info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Soczewica czerwona 1 kg - DeliFOOD

Soczewica czerwona ziarno, ziarno soczewicy cena

Soczewica czerwona 1 kg - DeliFOOD

9,99 zł
Sprzedano: 68 szt. w ostatnie 30 dni
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Soczewica czerwona - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
Kanada / KazachstanDeliFOOD2025-11-30

Składniki: Soczewica czerwona

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Soczewica czerwona - Zastosowanie

Soczewica czerwona znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Bez przeszkód możemy przygotować z niej zarówno pożywną zupę, jak i pyszny sos do makaronu. Dodatkowo, soczewica świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania zapiekanek warzywnych, wegańskich pasztetów, domowych past kanapkowych oraz bezmięsnych burgerów. Soczewica czerwona jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a ponadto jest bardzo smaczna. Dlatego też, warto wykorzystywać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

Przygotowując soczewicę, nie ma konieczności wcześniejszego moczenia jej.
Soczewicę gotuje się 15-20 minut (starsze nasiona nawet do godziny). Woda powinna przykrywać całość.
W trakcie gotowania zostanie wchłonięta. Soczewicę można lekko posolić pod koniec gotowania. Przechowywać ją należy w ciemnym, chłodnym miejscu. Powinna się znajdować w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W takiej postaci możemy ją przechowywać nawet do roku. Wraz z upływem czasu nasiona soczewicy mogą zblaknąć, ale nie ma to wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Ugotowana soczewica musi być przechowywana w lodówce. Można ją tam trzymać do tygodnia. Soczewicę można też zamrażać, ale przy rozmrożeniu może się pokruszyć.

Soczewica czerwona - KCAL

W 100 gramach soczewicy czerwonej znajdziemy około 330 kalorii, w tym około 53 gramy węglowodanów oraz aż 25 gramów białka. Warto przy tym pamiętać, że oprócz podstawowych składników odżywczych, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych witamin i minerałów. Dodatkowo, soczewica czerwona zapewnia nam dowóz dużej ilość błonnika, który pozytywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd naszej sylwetki.

Soczewica czerwona - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych soczewicy czerwonej

Zgodnie z zaleceniami Polskiego Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ), przynajmniej 2 razy w tygodniu powinniśmy spożywać porcję roślin strączkowych. Jednym z najzdrowszych, a zarazem najsmaczniejszych przedstawicieli niniejszej grupy produktów jest soczewica czerwona. Roślina ta jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również znajduje wiele zastosowań w codziennej kuchni. Ponadto, wprowadzenie soczewicy czerwonej do zdrowej diety może sprzyjać obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi oraz wspomaganiu prawidłowej pracy układu pokarmowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej niezwykłej rośliny?

Gdzie kupić soczewicę czerwoną?

Soczewica czerwona, czy zielona? Którą z nich warto wybrać?

Jak gotować soczewicę czerwoną?

Czy zupa z soczewicy czerwonej jest zdrowa?

  • Soczewica czerwona – Kcal;

  • Zastosowanie soczewicy czerwonej w kuchni;

  • Soczewica czerwona – przepisy.

Czym jest i skąd pochodzi soczewica czerwona?

Soczewica czerwona jest strączkową rośliną jednoroczną, należącą do rodziny bobowatych. W naturalnych warunkach, występuje ona w regionie śródziemnomorskim. Niemniej jednak, współcześnie jej uprawy możemy również odnaleźć na terenie Azji, Afryki, Ameryki Południowej oraz Australii. Na ziemiach polskich soczewica czerwona jest stosunkowo rzadko uprawiana. Wszystko to za sprawą niesprzyjającego, chłodnego klimatu. Chociaż soczewica czerwona należy do jednej z najczęściej wybieranych przez konsumentów odmian niniejszej rośliny, w istocie możemy wyróżnić kilka jej rodzajów:

  • Soczewicę czerwoną;
  • Soczewicę żółtą;
  • Soczewicę zieloną; oraz
  • Soczewicę brązową i czarną.

Soczewica czerwona charakteryzuje się delikatnym smakiem i łatwością w przygotowaniu. Produkt ten w większości sklepów dostępny jest zarówno pod postacią suchych nasion, jak i wygodnych konserw. Właściwe przechowywanie nasion soczewicy (w chłodnym i wolnym od wilgoci miejscu) gwarantuje utrzymanie ich intensywnego koloru oraz charakterystycznego smaku.

