
Fasola biała Jaś Wartości odżywcze
Skład: 100% fasola biała Jaś
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Fasola biała Jaś Opis
Fasola biała Jaś - jest rośliną strączkową bogatą w białko, witaminy z gr B a także magnez, żelazo, potas czy cynk. Fasola ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika świetnie sprawdzi się w diecie osób z cukrzycą.
Jest bardzo dobrym wyborem dla wegetarian i osób na diecie roślinnej - stanowi bardzo dobre źródło białka. Zawiera sporo błonnika niezbędnego w codziennej diecie.
Aby pozbyć się lektyn (odpowiedzialnych za powstawanie wzdęć) zawartych w fasoli, warto ją wcześniej namoczyć. Można to zrobić z dodatkiem sody, która dodatkowo dodaje jej miękkości po ugotowaniu. Czas moczenia powinien wynosić ok 8 godzin. Fasolę gotujemy w świeżej wodzie przez ok 30 minut, usuwając przy tym powstałą pianę.
Do przygotowanych dań z fasoli sprawdzą się przyprawy takie jak: kminek, majeranek i tymianek. Poza tym, że świetnie komponują się ze smakiem fasoli będą wspierać proces trawienia.
Zastosowanie:
- tradycyjne dania kuchni polskiej
- pasty, pasztety, farsze w wegetariańskiej wersji
- zupy, gulasze, kotlety
- sprawdzi się jako obciążenie do kruchego ciasta
- będzie dobrym zamiennikiem mięsa w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |