Weekend taniej dostawy
Mąka migdałowa, mąka z migdałów cena, właściwosci, przepisy
Mąka migdałowa, mąka z migdałów cena, właściwosci, przepisy
Mąka migdałowa, mąka z migdałów cena, właściwosci, przepisy
Mąka migdałowa, mąka z migdałów cena, właściwosci, przepisy

Mąka migdałowa 250g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAUSA / Hiszpania / Izrael
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

13,99 zł

RABAT - 15%

16,52 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Mąka migdałowa Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych mąki migdałowej

Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów dotyczącej zasad zdrowego żywienia, na sklepowych półkach możemy znaleźć coraz większą ilość produktów, których spożywanie wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Jednym z takich produktów jest mąka migdałowa charakteryzująca się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale również zawartością cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Okazuje się, że wprowadzenie jej do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę funkcjonowania układu krążenia, a nawet zwiększyć nasze zdolności do zapamiętywania i koncentracji. A co jeszcze warto wiedzieć na temat mąki migdałowej? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić mąkę migdałową?

Jak zrobić mąkę migdałową w domu?

Jak przechowywać mąkę migdałową?

Czy w mące migdałowej jest gluten?

Jaki indeks glikemiczny ma mąka migdałowa?

  • Mąka migdałowa – kcal;
  • Zastosowanie mąki migdałowej w codziennej kuchni.

Co to jest mąka migdałowa i jak powstaje?

Mąka migdałowa to nic innego, jak produkt otrzymywany z mielonych nasion migdałowca zwyczajnego. Roślina ta, zaliczana do rodziny różowatych, w naturalnych warunkach występuje na terenie Azji Mniejszej oraz Środkowej. Niemniej jednak, współcześnie jej liczne uprawy możemy odnaleźć również na terenie Europy (ze szczególnym uwzględnieniem Basenu Morza Śródziemnego). Niestety, w Polsce warunki atmosferyczne nie sprzyjają uprawie niniejszej rośliny. Mimo to, możemy spotkać nielicznych przedstawicieli tego niezwykłego drzewa również na ziemiach naszego kraju.

Migdały, bo właśnie tak nazywane są nasiona migdałowca, uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów. Co ciekawe, na świecie występują ich dwie odmiany. Pierwsze, charakteryzujące się słodkim smakiem, znajdują szerokie zastosowanie w kulinariach i to właśnie z nich wytwarzana jest smaczna mąka migdałowa. Drugie, charakteryzujące się gorzkim smakiem, ze względu na swój wysoki potencjał antynowotworowy, na szeroką skalę wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Warto wiedzieć, że zarówno migdały, jak i mąka z nich wytwarzana, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim stanowią prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia składników odżywczych. Znajdziemy w nich między innymi białko oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Produkt ten jest również w stanie dostarczyć do naszego organizmu wartościowe minerały, takie jak: magnez, fosfor, wapń i potas oraz niezastąpione witaminy (ze szczególnym uwzględnieniem witaminy E, uznawanej przez wielu za witaminę młodości).

Choć na polskim rynku mąka migdałowa cieszy się popularnością stosunkowo od niedawana, okazuje się, że była ona wykorzystywana już w XIII wieku. W tamtejszych czasach stanowiła ona podstawę włoskiego deseru, złożonego z mąki migdałowej, jajek, masła i cukru. Co ciekawe, wielbicielem niniejszego smakołyku był podobno sam św. Franciszek z Asyżu. W literaturze średniowiecznej znajdziemy również informację na temat wykorzystania mielonych migdałów podczas zagęszczania zup i sosów. Mąka migdałowa jest kremowym proszkiem o przyjemnym słodkawym smaku. Co najważniejsze, jest ona nie tylko niezwykle smaczna i użyteczna w kuchni, ale przede wszystkim jest w stanie wywrzeć pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz codzienne samopoczucie.

Mąka migdałowa – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Jak wspomniano powyżej, zarówno migdały, jak i mąka z nich otrzymywana, stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Dlatego też, wprowadzenie mąki migdałowej do zrównoważone diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę naszego stanu zdrowia. Po pierwsze, produkt ten jest bogatym źródłem polifenoli oraz fitosteroli. W związku z tym, spożywanie mąki migdałowej pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Badania naukowe dowodzą, iż nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w składzie tego smacznego produktu, korzystnie oddziałują na parametry lipidowe, obniżając tym samym poziom cholesterolu całkowitego we krwi (ze szczególnym uwzględnieniem cholesterolu LDL). Co ciekawe, korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy wywiera również obecna w migdałach witamina E. Jest ona odpowiedzialna między innymi za obniżanie markerów stanu zapalnego, jak również poziomu peroksydacji lipidów, co bezpośrednio wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz zawałów serca w przyszłości.

Warto wiedzieć, że mąka migdałowa stanowi również cenny element diety kobiet, które znajdują się w okresie ciąży. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości kwasu foliowego. To właśnie ten składnik odpowiedzialny jest za prawidłowy rozwój układu nerwowego u nienarodzonego dziecka. Co ciekawe, słodki smak migdałów jest w stanie przyczynić się do łagodzenie dokuczliwych nudności w czasie trwania ciąży. Nie bez znaczenia są również witaminy z grupy B oraz minerały zawarte w mące migdałowej. To właśnie one odpowiedzialne są za poprawę kondycji i wyglądu płytki paznokcia. Obserwacje naukowe dowodzą, że wprowadzenie migdałów (oraz produktów z nich wytwarzanych) do zrównoważonej diety sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego człowieka. Zarówno magnez, witaminy z grupy B, jak i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają nasze zdolności do zapamiętywania i koncentracji. Jednocześnie, wpływają one na podniesienie odporności na stres oraz przeciwdziałają rozwojowi depresji.

Mąka otrzymywana z migdałów jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, co oznacza, że jest ona w stanie przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości (ze szczególnym uwzględnieniem nowotworów piersi u kobiet). Źródła naukowe udowadniają, że wprowadzenie migdałów do zrównoważonej diety sprzyja również profilaktyce zaburzeń neurodegeneracyjnych (w tym chorobie Alzheimera) oraz podniesieniu ogólnej odporności organizmu. Ciekawą informację stanowi również fakt, iż witamina E zawarta w składzie mąki migdałowej skutecznie opóźnia procesy starzenia sią organizmu oraz skóry. Dlatego też, dzięki migdałom jesteśmy w stanie nie tylko zachować na dłużej dobre zdrowie i samopoczucie, ale również piękny wygląd.

Dieta ketogeniczne a mąka migdałowa

Dieta ketogeniczna w ciągu ostatnich kilku lat zyskała wielką popularność, szczególnie w gronie osób, które marzą o smukłym wyglądzie sylwetki. Jej głównym założeniem jest spożywanie jak najmniejszej ilości węglowodanów oraz istotnie zwiększonej ilości tłuszczów, co jest sprzeczne z założeniami Piramidy Zdrowego Żywienia, opracowanymi przez Polski Instytut Żywności i Żywienia. Niemniej jednak, dieta ta znajduje cenne zastosowanie w dietoterapii licznych zaburzeń stanu zdrowia (między innymi w chorobie Parkinsona oraz w padaczce lekoopornej). Z uwagi na fakt, iż mąka migdałowa otrzymywana jest z wysokiej jakości migdałów, zawiera ona w sobie istotnie mniejszą ilość węglowodanów w porównaniu do mąki pszennej. Ponadto, stanowi ona doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Dlatego też, w niewielkich ilościach może stosowana być w diecie ketogenicznej.

Należy jednak pamiętać, że wprowadzanie zaleceń niniejszej diety bez nadzoru wykwalifikowanego dietetyka lub lekarza prowadzącego, może być niebezpieczne dla zdrowia człowieka i doprowadzić między innymi do zaburzenia funkcjonowania nerek oraz wątroby.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania mąki migdałowej

Chociaż w większości przypadków spożywanie mąki migdałowej jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, nie zaleca się spożywania nadmiernych ilości niniejszego produktu w przypadku osób zmagających się z nadwagą lub otyłością. Po drugie, podawanie dużych ilości mąki migdałowej nie jest wskazane w przypadku najmłodszych dzieci (poniżej 1 roku życia). Po trzecie, bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania niniejszego produktu jest alergia na migdały. Z uwagi na fakt, iż orzechy te są produktem alergizującym, zaleca się, aby wprowadzać mąkę z nich otrzymywaną do swojej diety stopniowo. W przypadku wystąpienia takich objawów jak: nudności i/lub bóle brzucha; zawroty i/lub bóle głowy; zaczerwienienie i/lub podrażnienie oczu; wysypka; trudności z oddychaniem; zaczerwienienie i/lub obrzęk skóry, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na szpitalny oddział ratunkowy.

Mąka migdałowa – cena

Mąka migdałowa sprzedawana jest zazwyczaj w opakowania o wadze 250g lub 500g. Za mniejsze opakowanie zapłacimy około 14,00 – 20,00 złotych. Za większe opakowanie zapłacimy natomiast około 22,00 – 30,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena mąki migdałowej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywanie zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrana przez nas mąka faktycznie stworzona została wyłącznie z migdałów. W niektórych sklepach możemy znaleźć produkty „o smaku migdałowym”, które z mąką migdałową mają niewiele wspólnego.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki migdałowej

Pytanie 1: Gdzie kupić mąkę migdałową? Mąkę z prawdziwych migdałów możemy kupić w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać jej w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy nie tylko możliwość zakupu produktu w atrakcyjnej cenie, ale również gwarancję jego najwyższej jakości.

Pytanie 2: Jak zrobić mąkę migdałową w domu? Zrobienie wysokiej jakości mąki migdałowej w zaciszu własnego domu jest możliwe. W tym celu należy przygotować całe nasiona migdałowca zwyczajnego lub pozbawione łupinki płatki. Potrzebny nam również będzie blender lub młynek do kawy. Następnie, należy zmielić migdały, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Trzeba jednak uważać, aby nie mielić migdałów zbyt długo lub w trybie pulsacyjnym, w ten sposób możemy doprowadzić bowiem do wydzielenia się nadmiernej ilości tłuszczu, a tym samym do powstania masła migdałowego.

Pytanie 3: Jak przechowywać mąkę migdałową? Mąkę migdałową należy przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Warto pamiętać, że słoik lub papierowe opakowanie, w którym ją trzymamy powinny być szczelnie zamknięte. W ten sposób zmniejszymy ryzyko przedostania się wilgoci do produktu i na dłużej utrzymamy jego walory smakowe.

Pytanie 4: Czy w mące migdałowej jest gluten? Mąka otrzymywana z migdałów jest produktem bezglutenowym. W związku z tym, może stosowana być w diecie osób, które zmagają się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Warto również wiedzieć, iż produkt ten często wykorzystywany jest w jadłospisie pacjentów, u których zdiagnozowano zespół jelita drażliwego (IBS) lub SIBO. Przed zakupem mąki migdałowej należy jednak upewnić się, czy jest ona wolna od zanieczyszczeń. W przypadku osób zmagających się z problemem celiakii, nawet niewielkie ilości glutenu w produkcie mogą doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Pytanie 5: Jaki indeks glikemiczny ma mąka migdałowa? Ze względu na niewielką ilość węglowodanów w swoim składzie, niniejszy produkt charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, iż w odpowiednich ilościach może stosowany być w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Warto również wiedzieć, że migdały przyczyniają się do obniżania glikemii poposiłkowej oraz zmniejszania ryzyka rozwoju negatywnych konsekwencji cukrzycy w przyszłości.

 

mąka migdałowa

 

Podsumowanie

Mąka migdałowa to nie tylko doskonały zamiennik dla tradycyjnej mąki pszennej. To przede wszystkim skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety, w połączeniu z aktywnym trybem życia, jest w stanie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy oraz chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości.

Bibliografia

  1. Berryman, C. E., Fleming, J. A., & Kris-Etherton, P. M. (2017). Inclusion of almonds in a cholesterol-lowering diet improves plasma HDL subspecies and cholesterol efflux to serum in normal-weight individuals with elevated LDL cholesterol. The Journal of nutrition, 147(8), 1517-1523;
  2. Bolling, B. W., McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2010). The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 19(1), 117;
  3. Garrido, I., Monagas, M., Gómez?Cordovés, C., & Bartolomé, B. (2008). Polyphenols and antioxidant properties of almond skins: influence of industrial processing. Journal of Food Science, 73(2), C106-C115;
  4. Jenkins, D. J., Kendall, C. W., Josse, A. R., Salvatore, S., Brighenti, F., Augustin, L. S., … & Rao, A. V. (2006). Almonds decrease postprandial glycemia, insulinemia, and oxidative damage in healthy individuals. The Journal of nutrition, 136(12), 2987-2992;
  5. Josse, A. R., Kendall, C. W., Augustin, L. S., Ellis, P. R., & Jenkins, D. J. (2007). Almonds and postprandial glycemia—a dose-response study. Metabolism, 56(3), 400-404;
  6. Jung, H., Chen, C. Y. O., Blumberg, J. B., & Kwak, H. K. (2018). The effect of almonds on vitamin E status and cardiovascular risk factors in Korean adults: a randomized clinical trial. European journal of nutrition, 57(6), 2069-2079;
  7. Kalita, S., Khandelwal, S., Madan, J., Pandya, H., Sesikeran, B., & Krishnaswamy, K. (2018). Almonds and cardiovascular health: A review. Nutrients, 10(4), 468;
  8. Lee, Y., Berryman, C. E., West, S. G., Chen, C. Y. O., Blumberg, J. B., Lapsley, K. G., … & Kris?Etherton, P. M. (2017). Effects of Dark Chocolate and Almonds on Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Individuals: A Randomized Controlled?Feeding Trial. Journal of the American Heart Association, 6(12), e005162;
  9. Li, N., Jia, X., Chen, C. Y. O., Blumberg, J. B., Song, Y., Zhang, W., … & Chen, J. (2007). Almond consumption reduces oxidative DNA damage and lipid peroxidation in male smokers. The Journal of nutrition, 137(12), 2717-2722;
  10. Lovejoy, J. C., Most, M. M., Lefevre, M., Greenway, F. L., & Rood, J. C. (2002). Effect of diets enriched in almonds on insulin action and serum lipids in adults with normal glucose tolerance or type 2 diabetes. The American journal of clinical nutrition, 76(5), 1000-1006.


Mąka migdałowa Wartości odżywcze

Składniki: mąka migdałowa 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Mąka migdałowa KCAL

Mąka migdałowa jest doskonałym źródłem energii. W 100g niniejszego produkty znajdziemy około 653 kalorii. Energia pochodzi głównie z cennych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Co ciekawe, mąka migdałowa jest również w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości błonnika (około 10g/100g). W związku z tym, w odpowiednich ilościach może stosowana być w diecie osób, które szczególnie dbają o zdrowy wygląd swojej sylwetki, ponieważ błonnik wpływa na zwiększenie regularności rytmu wypróżnień, co tym samym oddziałuje na przyspieszenie procesu utraty nadmiernych kilogramów.


Mąka migdałowa przepisy / Mąka migdałowa zastosowanie

BABKA WIELKANOCNA MIGDAŁOWA

BABKA WIELKANOCNA MIGDAŁOWA

Składniki:

  • 3 jaja nieduże
  • 80 g masła
  • 200 g mąki migdałowej
  • 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżka pasty migdałowej dla wzmocnienia smaku (niekoniecznie)

Wykonanie:

Jajka, cukier oraz miękkie masło zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i pastę migdałową. Dobrze wymieszaj.
Niewielką formę na babkę, lub małą keksówkę – wysmaruj masłem i oprósz np. amarantusem ekspandowanym, żeby było bezglutenowo (lub ewentualnie grysikiem albo bułka tartą – jeśli nie musisz unikać glutenu). Wyłóż do niej ciasto. Piecz 30 min w temp 170 stopni. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale ciasto pozostaw tam jeszcze ok 10 min.
Smacznego.


CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

Składniki:

- 200 g mąki migdałowej
- 30 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 ml syropu z daktyli
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i syrop daktylowy i zblendować na gładką masę.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąki i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.


CIASTO KASZTANOWE Z OWOCAMI

CIASTO KASZTANOWE Z OWOCAMI

Składniki:

- 300 g mąki kasztanowej
- 150 g mąki migdałowej
- 3 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka wanilii w proszku
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 350 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- około 70 ml oleju
- garść malin, truskawek lub borówek
- polewa czekoladowa

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy suche składniki. Suche składniki mieszamy z jajkami i strużką wlewamy mleko oraz olej. Ciasto przekładamy do silikonowej formy, na wierzch wysypujemy owoce i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni C w piekarniku bez termoobiegu.


Mąka migdałowa Zastosowanie

Mąkę migdałową możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Idealnie sprawdzi się ona w formie zamiennika tradycyjnej mąki pszennej. Warto użyć jej między innymi:

  • Podczas wypieku smacznych muffinek, ciasteczek wielozbożowych, a nawet pizzy;
  • Podczas pieczenia pełnowartościowego chleba;
  • Podczas przygotowywania słodkich naleśników lub racuchów;
  • Podczas panierowania mięs;
  • Podczas zagęszczania aromatycznych zup i sosów;
  • Podczas przyrządzania domowych deserów lodowych, a nawet odżywczych koktajli owocowych.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Mąka migdałowa Film


Mąka migdałowa Opinie o produkcie: Mąka migdałowa 250g

A
Agata
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
10/08/16
Najlepsza
Review by Agata on 10 Aug 2016 review stating Najlepsza
Jedna z najlepszych mąk jakie miałam!
L
Lidia
Zweryfikowany recenzent
3.0 star rating
24/03/16
Mąka migdałowa
Review by Lidia on 24 Mar 2016 review stating Mąka migdałowa
Bardzo dobra mąka do ciast i omletów


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również