info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Anyż gwiaździsty grys 30g - VIVIO

Anyż gwiaździsty grys 30g

Anyż gwiaździsty grys 30g - VIVIO

4,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Anyż gwiaździsty - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
WietnamVIVIO

SKŁAD: anyż gwiaździsty

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Anyż gwiaździsty - Zastosowanie

ZASTOSOWANIE

Niezbędny dodatek do dań kuchni chińskiej. W Polsce używa się go coraz częściej do przyprawiania potraw z kurczaka i wołowiny, a także zup. Anyż gwiazdkowy dodaje się do smakołyków, takich jak wyroby piekarnicze, dżemy, ziołowe herbaty lecznicze, kompoty i likiery.



WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

 

Anyż gwiaździsty - Opis produktu

Badian właściwy, anyż gwiazdkowy, anyż gwiaździsty (Illicium verum Hook. f.) pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Tam też jest uprawiany. Nazwa rośliny bierze się stąd, że jej owoce przypominają gwiazdy. Zbiera się je na chwilę, zanim zdążą całkowicie dojrzeć, po czym poddaje się je suszeniu. Wysuszone gwiazdy anyżu można kupować w całości lub zmielone na proszek.

 

Anyż charakteryzuje się specyficznym,  mocnym aromatem. W smaku podobny jest nieco do kopru włoskiego i lukrecji. Przyprawa stosowana jest głównie w kuchni chińskiej gdzie znany jest od bardzo dawna. Obecnie, w Polsce, anyż stosuje się głównie w przemyśle cukierniczym i piekarniczym, ale nie tylko. Na sklepowych półkach znajdziemy ciasta, ciastka i cukierki z anyżem. Charakterystyczna woń anyżu, dobywa się też z wielu butelek z nalewkami i wódkami. Anyż bywa dodawany do dań warzywnych, drobiu i zup.

 

Uważa się, że anyż gwiazdkowaty działa rozkurczowo. Wiele wskazuje na to, że substancje zawarte w owocach tej rośliny, mają korzystny wpływ na trawienie i układ pokarmowy. Gwiazdy anyżu pomocniczo stosuje się w infekcjach, gdyż obecne w nich związki wykazują działanie antybakteryjne. Znane są także przeciwgrzybicze właściwości tej rośliny. Anyż gwiazdkowaty działa też moczopędnie, czym wspomaga usuwanie z organizmu zbędnych i szkodliwych toksyn. Owoce anyżu gwiaździstego korzystnie wpływają na apetyt i laktację. Łagodzi kaszel suchy, chrypkę i utratę głosu. Eliminuje nudności i wzdęcia, także u małych dzieci. Stosowane bezpośrednio na skórę, spirytusowe, rozcieńczone roztwory z anyżu, odstraszają komary i kleszcze. Zastosowanie anyżu gwiazdkowego , obejmuje także wspomaganie leczenia kolki i dolegliwości reumatycznych. Stosuje się go również, jako niezastąpiony dodatek do ziołowych herbat leczniczych.

 

Zastosowanie kulinarne anyżu gwiaździstego jest szerokie. Do potraw dodaje się całe owoce lub mieli się je bezpośrednio przed zastosowaniem. Jeśli przechowuje się je w całości w dobrze zamkniętych pojemnikach, przez długie miesiące nie tracą woni i smaku. 

 

W kuchni chińskiej, przyprawą tą doskonali się smak potraw z kurczaka i wołowiny a także zup. W Europie anyż gwiazdkowy dodaje się głównie do smakołyków, takich jak dżemy, kompoty i likiery.

Opinie klientów