Zdrowe grillowanie czas zacząć – poznaj przepisy na pyszne dania z rusztu!

Za naszymi oknami coraz cieplej. Słoneczne dni sprzyjają spędzaniu wolnego czasu na świeżym powietrzu. Nie ulega wątpliwości, że wraz z nadejściem wiosny rozpoczął się sezon grillowy. Większości z nas kojarzy się on z tłustym jedzeniem i licznymi pokusami, które sprawiają, iż odchodzimy od zdrowych nawyków żywieniowych. Warto jednak wiedzieć, że grill to nie tylko kiełbasa. Na ogniu można przygotować wiele zdrowych potraw, które zachwycą Cię swoim smakiem oraz niepowtarzalnym aromatem. Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy zbiór prostych przepisów na dania z rusztu w zdrowym wydaniu. Jak upiec soczyste piersi z kurczaka? I czy wegański szaszłyk może być smaczny? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować soczyste piersi z kurczaka;
  • Jak przyrządzić aromatyczne burgery z dodatkiem ulubionych ziół;
  • Jak przygotować smaczne szaszłyki w wegańskiej odsłonie;
  • Jak przyrządzić pełną witamin sałatkę do dań z grilla;
  • Jak przygotować soczystego łososia.
chicken-3183558_1280-1024x696 Zdrowe grillowanie czas zacząć – poznaj przepisy na pyszne dania z rusztu!

Jak przygotować soczyste piersi z kurczaka?

Składniki (2 porcje):

Sposób przygotowania:

Krok I: Opłucz piersi z kurczaka, osusz je, a następnie oprósz delikatnie solą;

Krok II: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, rozmaryn oraz odrobinę ostrej papryki;

Krok III: Przygotowaną marynatą natrzyj piersi kurczaka i włóż je do lodówki na około 30-40 minut;

Krok IV: Rozgrzej ogień na grillu, wyciągnij piersi z lodówki i zrób na nich delikatne nacięcia;

Krok V: Piecz kurczaka przez około 15-20 minut, tak by zachował swoją soczystość.

Jak przyrządzić aromatyczne burgery z dodatkiem ulubionych ziół?

Składniki (2 porcje):

Sposób przygotowania:

Krok I: Wymieszaj mięso z przyprawami oraz łyżką koncentratu pomidorowego;

Krok II: Wyrabiaj mięso przez około 5 minut, a następnie uformuj z niego dwa burgery;

Krok III: Rozgrzej grilla i piecz na nim burgery przez około 20-25 minut.

UWAGA: Aby dodać smaku burgerom, podczas pieczenia ułóż na nich plaster czerwonej cebuli.

Tak przygotowane burgery podawaj w towarzystwie bułki pełnoziarnistej, chrupiącej sałaty, kiełków brokułu, pomidorów malinowych oraz ogórka kiszonego.

Jak przygotować smaczne szaszłyki w wegańskiej odsłonie?

Składniki (4 porcje):

Sposób przygotowania:

Krok I: w niewielkiej miseczce połącz ze sobą: sos sojowy, oliwę z oliwek, posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę ostrej papryki;

Krok II: Pokrój tofu w kostkę, a następnie zamarynuj je w przygotowanym wcześniej sosie i odstaw do lodówki na około 1 godzinę;

Krok III: Paprykę oraz cukinię pokrój na dowolnej wielkości kawałki (tak, aby można było nadziać je na wykałaczkę);

Krok IV: Naprzemiennie nadziewaj na długie wykałaczki kawałki warzyw oraz marynowane tofu;

Krok V: Rozgrzej grilla i piecz na nim szaszłyki przez około 15-20 minut.

Jak przyrządzić pełną witamin sałatkę do dań z grilla?

Składniki:

  • 1 sałata lodowa;
  • 2 pomidory malinowe;
  • 15-30 oliwek zielonych;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka soku z limonki;
  • 1 łyżka wody;
  • 1 łyżka świeżo-siekanego kopru.

Sposób przygotowania:

Krok I: Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, a następnie przełóż je do dużej miski;

Krok II: Pomidory malinowe pokrój w kostkę i dodaj do liści sałaty;

Krok III: Oliwki opłucz pod strumieniem chłodnej wody, a następnie dodaj je do pozostałych składników;

Krok IV: Paprykę żółtą potnij w cienkie paski i dodaj do sałatki;

Krok V: W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę, wodę, sok z limonki oraz świeży koperek;

Krok VI: Przygotowanym sosem polej sałatkę;

Krok VII: Przy pomocy dużej łyżki wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i gotowe.

Jak przygotować soczystego łososia?

Składniki (2 porcje):

  • 200g fileta z łososia;
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny;
  • Szczypta pieprzu cayenne;
  • Szczypta soli;
  • 3 łyżki masła;
  • 2 łyżeczki posiekanego kopru;
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Krok I: W pierwszej kolejności połącz ze sobą masło, koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;

Krok II: Opłukane i osuszone kawałki łososia polej sokiem z cytryny a następnie przypraw pieprzem i solą;

Krok III: Tak przygotowane mięso grilluj przez 5 minut z każdej strony;

Krok IV: Gotowego łososia podawaj w towarzystwie masełka ziołowo-czosnkowego.

Pamiętaj, że taka porcja łososia jest dość kaloryczna. Dlatego też, zamiast pieczywa lub pieczonych ziemniaków dodaj do niego garść rukoli oraz kilka pomidorków koktajlowych.

Podsumowanie

Dania z grilla mogą być nie tylko smaczne, ale także pełne zdrowia. Wystarczy, że przygotujesz je w odpowiedni sposób. Jeśli chcesz się o tym przekonać, wypróbuj jeden z naszych przepisów i ciesz się smakami lata bez obaw o zbędne kalorie.