Zakwaszenie organizmu – czym jest i jak sobie z nim radzić? Odpowiada dietetyk marki ViVio!
Zakwaszenie organizmu to efekt zaburzenia równowagi gospodarki kwasowo-zasadowej. Poziom kwasowości i zasadowości określa wskaźnik pH (0–17). Z kwaśnym odczynem mamy do czynienia, kiedy pH spada poniżej 7, natomiast z zasadowym, kiedy wzrasta powyżej 7. Idąc tym torem pH równe 7 posiada odczyn obojętny.
W organizmie człowieka wytwarzane są produkty mogące zakwaszać, jak i alkalizować. Kiedy zachowane są wszystkie prawidłowe funkcje organizmu, dochodzi do procesów mających na celu wyrównanie pH – np. poprzez zwiększenie wydalania dwutlenku węgla w płucach lub zmianę w nerkach mocznika na amoniak, który wiąże się z kwasami.
Zakwaszenie organizmu – jakie są jego objawy?
Zakwaszenie organizmu daje przeróżne objawy – może na nie wskazywać ogólne osłabienie, problemy z cerą, wypadające włosy i łamliwe paznokcie oraz zwiększenie masy ciała.
„Zakwaszony organizm próbuje walczyć i szuka źródeł substancji zasadowych, które mogłyby zobojętnić nadmierną ilość kwasu, co prowadzi do uwolnienia wapnia z kości. Dlatego też przewlekłe zakwaszenie wiąże się ze wzmożonym ryzykiem osteoporozy i złamań kości. Z kolei pracujące na najwyższych obrotach nerki, które wydalają kwaśne substancje z moczem oraz zwiększona ilość wydalanego wapnia może doprowadzić do kamicy nerkowej. Przewlekłe zakwaszenie może także zwiększyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, oporności na insulinę oraz cukrzycy typu drugiego. Zakwaszenie organizmu samo w sobie nie jest niebezpieczne dla człowieka, gdyż organizm posiada mechanizmy, które je usuwa. Jednak długotrwałe zaburzenie równowagi kwasowo – zasadowej może zdecydowanie pogorszyć jego jakość, począwszy od obniżenia samopoczucia, a skończywszy na rozwoju przewlekłych chorób. Należy również mieć na uwadze, że stopień zakwaszenia pogłębia się wraz z wiekiem na skutek fizjologicznego spadku funkcji nerek. Dlatego też długotrwałe zakwaszenie organizmu będzie znacząco zwiększać ryzyko rozwoju osteoporozy, czy utraty masy mięśniowej” – wyjaśnia dietetyk marki ViVio Sylwia Witek.
Dlaczego organizm się zakwasza?
Kluczową rolę w utrzymaniu optymalnej gospodarki kwasowo-zasadowej odgrywa dieta, ponieważ w większości to pożywienie jest źródłem kwasów i zasad.
Składniki żywności zostają rozłożone przez organizm człowieka do części składowych, takich jak: aminokwasy, kwasy tłuszczowe, cukry proste. Z pokarmu dostarczane są także witaminy, minerały i kwasy organiczne. Niektóre z tych pierwiastków posiadają właściwości zasadotwórcze, inne zaś kwasotwórcze. Przykładowo fosfor, siarka i chlor zalicza się do grupy pierwiastków kwasotwórczych, zaś magnez, potas, wapń i sód do zasadotwórczych.
Dodatkowo zakwaszeniu organizmu sprzyja brak ruchu, specyficzne diety np. wysokobiałkowe ograniczające spożycie węglowodanów, czy restrykcyjne głodówki.
10 PORAD DIETETYKA NA WALKĘ Z ZAKWASZENIEM
- Ogranicz spożycie tłustych serów żółtych i topionych – na kanapkę wybieraj białe sery, pasty z roślin strączkowych, warzywne pasztety.
- Zmniejsz porcję białkowych dodatków do obiadu (mięsa, ryb) – postaw na kasze i świeże warzywa.
- Zamiast mięsa spożywaj częściej suche nasiona roślin strączkowych.
- Do każdego posiłku dodawaj duże ilości warzyw (powinny stanowić, co najmniej połowę posiłku).
- Jako przekąski wybieraj świeże owoce.
- Do słodzenia ciast i deserów wykorzystuj świeże i suszone owoce – obniżysz w ten sposób kwasotwórcze działanie mąki i jaj. Unikaj natomiast ciast z tłustymi kremami i dużą ilością cukru.
- Przygotowuj często sałatki, np. jako lekką kolację.
- Przygotowuj często koktajle owocowo – warzywne, np. jako podwieczorek.
- Wypijaj odpowiednią ilość wody – możesz pić wodę alkaiczną np. Java, do kupienia tutaj.
- Nie stroń od dodatku ziół i przypraw, które wykazują silne właściwości zasadotwórcze.