Zdrowe sałatki na świąteczny stół – poznaj nasze propozycje
Chociaż w tym roku będziemy spędzać je nieco inaczej, nie zapominajmy, że Święta Wielkanocne to czas radości. Postarajmy się więc, aby nasze domy wypełniły się kolorowymi, własnoręcznie zrobionymi ozdobami, a nasze stoły zastawione były pełnymi zdrowia daniami. Dlatego też, w poniższym poradniku przegotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów na pełne koloru sałatki wielkanocne w zdrowej odsłonie.
Z tego artykułu dowiesz się
- Jak przygotować smaczną i zdrową sałatkę z brokułami;
- Jak przyrządzić tradycyjną sałatkę warzywną w wersji wegańskiej;
- Jak przygotować pełną zdrowia sałatkę z kaszą bulgur.
Jak przygotować smaczną i zdrową sałatkę z brokułami?
Brokuły, oprócz sporej dawki witaminy C, charakteryzują się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które wpływają na ochronę naszego zdrowia nie tylko przed szkodliwymi infekcjami, ale również chorobami o charakterze nowotworowym.
Jakich składników potrzebujesz?- 1 ugotowanego brokułu (podzielonego na mniejsze różyczki);
- 2 pomidorów malinowych;
- 100 g kurczaka;
- 1 żółtej papryki;
- 1 cebuli czerwonej;
- 2 łyżek kukurydzy konserwowej;
- Garści prażonych pestek słonecznika;
- 3-4 łyżek jogurtu typy greckiego;
- 1 łyżeczki soku z cytryny;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- Szczypty soli;
- Szczypty pieprzu;
- Łyżki miodu.
Krok I: Kurczaka przypraw według uznania, potnij go na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do niewielkiej miseczki;
Krok II: Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj razem z kurczakiem;
Krok III: Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, a następnie podsmaż na niej kurczaka wraz z cebulką;
Krok IV: Gotowego kurczaka przełóż na ręcznik papierowy, tak aby wchłonął nadmiar tłuszczu;
Krok V: Ugotowane różyczki brokułu przełóż do dużej miski;
Krok VI: Umytą paprykę oraz pomidory pokrój w kostkę i dodaj do brokułów;
Krok VII: Do sałatki dodaj kukurydzę oraz kurczaka z cebulką. Następnie delikatnie wymieszaj całość;
Krok VIII: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: jogurt, sok z cytryny, sól oraz pieprz;
Krok IX: Przygotowanym sosem polej sałatkę;
Krok X: Całość posyp uprażonymi (na suchej patelni) pestkami słonecznika.
Jak przyrządzić tradycyjną sałatkę warzywną w wersji wegańskiej?
Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez kolorowej sałatki jarzynowej. My postanowiliśmy przygotować dla Ciebie ten tradycyjny przysmak w wegańskiej odsłonie.
Jakich składników potrzebujesz?- 2 dużych marchwi;
- 2 ziemniaków;
- 1 korzenia pietruszki;
- 1 selera;
- 1 jabłka;
- 2-3 kiszonych ogórków;
- 2 cebulek dymek;
- 100 g zielonego groszku;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżek musztardy miodowej;
- 2 łyżek świeżego kopru;
- Soli i pieprzu do smaku.
Krok I: Umyte i obrane warzywa (w tym: marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler) pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z niewielką ilością oliwy z oliwek, a następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Krok II: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC, przykryj warzywa folią aluminiową, a następnie piecz je przez około 20-25 minut;
Krok III: Jabłko, cebulkę oraz ogórki kiszone pokrój w drobna kostkę;
Krok IV: W dużej misce wymieszaj ze sobą ostudzone warzywa, groszek, cebulkę, jabłko oraz ogórki kiszone;
Krok V: Do składników w misce dodaj: 1 łyżkę oliwy z oliwek, musztardę, koperek oraz pieprz i sól do smaku.
Jak przygotować pełną zdrowia sałatkę z jajkiem i kaszą bulgur?
Jajko nieodzownie kojarzy nam się ze Świętami Wielkanocnymi, a dodatkowo stanowi prawdziwą skarbnicę składników odżywczych.
Jakich składników potrzebujesz?- 1 szklanki kaszy bulgur;
- 1 dojrzałego awokado;
- 250 g pomidorków koktajlowych;
- 4 jajek;
- 0,5 pęczka kopru;
- 0,5 pęczka szczypiorku;
- 50 g czarnych lub zielonych oliwek;
- 2 łyżek oliwy z oliwek;
- ½ cytryny;
- 1 łyżeczki miodu;
- 2 łyżeczek pestek słonecznika;
- Szczypty soli;
- Szczypty pieprzu.
Krok I: Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;
Krok II: Jajka ugotuj na twardo;
Krok III: Przestudzoną kaszę przełóż do miski i dodaj do niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w krążki czarne oliwki;
Krok IV: Ugotowane jajka pokrój w ćwiartki i ułóż na kaszy z dodatkami;
Krok V: Posyp sałatkę uprażonymi pestkami słonecznika;
Krok VI: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę, miód, sól, pieprz, koperek oraz szczypiorek;
Krok VII: Do sałatki dodaj pokrojone w kostkę awokado;
Krok VIII: Całość polej przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
Podsumowanie
Wielkanoc to wyjątkowy czas. W tym roku zadbaj o to, aby święta wypełnione były zdrowiem i uśmiechem Twoich najbliższych.