wege
Quinoa komosa ryżowa czerwona właścicowści
Quinoa komosa ryżowa czerwona właścicowści
Quinoa komosa ryżowa czerwona właścicowści
Quinoa komosa ryżowa czerwona właścicowści

Quinoa Komosa czerwona 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAHiszpania
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

17,99 zł

RABAT - 10%

19,99 zł

-10

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Quinoa Komosa czerwona Opis

Komosa ryżowa, zwana inaczej quinoa jest ziarnem, które może stanowić świetny zamiennik kaszy lub ryżu. Zaliczana jest do kategorii superfoods. Nadaje się jako dodatek do obiadów i deserów. Jest źródłem naturalnego błonnika, białka i nie zawiera glutenu. Komosa czerwona posiada charakterystyczny, lekko orzechowy posmak i jest nieco twardsza niż komosa perłowa. W odróżnieniu od komosy białej, czerwona odmiana ma bardziej intensywny smak, a po ugotowaniu pozostaje chrupiąca. Komosa ryżowa korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Ziarna komosy pęcznieją w trakcie gotowania i z tego względu jednorazowa porcja spożycia nie powinna przekraczać 80 g. 

 


Quinoa Komosa czerwona Wartości odżywcze

Składniki: komosa ryżowa czerwona

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Quinoa Komosa czerwona przepisy / Quinoa Komosa czerwona zastosowanie

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Składniki na ciasto:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 120 g ostudzonego, roztopionego masła
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 80 g cukru kokosowego
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blachy, mąka kokosowa do obsypania blachy

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki miodu gryczanego

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. W dużej misie blendera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Blachę smarujemy olejem i prószymy mąką kokosową. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mascarpone miksujemy z miodem. Ostudzone ciasto rozkrawamy wzdłuż na trzy blaty. Każdy z nich smarujemy masą z serka. Składamy całość w tort. Wierzch posypujemy świeżymi owocami np. malinami. Przed podaniem schładzamy.
(Przepis „Moda na Zdrowie” czerwiec 2017)


WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

WYKWINTNA SAŁATKA Z KOMOSĄ

Składniki:

  • 400 g paluszków krabowych
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 paczka jarmużu
  • 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
  • 4 łyżki pestek dyni

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki młodego imbiru w zalewie (drobno krojonego)
  • ewentualnie sól do smaku

Sposób wykonania:

Komosę ryżową gotujemy w słonej wodzie z łyżeczką oliwy. Na szklankę komosy przypada 1,5 szklanki wody (ma ona cała zostać wchłonięta przez gotującą quinoa). Pod koniec gotowania solimy do smaku. Spulchniamy widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.

Jarmuż kroimy drobno. W misce na sałatkę mieszamy składniki sosu winegret: imbir, sos rybny, oliwę, sok z cytryny.

Dodajemy ostudzoną komosę, jarmuż, pokrojone paluszki krabowe, rzodkiewkę i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.


Quinoa Komosa czerwona Zastosowanie

Ziarna komosy przed gotowaniem należy wypłukać w zimnej, bieżącej wodzie. Jeśli woda nie pieni się zbytnio – wystarczy jedno płukanie, jeśli jednak mocno się pieni i jest dosyć mętna – płuczemy ziarna 2-3 razy i odcedzamy na sicie.

Gotuje się ją podobnie jak tradycyjny ryż, jednak nieco krócej 10-15 minut. Ma lekko słodkawy smak, nadaje się jednak zarówno do potraw na słodko, jak i na ostro.

W zależności od tego, czy używać się będzie quinoi do dań wytrawnych czy słodkich, można, lecz nie koniecznie solić ją podczas gotowania; po ok. 10 minutach z ziaren wyłaniają się białe ‘sprężynki’, co oznacza, że komosa jest już ugotowana.

Ugotowaną komosę przechowuje się w lodówce w hermetycznym pojemniku (szklanym, nie plastikowym) do 3 dni.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Quinoa Komosa czerwona Film


Quinoa Komosa czerwona Opinie o produkcie: Quinoa Komosa czerwona 1000g VIVIO

A
asia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
28/03/18
Komosa ryżowa czerwona
Review by asia on 28 Mar 2018 review stating Komosa ryżowa czerwona
bardzo dobry produkt


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również