info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
-5%Ciecierzyca 400g ZEROWASTE
Ciecierzyca 400g ZEROWASTE

Ciecierzyca 400g ZEROWASTE - VIVIO

4,59 zł4,37 zł

Produkt niedostępny

Opakowanie papierowe - ZEROWASTE

Marka VIVIO wprowadza do sprzedaży produkty w papierowych opakowaniach, które są bezpieczne dla środowiska.Stopniowo wprowadzając kolejne procedury, staramy się zmienić proces produkcji na w pełni EKOLOGICZNY.Zakupiony produkt zapakujemy specjalnie dla Ciebie, bezpośrednio przed wysyłką, dzięki czemu masz pewność, że dostaniesz produkt o najwyższym stopniu świeżości.Na tylnej ściance papierowej torebki zostanie naklejona etykieta, na której znajdziesz pełny skład oraz wartości odżywcze.
Na papierowym opakowaniu podczas transportu mogą pojawić się przebarwienia, które są naturalne i nieszkodliwe.Taki rodzaj opakowania nadaje się do recyklingu (trzeba jedynie oderwać etykietkę). Zużyte opakowanie wyrzuć do odpowiedniego pojemnika na odpady i zrób z Nami coś dla Planety


Ciecierzyca Wartości odżywcze

Składniki: Cieciorka ziarno

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Ciecierzyca Zastosowanie

Ciecierzyca od wielu pokoleń wykorzystywana jest w kuchni bliskowschodniej oraz śródziemnomorskiej. Stanowi ona podstawę pysznych falafeli oraz humusu. Niemniej jednak, niniejszy produkt możemy wykorzystać na wiele innych sposobów. Ciecierzyca doskonale komponuje się z warzywami, dlatego też możemy przygotować z jej dodatkiem pożywne leczo. Ponadto, prażona ciecierzyca stanowi idealny dodatek do świeżej sałatki. Warto również wiedzieć, iż szerokie zastosowanie w kuchni wegańskiej znajduje woda z puszki lub po gotowaniu ciecierzycy (znana pod nazwą aquafaba). Niniejszy produkt stanowi doskonały zamiennik jajka. Jest również świetną bazą do przygotowywania zdrowych deserów. Na przykład, wegańskiej bezy lub musu czekoladowego.

Jak ugotować ciecierzycę?

Aby ugotować ciecierzycę należy odmierzyć szklankę ziarna i zalać ją zimną wodą w garnku i odstawić, na co najmniej 8 godzin. Najlepiej to zrobić wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Należy wybrać większy garnek lub naczynie, gdyż pod wpływem wody ciecierzyca napęcznieje. Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Ciecierzycę gotujemy pod przykryciem ok 60 min. Podczas gotowania można ją jedynie posolić. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka. Po ugotowaniu nadaje się do dalszej obróbki.


Ciecierzyca Film


Ciecierzyca KCAL

W 100 gramach suchej ciecierzycy znajdziemy około 400 kalorii. Niemniej jednak, 100 gramowa porcja ugotowanego produktu dostarcza do naszego organizmu zaledwie 160 kalorii. Dlatego też, ciecierzyca ceniona jest przez osoby walczące o piękny i zdrowy wygląd swojej sylwetki. Ponadto, dzięki bogatej zawartości błonnika, regularne spożywanie cieciorki wpływa na regulację rytmu wypróżnień, co jednocześnie przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała również po zakończeniu procesu odchudzania. Dodatkowo posiada niski indeks glikemiczny (IG = 30), co również przemawia za tym aby po nią sięgnąć. Jest znakomitym źródłem białka dla wegan i wegetarian. Cieciorka to bogactwo węglowodanów złożonych i dobrych tłuszczy, a już dzienna porcja ciecierzycy (¾ szklanki, ok.130 gramów) zapewni 70 % dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.


Ciecierzyca Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości ciecierzycy

Od wielu lat ciecierzyca (nazywana również cieciorką lub grochem włoskim) zajmuje niezwykle ważne miejsce w kuchni wegan i wegetarian. Wszystko to za sprawą dużej zawartości białka, którego suplementacja niezwykle ważna jest w przypadku diety bezmięsnej. Niemniej jednak, soczewica to coś znacznie więcej niż zamiennik dla tradycyjnego mięsa. Ciecierzyca to wspaniała skarbnica składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jej regularne spożywanie, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do zwiększenia efektywności procesu odchudzania, jak również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. A co jeszcze warto wiedzieć na temat ciecierzycy?

Ciecierzyca – co to jest?

Chociaż w naszym kraju dopiero zyskuje na popularności, właściwości zdrowotne i smak ciecierzycy były doceniane już przed wiekami na terenie Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. W niniejszej kuchni, roślina ta wykorzystywana jest przede wszystkim do przygotowania bogatych w białko falafeli oraz humusu. Warto również wiedzieć, iż w regionie Egiptu, ciecierzyca traktowana jest jak afrodyzjak. Groch włoski zaliczany jest do rodziny bobowatych, a na całym świecie możemy spotkać aż 44 jego odmiany. Niemniej jednak, w Polsce niniejsza roślina nie jest uprawiana. Najczęściej spotykane nasiona ciecierzycy odznaczają się jasno beżową barwą i kulistym kształtem. Ponadto, niniejsza roślina charakteryzuje się nieco słodkawym oraz delikatnym smakiem. Dlatego też, może być wykorzystywana w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

Ciecierzyca – właściwości zdrowotne

Dzięki sporej zawartości składników odżywczych, ciecierzyca uznawana jest za cenny składnik w diecie opartej o zasady zdrowego odżywiania. Znajdziemy w niej zarówno witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu wzrokowego, oraz szereg witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy. Na szczególną uwagę zasługuje również spora dawka kwasu foliowego zawartego w niniejszej roślinie. Kwas foliowy odpowiedzialny jest za regulację wzrostu oraz prawidłowe funkcjonowanie wszystkich komórek ciała. Ponadto, składnik ten jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu w łonie matki. Dlatego też, tak często mówi się o istotności jego suplementacji w okresie ciąży. Dodatkowo, regularne spożywanie ciecierzycy jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu dużą ilość witaminy C, odpowiedzialnej za wsparcie prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Jednak ciecierzyca to nie tylko witaminy, ale również cenne dla zdrowia minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez oraz potas. To właśnie dzięki nim, ciecierzyca uznawana jest za cenny składnik diety kardioprotekcyjnej. Warto również wiedzieć, iż niniejsza roślina jest doskonałym źródłem błonnika, dlatego też może wpłynąć na zwalczanie problemu uporczywych zaparć oraz wspomóc proces zrzucania nadmiaru zbędnych kilogramów.

Czy ciecierzycę można uwzględniać w diecie diabetyków

Ciecierzyca charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=30). Dlatego też, bez przeszkód może stosowana być w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy i insulinooporności. Ponadto, dzięki sporej zawartości błonnika, przyczynia się ona do stabilizacji poziomu glukozy we krwi.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania ciecierzycy

Spożywanie nadmiernych ilości ciecierzycy może doprowadzić do wywołania nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego też, przed jej spożywaniem powinny wzbraniać się osoby, które na co dzień zmagają się z niniejszym problemem. Ponadto, ciecierzycę powinny wykluczyć ze swojego jadłospisu osoby, które zmagają się z alergią na rośliny strączkowe z rodziny bobowatych.

Cena ciecierzycy

Za opakowanie ciecierzycy o wadze 1000 gramów zapłacimy około 9,00-13,00 złotych. Cena niniejszego produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta oraz dystrybutora. Warto również wiedzieć, iż w niektórych sklepach możemy nabyć prażoną ciecierzycę, która stanowi smaczną formę przekąski między posiłkami. Za opakowanie niniejszego przysmaku o wartości 150 gram zapłacimy około 5,00-10,00 złotych.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

Pytanie 1: Gdzie kupić ciecierzycę? Ciecierzycę bez przeszkód możemy kupić w większości sklepów spożywczych. Dostępna jest ona zarówno w formie suchej, prażonej, jak i konserwowej. Jeśli planujesz zakup soczewicy, zapoznaj się również z ofertą internetowych sklepów ze zdrową żywnością. To właśnie w nich możesz znaleźć wysokiej jakości produkty w konkurencyjnych cenach.

Pytanie 2: Jak gotować ciecierzycę? Zanim przystąpisz do gotowania ciecierzycy, najpierw zalej ją zimną wodą i odstaw na całą noc. Po upływie odpowiedniej ilości czasu, należy odsączyć nasiona i gotować ją na małym ogniu, aż do momentu w którym staną się miękkie. Czas gotowania wynosi zazwyczaj około 60 minut. Warto również wiedzieć, że ciecierzyca podczas namaczania i gotowania zwiększa swoją objętość.

Pytanie 3: Czy można podawać ciecierzycę dzieciom? Za sprawą bogatej zawartości witamin i minerałów (ze szczególnym uwzględnieniem kwasu foliowego), ciecierzyca może stanowić cenny składnik w diecie naszego dziecka. Niemniej jednak, zaleca się, aby nie wprowadzać jej wcześniej, niż przed 10 miesiącem życia.

 


ciecierzyca

 

Podsumowanie

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, przynajmniej dwa razy w tygodniu powinniśmy spożywać nasiona roślin strączkowych, zamiast tradycyjnego mięsa. Ciecierzyca to doskonały sposób na wprowadzenie niniejszych zaleceń do swojego życia. Niniejszy produkt jest dobrym źródłem nie tylko białka, ale również niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witamin i minerałów.

Bibliografia

  1. Afshin A, Micha R, Khatibzadeh S, Mozaffarian D. Consumption of nuts and legumes and risk of incident ischemic heart disease, stroke, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2014;100(1):278–288;
  2. Bazzano LA, Thompson AM, Tees MT, Nguyen CH, Winham DM. Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011;21(2):94–103;
  3. Goldstein JL, Brown MS, Abifadel M, et al. A century of cholesterol and coronaries: from plaques to genes to statins. Cell. 2015;161(1):161–72;
  4. Salehi-Abargouei A, Saraf-Bank S, Bellissimo N, Azadbakht L. Effects of non-soy legume consumption on C-reactive protein: a systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2015;31(5):631–9;
  5. USDA National Nutrient Database for Standard Reference;
  6. Villegas R, Gao Y-T, Yang G, et al. Legume and soy food intake and the incidence of type 2 diabetes in the Shanghai Women’s Health Study. Am J Clin Nutr. 2008;87(1):162–167. 9. Zanovec M. Comparison of Nutrient Density and Nutrient-to-Cost Between Cooked and Canned Beans. Food Nutr Sci. 2011;02(02):66–73.

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAArgentyna / USA / Kanada / Turcja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł