianego idealnie nadaje się do zagęszczania sosów i zup.
Dzienne spożycie siemienia lnianego nie powinno wynosić więcej niż 2-3 łyżki.
Przed spożyciem zaleca się zmielić ziarna. Po zmieleniu siemię lniane może stanowić dodatek do różnego rodzaju posiłków, tj. sosy, jogurty, sałatki, zupy czy kanapki.

Zastosowanie siemienia lnianego w pielęgnacji

Namoczone w gorącej wodzie ziarna siemienia lnianego mogą stanowić doskonałą odżywkę dla zniszczonych włosów. Niniejszy składnik znajdziemy również często w popularnych produktach do pielęgnacji skóry głowy. Uzyskany z siemienia lnianego śluz może również zastąpić maseczkę na twarz i skórę dłoni. Jej regularne stosowanie przyczynia się zarówno do zwiększenia poziomu nawilżenia skóry, jak i jej regeneracji.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Siemię lniane Film


Siemię lniane Opinie o produkcie: Siemię lniane 500g Bellis Food