info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Pyłek kwiatowy 1 kg - DeliFOOD

Pyłek pszczeli, kwiatowy prosto z pasieki, cena właściwości

Pyłek kwiatowy 1 kg - DeliFOOD

62,90 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 6 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
Sprzedano: 56 szt. w ostatnie 30 dni
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Pyłek kwiatowy - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
PolskaDeliFOOD2026-02-26

Składniki: Pyłek kwiatowy

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1103kJ/261kcal13%
Tłuszcz5 g7%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
3 g15%
Węglowodany31 g12%
W tym
Cukry21 g23%
Białko23 g46%
Sól0,1 g2%

 

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej

osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Pyłek kwiatowy - Zastosowanie

Jak stosować pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowy dostępny w granulkach w celach prozdrowotnych powinno się spożywać 3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Najlepiej rozmieszać go z wodą, z mlekiem, dodać do kawy lub herbaty. Można jeść go również z miodem lub dodać do jogurtu. Granulki dobrze jest dokładnie przeżuwać, co zwiększa przyswajalność zawartych w pyłku cennych składników odżywczych. Wiele osób zastanawia się czy można go mielić. Pomoże nam w tym moździerz lub młynek do kawy. Forma zmielona nie pogarsza jakości produktu. Pyłek w tej formie nie traci swoich właściwości, a łatwiej wykorzystać go do celów kosmetycznych np. przygotowania domowej maseczki. Jeśli nie odpowiada nam pyłek granulowany, można go nabyć również w tabletkach w formie najróżniejszych suplementów diety. Są one jednak wzbogacane o dodatkowe składniki, dlatego też lepiej spożywać pyłek w naturalnej postaci, pozbawionej sztucznych dodatków.

Profilaktycznie wystarczy przyjmowanie 1 czubatej łyżeczki pyłku dziennie. Można go dodać do herbaty, soku lub wody. Przed spożyciem pyłek można zmielić. Warto pamiętać, że działanie pyłku kwiatowego będzie skuteczniejsze, jeśli połączymy go z miodem, na przykład słodząc herbatę.

Dawkowanie profilaktyczne: do 20 g dziennie, Dawkowanie lecznicze: do 40 gramów dziennie i w przypadku dzieci do 5 roku życia - nie należy przekraczać 10 g dziennie

Pyłek kwiatowy - KCAL

Ile ma kalorii?

Jest to produkt niskokaloryczny i dzięki temu może znaleźć zastosowanie w odchudzaniu. Przy diecie niskokalorycznej pozwoli zminimalizować ryzyko niedoboru białka, aminokwasów, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. Co więcej, dwie łyżeczki pyłku to zaledwie 40 kalorii i tylko 4 g cukru. Bez wyrzutów sumienia mogą go stosować osoby dbające o linię.

Pyłek kwiatowy - Opis produktu

Pyłek pszczeli to naturalny produkt o udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Warto włączyć go na stałe do swojej diety z uwagi na to, że dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych witamin, minerałów i związków biologicznie czynnych tj. flawonoidy. Badania naukowe potwierdzają m.in. jego działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pyłek może być także świetną odżywką dla osób intensywnie trenujących oraz w okresie rekonwalescencji. Jest również składnikiem wielu kosmetyków pielęgnacyjnych, a także tych wykorzystywanych w leczeniu niektórych chorób skóry. Poznaj właściwości pyłku pszczelego i siłę płynącą z natury.

Co to jest pyłek pszczeli?

Pyłek to nic innego jak męskie komórki rozrodcze różnych roślin kwiatowych zbierane przez pszczoły i przenoszone do ula. Gromadzony jest w komórkach plastra, zalewany miodem i zalepiany woskiem. W tej formie służy pszczołom do karmienia larw w początkowym stadium rozwoju (4-9 dni). Tak przygotowany pokarm nosi nazwę pierzgi i jest podstawowym źródłem białka dla pszczelej rodziny. To nic innego jak zakonserwowany pyłek pomieszany ze śliną pszczół i miodem. Jak powstaje pyłek wykorzystywany w celach spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych? W ulach umieszcza się specjalistyczne poławiacze pyłku. Pszczoła, która wlatuje do ula musi przejść przez konstrukcję strącającą z jej odnóży pyłek. Spada on do pojemnika umiejscowionego niżej i w takiej postaci podlega suszeniu w temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Jak wygląda? To małe kuleczki z pyłku kwiatowego zlepione śliną pszczół zbieraczek. Najczęściej przybierają kolor żółty w różnych odcieniach, ale mogą także występować w barwie pomarańczowej, fioletowej, a nawet czarnej. Najwyższą wartość ma pyłek pozyskiwany z takich roślin jak wierzba, mak, koniczyna, wrzos, gorczyca i drzewka owocowe. Zapach pyłku jest bardzo charakterystyczny: miodowo-kwiatowy. Posiada przyjemny smak: słodkawy, gorzki, a czasami lekko piekący.

Co lepsze – pyłek, czy pierzga?

Pierzga to po prostu zakonserwowany pyłek pszczeli, więc oba produkty mają bardzo podobny skład i właściwości. Są bardzo odżywcze, pomogą wzmocnić włosy, paznokcie i skórę z uwagi na zawartość witamin A i E. Pierzga w porównaniu z pyłkiem zawiera nieco więcej węglowodanów i kwasu mlekowego. Jest również droższa od pyłku z uwagi na jej pozyskiwanie w ograniczonej ilości.

Jaka cena, gdzie kupić?

Jest to produkt, który cieszy się ostatnio dużą popularnością. Możemy spotkać go nawet niektórych supermarketach i tam przeważnie cena jest wyższa, niż w sklepach ze zdrową żywnością. Nie świadczy to w tym w przypadku o wyższej jakości produktu. Pyłek jest do nabycia także bezpośrednio u pszczelarza, ale taki zakup wiąże się przeważnie z koniecznością pokonania sporej ilości kilometrów. Najlepszym pomysłem są zakupy w internetowym sklepie, oferującym naturalne produkty dobrej jakości. Im większe opakowanie, tym niższa cena. 250 g pyłku to koszt około 20 zł. Kilogram tych cennych drobinek kosztuje około 50 zł.

Jak i gdzie przechowywać?

Zwróć uwagę na opakowanie, w którym kupujesz pyłek granulowany. Powinno być ono szczelne. Najczęściej jest oferowany do sprzedaży w słoiku lub folii z klipsem. W domu przechowuj pyłek chłodnym i zacienionym miejscu. Zalecana temperatura przechowywania to około 5 stopni Celsjusza.

Pyłek pszczeli, a leki? Przeciwwskazania.

Wiele osób cierpiących na alergie pokarmowe zastanawia się czy pyłek pszczeli uczula. Rzadko wywołuje on tego typu reakcje, ale osoby uczulone na pyłki kwiatów, drzew i traw powinny zachować szczególną ostrożność przy jego przyjmowaniu. W takiej sytuacji najlepiej zasięgnąć opinii lekarza, który oceni, czy stosowanie pyłku będzie bezpieczne u alergika. Czy pyłek można podawać dzieciom? Nie ma przeciwwskazań, ale najlepiej wprowadzać go do diety malucha dopiero po 3 r.ż. Wcześniej nie powinno się go stosować z uwagi na ryzyko uczulenia. Pyłek podajemy dziecku w małych ilościach i obserwujemy reakcje organizmu. Jeśli nic się nie dzieje, dawki można stopniowo zwiększać do 2 łyżeczek dziennie. Nie poleca się przyjmowania pyłku przez kobiety w ciąży, matki karmiące piersią oraz osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Naukowcy wskazują na możliwość interakcji pyłku pszczelego z farmaceutykami zawierającymi warfarynę.

Pyłek pszczeli w lecznictwie klinicznym

Badania naukowe dowodzą, że pyłek pszczeli posiada zdolność podwyższania odporności fizycznej, psychicznej i immunologicznej organizmu. Dlatego też wykorzystuje się go pomocniczo w leczeniu alkoholizmu oraz chorób psychicznych (np. depresji). Wzmacnia efekt terapii farmakologicznych.

Co zawiera?

Pyłek pszczeli to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz prowitaminę A. Podstawowym składnikiem pyłku są węglowodany, białko oraz lipidy. Procentowa zawartość poszczególnych składników różni się w zależności od wielu czynników tj: rodzaj gleby, warunki klimatyczne, gatunek roślin, z którego pyłek był pozyskiwany. Pyłek to także źródło cennych kwasów tłuszczowych (nasyconych i nienasyconych), które przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Zawiera również związki polifenolowe tj. flawonoidy i kwasy fenolowe. Badania naukowe pozwoli także wykryć w pyłku obecność substancji peptydowych zbliżonych do hormonu wzrostu i gonadotropin (ich funkcją jest pobudzanie gruczołów płciowych do wytwarzania komórek jajowych i plemników). Zawartość tych substancji w pyłku pszczelim jest jednak niewielka. Naukowcy podkreślają, że może mieć jedynie pozytywny wpływ na metabolizm komórkowy skóry.

Pyłek pszczeli – właściwości

Badania naukowe dowodzą, że dzięki zawartości flawonoidów pyłek pszczeli może przyczynić się do wzmocnienia i uszczelnienia naczyń krwionośnych. Oddziałuje również pozytywnie na prace serca. Dlatego też pyłek wykorzystywany jest w profilaktyce chorób miażdżycowych. Związki polifenolowe zawarte w pyłku wykazują działanie antyoksydacyjne. Regularne stosowanie pyłku wspomoże walkę z wolnymi rodnikami. To jednak nie koniec jego dobroczynnych właściwości. Na co jeszcze pomaga? Naukowcy zwracają uwagę na jego działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Działa również ochronnie na wątrobę. W kosmetyce ceniony jest ze względu na właściwości odżywcze i opóźniające procesy starzenia. Dlatego też stanowi składnik wielu szamponów i odżywek do włosów. Zawarty w pyłku aminokwas siarkowy (cysteina) może pobudzać wzrost włosów i wzmocnić ich strukturę. Maseczka na włosy z dodatkiem pyłku pszczelego jest banalnie prosta w przygotowaniu i z powodzeniem możesz ją zrobić w domowym zaciszu. Baza to łyżka pyłku zmielonego w moździerzu i 250 ml wody lub mleka. Inną opcją jest zmieszanie pyłku z miodem i jajkiem. Taka mikstura odżywi włosy, polecana jest zwłaszcza przy ich dużym przesuszeniu.

 

pyłek kwiatowy

 

Bibliografia:

Katarzyna Paradowska, Agnieszka Zielińska, Natalia Krawiec – „Skład i właściwości antyoksydacyjne barwnych frakcji wyodrębnionych z pszczelego pyłku kwiatowego”; Postępy Fitoterapii 4/2014

Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna - Kędzia – „Skład i właściwości biologiczne pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły ze szczególnym uwzględnieniem możliwości zastosowania go w kosmetyce”; Postępy Fitoterapii 2/2016

Anna Kurek-Górecka, Radosław Balwierz, Zo?a Dzierżewicz – „DIETETYCZNE ASPEKTY ZASTOSOWANIA PYŁKU PSZCZELEGO”; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – L, 2017, 3, str. 191 – 200

Pyłek kwiatowy - Przeciwwskazania

Pyłek kwiatowy jest silnym alergenem i u osób uczulonych może wywoływać reakcje alergiczne (wysypka na skórze, duszności i inne). 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów