info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO Maca proszek 100g - SUPLEMENT DIETY - VIBIO

Maca ekologiczna proszek, maca w proszku BIO, Organic 100g

BIO Maca proszek 100g - SUPLEMENT DIETY - VIBIO

11,39 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Maca - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PeruVIBIO

Organiczna sproszkowana maca (Lepidium meyenii - korzeń Walp.)

 

Informacja żywieniowaIlość w 5g
Organiczna sproszkowana maca (Lepidium meyenii Walp. - korzeń 5g

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Maca - Zastosowanie

Zastosowanie macy w przemyśle farmaceutycznym i nie tylko

Maca (nazywana przez wielu peruwiańskim żeń-szeniem) znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Jest ona częstym składnikiem suplementów diety przeznaczonych dla mężczyzn. Ponadto, możemy znaleźć ją w składzie naturalnych napojów energetycznych. Co ciekawe, maca zajmuje również ważne miejsce w kuchni peruwiańskiej. Na terenie naszego kraju produkt ten spożywany jest zazwyczaj w formie dodatku do koktajlów, jogurtów lub sałatek.

Sposób użycia: zaleca się spożywać 5 gram dziennie, rozpuszczając w wodzie lub ulubionym napoju.

Maca ze względu na swój bogaty skład i wysoką zawartość białka jest szczególnie polecana w diecie wegańskiej i wegetariańskiej oraz w przypadku osób o zwiększonej aktywności fizycznej. 

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji.

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym, ciemnym w temperaturze poniżej 25oC. Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy.

Maca - KCAL

Mimo, iż korzeń macy zawiera w sobie niezrównany zestaw składników odżywczych, witamin i minerałów, tak naprawdę nie dostarcza on do naszego organizmu dużej ilości kalorii. W zalecanej dziennej dawce niniejszego produktu (ok. 5g) znajdziemy zaledwie 16 kalorii,  0,6 grama białka i 2,7 grama węglowodanów, w tym dość sporą porcję błonnika. Dlatego też, bez obaw można wprowadzać macę w proszku również do diety tych osób, które na co dzień zmagają się z nadmierną masą ciała.

 

Maca - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych macy bio

Chociaż we współczesnej dietetyce cieszy się popularnością stosunkowo od niedawna, na terenie Ameryki Południowej niezwykłe właściwości korzenia macy doceniane były już tysiące lat temu. Nic w tym dziwnego, albowiem ta niewielka roślina zawiera w swoim składzie zestaw cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do poprawy funkcjonowania organizmu człowieka. Jej spożywanie odpowiada między innymi za wzmocnienie układu kostnego, jak również na poprawę płodności. A co jeszcze warto wiedzieć na temat macy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić korzeń maca w proszku?

Jak smakuje maca?

Maca chleb – czym się charakteryzuje i co ma wspólnego z korzeniem macy?

Maca proszek, czy tabletki? Którą formę warto wybrać?

Jak stosować macę w prawidłowy sposób?

  • Maca Bio – kcal;

  • Zastosowanie macy w przemyśle farmaceutycznym i nie tylko;

  • Maca – przepisy.

Maca korzeń – skąd pochodzi i czym się charakteryzuje

Maca (znana również jako Peruwiański Żeń-Szeń lub Lepidium Meyenii) jest rośliną dwuletnią (lub wieloletnią) z rodzaju pieprzyc, zaliczaną do rodziny kapustowatych. Spośród dobrze nam znanych warzyw, do jej najbliższych krewnych możemy zaliczyć rzepak, kapustę, gorczycę oraz rzepę. Maca jest rośliną nisko rosnącą. Zazwyczaj osiąga ona wysokość 10-20 cm. Jej kwiaty pojawiają się w niewielkich grupkach i rosną u podstawy rośliny. Niemniej jednak, to nie jej liście, ani kwiaty, a korzeń uchodzi za najcenniejszy element. Bulwiasty korzeń macy może osiągać obwód nawet 15 cm. Charakteryzuje się on żółtawym, kremowym, czerwonym, fioletowym lub jasno-szarym kolorem. Co ciekawe, to właśnie korzeń macy uznawany jest za jej jedyną jadalną część.