Soczewica czerwona należy do jednych z najbardziej docenianych roślin strączkowych przez osoby, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa. Produkt ten zawiera w sobie nie tylko duże ilości białka, ale również cenne witaminy (w tym witaminy z grupy B i witaminę K) oraz minerały (takie jak: magnez, cynk, żelazo, potas, fosfor oraz miedź). Warto również wiedzieć, iż soczewica czerwona nie zawiera w swoim składzie nadmiernych ilości sodu. Dlatego też, bez przeszkód może wprowadzana być do diety osób, które borykają się z problemem nadciśnienia lub innych chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, soczewica czerwona jest dobrym źródłem błonnika. W związku z tym, często znajduje się w diecie osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki.

Soczewica czerwona – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Soczewica czerwona jest cennym źródłem wartościowych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Za sprawą niskiej zawartości sodu i wysokiego stężenia potasu, produkt ten wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Okazuje się, że wprowadzenie niniejszego składnika do zdrowej diety (w połączeniu z aktywnym trybem życia) zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego, jak również powstawaniu innych chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Powyższą tezę potwierdzają badania przeprowadzone przez naukowców zajmujących się kwestią żywienia, które zostały opublikowane na łamach czasopisma: „Canadian Medical Association Journal”. W świetle wspomnianych badań naukowych, codzienne spożywanie przynajmniej jednej porcji roślin strączkowych nie tylko obniża poziom cholesterolu (LDL) we krwi, ale również istotnie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca, a nawet udaru mózgu.

Warto również wiedzieć, iż regularne spożywanie soczewicy czerwonej, za sprawą wysokiej zawartości żelaza, jest w stanie wspomóc leczenie anemii. Wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowej diety sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek, a tym samym zwiększaniu poziomu hemoglobiny. Nie bez znaczenia jest również błonnik zawarty we wspomnianej roślinie strączkowej. Dzięki niemu możliwe staje się przywrócenie regularności rytmu wypróżnień oraz zwiększenie masy kałowej. Ponadto, spożycie soczewicy czerwonej zapewnia na długi czas uczucie sytości. Dlatego też, produkt ten zalecany jest w diecie osób, które zmagają się z nadmierną masą ciała. Ważną informację stanowi również fakt, iż produkt ten charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=30). W związki z tym, soczewica czerwona bez przeszkód może spożywana być przez osoby, które są leczone z powodu cukrzycy lub insulinooporności.

Soczewica czerwona w diecie kobiet w ciąży

Soczewica czerwona zajmuje ważne miejsce w diecie kobiet, które znajdują się w okresie ciąży. Wszystko to za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego (witaminy B9) w składzie niniejszego produktu. W świetle zaleceń Ministerstwa Zdrowia, kobiety znajdujące się w wieku rozrodczym (ze szczególnym uwzględnieniem kobiet, które planują posiadanie potomstwa) powinny spożywać około 400 mikrogramów kwasu foliowego na dobę. Niedobór niniejszej substancji w organizmie przyszłej matki może doprowadzić do licznych nieprawidłowości w rozwoju dziecka, w tym wad wrodzonych cewy nerwowej, jak również rozszczepu kręgosłupa. Warto przy tym wiedzieć, że około 100 gramów ugotowanej soczewicy jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu aż 180 mikrogramów witaminy B9, a stanowi to aż 45% dziennego zapotrzebowania na niniejszą witaminę. W przypadku kobiet, które znajdują się już w okresie ciąży lub przygotowują się do zapłodnienia, dawka kwasu foliowego spożywanego wraz z codzienną dietą może zostać zwiększona nawet do 600 mikrogramów na dobę.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania soczewicy czerwonej

W większości przypadków spożywanie soczewicy czerwonej w odpowiednich ilościach jest całkowicie bezpieczne, a nawet wywiera pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Niemniej jednak, niniejszego produktu powinny unikać osoby, które zmagają się z chorobami lub nieprawidłowościami w obrębie układu pokarmowego. Okazuje się bowiem, iż spożywanie soczewicy może sprzyjać powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć oraz nadmiernej fermentacji w jelitach. Dlatego też, szczególną ostrożnością w jedzeniu niniejszego produktu powinny wykazać się osoby zmagające się z Zespołem Jelita Drażliwego (IBS) lub Przerostem Flory Bakteryjnej Jelita Cienkiego (SIBO). Ponadto, bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania soczewicy czerwonej jest alergia na niniejszy produkt. Dla zachowania ostrożności, należy wprowadzać soczewicę do swojej diety stopniowo, a przy tym obserwować reakcje własnego organizmu.

