info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Kukurydza popcorn 1 kg - DeliFOOD

Kukurydza popcorn 1000g

Kukurydza popcorn 1 kg - DeliFOOD

8,99 zł
Sprzedano: 57 szt. w ostatnie 30 dni
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Kukurydza popcorn 1000g - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
Argentyna / UkrainaDeliFOOD2025-11-30

Ziarno kukurydzy pękającej

 

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1466 kJ/347 kcal17 %
Tłuszcz2,5 g4 %
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0 g0 %
Węglowodany70 g27 %
W tym
Cukry70 g78 %
Błonnik9,5 g-
Białko6,3 g13 %
Sól0 g0%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Kukurydza popcorn 1000g - Zastosowanie

Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej niewielką ilość oleju. Na rozgrzany olej wrzuć ziarna kukurydzy i szybko przykryj pokrywką. Kiedy usłyszysz charakterystyczny stukot ziarenek zmniejsz ogień. Kiedy częstotliwość uderzeń zmniejszy się do 1-2 co kilka sekund, skręć ogień i zdejmij patelnię z palnika. Gotowy popcorn przełóż do miski.

Kukurydza popcorn 1000g - KCAL

W 100 gramach kukurydzy pękającej (bez dodatków) znajdziemy około 347 kalorii. Ponadto, produkt ten zawiera w swoim składzie około 70g węglowodanów, 9,5 grama błonnika oraz 6,3 gama białka. Warto jednak wiedzieć, że wartości kaloryczna popcornu istotnie zwiększa się pod wpływem dodanych składników, ze szczególnym uwzględnieniem tłuszczu, a przede wszystkim karmelu.

Kukurydza popcorn 1000g - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych popcornu marki VIVIO

Popcorn to niezastąpiony dodatek do prawdziwej uczty filmowej. Warto jednak wiedzieć, że jego historia nie jest wcale taka krótka, albowiem sięga tysięcy lat wstecz. Popcorn był jedną z ulubionych przekąsek Azteków. Ponadto, służył do przyzdabiania domów, a nawet wykonywania biżuterii. Przygotowane w odpowiedni sposób ziarna kukurydzy to świetna alternatywa dla tłustych chipsów oraz innych przekąsek typu fast-food. Doskonały smak popcornu oraz jego lekkość sprawia, że trudno mu się oprzeć. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego wyjątkowego produktu? I czy popcorn jest bezpieczny dla naszego zdrowia? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić popcorn?

Czy popcorn zawiera w swoim składzie gluten?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać popcorn?

Czy popcorn można spożywać codziennie?

Jaki popcorn wybrać?

  • Popcorn – kcal.

Popcorn – z czego powstaje i jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?

Popcorn znany był mieszkańcom Ameryki Południowej blisko 5 tysięcy lat temu. Niemniej jednak, niniejsza przekąska zyskała ogromną popularność dopiero w XIX wieku. Wszystko to za sprawą Charlesa Cretersa, który wynalazł maszynę do produkcji popcornu zasilaną parą wodną. Ta rewolucja technologiczna spowodowała, iż prażenie ziaren kukurydzy stało się proste, jak nigdy dotąd. W zaledwie kilka lat popcorn stał się na tyle popularną przekąską, iż trudno było wyobrazić sobie bez niego lokalne festyny. Co ciekawe, niniejszy przysmak szczególnie przypadł do gustu widzom wychodzącym z teatrów, którzy kupowali popcorn od sprzedawców ciągnących maszyny do prażenia ziaren na specjalnych wózkach. Kolejnym przełomowym momentem w dziejach historii popcornu jest rok 1981. To właśnie wtedy opracowana została formuła, dzięki której można było z łatwością uprażyć ziarna kukurydzy przy pomocy kuchenki mikrofalowej.

Popcorn to produkt powstający z suszonych ziaren kukurydzy, które zostają poddane działaniu wysokiej temperatury. Sekret ich „wybuchowości” tkwi w kropelce wody pozostającej we wnętrzu ziarna. Pod wpływem nagłego wzrostu ciepła zamienia się ona w parę i w ten sposób niszczy skorupę kukurydzy, pozwalając wydostać się na zewnątrz skrobi znajdującej się w bielmie.

