Komosa ryżowa biała, quinoa biała cena, właściwości
Komosa ryżowa biała, quinoa biała cena, właściwości
Komosa ryżowa biała, quinoa biała cena, właściwości

Quinoa Komosa ryżowa biała 400g ZERO WASTE - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAHiszpania / Peru
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,79 zł

RABAT - 3%

5,99 zł

-3

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opakowanie papierowe - ZEROWASTE

Marka VIVIO wprowadza do sprzedaży produkty w papierowych opakowaniach, które są bezpieczne dla środowiska.Stopniowo wprowadzając kolejne procedury, staramy się zmienić proces produkcji na w pełni EKOLOGICZNY.Zakupiony produkt zapakujemy specjalnie dla Ciebie, bezpośrednio przed wysyłką, dzięki czemu masz pewność, że dostaniesz produkt o najwyższym stopniu świeżości.Na tylnej ściance papierowej torebki zostanie naklejona etykieta, na której znajdziesz pełny skład oraz wartości odżywcze.
Na papierowym opakowaniu podczas transportu mogą pojawić się przebarwienia, które są naturalne i nieszkodliwe.Taki rodzaj opakowania nadaje się do recyklingu (trzeba jedynie oderwać etykietkę). Zużyte opakowanie wyrzuć do odpowiedniego pojemnika na odpady i zrób z Nami coś dla Planety


Komosa ryżowa Opis

Komosa ryżowa (quinoa), podobnie jak inne, popularne teraz, wysokoodżwycze produkty sypkie, takie jak np. amarantus lub gryka, należy do pseudozbóż. Co to oznacza? Wymienione produkty nie są zbożem, choć pod wieloma względami je przypominają - głównie z uwagi na podobną zawartość skrobi. Quinoa ze względu na to, że jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych z powodzeniem może stać się jednym z podstawowych produktów zdrowej diety, w tym również diety bezglutenowej.

Znane są różne odmiany komosy: biała, czerwona, brązowa i czarna, które różnią się zarówno intensywnością w smaku, jak i strukturą po ugotowaniu. Ponadto, w każdej z tych odmian, mogą występować również niewielkie, ale jednak, różnice w składzie.

Komosie ryżowej przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a to powoduje, że często mówi się o niej, jako o produkcie z kategorii “superfood”. 

 

komosa ryżowa


Komosa ryżowa Wartości odżywcze

Składniki: Komosa ryżowa biała

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Produkt może zawierać: soję, gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.

Komosa posiada unikatowy skład aminokwasowy. Żadna inna roślina nie zawiera tak korzystnego zbioru aminokwasów egzogennych. Zawartość białka waha się od 12 do 22%. Jest to łatwo przyswajalne białko, a co ciekawe, proces obróbki termicznej, czyli gotowanie, dodatkowo zwiększa jego przyswajalność. Dlatego komosa jest idealnym źródłem wartościowego białka w diecie wegetarian, dzieci, kobiet w ciąży czy seniorów.

Warto zwrócić uwagę na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy i oleinowy), dodatkowo “zabezpieczonych” przed utlenianiem sporą ilością witamin antyoksydacyjnych, głównie A i E. Ponadto komosa jest dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, składników mineralnych: magnezu, potasu i wapnia, oraz fitosteroli, saponin i fenoli.

Komosę, na tle innych pseudozbóż, wyróżnia zawartość flawonoidów w jej składzie. Komosa zawiera ich 58 mg/100 g, czyli dwa razy więcej niż w żurawinie. Jest to cenna i unikatowa cecha, ponieważ zboża na ogół nie posiadają flawonoidów.

Quinoa zawiera także włókna błonnikowe, w tym inuliny. Dzięki temu ma silne działanie prebiotyczne i może być zalecana jako środek w diecie osób z problemami ubogiej mikroflory układu pokarmowego. Z kolei dzięki zawartości saponin może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i immunostymulujące.


Komosa ryżowa KCAL

W 100 gramach suchego produktu, quinoa zawiera ponad 350 kcal, energia w komosie pochodzi głównie z węglowodanów. Atutem z pewnością jest spora porcja białka, którego w 100 gramach znajduje się aż 14 gramów. Komosa, dzięki małej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG=35), świetnie sprawdzi się u osób na diecie redukcyjnej i cukrzyków.


Komosa ryżowa przepisy / Komosa ryżowa zastosowanie

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Składniki na ciasto:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 120 g ostudzonego, roztopionego masła
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 80 g cukru kokosowego
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blachy, mąka kokosowa do obsypania blachy

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki miodu gryczanego

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. W dużej misie blendera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Blachę smarujemy olejem i prószymy mąką kokosową. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mascarpone miksujemy z miodem. Ostudzone ciasto rozkrawamy wzdłuż na trzy blaty. Każdy z nich smarujemy masą z serka. Składamy całość w tort. Wierzch posypujemy świeżymi owocami np. malinami. Przed podaniem schładzamy.
(Przepis „Moda na Zdrowie” czerwiec 2017)


PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

Składniki:

- 500 ml mleka kokosowego
- 100 g komosy ryżowej (białej)
- 1 łyżka stewi
- 2 gwiazdki anyżu
- 100 g mrożonych malin
- 40 g gorzkiej czekolady
- kilka listków mięty
- garść pokrojonych orzechów włoskich
- opcjonalnie ulubione owoce

Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnka, gotujemy na małym ogniu, następnie dodajemy anyż i stewię. Gdy zacznie wrzeć wyjmujemy gwiazdki anyżu i wsypujemy komosę ryżową, gotując do momentu, aż zmięknie, czyli ok. 20-30 min (ziarna komosy nie muszą wchłonąć całego mleka, jeśli chcemy by pudding miał budyniową konsystencję).
Kiedy komosa przestygnie, umieszczamy całość w misie blendera, dodajemy maliny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Pudding dzielimy i umieszczamy po równo w dwóch pucharkach, następnie pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Przed podaniem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy do niej posiekane listki mięty.
Układamy na puddingu warstwowo – owoce według uznania, czekoladę i orzechy. Zdobimy świeżą miętą.


PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów

Wykonanie:

Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.


WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

Składniki:

  • 400 g paluszków krabowych
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 paczka jarmużu
  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
  • 4 łyżki pestek dyni

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki młodego imbiru w zalewie (drobno krojonego)
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób wykonania:

Komosę ryżową gotujemy w słonej wodzie z łyżeczką oliwy. Na szklankę komosy przypada 1,5 szklanki wody (ma ona cała zostać wchłonięta przez gotującą quinoa). Pod koniec gotowania solimy do smaku. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.

Jarmuż kroimy drobno. W misce na sałatkę mieszamy składniki sosu winegret: imbir, sos rybny, oliwę, sok z cytryny.

Dodajemy ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone paluszki krabowe, rzodkiewkę i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.


Komosa ryżowa Zastosowanie

Kasza quinoa - jak smakuje?

Kasza quinoa ma charakterystyczny, słodkawy smak, dzięki czemu nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. 

Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze, ziemniaki i makaron do dania głównego. Może być również składnikiem zup, gulaszów i sałatek. Komosę ryżową można śmiało wykorzystać również do wypieku ciasteczek i innych deserów oraz przekąsek, a jej prażone ziarna dodać do jogurtu naturalnego.

Jak ugotować komosę ryżową?

Suche ziarna komosy ryżowej należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować ok. 10 - 15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Komosa ryżowa Film


Komosa ryżowa Opinie o produkcie: Quinoa Komosa ryżowa biała 400g ZERO WASTE

P
Patrycja
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
18/10/19
Urozmaicenie diety
Review by Patrycja on 18 Oct 2019 review stating Urozmaicenie diety
Interesujacy produkt, trzeba go wyprubować jako zamiennik np. ryżu. Bardzo się ciesze że odkryłem komosę.
E
Elwira
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
18/10/19
Super produkt
Review by Elwira on 18 Oct 2019 review stating Super produkt
Zamówienie zgodne z opisem, szybka przesyłka, komosa najwyzszej jakości.
K
Krystyna
5 star rating
23/10/19
Komosa ryzowa
Review by Krystyna on 23 Oct 2019 review stating Komosa ryzowa
Świetny zamiennik ryżu. Doskonały w diecie oczyszczajacej
G
Grażyna
5 star rating
18/10/19
QUINOA KOMOSA RYŻOWA BIAŁA
Review by Grażyna on 18 Oct 2019 review stating QUINOA KOMOSA RYŻOWA BIAŁA
Polecam zarówno do zup, jak też do głównych dań np. z warzywami


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również