Yerba mate. A może w wersji na ciepło? W sam raz na zimowy dzień!
Yerba mate w wersji na zimno jest popularna w Ameryce Południowej. Nazywana jest „terere” i dodaje się do niej kostki lodu, suszone owoce i sok pomarańczowy. A co powiecie na yerba mate w wersji na chłodniejsze, zimowe dni?
Niektórzy uwielbiają yerba mate, inni nie lubią. Ma charakterystyczny smak, pochodzący z suszu z liści i czasami gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to roślina podobna do drzewa herbacianego.
Yerba mate kojarzy się przede wszystkim z Argentyną, Paragwajem i Brazylią. Ma działanie pobudzające, mocniejsze niż kawa. Jednak po pewnym czasie organizm przyzwyczaja się do niej, dlatego warto robić przerwę w piciu yerba mate.
Yerba ma różne działanie na organizm człowieka i może powodować problemy z zasypianiem, dlatego lepiej pić ją rano, na pobudzenie, niż przed snem.
Jak zaparzyć yerba mate?
Składniki:
Yerba mate
Gotowana woda o temp. 75-80oC
1,5 łyżeczki cukru
Do kubka wsypać susz yerba mate – ok. 1/3 wysokości naczynia. Dodać cukier i mieszać.
Przechylić naczynko i włożyć bombille, czyli rurkę zakończoną siteczkiem.
Zalać gorącą wodą i odczekać ok. 10 minut aż napar przestygnie i zaparzy się.
Wrzątek można parzyć kilka razy.
Smacznego!
A Ty, próbowałeś już yerba mate? Smakuje Ci? Zostaw swoją opinię w komentarzu!