Zdrowe sałatki na świąteczny stół – poznaj nasze propozycje

Chociaż w tym roku będziemy spędzać je nieco inaczej, nie zapominajmy, że Święta Wielkanocne to czas radości. Postarajmy się więc, aby nasze domy wypełniły się kolorowymi, własnoręcznie zrobionymi ozdobami, a nasze stoły zastawione były pełnymi zdrowia daniami. Dlatego też, w poniższym poradniku przegotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów na pełne koloru sałatki wielkanocne w zdrowej odsłonie.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować smaczną i zdrową sałatkę z brokułami;
  • Jak przyrządzić tradycyjną sałatkę warzywną w wersji wegańskiej;
  • Jak przygotować pełną zdrowia sałatkę z kaszą bulgur.

Jak przygotować smaczną i zdrową sałatkę z brokułami?

Brokuły, oprócz sporej dawki witaminy C, charakteryzują się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które wpływają na ochronę naszego zdrowia nie tylko przed szkodliwymi infekcjami, ale również chorobami o charakterze nowotworowym.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 ugotowanego brokułu (podzielonego na mniejsze różyczki);
  • 2 pomidorów malinowych;
  • 100 g kurczaka;
  • 1 żółtej papryki;
  • 1 cebuli czerwonej;
  • 2 łyżek kukurydzy konserwowej;
  • Garści prażonych pestek słonecznika;
  • 3-4 łyżek jogurtu typy greckiego;
  • 1 łyżeczki soku z cytryny;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • Szczypty soli;
  • Szczypty pieprzu;
  • Łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Krok I: Kurczaka przypraw według uznania, potnij go na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do niewielkiej miseczki;

Krok II: Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem z kurczakiem;

Krok III: Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, a następnie podsmaż na niej kurczaka wraz z cebulką;

Krok IV: Gotowego kurczaka przełóż na ręcznik papierowy, tak aby wchłonął nadmiar tłuszczu;

Krok V: Ugotowane różyczki brokułu przełóż do dużej miski;

Krok VI: Umytą paprykę oraz pomidory pokrój w kostkę i dodaj do brokułów;

Krok VII: Do sałatki dodaj kukurydzę oraz kurczaka z cebulką. Następnie delikatnie wymieszaj całość;

Krok VIII: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: jogurt, sok z cytryny, sól oraz pieprz;

Krok IX: Przygotowanym sosem polej sałatkę;

Krok X: Całość posyp uprażonymi (na suchej patelni) pestkami słonecznika.

Jak przyrządzić tradycyjną sałatkę warzywną w wersji wegańskiej?

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez kolorowej sałatki jarzynowej. My postanowiliśmy przygotować dla Ciebie ten tradycyjny przysmak w wegańskiej odsłonie.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 2 dużych marchwi;
  • 2 ziemniaków;
  • 1 korzenia pietruszki;
  • 1 selera;
  • 1 jabłka;
  • 2-3 kiszonych ogórków;
  • 2 cebulek dymek;
  • 100 g zielonego groszku;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżek musztardy miodowej;
  • 2 łyżek świeżego kopru;
  • Soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok I: Umyte i obrane warzywa (w tym: marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler) pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z niewielką ilością oliwy z oliwek, a następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;

Krok II: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC, przykryj warzywa folią aluminiową, a następnie piecz je przez około 20-25 minut;

Krok III: Jabłko, cebulkę oraz ogórki kiszone pokrój w drobna kostkę;

Krok IV: W dużej misce wymieszaj ze sobą ostudzone warzywa, groszek, cebulkę, jabłko oraz ogórki kiszone;

Krok V: Do składników w misce dodaj: 1 łyżkę oliwy z oliwek, musztardę, koperek oraz pieprz i sól do smaku.

Jak przygotować pełną zdrowia sałatkę z jajkiem i kaszą bulgur?

Jajko nieodzownie kojarzy nam się ze Świętami Wielkanocnymi, a dodatkowo stanowi prawdziwą skarbnicę składników odżywczych.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;

Krok II: Jajka ugotuj na twardo;

Krok III: Przestudzoną kaszę przełóż do miski i dodaj do niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w krążki czarne oliwki;

Krok IV: Ugotowane jajka pokrój w ćwiartki i ułóż na kaszy z dodatkami;

Krok V: Posyp sałatkę uprażonymi pestkami słonecznika;

Krok VI: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę, miód, sól, pieprz, koperek oraz szczypiorek;

Krok  VII: Do sałatki dodaj pokrojone w kostkę awokado;

Krok VIII: Całość polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.

Podsumowanie

Wielkanoc to wyjątkowy czas. W tym roku zadbaj o to, aby święta wypełnione były zdrowiem i uśmiechem Twoich najbliższych.