Miód manuka 250g 16+ - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
9 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY12

99,00 zł

RABAT - 17%

119,00 zł

-17

30 dni na zwrot

Opis

Oryginalny miód Manuka, pochodzący z terenów Nowej Zelandii, charakteryzującej się czystością środowiska naturalnego i występowaniem pewnych gatunków roślin.

Miód Manuka zawiera methylglyoxal, który powstaje z dihydroksyacetonu (DHA) - związku chemicznego, który jest zawarty w nektarze kwiatów Manuka (Leptospermum Scoparium).

Miód Manuka jest:
- niepasteryzowany
- bez dodatku składników chemicznych
- bez antybiotyków
- bez GMO
- z wysoką aktywnością, pozyskaną naturalnymi metodami
- z uli, wykonanych z przyjaznego dla środowiska materiału
- w opakowaniach, które nie zawierają Bisfenolu A

Jaki miód Manuka wybrać?
Na rynku dostępne są miody Manuka różnych producentów i posiadające różne oznaczenia. Jak wybrać dobry miód? Warto zwrócić uwagę na jego oznaczenie.

Wśród najpopularniejszych oznaczeń znajdują się UMF/NPA i MGO.

Oznaczenie UMF/NPA/MGO
Powstało z uwagi na rosnące zapotrzebowanie na miód Manuka na świecie i konieczność ochrony marki. Z uwagi na to powstała organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association), nazywana AMHA (Active Manuka Honey Association) - jedyny właściciel znaku UMF®, zrzeszający kilkudziesięciu producentów miodu. Bada ona każdą partię miodu i nadaje i nadaje jej czynnik UMF®, w zależności od wykrytej siły antybakteryjnej miodu.

Dlaczego oznaczenie UMF® jest tak istotne?
Ponieważ świadczy o sile antybakteryjnej miodu i o tym, że miód został poddany rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA. To zaś daje gwarancję zakupu sprawdzonego produktu.
UWAGA: Producenci, którzy nie posiadają znaku UMF® nie poddali swoich produktów takim badaniom.

Oferowany przez nas miód to w 100% surowy miód Manuka KFactor 16+ (500 g), o jednej z największych aktywności ze wszystkich miodów Manuka .

Numer, który jest używany w określaniu antybakteryjnej siły miodu UMF (NPA) odpowiada sile działania roztworu phenolu, np.:

UMF 5+ (niska siła miodu)
UMF 8+ (niska siła miodu – przeznaczony dla dzieci)
UMF 10+ (średnia siła miodu)
UMF 15+ (wysoka siła miodu)
UMF 20+ (najwyższa siła miodu)

Oznaczenie, które posiada nasz miód, podane w KFactor wskazuje z kolei na stężenie pyłku kwiatowego krzewu Manuka, zawartego w miodzie, badanego z użyciem atomowego rezonansu magnetycznego. W ten sposób określa się zawartość pyłku między KFactor 12 i KFactor 16.

Wartość MGO i UMF jest przeliczana i przyjmuje się dla UMF16+ odpowiednio 548+ MGO.


Wartości odżywcze


Zastosowanie

Miodu Mauka nie należy rozpuszczać w wodzie, w odróżnieniu do innych miodów. Najlepiej spożywać go na czczo, na pusty żołądek, zaraz po przebudzeniu, przed pierwszym posiłkiem, w ilościach ok. 2 - 3 łyżeczki dziennie (ok. 5 g). Miód najlepiej spożywać rano i wieczorem, a dla uzyskania lepszego efektu także w ciągu dnia.

Po zjedzeniu miodu najlepiej powstrzymać się od jedzenia i picia na co najmniej 20 minut.

 


Przeciwwskazania

Miód Manuka jest środkiem spożywczym, a nie lekiem. Można go przyjmować bezpiecznie we wskazanych wyżej ilościach, obserwując reakcję organizmu.

Nie należy podawać go dzieciom do 1. roku życia i osobom uczulonym na produkty pszczele.


Film


Opinie o produkcie: Miód manuka 250g 16+