info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Sok z buraka 1000ml - VIVIO

Sok z buraka 1000ml VIVIO, sok z buraka właściwości, jak pić

Sok z buraka 1000ml - VIVIO

15,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Sok z buraka - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

sok z bulw buraków ćwikłowych (Beta vulgaris L.) 99,5% - wyprodukowano z zagęszczonego soku z bulw buraków ćwikłowych, witamina C (kwas L-askorbinowy), regulator kwasowości - kwas cytrynowy

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Sok z buraka - Zastosowanie

Zastosowanie soku z buraka w codziennej kuchni i nie tylko

Sok z buraka możemy spożywać samodzielnie oraz dodawać go do licznych koktajli owocowo-warzywnych. Ponadto, może on znaleźć zastosowanie podczas przygotowywania domowych zup, a nawet deserów. Sok z buraków świetnie sprawdzi się w roli barwnika do zdrowych lodów, czy kremów do tortów. Warto również wiedzieć, iż produkt ten możemy wykorzystać podczas barwienia odzieży.

 

50 ml dwa razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Przed użyciem każdorazowo wstrząsnąć. Osad pochodzenia naturalnego.

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią powinny skonsultować się z lekarzem.

Po otwarciu przechowywać w lodówce w temperaturze +4°C do +9°C. Spożyć do 21 dni od otwarcia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Sok z buraka - KCAL

Sok z buraka czerwonego – kcal

Chociaż sok z buraka jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych składników (w tym przeciwutleniaczy oraz błonnika), nie zapewnia nam dużego dowozu energii. W 100 ml niniejszego produktu znajdziemy około 47 kalorii. Dlatego też, picie soku z buraka zalecane jest w diecie osób, które szczególnie dbają o smukły wygląd swojej sylwetki, jak również chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

Sok z buraka - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych soku z buraka

Chociaż buraki kojarzą nam się głównie ze smacznym dodatkiem do niedzielnego obiadu, okazuje się, iż przygotowywany z nich sok charakteryzuje się niezwykłą zawartością cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie soku z buraka czerwonego do zrównoważonej diety może wpływać nie tylko na profilaktykę licznych chorób, ale również na poprawę naszego ogólnego samopoczucia. Ponadto, spożywanie niniejszego produktu w okresie jesienno-zimowym jest w stanie przyczynić się do podniesienia odporności organizmu. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości soku z buraka? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić sok z buraka?

Jak pić sok z buraka?

Czym jest test buraczany?

Z jakich buraków można przygotować sok?

  • Sok z buraka czerwonego – kcal;

  • Zastosowanie buraków w codziennej kuchni i nie tylko;

  • Sok z buraka – przepis.

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się sok z buraka?

Burak jest bez wątpienia jednym z najpopularniejszych polskich warzyw. Chociaż zazwyczaj kojarzy nam się z wyrobem cukru, świątecznym barszczem, bądź dodatkiem do smacznego obiadu, w istocie stanowi niezrównaną skarbnicę cennych dla zdrowia składników. W obecnych czasach, nasz kraj uznawany jest za głównego producenta buraków na terenie całej Europy. Warto jednak wiedzieć, że pierwsze wzmianki na temat uprawy niniejszego warzywa na ziemiach polskich pochodzą dopiero z XVI wieku. Niemniej jednak, na terenie starożytnej Babilonii (a później Grecji), walory smakowe, jak i niecodzienne właściwości zdrowotne buraków cenione były już w 722 roku przed naszą erą. I chociaż przez ostatnie dziesięciolecia warzywo to zostało przez nas nieco zapomniane, dzisiaj wraca do łask i zyskuje coraz większe uznanie w gronie dietetyków, lekarzy oraz największej klasy kucharzy. Wszystko to za sprawą jednego składnika – betalainy, odpowiedzialnej za nadanie charakterystycznego koloru niniejszemu warzywu. Okazuje się bowiem, iż oprócz właściwości barwiących, składnik ten wykazuje również silne właściwości przeciwutleniające.

Co ciekawe, surowe buraki są w stanie dostarczyć do naszego organizmu również szereg niezbędnych witamin (w tym: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K) oraz minerałów (takich jak: potas, żelazo, wapń i magnez). Należy jednak pamiętać, iż poddawanie buraków obróbce termicznej przyczynia się do ulotnienia się z nich wartościowych dla naszego zdrowia witamin. Dlatego też, skutecznym sposobem na wyciągnięcie z tego czerwonego warzywa wszystkiego co najlepsze, jest spożywanie go w formie surowej lub sporządzenie z niego odżywczego soku.

Sok z buraka czerwonego charakteryzuje się ciemno-różowym kolorem oraz słodkawym smakiem i aromatem. Dostępność wspomnianych warzyw oraz ich niska cena sprawiają, iż sok jest niezwykle łatwy i tani w przygotowaniu. Warto jednak wiedzieć, iż w niektórych sklepach ze zdrową żywnością bez trudu możemy nabyć aromatyczny i pełen zdrowia gotowy sok z buraka, po którego spożyciu będziemy cieszyć się nie tylko niezwykłymi doznaniami smakowymi, ale również lepszym samopoczuciem.

Sok z buraka – właściwości i wpływ na zdrowie człowieka

Surowy sok z buraka czerwonego jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg cennych witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie go do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na poprawę naszego zdrowia oraz zapobieganie występowania licznych chorób w przyszłości. Dzięki obecności w jego składzie potasu, możliwe staje się usprawnienie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Ten składnik mineralny wpływa również na regulację pracy mięśni oraz na utrzymywanie prawidłowego poziomu ciśnienia krwi. Sok z buraków zapewnia nam również dużą ilość żelaza, które odpowiedzialne jest między innymi za właściwe dotlenianie narządów i tkanek znajdujących się w ciele. Co ważne, żelazo jest również istotnym składnikiem naszej odporności. Dlatego też, sok z buraka bez wątpienia warto spożywać w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii. Okazuje się również, iż wspomniany sok (dzięki bogatej zawartości żelaza) może okazać się cennym wsparciem dla osób zmagających się z problemem niedokrwistości, jak również kobiet, u których dochodzi do obfitych krwawień w czasie menstruacji.

Nie bez znaczenia jest również zawarty w składzie soku z buraka mangan. Pierwiastek ten przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego, nerwowego, jak i płciowego. Niedobór manganu w głównej mierze objawia się nadmiernym uczuciem zmęczenia, jak również częstymi bólami stawów. W związku z tym, regularne spożywanie soku z buraka może zwiększyć naszą energię w ciągu dnia, jak również uwolnić nas od uczucia przewlekłego zmęczenia i bólu stawów. Co ciekawe, sok sporządzony ze świeżych buraków uznawany jest również za doskonałe źródło błonnika. Wspomniany składnik nie tylko wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, ale również ochronę naszego układu krążenia przed licznymi zaburzeniami. Warto jednak pamiętać, że najlepsze efekty, wynikające z regularnego picia soku z buraka, jesteśmy w stanie osiągnąć tylko wtedy, gdy połączymy jego spożywanie ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną.

Za najcenniejsze składniki znajdujące się w soku z buraka uznaje się przeciwutleniacze (w tym witaminę C oraz E i betalainę). Substancje te wpływają zarówno na opóźnienie procesów starzenia się skóry i poprawę wyglądu naszych włosów oraz paznokci, jak również na ochronę naszego organizmu przed licznymi chorobami o charakterze nowotworowym. Liczne badania oraz obserwacje naukowe dowodzą, iż zawarte w burakach składniki przyczyniają się do zwiększenia naszej odporności oraz złagodzenia konsekwencji codziennego stresu. Ponadto, za sprawą sporej dawki witamin z grupy B, regularne picie soku z buraka może przyczynić się do poprawy naszych zdolności do zapamiętywania i koncentracji.

Czym charakteryzuje się sok z buraka kiszonego

Nie tylko sok ze świeżych, ale również kiszonych buraków wykazuje prozdrowotne właściwości. Wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do zwiększenia naszej odporności, jak również usprawnienia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Warto również wiedzieć, iż sok z kiszonych buraków przyczynia się do zwiększenia produkcji czerwonych krwinek. W związku z tym, zalecany jest w diecie osób, które zmagają się z problemem anemii. W celu przygotowania soku z kiszonego buraka, najpierw należy przyrządzić zakwas. Niniejszy proces zajmuje nam od 3 do nawet 5 dni. Niemniej jednak, zarówno walory smakowe, jak i witaminy oraz minerały zawarte w składzie niniejszego produktu, są warte długiego czasu oczekiwania. Pamiętajmy jednak, że sok z buraka kiszonego możemy znaleźć w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.

Sok z buraka – przeciwwskazania dotyczące spożywania

Chociaż w większości przypadków spożywanie soku z buraka wywiera pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka, istnieją pewne ograniczenia związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, sok sporządzany z buraków nie jest przeznaczony dla osób, które zmagają się z problemem reumatyzmu, kamicy nerkowej oraz dny moczanowej, wszystko to za sprawą wysokiej zawartości szczawianów, które mogą przyczynić się do zaostrzenia objawów wyżej wymienionych chorób. Ponadto, spożywanie dużych ilości soku z buraków nie jest wskazane w przypadku osób, które na co dzień wykazują niskie ciśnienie krwi. Dodatkowo, ostrożnością w stosowaniu powinni wykazać się pacjenci, u których zdiagnozowano problem cukrzycy lub insulinooporności.

Cena soku z buraka

Sok z buraka sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych butelkach o pojemności 1 litra. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 15,00 – 25,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, iż cena soku z buraka może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia oraz datę przydatności do spożycia wybranego przez nas produktu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soku z buraka

Pytanie 1: Gdzie kupić sok z buraka? Sok z buraka (bez dodatku cukru) możemy kupić w niektórych marketach spożywczych oraz w wybranych delikatesach. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy możliwość zakupu soku z buraków w atrakcyjnej cenie. Ponadto, w tego typu sklepach możemy znaleźć dużą ilość informacji na temat interesującego nas produktu (na przykład na temat jego właściwości zdrowotnych oraz możliwości zastosowania).

Pytanie 2: Jak pić sok z buraka? Jeśli nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania, sok z buraka możemy spożywać nawet każdego dnia. W celu podniesienia naszej odporności, wystarczy wypijać 200ml świeżego produktu na dobę. Warto przy tym pamiętać, że najlepsze efekty dla zdrowia jesteśmy w stanie osiągnąć tylko dzięki połączeniu picia soku z buraka ze zrównoważoną dietą oraz systematycznym wysiłkiem fizycznym.

Pytanie 3: Czym jest test buraczany? W internecie możemy znaleźć dużo informacji na temat testu buraczanego. W świetle niektórych opinii może on być sposobem na wykrycie nieprawidłowości związanych ze zdrowiem. Niemniej jednak, warto pamiętać, iż wszelkie badania diagnostyczne powinny przeprowadzane być pod okiem specjalisty. Dlatego też, nawet osiągnięcie pozytywnego wyniku (czerwone zabarwienie moczu) w teście buraczanym nie jest jednoznaczne z występowaniem określonych zaburzeń w obrębie naszego organizmu. Test buraczany polega na tym, aby przed snem wypić szklankę soku z buraków, a następnie obserwować zabarwienie wydalanego przez nas moczu.

Pytanie 4: Z jakich buraków można przygotować sok? Sok buraczany możemy przygotować zarówno z buraków surowych, kiszonych, jak i botwinki. Każdy z wymienionych rodzajów buraka jest doskonałą skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

 

sok z buraka

 

Podsumowanie

Buraki to bez wątpienia jeden z największych skarbów polskiej ziemi, a przygotowywany z nich sok stanowi niezrównane źródło wartościowych witamin i minerałów. Wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowej diety może nie tylko poprawiać naszą odporność, ale również zapobiegać powstawaniu licznych chorób w przyszłości. Sok z buraków bez przeszkód możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, jak również przygotować go samodzielnie w domu.

Bibliografia

  1. Aniceta Ślęczka, Małgorzata Krzywonos, Marta Wilk, Weronika Durbajło, Występowanie i rola betainy w życiu organizmów żywych, Nauka Przyroda Technologie, Tom 9, 2015;
  2. Clifford T, Howatson G, West DJ, Stevenson EJ. Beetroot juice is more beneficial than sodium nitrate for attenuating muscle pain after strenuous eccentric-bias exercise. Appl Physiol Nutr Metab. 2017;42(11):1185-1191;
  3. Flueck JL, Bogdanova A, Mettler S, Perret C. Is beetroot juice more effective than sodium nitrate? The effects of equimolar nitrate dosages of nitrate-rich beetroot juice and sodium nitrate on oxygen consumption during exercise. Appl Physiol Nutr Metab. 2016;41(4):421-429;
  4. Gallardo EJ, Coggan AR. What's in Your Beet Juice? Nitrate and Nitrite Content of Beet Juice Products Marketed to Athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019;29(4):345–349;
  5. Jonvik KL, Nyakayiru J, Pinckaers PJ, Senden JM, van Loon LJ, Verdijk LB. Nitrate-Rich Vegetables Increase Plasma Nitrate and Nitrite Concentrations and Lower Blood Pressure in Healthy Adults. J Nutr. 2016;146(5):986-993;
  6. Małgorzata Zielińska-Przyjemska, Anna Olejnik, Włodzimierz Grajek, Wpływ soku z buraka ćwikłowego i aronii in vitro na metabolizm tlenowy i apoptozę ludzkich granulocytów obojętnochłonnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 2 (51), 174 – 186;
  7. Paulina Zegartowska, Anna Korus, Radosława Skoczeń-Słupska, Wartość odżywcza i prozdrowotna wytłoków z owoców i warzyw, Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych, 79-89, 2018;
  8. Peeling P, Cox GR, Bullock N, Burke LM. Beetroot Juice Improves On-Water 500 M Time-Trial Performance, and Laboratory-Based Paddling Economy in National and International-Level Kayak Athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015;25(3):278-284;
  9. Williams TD, Martin MP, Mintz JA, Rogers RR, Ballmann CG. Effect of Acute Beetroot Juice Supplementation on Bench Press Power, Velocity, and Repetition Volume. J Strength Cond Res. 2020;34(4):924-928;
  10. Zygmunt Adamski i inni, Wybrane antyoksydanty i ich rola w rozwoju choroby nowotworowej, Dietetyka Kliniczna PZWL, 404-406, 2019;
  11. Zygmunt Zdrojewicz, Aleksandra Idzior, Olga Kocjan, Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna rodzinna, 2015.

Opinie klientów