Popcorn w głównej mierze składa się z węglowodanów. Ponadto, znajdziemy w nim błonnik oraz witaminy i minerały, wśród których na szczególną uwagę zasługują:

  • Witamina A,
  • Witaminy z grupy B,
  • Witamina C;
  • Witamina E;
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Wapń,
  • Potas,
  • Selen, oraz
  • Żelazo.

Ponadto, za sprawą procesu smażenia na oleju roślinnym, popcorn dostarcza do naszego organizmu także tłuszcze.

Prażone ziarna kukurydzy i ich wpływ na nasze zdrowie

Kukurydza to wartościowe zboże, którego właściwości szczególnie doceniane są przez osoby zmagające się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Jej ziarna są doskonałym źródłem skrobi. Kukurydza jest źródłem cennych składników odżywczych, które w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczna, są w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i codziennego samopoczucia. Żółte ziarna niniejszego zboża są dobrym źródłem błonnika oraz beta-glukanów. Dlatego też, mogą one wpływać nie tylko na obniżenie ciśnienia krwi, ale także cholesterolu, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego w przyszłości.

Wiele mówi się także o pozytywnym wpływie kukurydzy na gospodarkę glukozowo-insulinową oraz na prawidłową czynność jelit. Co ciekawe, ziarna kukurydzy skrywają w sobie także spore ilości flawonoidów oraz steroli roślinnych. Dzięki temu, wprowadzenie niniejszego zboża do zrównoważonej diety może sprzyjać zmniejszaniu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Dodatkowo, regularne spożywanie kukurydzy może chronić nasz wzrok przed zwyrodnieniami, a ponadto zapewniać nam na długo uczucie sytości.

Warto jednak wiedzieć, że wraz z procesem obróbki cieplnej, zwłaszcza przy udziale kuchenki mikrofalowej oraz niezdrowych tłuszczów, ziarna kukurydzy tracą większość swoich właściwości zdrowotnych. Niekorzystny wpływ na nasze zdrowie może wywierać także dodawanie do popcornu nadmiernych ilości soli lub słodkich dodatków, np. karmelu.

Kukurydza do prażenia – jak przygotować ją w prawidłowy sposób?

Jeśli chcemy przygotować popcorn w prawidłowy sposób, powinniśmy unikać produktów przeznaczonych do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Opakowanie niniejszego popcornu zawiera bowiem szkodliwe dla zdrowia składniki, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, jak również zaburzać prawidłową czynność tarczycy. Aby cieszyć się smakiem popcornu bez obaw o swoje zdrowie, powinniśmy suszone ziarna kukurydzy uprażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego, np. oliwy z oliwek. Ponadto, zamiast soli warto dodawać do popcornu ulubione zioła lub czosnek.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania popcornu

W większości przypadków spożywanie niewielkich ilości popcornu jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania dotyczące stosowania niniejszego produktu. Po pierwsze: popcorn smażony na głębokim oleju nie jest wskazany dla osób zmagających się z problemem nadwagi/otyłości oraz zaburzeń lipidowych. Po drugie: popcorn należy wykluczyć z diety osób zmagających się nieswoistymi stanami zapalnymi jelit, ponieważ może on odpowiedzialny być za podrażnienie przewodu pokarmowego. Po trzecie: solonego popcornu nie powinny spożywać osoby, u których rozpoznano problem nadciśnienia tętniczego. Dodatkowo, prażone ziarna kukurydzy mogą odpowiedzialne być za wywołanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się aby wprowadzać popcorn do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu niniejszego produktu, należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.

UWAGA NA ALERGENY: W popcornie marki VIVIO mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Ziarna popcornu – cena

Kukurydza popcorn sprzedawana jest w opakowaniach o pojemności 1 kilograma. Za niniejszy produkt zapłacimy zazwyczaj około 8,00 – 15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena ziaren popcornu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na to, czy w wybranym przez nas produkcie nie znajdują się dodatkowe ilości soli, tłuszczu lub innych dodatków. Dzięki temu zyskamy pewność, że wybrany przez nas popcorn jest bezpieczny dla zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące popcornu marki VIVIO

Pytanie 1: Gdzie kupić popcorn? Suszone ziarna kukurydzy dostępne są w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać ich w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. W ten sposób możemy uzyskać dostęp nie tylko do atrakcyjnej oferty cenowej, ale także gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Czy popcorn zawiera w swoim składzie gluten? Kukurydza jest zbożem bezglutenowym. Warto jednak wiedzieć, że jej ziarna często pakowane są na terenie zakładów, w których gluten jest przetwarzany. Dlatego też, w popcornie mogą znajdować się śladowe ilości niniejszego składnika. W związku z tym, produkt ten nie jest wskazany dla osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu.

Pytanie 3: Jak w prawidłowy sposób przechowywać popcorn? Suszone ziarna kukurydzy należy przechowywać w suchym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Na przykład w szafce kuchennej lub w spiżarni. Dzięki zamknięciu ich w pojemniku ze szczelnie zakręcaną pokrywką, zyskamy pewność, iż na długo będą w stanie zachować swoje cenne walory smakowe.

Pytanie 4: Czy popcorn można spożywać codziennie? Popcorn nie powinien stanowić stałego elementu naszej diety. Niemniej jednak, można spożywać go sporadycznie, np. w formie przekąski podczas oglądania ulubionego filmu. Warto jednak pamiętać, że podstawą zrównoważonego jadłospisu są świeże warzywa, produkty pełnoziarniste oraz nabiał.

Pytanie 5: Jaki popcorn wybrać? Jeśli chcemy zyskać pewność, że popcorn jest bezpieczny dla naszego zdrowia, powinniśmy wybierać wyłącznie te ziarna kukurydzy, które nie zawierają w swoim składzie dodatkowych składników. Na co dzień powinniśmy stronić od popcornu, który jest solony, karmelizowany lub z dodatkiem sera. Należy także unikać produktów, które przeznaczone są do przygotowania w kuchence mikrofalowej.

popcorn

Podsumowanie

Popcorn to wyjątkowa przekąska, której smak doceniany był przez mieszkańców Ameryki Południowej blisko 5 tysięcy lat temu. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie bez niego randkę w kinie, czy domowy seans w towarzystwie najbliższych. Warto także pamiętać, że uprażone w odpowiedni sposób ziarna kukurydzy mogą stanowić zdrowszą alternatywę dla smażonych chipsów lub paluszków obfitujących w nadmierne ilości soli.

Bibliografia

  1. Alpaslan, M., & Hayta, M. (2006). The effects of flaxseed, soy and corn flours on the textural and sensory properties of a bakery product. Journal of Food Quality, 29(6), 617–627;
  2. Bokszczanin, K. Ł., & Przybyła, A. A. (2012). Molecular aspects of allergy to plant products . Part I . Class I and II allergens Molekularne aspekty alergii na produkty pochodzenia roślinnego . Część I . Alergeny klasy I i II oraz mechanizm reaktywności krzyżowej przeciwciał IgE. February 2012
  3. Kołosowski, P. (2019). Porównanie plonowania mieszańców kukurydzy różnych klas wczesności na przykładzie doświadczeń firmy Pioneer. 285, 71–72;
  4. Mishra, G., Joshi, D. C., & Panda, B. K. (2013). Popping and Puffing of Cereal Grains?: A Review. Journal of Grain Processing and Storage, 1(2), 34–46;
  5. Rostamian, M., Milani, J. M., & Maleki, G. (n.d.). Physical Properties of Gluten-Free Bread Made of Corn and Chickpea Flour. International Journal of Food Engineering, 10(3), 467–472.;
  6. Scibilia, J., Pastorello, E. A., Zisa, G., Ottolenghi, A., Ballmer-Weber, B., Pravettoni, V., Scovena, E., Robino, A., & Ortolani, C. (2008). Maize food allergy: a double-blind placebo-controlled study. Clinical & Experimental Allergy, 38(12), 1943–1949.
  7. Zielonka, R., Jaroslawski, L., Slominska, L., Radke, J., 2012. Wpływ fizycznej i amylolitycznej modyfikacji ziarna kukurydzy i produktów przemiału na zawartość wybranych składników. Acta Agrophysica, 19(1), s. 215-225.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów