info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO Sok z owoców bzu czarnego 330ml - VIBIO

BIO Sok z owoców bzu czarnego 330ml, sok z czarnego bzu w ciąży, na co

BIO Sok z owoców bzu czarnego 330ml - VIBIO

11,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

BIO Sok z czarnego bzu - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIBIO

BIO sok z czarnego bzu


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

BIO Sok z czarnego bzu - Zastosowanie

Sok z czarnego bzu można spożywać bezpośrednio lub jako dodatek do innych napojów. Doskonale sprawdzi się jako sok do herbaty. Warto jednak pamiętać, aby nie mieszać go z wrzątkiem, by pod wpływem temperatury nie stracić cennych składników odżywczych. Sok może stanowić również składnik koktajlów owocowych.

Przed otwarciem wstrząsnąć. Mętność i osad tworzą naturalne cząsteczki owoców. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

BIO Sok z czarnego bzu - KCAL

Sok z czarnego bzu jest niestety dosyć kaloryczny w porównaniu do innych produktów z tej kategorii. 100 ml soku to 75 kcal. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że porcja soku to jedynie 20 ml, czyli zaledwie 15 kcal! Sok zawiera również marginalne ilości tłuszczów oraz 9 g cukrów prostych w 100 ml.

BIO Sok z czarnego bzu - Opis produktu

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania soku z czarnego bzu

Czarny bez to nasz rodzimy skarb o niezwykle cennych właściwościach prozdrowotnych porównywalnych do aronii czy czarnej porzeczki. Od dziesiątek lat nasze babcie sporządzały z niego dżemy i konfitury. Liście i kwiaty służyły do parzenia herbatek, a owoce stanowiły surowiec dla przepysznych, rozgrzewających nalewek. Obecnie czarny bez cieszy się znacznie mniejszą popularnością, ale jego rola w medycynie naturalnej nadal pozostaje nieoceniona. Wszystko to dzięki wyjątkowo bogatej kompozycji składników bioaktywnych, jakie znaleźć można niemal w każdej części tej rośliny.

Czy sok z czarnego bzu dla dzieci jest bezpieczny?

Czy można spożywać sok z czarnego bzu w ciąży?

Czy sok z czarnego bzu zwiększa odporność?

Na co pomaga sok z czarnego bzu z miodem?

Jak smakuje sok z czarnego bzu?

  • Sok z czarnego bzu- kcal

  • Sok z czarnego bzu, przepis

  • Sok z czarnego bzu – zastosowanie

Czarny bez – skarbnica zdrowia i młodości

Czarny bez to pospolita roślina występująca powszechnie niemal w całej Europie, Azji Centralnej, Ameryce oraz Afryce Północnej. W naszym kraju uznawany jest za jeden z najstarszych naturalnych surowców leczniczych. Już setki lat temu wykorzystywano go jako środek napotny, przeczyszczający oraz moczopędny. Sięgano po niego również w groźnych sytuacjach, takich jak ukąszenie żmii czy oparzenia. Owoce z czarnego bzu są również naturalnym barwnikiem. Już w starożytnym Rzymie wykorzystywano je do farbowania włosów. Dzisiaj natomiast stosuje się je jako barwnik do żywności niewzbudzający zdrowotnych zastrzeżeń.

Surowcem spożywczym są zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu. Pierwsze z nich służą do przygotowywania aromatycznych naparów i herbatek. Drugie pozwalają na sporządzenie soku pełnego cennych składników odżywczych, takich jak antocyjany, flawonoidy i witaminy.

Sok z czarnego bzu, właściwości prozdrowotne

Skład chemiczny soku z czarnego bzu jest niezwykle bogaty w prozdrowotne składniki, takie jak flawonoidy, kwasy organiczne, białka inaktywujące rybosomy i wiele innych. Dzięki temu roślina ta znalazła szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej.

Właściwości antyoksydacyjne. Dokładne badania naukowe pozwoliły stwierdzić, że owoce z czarnego bzu zawierają znaczne ilości polifenoli, wśród których największą część, bo ponad 90% wszystkich antocyjanów stanowią cyjanidyno-3-O-glukozyd oraz cyjanidyno-3-O-sambubiozyd. Owe tajemnicze polifenole to związki o działaniu silnie antyoksydacyjnym. Oznacza to, że neutralizują one reaktywne formy tlenu działające szkodliwie na zdrowe komórki ciała.

Działanie napotne. Podczas domowego leczeniu infekcji bardzo pożądaną właściwością jest działanie napotne danego specyfiku. Naukowcy wykazali, że flawonoidy zawarte w owocach czarnego bzu wpływają na obniżenie progu pobudzenia ośrodka termoregulacyjnego oraz zwiększają odpowiedź gruczołów potowych. Sok z owoców tej rośliny może zatem wywoływać pożądany efekt napotny.

Działanie moczopędne. Publikacje naukowe wskazują również na wpływ związków z czarnego bzu na nerki. Rozszerzanie naczyń krwionośnych w nerkach oraz hamowanie resorpcji zwrotnej wywołuje efekt moczopędny.

Działanie wykrztuśne. Istnieją również przesłanki pozwalające sądzić o działaniu wykrztuśnym wyrobów z czarnego bzu. Za efekt ten mogą odpowiadać zawarte w nich triterpeny, które działają drażniąco na ściany żołądka i pobudzają nerw błędny, a tym samym odruch kaszlu.

Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Leczenie infekcji za pomocą wyrobów z czarnego bzu poddawane jest szczegółowym badaniom. Już dziesiątki lat temu zwrócono uwagę na te potencjalne właściwości czarnego bzu. Wiele eksperymentów pozwoliło wykazać hamujące działanie związków zawartych w tej roślinie względem niektórych szczepów bakterii i wirusów. Badania z pozytywnym skutkiem przeprowadzano m.in. na wirusach typu A i B grypy ludzkiej.

Obniżanie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Przeprowadzono badania, których wyniki wskazywać mogą na stymulujące działanie ekstraktów z czarnego bzu na wychwyt glukozy przez komórki mięśniowe. Wiąże się to bezpośrednio z obniżeniem poziomu cukru we krwi. Podejrzewa się również, że związki roślinne mogą wpływać na zwiększone wydzielanie insuliny przez trzustkę. Inne badania wykazały, że podawanie pacjentom niewielkich ilości związków z soku z czarnego bzu wpłynęło na obniżenie poziomu cholesterolu ogółem oraz niewielkie zmniejszenie poziomu frakcji LDL cholesterolu.

Na co stosować sok z czarnego bzu?

Sok z czarnego bzu, ze względu na wiele ciekawych właściwości prozdrowotnych, może znaleźć zastosowanie przy łagodzeniu przebiegu niektórych schorzeń. Należą do nich przeziębienie, grypa oraz choroby górnych dróg oddechowych. Uważa się również, że związki zawarte w soku mogą łagodzić stany zapalne błon śluzowych jamy ustnej, gardła, krtani i zatok. Działanie moczopędne może być natomiast bardzo korzystne w przypadku zapalenia dróg moczowych. Obniżanie poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi daje duże nadzieje jeśli chodzi o leczenie chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca i miażdżyca. Właściwości antyoksydacyjne wpływają natomiast korzystnie na ogólny stan zdrowia wszystkich komórek oraz zachowanie dobrej kondycji i młodości na długo.

Dane literaturowe wskazują również na znaczną zawartość witamin w owocach z czarnego bzu. Z tego powodu, produkt ten może stanowić zdrowe urozmaicenie codziennej diety.

Sok z czarnego bzu, dawkowanie

Stężenie aktywnych biologicznie związków w soku z czarnego bzu jest bardzo wysokie. Z tego względu już niewielki dzienne dawki mogą wywołać pożądane rezultaty. Uznano, że pozytywne efekty można uzyskać już przy spożywaniu 20 ml soku dziennie. W trakcie infekcji wirusowej poleca się zwiększyć dawkę do 4 porcji dziennie po 15 ml. Zawsze należy jednak wziąć pod uwagę naturalne pochodzenie tego rodzaju wyrobów. Z tego powodu dokładne ilości substancji bioaktywnych mogą ulegać znacznym zmianom, w zależności od czynników zewnętrznych, takich jak np. pogoda i miejsce dojrzewania owoców.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące soku z czarnego bzu

Pytanie 1: Czy sok z czarnego bzu dla dzieci jest bezpieczny?

Sok z czarnego bzu jest uznawany za produkt całkowicie bezpieczny. Jego nieszkodliwość uznają zarówno EMA , jak i DSHEA. Owoce z czarnego bzu znajdują się nawet na liście HMPC Europejskiej Agencji Leków. Naturalny sok z czarnego bzu mogą spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci. Jego użycie podczas infekcji wirusowych i bakteryjnych jest wskazane, gdyż może wpłynąć na krótszy czas przebiegu choroby. Niemniej jednak, przy pierwszym użyciu warto zachować ostrożność i stosować zmniejszone dawki.

Pytanie 2: Czy można spożywać sok z czarnego bzu w ciąży?

Nie istnieją doniesienia, aby spożywanie soku z czarnego bzu w ciąży wiązało się z jakimkolwiek niebezpieczeństwem. Niemniej jednak, przed włączenie go do swojej diety, warto zasięgnąć opinii lekarza.

Pytanie 3: Czy sok z czarnego bzu zwiększa odporność?

Badania naukowe wykazały, że sok z czarnego bzu ma działanie immunomodulujące. Zwiększa produkcję cytokin oraz zmniejsza poziom limfocytów. Jest to jednak działanie pożądane typowo podczas trwania samej infekcji. Sok z czarnego bzu może wpłynąć na skrócenie czasu choroby lub łagodzenie objawów. Nie udowodniono natomiast jego skuteczności w kwestii profilaktyki chorób.

Pytanie 4: Na co pomaga sok z czarnego bzu z miodem?

Zarówno czarny bez, jak i miód charakteryzują się działaniem antybakteryjnym. Taka mieszanka zawiera znaczną ilość witamin i składników bioaktywnych. Z tego powodu warto spożywać ją w przypadku przeziębienia lub grypy w celu złagodzenia przebiegu choroby.

Pytanie 5: Jak smakuje sok z czarnego bzu?

Sok z czarnego bzu ma charakterystyczny, nieco cierpki smak. Jeśli kwestia ta stanowi problem, warto dodać do gotowego produktu miodu lub wlać łyżkę soku do herbaty lub innego napoju.

 

 

Bibliografia

  1. Katarzyna Liszka, Dorota Najgebauer-Lejko, Małgorzata Tabaszewska. Owoce czarnego bzu (Sambucus Nigra L.) – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym. Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka. Kraków 2016.
  2. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-sambucus-nigra-l-fructus_en.pdf [dostęp: 24.09.2020r.].
  3. https://www.researchgate.net/publication/288101012_Bez_czarny_Sambucus_nigra_domowy_sposob_nie_tylko_na_grype_i_przeziebienie [dostęp: 24.09.2020r.].
  4. Mlynarczyk K., Walkowiak-Tomczak D. Produkty handlowe z bzu czarnego ocena właściwości bioaktywnych. Przemysł Spożywczy, 2018/72/08.
  5. Bożena Waszkiewicz-Robak, Elżbieta Biller. Właściwości prozdrowotne czarnego bzu. Probl Hig Epidemiol 2018, 99(3): 217-224.
  6. Wojciech Giermaziak, Iwona Fryzowska-Chrobot. Właściwości lecznicze bzu czarnego (Sambucus Nigra L.). Forum Bibl. Med. 2017 R. 10 nr 1 (19).

Opinie klientów