Maca pochodzi z peruwiańskich Andów. Warto wiedzieć, iż rośnie ona na wysokości ponad 3500 m n.p.m. W związku z tym, uznawana jest ona za najwyżej uprawianą przez człowieka roślinę na świecie. Maca nie ma dużych wymagań glebowych. Rośnie ona na skalistych zboczach, a przy tym rozwija się w naprawdę ekstremalnych warunkach klimatycznych. Niezwykłe właściwości niniejszej rośliny doceniane były przez miejscowych rolników już tysiące lat temu. Niemniej jednak, pierwsze udokumentowane informacje na jej temat możemy odnaleźć w literaturze z połowy XVI wieku. Co ciekawe, w ówczesnych czasach, korzeń macy uznawany był przede wszystkim za skuteczny środek wspomagający płodność. W kulturze Inków, zyskał on nawet miano skutecznego afrodyzjaku.

Chociaż we współczesnych modelach żywieniowych, obowiązujących na terenie naszego kraju, maca stosowana jest jedynie jako suplement diety. Mieszkańcy peruwiańskich And uznają ją za element codziennego jadłospisu. Roślina ta stanowi bowiem prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia składników odżywczych. W 59% złożona jest ona z wysokiej jakości węglowodanów. Ponadto, 10,2% składu macy to łatwo przyswajalne białko i co ważne, aż 8,5% niniejszej rośliny to błonnik. Warto również wiedzieć, że maca jest nieocenionym źródłem aminokwasów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu wartościowe witaminy (w tym witaminy z grupy B i witaminę C) oraz minerały (takie jak: miedź, cynk, mangan, żelazo, selen oraz bor).

Suplement diety maca bio dostępny jest w formie wygodnego w stosowaniu proszku. Niniejszy produkt został stworzony przy zachowaniu najwyższych standardów. Dlatego też, zawiera w swoim składzie nieoceniony zestaw cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów.

Poznaj najcenniejsze właściwości zdrowotne macy

Ze względu na wyróżniającą się zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie macy do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może istotnie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia. W kulturze peruwiańskiej roślina ta uznawana jest za skuteczny środek łagodzący dolegliwości bólowe oraz dyskomfort podczas miesiączki oraz menopauzy u kobiet. Już od wielu pokoleń maca stanowi cenny element naturalnych sposobów leczenia zaburzeń hormonalnych. Doniesienia z dziedziny fitoterapii potwierdzają, iż jest ona w stanie wpływać na przywrócenie regularnego cyklu menstruacyjnego. Ponadto, ceniona jest ona ze względu na łagodzenie dokuczliwych w czasie klimakterium uderzeń gorąca. Co ciekawe, wprowadzenie macy do zrównoważonej diety może również przyczyniać się do zwiększenia energii oraz podniesienia nastroju w przebiegu miesiączki lub menopauzy.

Badania naukowe potwierdzają, że korzeń maca może również skutecznie oddziaływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju osteoporozy w przyszłości. Eksperymenty przeprowadzone na szczurach dowiodły, iż stosowanie niniejszej rośliny sprzyja zwiększaniu masy kostnej, jak również odpowiada za przywrócenie prawidłowej struktury tkanki kostnej. W związku z tym, spożywanie macy może zalecane być w przypadku kobiet w wieku pomenopauzalnym, u których (pod wpływem zmian hormonalnych) często dochodzi do zmniejszenia prawidłowej gęstości kości. Warto również wiedzieć, iż korzeń macy oddziałuje na zwiększenie masy mięśniowej. Wszystko to za sprawą steroli zawartych w składzie niniejszej rośliny. Nie bez znaczenia jest również duża zawartość białka. Ten składnik odżywczy zajmuje bowiem istotne miejsce w diecie sportowców i osób, które szczególnie dbają o kondycję swoich mięśni.

W kulturze Indian peruwiańskich, korzeń macy uznawany jest nie tylko za cenny afrodyzjak, ale również za skuteczny środek wzmacniający. Okazuje się, iż roślina ta może przyczyniać się do zwiększenia efektywności funkcjonowania naszego układu immunologicznego w walce ze szkodliwymi wirusami i bakteriami, co jest szczególnie istotne w okresie grypy i przeziębienia. Ponadto, maca jest w stanie zapewnić nam spora dawkę energii. Doniesienia z dziedziny ziołolecznictwa zwracają uwagę na jej właściwości rewitalizujące. Dodatkowo, wprowadzanie macy do zrównoważonej diety zalecane jest również przebiegu przewlekłego zmęczenia, narażenia na intensywny stres, a nawet w przebiegu zaburzeń depresyjnych. Maca to również niezastąpiony element diety wszystkich tych osób, które na co dzień podejmują intensywny wysiłek umysłowy. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto, wpływają one na zwiększenie naszych zdolności do zapamiętywania i koncentracji.

Maca a płodność i energia

Już od wielu pokoleń maca znana jest ze swojego korzystnego wpływu na potencję. Okazuje się, iż może ona oddziaływać na zwiększenie popędu seksualnego u mężczyzn i co najważniejsze, nie wpływa ona przy tym na poziom hormonów płciowych we krwi. Co ciekawe, roślina ta wykazuje również pozytywny wpływ na poprawianie jakości spermy, a nawet zwiększenie ruchliwości plemników. W związku z tym, maca stanowi częsty składnik suplementów diety dla mężczyzn. Warto wiedzieć, iż skuteczność niniejszej rośliny potwierdzają nie tylko obserwacje peruwiańskich hodowców macy. Okazuje się, iż pozytywny wpływ żeń-szenia peruwiańskiego na płodność został potwierdzony również badaniami naukowymi. Zdaniem ekspertów, za powyższe właściwości odpowiadają przede wszystkim aminokwasy zawarte w składzie niniejszej rośliny. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje arginina. Ten aminokwas jest bowiem głównym składnikiem płynu nasiennego. Ponadto, odpowiada on za prawidłowy dopływ krwi do narządów płciowych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Warto jednak pamiętać, że maca jest jedynie suplementem diety, a nie lekiem. Jej skuteczność w zwalczaniu problemów z płodnością z pewnością wymaga dalszych badań naukowych. Dlatego też, nie można stosować niniejszej substancji zamiast środków leczniczych zaleconych przez specjalistę. Pamiętajmy również, że spożywanie macy w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z odpowiednim lekarzem lub doświadczonym farmaceutą.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania macy

Ze względu na brak substancji toksycznych w swoim składzie, stosowanie macy w większości przypadków jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej spożywaniem.

  • Po pierwsze: szczególną ostrożnością powinny wykazać się wszystkie osoby zmagające się z problemem chorób tarczycy;
  • Po drugie: spożywanie macy z pewnością powinny skonsultować wszystkie osoby, u których rozpoznano niewydolność nerek. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości potasu w jej składzie;
  • Po trzecie: stosowanie suplementów zawierających korzeń macy nie jest wskazane w przypadku mężczyzn, którzy przyjmują środki lecznicze w przebiegu stanów zapalnych gruczołu krokowego;
  • Po czwarte: ze względu na brak wystarczających badań na temat niniejszej substancji, spożywanie jej nie jest wskazane w przypadku kobiet znajdujących się w okresie ciąży lub matek karmiących piersią.

Ponadto, należy pamiętać, że w przypadku osób, które na stałe przyjmują środki farmaceutyczne niezbędne w terapii chorób przewlekłych, przed rozpoczęciem stosowania macy konieczne jest zasięgnięcie konsultacji w gabinecie lekarza prowadzącego.

Maca – opinie ekspertów

Maca stanowi popularny produkt w gronie osób, które szczególnie dbają o swoje zdrowie. Ze względu na zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych, roślina ta znalazła również uznanie w gronie dietetyków i znawców zdrowego odżywiania. Należy jednak pamiętać, iż trzeba ją stosować w odpowiednich ilościach oraz zgodnie z zaleceniami specjalistów.

Maca proszek – cena

Bio maca w proszku sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 100g. Za niniejszy produkt zapłacimy około 15,00 – 20,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena macy może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia macy. Oryginalny produkt może pochodzić wyłącznie z Peru.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące korzenia macy

Pytanie 1: Gdzie kupić korzeń maca w proszku? Bio macę w proszku możemy kupić w niektórych aptekach, jak również w renomowanych salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy zarówno gwarancję najwyższej jakości produktu, jak i dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.

Pytanie 2: Jak smakuje maca? Maca w proszku łączy w sobie zestaw unikalnych smaków. W pierwszej kolejności może przywodzić na myśl aromatyczną wanilię z orzechowym posmakiem. Niemniej jednak, w macy wyczuwalna jest również nutka pikanterii.

Pytanie 3: Maca chleb – czym się charakteryzuje i co ma wspólnego z korzeniem macy? Chleb maca tak naprawdę nie ma nic wspólnego z korzeniem macy. Jest on chlebem, który od wielu pokoleń zajmuje ważne miejsce w kulturze żydowskiej. Co ciekawe, tworzony jest on bez użycia zakwasu. Niniejszy rodzaj pieczywa jest również często stosowany podczas diet odchudzających. Chleb maca wytwarzany jest jedynie z mąki i wody.

Pytanie 4: Maca proszek, czy tabletki? Którą formę warto wybrać? Rosnąca popularność macy sprawiła, iż dostępna jest ona na naszym rynku pod różnymi postaciami. Ta w formie tabletek jest wygodna w stosowaniu. Niemniej jednak, jest gorzej przyswajana przez organizm. Dlatego też, warto używać macy w proszku, którą swobodnie możemy dodawać do licznych koktajli, a nawet sosów.

Pytanie 5: Jak stosować macę w prawidłowy sposób? Maca w proszku w większości przypadków stosowana jest jako dodatek do dań (np. koktajli owocowych). Można również rozpuścić ją w wodzie i pić zamiast porannej kawy. Warto jednak pamiętać, aby nie stosować nadmiernych ilości niniejszego produktu. Najczęściej przyjmuje się, iż osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż 1 łyżeczkę sproszkowanej macy dziennie.

 

maca

 

Podsumowanie

Korzeń macy to bez wątpienia jeden z najcenniejszych darów natury. Znajdziemy w nim bowiem niepowtarzalny zestaw aminokwasów, jak również wartościowych witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, istotnie może wpływać na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia w życiu codziennym.

Bibliografia

  1. Gonzales G.F. Ethnobiology and Ethnopharmacology of Lepidium meyenii (Maca), a Plant from the Peruvian Highlands. Evid Based Complement Alternat Med, 2012, 2012: 193496;
  2. Gonzalez GF, Córdova A, Vega K, Chung A, Villena A, Góñez C. Effect of Lepidium meyenii (Maca), a root with aphrodisiac and fertility-enhancing propeties, on serum reproductive hormone levels in adult healthy men. J Endocrinol. 2003, 176(1), 163-168;
  3. Grdeń, M., Gramza-Michałowska, A. Maca (Lepidium meyenii) – właściwości prozdrowotne. Nauka Przyr Technol, 2017, 11, 1, 33–44;
  4. Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B., Łowicki Z., Zastosowanie roślin leczniczych w menopauzie. Cz. II, „Postępy Fitoterapii” 2012, nr 3;
  5. Hrynčiřik K., Velišek J.: Bioaktywne składniki roślin kapustnych – glukozynolaty. Przemysł Spożywczy Nr 1, 20, 2001;
  6. Kasprzak D., Jodłowska-Jedrych B., Borowska K., Wojtowicz A. Lepidium meyenii (Maca) – multidirectional health effects – review. Curr Issues Pharm Med Sci, 2018, 31(3),107-112;
  7. Lutomski J., Maca – żywność energetyzująca czy lek?, „Postępy Fitoterapii” 2001, nr 2-3;
  8. Meissner HO, Kapczynski W, Mscisz A, Lutomski J. Use of gelatinized maca (Lepidium peruvianum) in early postmenopausal women. Int J Biomed Sci. 2005;1(1):33-45;
  9. Toledo J., et al. (1998): Genetic variability of Lepidium meyenii and other Andean Lepidium species (Brassicaceae) assessed by molecular markers. Ann. Bot. 82: 523-30;
  10. Valentová K., Ulrichová J. Smallanthus sonchifolius and Lepidium meyenii – prospective Andean crops for the prevention of chronic diseases. Bomed Papers 2003; 147(3):119-30;
  11. Walker M.: Effects of Peruvian Maca. Towsend Letter for doctors and patients – November 1998, nr 11, p.18-22;
  12. Wiersema J.H. & León B. (1999): World Economic Plants: a Standard Reference. (World Econ PI).

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów