Zdrowe zamienniki popularnych produktów w kuchni.Dziś nutella z daktyli. Sprawdź!
Lekarze i dietetycy wskazują, że zdrowa dieta i właściwa aktywność fizyczna to obecnie bardzo ważne czynniki, które są w stanie zagwarantować zdrowie i dobre samopoczucie. Oczywiście, są czynniki chorobowe, na które nie mamy wpływu, takie jak np. uwarunkowania genetyczne. Warto, jednak wpływać na to, na co mamy możliwość, by dbać o jakość i długość naszego życia.
Zdrowe zamienniki w kuchni
Gotując na co dzień warto stosować zdrowe produkty, które, włączone do diety, pozwolą zadbać o właściwą ilość witamin i minerałów. Nie jest to tak trudne, jak się okazuje, ponieważ czasami wystarczy zamienić niektóre składniki, by dania były lżejsze, lekkostrawne, zdrowsze i odpowiednie dla osób w danym wieku i zmagających się z różnymi dolegliwościami. Szczegóły zdrowej diety warto ustalić z dietetykiem, a ogólne odniesienia co do racjonalnego i zbilansowanego sposobu odżywiania znajdują się poniżej.
- Powszechnie stosowaną białą mąkę typu 450-720 warto zamienić na mieszanki mąki oczyszczonej z razową (typ 2000), mąkę ryżową, mąkę z prosa, orkiszową lub żytnią;
- Bułkę tartą można zastąpić np. sezamem;
- Biały, rafinowany cukier można zastąpić ksylitolem, stewią, miodem lub cukrem trzcinowym nieoczyszczonym;
- Słodzone jogurty i desery jogurtowe można zamienić na jogurt naturalny;
- Chipsy w zdrowszej wersji to np. prażone pestki słonecznika z solą morską lub lekko osolone płatki migdałów.
Pomysłów na zdrowe zamienniki w kuchni jest wiele. Dietetyk marki ViVio – Sylwia Witek wraz z Sandrą z bloga sandicus.pl w ramach zdrowych porad na temat odżywiania piszą jak jeść smacznie i zdrowo, nie rezygnując z ulubionych produktów. Jednym z nich jest nutella, którą lubi wiele osób, ale, z przyczyny zdrowotnych i, z uwagi na dużą kaloryczność, muszą jej unikać. Sandra wskazuje jak przygotować pyszną nutellę z daktyli i bez cukru. Tego typu produkt wygląda efektywnie i równie dobrze smakuje.
A Ty, jaki masz sposób na zdrowe zamienniki w kuchni?
Jeśli szukasz więcej porad sprawdź inne artykuły:
Mąka kokosowa – lepszy zamiennik mąk zbożowych?,
5 zdrowych zamienników tradycyjnych produktów używanych w kuchni,
Agar – naturalny zamiennik żelatyny.
zdj.: http://sandicious.pl/