Zapiekanki pełne warzyw – doskonała propozycja na jesienny obiad dla całej rodziny

Jesień rozkręciła się na dobre. W czasie chłodnych dni, po powrocie z pracy często mamy ochotę na spożycie ciepłego i pożywnego posiłku. Jak go przyrządzić, aby był nie tylko smaczny, ale również zdrowy? W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów na pyszne zapiekanki z jesiennymi warzywami w roli głównej. Dlaczego warto jeść cukinię? I czy dynia dobrze sprawdzi się w połączeniu z papryką? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak przygotować smaczną zapiekankę z cukinią;
  • Jak przyrządzić aromatyczną zapiekankę z dyni;
  • Jak przygotować pożywną zapiekankę z batatów.

Jak przygotować smaczną zapiekankę z cukinią?

Cukinia w okresie jesiennym jest warzywem łatwo dostępnym. Warto wiedzieć, że doskonale nadaje się ona nie tylko do przyrządzania pożywnego leczo, ale również pysznych placków oraz zapiekanek warzywnych. Cukinia (znana również kabaczek) charakteryzuje się łagodnym smakiem i niską kalorycznością. Mimo to, możemy znaleźć w niej mnóstwo cennych witamin i minerałów, wśród których na szczególną uwagę zasługują: potas, żelazo, magnez, witaminy z grupy B, witamina C, K oraz beta-karoten. Co ciekawe, za sprawą bogatej zawartości błonnika, warzywo to świetnie wpływa na procesy trawienne.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 1 dużej cukinii;
  • 1 czerwonej papryki;
  • 10 zielonych oliwek;
  • 1 puszki pomidorów;
  • 10 pieczarek;
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego;
  • 1 łyżki bazylii suszonej;
  • 2 łyżek świeżo-posiekanej natki pietruszki;
  • 1 łyżki wędzonej papryki;
  • 100g mięsa mielonego z piersi indyka (lub kurczaka);
  • 6 płatów makaronu typu lasagne;
  • 1 łyżki miodu;
  • 30g tartego sera mozzarella;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok I: paprykę oraz cukinię pokrój w niewielką kostkę;

Krok II: pieczarki dokładnie umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie plastry;

Krok III: rozgrzej oliwę na patelni, a następnie podsmaż na niej paprykę czerwoną;

Krok IV: do smażącej się papryki dodaj mięso mielone i dopraw całość papryką wędzoną;

Krok V: po chwili dodaj na patelnię cukinię, przekrojone na pół oliwki oraz pieczarki, smaż całość przez krótką chwilę, a następnie dodaj pomidory w puszce;

Krok VI: w niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: przecier pomidorowy, miód oraz bazylię suszoną i natkę pietruszki;

Krok VII: przygotowaną pastę pomidorowo-ziołową dodaj na patelnię;

Krok VIII: smaż całość przez około 5 minut, a następnie zdejmij z ognia;

Krok IX: przygotuj naczynie żaroodporne, a na jego dnie rozsmaruj 4 łyżki przygotowanego farszu;

Krok X: następnie ułóż na farszu 3 plastry lasagne i zalej je połową pozostałego farszu;

Krok XI: na farszu ułóż kolejne 3 plastry lasagne i nanieś na górę pozostałą część farszu;

Krok XII: rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;

Krok XIII: posyp zapiekankę tartą mozzarellą, a następnie przykryj ją folią aluminiową;

Krok XIV: piecz zapiekankę przez 20 minut. Następnie podkręć temperaturę w piekarniku do 200oC, zdejmij folię aluminiową i piecz zapiekankę przez kolejne 10 minut.

Przed spożyciem odstaw naczynie z zapiekanką na 10-15 minut.

Jak przyrządzić aromatyczną zapiekankę z dyni?

Dynia jest warzywem, które chyba najbardziej kojarzy nam się z jesienią. Jest ona nie tylko smaczna, ale przede wszystkim stanowi prawdziwą bombę witamin oraz minerałów, które przyczyniają się do poprawy funkcjonowania organizmu człowieka. Warto również wiedzieć, że pestki dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze. Ponadto, dynia może wpływać na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i chronić nas przed występowaniem chorób nowotworowych w przyszłości.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 600g dyni bez skórki;
  • 200g piersi kurczaka;
  • 100g pieczarek;
  • 2 papryk czerwonych;
  • 1 cebuli czerwonej;
  • 10-12 pomidorków koktajlowych;
  • 1 łyżeczki czosnku niedźwiedziego;
  • 1 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
  • 100g sera typu feta;
  • Szczypty soli i pieprzu do smaku;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok I: dynię oraz paprykę pokrój w kostkę;

Krok II: cebulę pokrój w pióra, a pieczarki w plastry;

Krok III: pierś z kurczaka pokrój w kostkę i posyp odrobiną czosnku niedźwiedziego;

Krok IV: rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż na niej mięso, pieczarki oraz cebulę;

Krok V: połowę dyni oraz papryki wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, następnie posyp warzywa odrobiną soli, pieprzu i częścią natki pietruszki;

Krok VI: na warstwie warzyw ułóż smażone mięso z cebulą i pieczarkami, a następnie posyp je 50g sera typu feta;

Krok VII: do naczynia żaroodpornego dodaj pozostałą część dyni z papryką oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, natkę pietruszki i 50g rozkruszonego sera feta;

Krok VIII: rozgrzej piekarnik do 180oC i piecz w nim zapiekankę przez około 40-45 minut.

Jak przygotować pożywną zapiekankę z batatów?

Bataty to dość rzadko goszczący na naszych stołach zamiennik ziemniaków. Wielka szkoda, albowiem są one doskonałym źródłem karotenoidów, jak również luteiny, wpływającej na poprawę funkcjonowania naszego wzroku. Okazuje się również, iż wprowadzenie batatów do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na zmniejszenie ryzyka chorób kardiologicznych oraz nowotworowych w przyszłości.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 300g batatów;
  • 300g cukinii;
  • 150g papryki czerwonej;
  • 250 pomidorków koktajlowych;
  • 125g mozzarelli w kulkach;
  • 1 cebuli czerwonej;
  • 1 ząbka czosnku;
  • 1 łyżki rozmarynu;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżki miodu;
  • 1 łyżki papryki wędzonej.

Sposób przygotowania:

Krok I: batata oraz cukinię obierz ze skórki oraz pokrój w kostkę;

Krok II: cebulę oraz paprykę pokrój w cienkie paski;

Krok III: pokrojone warzywa ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i posyp je papryką wędzoną;

Krok IV: w niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, miód oraz rozmaryn;

Krok V: przygotowanym sosem polej warzywa w naczyniu żaroodpornym;

Krok VI: na warzywach ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz kulki mozzarelli;

Krok VII: rozgrzej piekarnik do 180oC i piecz zapiekankę przez około 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Podsumowanie

Zapiekanka warzywna to szybki i prosty sposób na przyrządzenie jesiennego obiadu dla całej rodziny. Jeśli chcesz się o tym przekonać, wypróbuj jeden z naszych poniższych przepisów, które z pewnością przypadną Ci do gustu.