Soczewica czerwona – cena

Soczewica czerwona sprzedawana w formie suchych nasion najczęściej dostępna jest w opakowaniach o wadze 1000 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 9,00-12,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena soczewicy czerwonej może różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, w niektórych sklepach dostępna jest soczewica czerwona konserwowa. Za puszkę takiego produktu o wadze około 500 gramów zapłacimy zazwyczaj od 3,00 do 6,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że soczewica w puszce charakteryzują się wyższą zawartością sodu w swoim składzie, przez co może wykazywać niekorzystny wpływ na samopoczucie osób zmagających się z problemem nadciśnienia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soczewicy czerwonej

Pytanie 1: Gdzie kupić soczewicę czerwoną? Soczewica czerwona dostępna jest w większości sklepów spożywczych. Niemniej jednak, najczęściej możemy ją tam znaleźć w postaci konserwowej. Dlatego też, suchych nasion soczewicy warto poszukać w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy nie tylko gwarancję najwyższej jakości produktu, ale również możliwość jego zakupu w atrakcyjnej ofercie cenowej.

Pytanie 2: Soczewica czerwona, czy zielona? Którą z nich warto wybrać? Chociaż soczewica zielona i czerwona charakteryzują się podobnym smakiem, jednakże ta druga jest prostsza w przygotowaniu. Dodatkowo, suche nasiona soczewicy czerwonej zawierają w sobie większe ilości białka. Dlatego też, częściej wybierane są przez osoby, które na co dzień rezygnują ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto przy tym pamiętać, że zarówno soczewica czerwona, jak i zielona są niezwykle cennymi produktami w zdrowej diecie większości z nas.

Pytanie 3: Jak gotować soczewicę czerwoną? Właściwe przyrządzenie soczewicy czerwonej nie należy do trudnych zadań. Przed gotowaniem warto przepłukać nasiona pod strumieniem zimnej wody (nie trzeba uprzednio ich namaczać). Następnie, jedną szklankę suchych nasion soczewicy czerwonej należy dodać do dwóch szklanek gotującej się wody. Soczewicę czerwoną powinniśmy gotować przez około 15 minut, aż do momentu, w którym woda zostanie całkowicie wchłonięta przez nasiona.

Pytanie 4: Czy zupa z soczewicy czerwonej jest zdrowa? Zupa z soczewicy czerwonej to doskonały sposób na przygotowanie pełnowartościowego obiadu. Z dodatkiem ostrych przypraw świetnie sprawdzi się w miesiącach jesienno-zimowych. Taką zupę bez przeszkód możemy przygotować z dodatkiem świeżych pomidorów, dyni lub innych warzyw sezonowych. Przepis na doskonałą zupę z soczewicy znajdziesz w dalszej części tekstu.

 

soczewica czerwona

 

Podsumowanie

Soczewica czerwona to nie tylko doskonały składnik do przygotowywania pysznych dań kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. To przede wszystkim cenna skarbnica ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Wprowadzenie niniejszej rośliny do zdrowej diety, przy jednoczesnym zachowaniu aktywnego trybu życia, może sprzyjać poprawie naszego zdrowia i samopoczucia, a nawet przyspieszać proces odchudzania. Warto również pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego w swoim składzie, soczewica czerwona stanowi cenny składnik diety kobiet, które znajdują się w okresie ciąży.

Bibliografia

  1. Izabela Piróg, Henryk Piróg: „Potrawy z soczewicy”, Instytut Danone, Warszawa 1998;
  2. Jasińska Z. 1981. Rośliny strączkowe. W: Uprawa roślin. PWRiL Warszawa, 3: 91–121;
  3. Kunachowicz H.: „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i potraw.”, PZWL, Warszawa 1997;
  4. Michał A. Jerzak, Dorota Czerwińska-Kayzer, Joanna Florek, Magdalena Śmiglak-Krajewska DETERMINANTY PRODUKCJI ROŚLIN STRĄCZKOWYCH JAKO ALTERNATYWNEGO ŹRÓDŁA BIAŁKA – W RAMACH NOWEGO OBSZARU POLITYKI ROLNEJ W POLSCE ROCZNIKI NAUK ROLNICZYCH, SERIA G, T. 99, z. 1, 2012;
  5. Potencjał biologiczny roślin strączkowych i jego wykorzystanie J Prusiński, M Borowska - … wzrostu w uprawie roślin strączkowych./ …, 2002 - pin.org.pl;
  6. Rośliny strączkowe w Unii Europejskiej J Prusinski - Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2010;
  7. Rośliny strączkowe Z Jasińska, A Kotecki - 1993 - Wydawnictwo Naukowe PWN;
  8. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego A Szajdek, J Borowska - Żywność Nauka Technologia Jakość, 2004.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów