info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

Podkategorie
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena
Siemie lniane ziarno, przepisy, cena

Siemię lniane 400g ZERO WASTE - VIVIO

5,29 zł(6)
  duża dostępność

Opakowanie papierowe - ZEROWASTE

Marka VIVIO wprowadza do sprzedaży produkty w papierowych opakowaniach, które są bezpieczne dla środowiska.Stopniowo wprowadzając kolejne procedury, staramy się zmienić proces produkcji na w pełni EKOLOGICZNY.Zakupiony produkt zapakujemy specjalnie dla Ciebie, bezpośrednio przed wysyłką, dzięki czemu masz pewność, że dostaniesz produkt o najwyższym stopniu świeżości.Na tylnej ściance papierowej torebki zostanie naklejona etykieta, na której znajdziesz pełny skład oraz wartości odżywcze.
Na papierowym opakowaniu podczas transportu mogą pojawić się przebarwienia, które są naturalne i nieszkodliwe.Taki rodzaj opakowania nadaje się do recyklingu (trzeba jedynie oderwać etykietkę). Zużyte opakowanie wyrzuć do odpowiedniego pojemnika na odpady i zrób z Nami coś dla Planety


Siemię lniane Wartości odżywcze

Składniki: Siemię lniane  

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Siemię lniane Zastosowanie

Zastosowanie ziaren siemienia lnianego w codziennej kuchni

Ziarna siemienia lnianego możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Bez przeszkód można dodawać je do jogurtu, jak i pożywnej owsianki. Doskonale nadają się także do wypieków, jak i również świetnie sprawdzają się w roli dodatku do pełnej warzyw sałatki. Warto pamiętać, iż zawiesina sporządzona na bazie ziaren siemienia lnianego idealnie nadaje się do zagęszczania sosów i zup.
Dzienne spożycie siemienia lnianego nie powinno wynosić więcej niż 2-3 łyżki.
Przed spożyciem zaleca się zmielić ziarna. Po zmieleniu siemię lniane może stanowić dodatek do różnego rodzaju posiłków, tj. sosy, jogurty, sałatki, zupy czy kanapki.

Zastosowanie siemienia lnianego w pielęgnacji

Namoczone w gorącej wodzie ziarna siemienia lnianego mogą stanowić doskonałą odżywkę dla zniszczonych włosów. Niniejszy składnik znajdziemy również często w popularnych produktach do pielęgnacji skóry głowy. Uzyskany z siemienia lnianego śluz może również zastąpić maseczkę na twarz i skórę dłoni. Jej regularne stosowanie przyczynia się zarówno do zwiększenia poziomu nawilżenia skóry, jak i jej regeneracji.


Siemię lniane Film


Siemię lniane Opis

Siemię lniane - nasiona lnu pospolitego, wykorzystywane są od tysięcy lat nie tylko w kuchni lecz również jako produkt leczniczy. Zaliczane są do polskich superfoods. Małe ziarenka lnu kryją w sobie niezwykłe właściwości. Ich główną zaletą jest zawartość kwasów z rodziny omega 3 - a przede wszystkim kwasu alfa-linolenowego. Znajdziemy w nim również kwas palmitynowy, stearynowy a także oleinowy. Ilości kwasów siemieniu lnianym stanowią idealny stosunek kwasów omega 3 do omega 6.

Kolejnym aspektem, o którym warto wspomnieć jest wysoka zawartość lignanów, które wykazują działanie przeciwutleniające. Można znaleźć je głównie w zbożach oleistych. Siemię lniane jest produktem podatnym na utlenianie. Brązowa twarda otoczka, chroni kwasy tłuszczowe i w ten sposób najlepiej je przechowywać. Aby uzyskać maksimum wartości odżywczych z nasion należy je namoczyć, a najlepiej zmielić. Zmielone siemię lniane szybko traci swoje walory zdrowotne, dlatego najlepszym sposobem na uzyskania wartości odżywczych siemienia jest mielenie go przed dodaniem do posiłku, lub przechowywanie zmielonego siemienia do kilku dni, w suchym i ciemnym miejscu. Ziarna siemienia lnianego z łatwością możemy zmielić przy pomocy młynka do kawy lub blendera. Pomocny w rozdrobnieniu ziaren może okazać się również tradycyjny moździerz.

Dzięki sporej zawartości błonnika, siemię lniane może stanowić skuteczne wsparcie leczenia problemu uporczywych zaparć. 

 

Siemie lniane swoje niezwykłe właściwości zdrowotne wykazuje za sprawą zawartości trzech składników:

  • Kwasów tłuszczowych z grupy omega3 (ze szczególnym uwzględnieniem kwasu linolenowego);
  • Błonnika pokarmowego;
  • Lignanów, wykazujących właściwości antyoksydacyjne.

 

Jak przygotować siemię lniane do picia? Zalać łyżeczkę siemienia lnianego szklanką wody, a następnie gotować całość, aż do uzyskania gęstej (przypominającej kisiel) konsystencji. Innym sposobem na przygotowanie siemienia lnianego do picia jest zalanie łyżeczki produktu szklanką gorącej wody, a następnie odstawienie całości na około 1 godzinę.

 


siemię lniane

 

Podsumowanie

Chociaż ziarna siemienia lnianego są łatwo dostępne, często zapominamy o ich niezwykłych właściwościach leczniczych. Czas to zmienić! Siemie lniane to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić niniejszy składnik do swojej diety.

Bibliografia

  1. Achremowicz, K. Szary-Swrost, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2005, 3 (44), 23–35,
  2. Bartkowski L., Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody, „Chemik” 2013, 67(3), 186–191;
  3. Carper J.: Żywność- twój cudowny lek. Poznań, 2008, Vesper, 73, 127- 136;
  4. Czech A. et al., Skład i właściwości nasion lnu, Zastosowanie lnu i inuliny w żywieniu i żywności, pod red. Czech A. i Klebaniuk R., Lublin–Susiec 2012;

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Rosja / Ukraina
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI
PRZEPIS

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- nasiona chia, sezamu i siemienia lnianego

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, zwiększyć ilość mąki. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pędzelkiem namoczonym w mleku i posypać nasionami chia, sezamem i siemieniem lnianym. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 minut. 

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW
PRZEPIS

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

Składniki:

- 3 upieczone buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego (lub pasty kokosowej rozmieszanej z wodą)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 łyżek oleju
- 2 łyżek soku z limonki
- 2 szklanek wody
- łyżki siemienia lnianego

Wykonanie:

Upieczone buraki obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W garnku na oleju podsmaż starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj buraki, wodę i mleko/pastę kokosową. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Dodaj płatki drożdżowe i zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw sokiem z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj siemieniem lnianym.

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
PRZEPIS

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g startego na tarce żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- garść sezamu
- garść siemienia lnianego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Ciasto francuskie pokrój na paski. Połowę z nich posmaruj ketchupem, rozłóż na nich pokrojone suszone pomidory i żółty ser. Przykryj je pozostałą częścią ciasta, pozlepiaj końce i zwiń kilka razy w spiralkę. Paluszki posmaruj żółtkiem jaja i posyp sezamem, siemieniem lnianym i oregano. Piecz w temp. 180°C przez 15- 20 minut (do zrumienienia).

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI
PRZEPIS

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Składniki:

- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 chipsów bananowych połamanych na mniejsze kawałki
- 5 chipsów jabłkowych połamanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- kilka orzechów włoskich
- szczypta cynamonu i kardamonu do smaku
- 1 szklanka lub więcej mleka krowiego/ roślinnego/ 

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Smacznego.

CHLEB GRYCZANY
PRZEPIS

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

1,5 szklanki mąki gryczanej
1,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 szklanki maki z amarantusa
2/3 szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól
tłuszcz i mąka do formy
amarantus ekspandowany

Przygotowanie:

Zmielone siemię lniane zalać 200 ml wrzątku, odstawić na 10 min, zmiksować blenderem. Połączyć wszystkie mąki, drożdże cukier i łyżeczkę soli. Dodać siemię lniane, olej oraz 500 ml wody. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu, jeśli jest zbyt gęste, dolać wody.
Formę natłuścić i wysypać mąką z amarantusa. Przełożyć ciasto, wyrównać mokrą ręką lub łyżką, naciąć, posypać amarantusem ekspandowanym. Przykryć mokrą ściereczką, odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Piec 50-60 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM
PRZEPIS

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”

Razowy chleb żytni
PRZEPIS

Razowy chleb żytni

Składniki:

- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.

Koktajl mleczno-owocowy z dodatkiem siemienia lnianego
PRZEPIS

Koktajl mleczno-owocowy z dodatkiem siemienia lnianego

Składniki:

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego;
  • 1 garść świeżych truskawek;
  • 1 garść borówek;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1500 ml kefiru naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Owoce dokładnie umyj, a następnie pozbądź się szypułek z truskawek i przetnij je na pół;
Umyte owoce przełóż do kielicha blendera, a następnie dodaj do nich łyżeczkę siemienia lnianego oraz miodu;
Do składników dodaj kefir i miksuj całość, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotowy koktajl przelej do szklanki.

Sałatka z kurczakiem i daktylami
PRZEPIS

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.

Bezglutenowe placki jaglane z owocami
PRZEPIS

Bezglutenowe placki jaglane z owocami

Składniki:

- mąka jaglana – 100 g
- jogurt naturalny gęsty – 100 g
- jajko kurze
- ½ łyżki oleju rzepakowego
- siemię lniane – 1 łyżka
- banan – 1 sztuka

Przygotowanie:

Mąkę z bananem, jajkiem i siemieniem lnianym zmiksuj na gładką masę w blenderze
Na mocno rozgrzanej patelni smaż na rumiano niewielkie placki
Podawaj z jogurtem i ulubionymi owocami (np. malinami, borówkami, truskawkami)

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta koktajlowa – czy to dobry sposób na oczyszczenie organizmu?

Przybierający każdego roku na swojej sile problem nadwagi i otyłości sprawia, iż coraz więcej osób poszukuje w internecie skutecznych sposobów na szybkie i efektywne zrzucenie zbędnych kilogramów. Nie podlega wątpliwości fakt, że zarówno w mediach społecznościowych, jak i w telewizji, od kilku sezonów popularnością cieszy się dieta koktajlowa, która nie tylko może pomóc nam w […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta insulinowa – poznaj jej najważniejsze zasady i zalecenia!

Systematyczny wzrost problemu nadwagi i otyłości doprowadził do zwiększenia skali zjawiska zaburzeń metabolicznych, które mogą dotyczyć nawet 50% dorosłych Polaków. Insulinooporność (choć nie jest chorobą samą w sobie) stanowi stan realnego zagrożenia dla zdrowia i przyczynia się do znacznego wzrostu ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości. Na szczęście, z problemem insulinooporności jesteśmy w stanie […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Jak spożywać siemię lniane? Poznaj właściwości, zastosowanie i przepisy

Siemię lniane – właściwości tych niepozornych nasion znane są od dawna. Stosowane wewnętrznie dbają o funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Natomiast zewnętrznie – o włosy i skórę. Nasiona lnu stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety w substancje odżywcze. Mogą wspierać również leczenie wielu schorzeń uważanych za choroby cywilizacyjne. Czytaj dalej i dowiedz się, czy siemię lniane jest […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Jak obniżyć cholesterol?

Wysoki cholesterol ldl stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, jest jedną z głównych przyczyn chorób serca i układu krążenia. Produkowany jest przez wątrobę z nasyconych tłuszczy. Wchłaniany jest także bezpośrednio z pożywienia, dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jak obniżyć cholesterol? Czy istnieją skuteczne sposoby, które pozwolą utrzymać jego prawidłowy poziom we krwi? 1) Cholesterol […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Hemoroidy – uporczywa choroba cywilizacyjna naszych czasów

Hemoroidy to zwyczajowa nazwa na chorobę hemoroidalną, czyli powiększenie guzków krwawniczych odbytu. Najprościej mówiąc, jest to poszerzenie drobnych splotów żylnych w okolicach odbytnicy. Chociaż jest to jedna z najczęściej występujących w naszym społeczeństwie dolegliwości, cały czas wstydzimy się o niej mówić. Konsekwencją takiego postępowania jest brak świadomości o możliwościach zapobiegania i leczenia, a nawet pierwszych […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Przerost prostaty – leczenie, zapobieganie i wpływ diety

Przerost prostaty to potoczna nazwa na łagodny rozrost gruczołu krokowego. Dolegliwość ta dotyczyć może nawet 80% mężczyzn w wieku 75. lat. Objawy z nią związane dotyczą głównie układu moczowego i mogą w znaczący sposób obniżyć komfort życia wielu Panów. Chociaż na obecną chwilę nie są znane sposoby, które jednoznacznie pozwolą uniknąć choroby, to nie ulega […]

czytaj więcej...