letnia wyprzedaż

Nasiona słodkiej bazyli 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndie
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
* PRODUKT Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA2021-06-30
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

6,79 zł

RABAT - 15%

7,99 zł


W tej cenie pozostało: 7 szt.

-15

30 dni na zwrot

Nasiona bazylii Wartości odżywcze

Nasiona bazylii słodkiej

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 135kJ/32 kcal
Tłuszcz: 0,6 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 2,7 g
W tym cukry: 0,3 g
Błonnik: 1,6 g
Białko: 3,2 g
Sól: 0,004 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Nasiona bazylii Zastosowanie

Do czego stosować?

Sposób przygotowania do spożycia nasion słodkiej bazylii jest bardzo prosty. Wystarczy zalać je letnią wodą i namaczać kilka minut. Po tym czasie są gotowe do bezpośredniego spożycia. Można wykorzystać je do picia, będą świetnym dodatkiem do owocowych i warzywnych koktajli. Są również świetnym dodatkiem do jedzenia. Nadają się do przyrządzania zarówno słodkich deserów, jak i wytrawnych dań. Nadadzą niepowtarzalnego charakteru lekkiej, wiosennej sałatce. Wypróbuj sprawdzone przepisy z ich dodatkiem. Mało osób wie, że nasiona słodkiej bazylii można używać również zewnętrznie. Wykazują pozytywne działanie na ogólną kondycję skóry. W tym celu należy je zmiażdżyć w moździerzu, dodać olej kokosowy i chwilę podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji gęstości śmietany. Po ostygnięciu i przecedzeniu mieszanki należy przeprowadzić test na skórze. Reakcja uczuleniowa jest przeciwwskazaniem do stosowanie tej mieszanki.


Nasiona bazylii Film

Nasiona bazylii KCAL

Ile mają kalorii?

Nasiona bazylii to produkt niskokaloryczny. W 100 gramach odnajdziemy około 342 kalorii. Biorąc pod uwagę ilość nasion dodawaną do posiłku, ich kaloryczność jest naprawdę niewielka. Z czystym sumieniem po tukmarię mogą sięgać osoby na diecie. Co więcej, spożywanie nasion przed posiłkiem zapewni uczucie sytości na dłużej i pomoże walczyć ze zbędnymi kilogramami.


Nasiona bazylii Opis

Nasiona słodkiej bazylii zaliczane są do kategorii superfood. To produkt niskokaloryczny o właściwościach przeciwutleniających, który dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Tukmaria, bo tak inaczej nazywa się tę roślinę, jest bardzo popularna w krajach azjatyckich. Niezastąpiony składnik kuchni chińskiej i indyjskiej. Ma bardzo intensywny smak i aromat. Dowiedz się jak stosować nasiona bazylii i dlaczego warto włączyć je do swojej diety.

Co to są nasiona bazylii słodkiej?

Tukmaria to roślina, która porasta tropikalne obszary Azji. Występuje aż w 150 odmianach. Z wyglądu jej nasiona przypominają czarnuszkę lub chia, ale zdecydowanie różnią się pod względem właściwości prozdrowotnych. Słodka bazylia występuje także pod nazwą sabja, falooda, selashi. Pełni ważną rolę nie tylko w kuchni azjatyckiej, ale również w kulturze. Nazywana jest świętą rośliną i używa się jej podczas indyjskich obrzędów religijnych. Od wieków nasiona bazylii wykorzystuje się także w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedzie. Zyskują coraz więcej zwolenników z uwagi na liczne właściwości prozdrowotne oraz szybkość przygotowania. Nie wymagają skomplikowanej obróbki termicznej, wystarczy namoczyć je w wodzie przez 30 minut.

Gdzie kupić i jaka cena?

Z uwagi na rosnącą popularność nasion słodkiej bazylii, zwiększa się również ich dostępność w naszym kraju. Bez problemu dostaniemy je w dobrej jakości sklepie ze zdrową żywnością. Dobrym pomysłem są zakupy przez internet . Za stugramowe opakowanie nasion zapłacimy ok. 10 zł. Biorąc pod uwagę ich liczne właściwości prozdrowotne, to bardzo dobra inwestycja.

Nasiona chia, czy bazylii? Co lepsze?

Oba rodzaje nasion są bardzo podobne pod względem wizualnym. To drobne, czarne ziarenka, które pod wpływem wody zwiększają swoją objętość i stają się szkliste. W 100 gramach nasion chia znajdziemy 486 kalorii. Nasiona słodkiej bazylii są mniej kaloryczna. Ta sama ilość dostarcza naszemu organizmowi 342 kalorii. Nasiona chia zawierają także więcej cukrów i węglowodanów niż tukmaria. Zawartość białka w obu rodzajach nasion jest porównywalna. Pod względem szybkości przygotowania nasiona bazylii nie mają sobie równych. Wystarczą zaledwie 2-3 minuty i są gotowe do spożycia. Natomiast nasiona chia potrzebują nawet 12 godzin.

Co zawierają nasiona bazylii?

Tukmaria to bogactwo cennych dla zdrowia polifenoli i flawonoidów wykazujących działanie przeciwutleniające. To także źródło licznych olejków eterycznych o właściwościach antybakteryjnych. Nasiona słodkiej bazylii zawierają witaminę A, K i C, pokrywają w znacznej mierze dzienne zapotrzebowanie na żelazo, dostarczają naszemu organizmowi również wapń, mangan, potas oraz miedź. Polecane są osobą dbającym o szczupłą sylwetkę z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego (w 100 gramach jest go aż 51 gram) oraz niską kaloryczność.

Właściwości

Właściwości nasion bazylii docenią osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego. Regularne ich spożywanie może wpłynąć pozytywnie na prace jelit, przyspieszyć trawienie, wyeliminować zdęcia oraz pomóc w walce z niestrawnościami. Tukmaria działa łagodząco na skurcze w obrębie jamy brzusznej, dlatego też może być pomocna w czasie bolesnego miesiączkowania. Natomiast olejki eteryczne zawarte w nasionach będą cennym wsparciem w leczeniu infekcji. Mieszanka nasion, miodu i imbiru to sposób na łagodzenie objawów astmy i zapalenia górnych dróg oddechowych. Charakterystyczny zapach i aromat nasion wpłynie także pozytywnie na nasz nastrój, działa odprężająco i relaksująco. Wysoka zawartość żelaza w nasionach sprawia, że zaleca się ich spożywanie osobom walczącym z anemią. Tukmaria może także wpłynąć pozytywnie na stężenie cholesterolu we krwi, nie dopuszczając do jego odkładania w naczyniach krwionośnych. Dlatego też pokłada się w niej nadzieję w profilaktyce chorób serca i udaru mózgu. Spożywanie nasion tukmarii może delikatnie obniżać temperaturę ciała, więc jest to idealny składnik letnich deserów i sałatek. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny jednak stosować nasiona słodkiej bazylii z duża ostrożnością i po konsultacji z lekarzem. Może ona bowiem wpływać na stężenie estrogenów.

Składniki zawarte w nasionach słodkiej bazylii:

  • poprawiają stan skóry i włosów

  • powodują uczucie sytości przez co wspomagają proces odchudzania

  • korzystnie wpływają na procesy trawienia i pracę układu pokarmowego

  • przyspieszają metabolizm

  • wzmacniają system odpornościowy

  • łagodzą bóle miesiączkowe

  • wspomagają koncentrację i pracę mózgu


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Nasiona bazylii Opinie o produkcie: Nasiona słodkiej bazyli 100g

Nasiona bazylii przepisy / Nasiona bazylii zastosowanie

Dwukolorowy deser z tukmarią

Dwukolorowy deser z tukmarią

Składniki:

- 3 łyżki nasion bazylii słodkiej
- 200 ml mleka migdałowego
- agar
- ulubione owoce (truskawki, borówki, maliny) 
- sok marchwiowo-brzoskwiniowy – 500 ml

Przygotowanie:

Nasiona bazylii namocz w letnim mleku przez około 30 minut.
Podgrzej mieszankę i dodaj agar w ilości podanej przez producenta na opakowaniu.
Rozlej do miseczek i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj galaretkę z soku marchwiowego i agaru, wylej na wierzch stężonej masy, pozostaw do ostygnięcia, udekoruj deser ulubionymi owocami, podawaj schłodzony


Jabłkowy deser z nasionami słodkiej bazylii

Jabłkowy deser z nasionami słodkiej bazylii

Składniki:

- 2 duże jabłka
- rodzynki sułtańskie (100 gram)
- sok z cytryny (2 łyżeczki)
- komosa ryżowa (60 gram)
- sok jabłkowy (200 ml)
- mleko (100 ml)
- nasiona słodkiej bazylii (2 łyżki)
- jogurt naturalny ( 4 łyżeczki)
- miód do smaku

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać rodzynki, sok z cytryny i gotować pod przykryciem przez około 10 minut, jeśli trzeba, dolać odrobinę wody, by nie przywarły do dna.
Komosę ryżową przepłukać pod zimną wodą i gotować w soku jabłkowym pod przykryciem przez około 12 minut, pozostawić do ostygnięcia.
Nasiona słodkiej bazylii namoczyć w mleku, gotować przez około 5 mint, dodać jogurt naturalny i miód.
Nakładać do wysokich pucharków naprzemiennie warstwami: masa jabłkowa, masa z komosą. Górę udekorować masą z nasionami bazylii.