PRODUCENT | VIVIO |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 3 pkt |
Zastosowanie
Miód należy stosować regularnie, w celach profilaktycznych. Można spożywać go z pieczywem, dodawać do ciepłej herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.
Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.
Opis
Miód malinowy – zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn. Charakteryzuje się delikatnym smakiem owoców maliny. Ma złocisty kolor, który po skrystalizowaniu zmienia się na mleczno-biały. Miód malinowy szybko się krystalizuje, w jego skład wchodzą olejki eteryczne, które nadają mu specyficzny smak i aromat. Jest zasobny w potas, chlor, fosfor, żelazo, magnez i wapń.
Miód malinowy to rodzaj miodu trudnodostępny i przez to mniej znany. Produkowany jest z kwiatów malin – kwitnących jedynie przez trzy tygodnie, zaledwie kilka razy w roku. Pszczoły nad jego wytwarzaniem pracują od końca maja i pod koniec sierpnia, aż do początków listopada i pierwszych przymrozków, czyli od pierwszego kwitnięcia odmian wczesnych po kwiaty odmian późnych, jesiennych.
Smak miodu malinowego różni się właśnie w zależności od okresu zbioru nektaru z kwiatów. Przyjemny zapach i smak sprawia, że miód malinowy jest lubiany przez dzieci i ceniony przez dorosłych. Ze względu na swe bogate właściwości odżywcze miód malinowy to ciekawy produkt, który może uzupełnić dietę osób przemęczonych i pozbawionych energii.
Zastosowanie w kuchni:
- zamiennik cukru
- dodatek do napojów i koktajli
- do słodzenia herbaty
- uzupełnienie diety sportowców
- do produkcji rozgrzewających nalewek
przepisy /zastosowanie

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM
Składniki:
- 2 gotowane jajka
- 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
- ¼ zielonego ogórka
- 2 garści sałaty masłowej
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1-2 rzodkiewki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka ulubionej musztardy
- 1 mała łyżeczka miodu
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.

SAŁATKA OWOCOWA Z ALOESEM
Składniki:
- 1 pomarańcz
- 1 dojrzałe mango
- pół świeżego ananasa
- kiść ciemnego winogrona
- 2 dojrzałe banany
- garść orzechów pekan
- BIO kostki z aloesu
- wiórki kokosowe do posypania
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Pomarańczę, ananasa i mango pokrój w grubszą kostkę i przełóż do pucharków. Dodaj winogrono, kostki aloesu i pokrojone w plasterki banany. Całość posyp podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi i orzechami pekan a następnie polej ulubionym miodem i gotowe❗

Deser jogurtowy z dodatkiem mielonego siemienia lnianego
Składniki:
- 200g jogurtu naturalnego;
- 6-7 świeżych truskawek;
- 1 garść borówek lub jagód;
- 1 łyżka siemienia lnianego;
- 1 łyżka miodu.
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z jedną łyżką mielonego siemienia lnianego oraz miodu o lejącej konsystencji. Odstaw jogurt na około 15-20 minut do lodówki;
Umyj dokładnie owoce. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki;
Przygotuj wysoką szklankę lub pucharek do lodów;
Na dnie pucharka ułóż część jagód/borówek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;
Na warstwie jogurtu ułóż pierwszą część truskawek i zalej je 2-3 łyżkami jogurtu z siemieniem lnianym;
Następnie, naprzemiennie ułóż kolejną porcję jagód, jogurtu i truskawek. Całość zalej pozostałą częścią jogurtu.

Zielony koktajl z dodatkiem błonnika
Składniki:
- 2 garści liści szpinaku;
- 1 łodyga selera naciowego;
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy;
- 1-2 łyżeczki błonnika oczyszczającego;
- 1 banan;
- 1 jabłko zielone;
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku dokładnie umyj i przełóż do kielicha blendera;
Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku;
Banana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera;
Jabłko dokładnie umyj, pokrój wraz ze skórką na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników;
Do składników w blenderze dodaj: błonnik oczyszczający, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz jedną łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowy koktajl możesz podawać z dodatkiem chrupiącego selera naciowego.

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych;
- 2 łyżki płatków żytnich;
- 1 łyżka ziaren sezamu;
- 1 łyżka ziaren słonecznika;
- 2 łyżki posiekanej, suszonej żurawiny;
- 1 łyżka wiórków kokosowych;
- 1 łyżka miodu;
- 1,5 łyżki masła klarowanego.
Sposób przygotowania:
Płatki oraz ziarna przełóż na suchą patelnię i smaż je przez krótką chwilę;
Suche składniki przełóż do miski, a następnie dodaj do nich suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe;
Delikatnie rozpuść masło z miodem, a następnie dodaj je do składników w misce;
Otrzymaną masę rozłóż na papierze do pieczenia;
Przy pomocy noża podziel masę na batony o grubości około 2 cm;
Włóż batony do lodówki na około 2-3 godziny.