info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Pasta laskowa 330g - VIVIO

Pasta laskowa 330g, pasta z orzechów laskowych, gdzie kupić, przepis

Pasta laskowa 330g - VIVIO

24,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 2 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Pasta laskowa - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Prażone orzechy laskowe

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Pasta laskowa - Zastosowanie

Pasta laskowa może być spożywana bezpośrednio. Nadaje się do smarowania pieczywa. Doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów, takich jak owsianki czy musy. Można z niej również przyrządzić orzechową polewę. Świetnie komponuje się z dżemem lub miodem.

Pasta laskowa - KCAL

Pasta laskowa cechuje się wysoką kalorycznością. 100 g produktu dostarcza około 700 kcal. Jednocześnie cechuje się wysoką zawartością białka oraz tłuszczy nienasyconych. Ponadto może stanowić źródło błonnika pokarmowego.

Pasta laskowa - Opis produktu

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania pasty laskowej

Orzechy to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Pełne są witamin, soli mineralnych, białka roślinnego i NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety nie goszczą one w naszym jadłospisie tak często jak powinny, czy to ze względu na obawę przed ich wysoką kalorycznością, czy zwyczajne zaniedbanie. Dobrym sposobem na włączenie orzechów do swojej diety jest masło orzechowe. Pasta laskowa wykonana jest z naszych rodzimych skarbów – owoców leszczyny. Surowiec ten cechuje się ciekawymi właściwościami prozdrowotnymi, wyjątkowymi nawet wśród orzechów.

Czy pasta laskowa może być spożywana przez dzieci?

Czy można jeść pastę laskową podczas odchudzania?

Czy pasta laskowa stanowi źródło błonnika pokarmowego?

Jak rozpoznać dobrej jakości pastę laskową?

Czy pasta i masło orzechowe to ten sam produkt?

  • Pasta laskowa – kcal;

  • Pasta laskowa – przepisy;

  • Pasta laskowa – zastosowanie;

Pasta laskowa – z czym to się je?

Orzechy laskowe to owoce leszczyny. Roślinę tę bardzo często możemy spotkać w miejskich parkach lub lasach w naszych okolicach. Chociaż orzechy pochodzące od różnych gatunków różnią się nieco aromatem, to ich wartości odżywcze i energetyczne pozostają bardzo zbliżone. Dawniej orzechy laskowe stanowiły ważny składnik diety rdzennej ludności strefy umiarkowanej. Niestety teraz kojarzone są raczej z pożywieniem dla wiewiórek aniżeli dla nas. Na szczęście w miarę wzrostu zainteresowania zdrowym odżywianiem, rośnie również świadomość tego, jak ważną rolę w naszej diecie mogą pełnić orzechy.

Orzechy laskowe określane są często najbardziej odżywczym pokarmem strefy umiarkowanej. Mogą być spożywane na surowo. Służą również do produkcji oleju niezwykle bogatego w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Popularnym w ostatnim czasie rozwiązaniem jeśli chodzi o spożywanie orzechów stały się pasty. Pasta laskowa to świetny sposób na włączenie do swojej diety tego wyjątkowego składnika oraz stworzenie wielu przepysznych dań i deserów.

Pasta z orzechów laskowych – przepis na zdrowie i urodę

Pasta laskowa wykonywana jest w 100% z orzechów laskowych. Jest to produkt naturalny, pozbawiony dodatków cukrów prostych i sztucznych konserwantów. Orzechy laskowe stanowiące bazę tego produktu to źródło wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Bogactwo składników mineralnych

Według licznych publikacji orzechy laskowe zawierają również duże ilości soli mineralnych niezbędnych dla zachowania zdrowia i urody. Mogą stanowić niezwykle bogate źródło manganu i miedzi. Pierwszy z wymienionych mikroelementów pełni istotną rolę w stabilizowaniu poziomu cukru we krwi, regulowaniu poziomu cholesterolu i syntezie DNA. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i mięśni oraz w procesie krzepnięcia krwi. Jak wskazuje literatura, jego niedobory mogą skutkować obniżonym poziomem cholesterolu oraz problematami skórnymi i osłabieniem włosów. Drugi z wymienionych mikroelementów, miedź, jest niezbędny do syntezy hemoglobiny oraz utwardzania kolagenu – głównego białka występującego w skórze. Jako skutki jej niedoboru publikacje wymieniają m.in. obniżenie odporności oraz ograniczenie wzrostu.

Oczywiście w orzechach laskowych nie brakuje również wielu innych składników mineralnych. Publikacje wskazują również na wysoką zawartość magnezu, odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu krwionośnego, czy też fosforu – niezbędnego składnika kwasów nukleinowych.

Witamina E – klucz do młodości

W publikacjach naukowych znaleźć można również wiele informacji na temat wyjątkowo dużej zawartości tokoferoli w orzechach laskowych. Tokoferole to związki chemiczne, które wykazują aktywność witaminy E, czyli tak zwanej „witaminy młodości”. W sumie w 100 g orzechów obecnych jest aż 33 mg tej witaminy. Literatura podaje, że związek ten jest silnym antyoksydantem. Pełni zasadniczą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich zdrowych komórek ciała i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Jego odpowiednia podaż może przyczyniać się do zachowania pięknej cery, mocnych włosów i zdrowych paznokci. Ma on również duże znaczenie jeśli chodzi o odpowiednie funkcjonowanie układu immunologicznego.

Oczywiście w orzechach laskowych znaleźć można dużo więcej witamin, szczególnie tych z grupy B. Na uwagę zasługuje występujący w tym produkcie kwas foliowy oraz witamina B6.

Niezastąpione źródło NNKT

Liczne dane literaturowe zgodne są co do bardzo dużej ilości NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – występujących w orzechach laskowych. Aż 80% wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w owocach leszczyny stanowią kwasy jednonienasycone, na czele z kwasem oleinowym. Pozostałe 20% to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, a w szczególności związki zaliczane do grupy omega-6. Badania naukowe wykazały, że tłuszcze nienasycone pełnią ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego profilu lipidowego. Ich odpowiednia podaż jest zatem niezbędna w profilaktyce chorób układu krążenia. Wykazano, że są one również istotne przy zapobieganiu cukrzycy, otyłości i chorobie wrzodowej żołądka. Wiele z nich jest niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zarówno na etapie rozwoju, jak i w okresie późniejszym. Literatura podaje również, że odpowiednie spożycie NNKT może zapobiec występowaniu zmian skórnych oraz gwarantować gładkość i młody wygląd cery.

Właściwości przeciwutleniające związków z orzechów laskowych

Badania naukowe wskazują, że bardzo dużym potencjałem antyoksydacyjnym charakteryzują się związki zaliczane do tokoferoli. Właściwości przeciwutleniające wykazują również kwas fenolowy, flawonole czy taniny zawarte w owocach leszczyny. Wszystkie one wpływają na zmniejszenie poziomu stresu oksydacyjnego w organizmie. Ich obecność świadczyć może o potencjalnym znaczeniu spożywania orzechów laskowych w prewencji nowotworów.

Pasta z orzechów laskowych dla wegetarian

Pasta laskowa jako źródło białka

Dane tabelaryczne wskazują na wysoką zawartość białka w orzechach laskowych. W 100 g produktu znajduje się ponad 14 g protein. Oznacza to, że pasta laskowa może stanowić dobre źródło białka dla wegan i wegetarian. Literatura wskazuje na obecność w tych orzechach co najmniej 17 różnych aminokwasów. Włączenie ich do diety bezmięsnej jest z pewnością bardzo wskazane. Należy jednak pamiętać, że białko w nich zawarte nie jest pełnowartościowe, dlatego posiłki z orzechami warto uzupełniać produktami mlecznymi i zbożowymi.

Pasta z orzechów laskowych w diecie sportowców

Pasta orzechowa stanowi bardzo dobre uzupełnienie posiłków sportowców. Jest to produkt wysokoenergetyczny, który pozwoli zaspokoić znaczne zapotrzebowanie kaloryczne osób aktywnych fizycznie. Obecny w nim magnez wpływa na prawidłową pracę mięśni. Wysoka zawartość tokoferoli może być natomiast bardzo wskazana przy redukcji stresu oksydacyjnego wywołanego intensywnym treningiem.

Pasta orzechowa wskazana jest w diecie osób aktywnych. Warto jednak pamiętać, by nie spożywać jej przed treningiem, gdyż duże ilości tłuszczów mogą zalegać w przewodzie pokarmowym i spowalniać trawienie węglowodanów – źródła energii podczas ćwiczeń. Idealnym rozwiązaniem będzie dodanie pasty laskowej do posiłków spożywanych na kilka godzin po aktywności.

Pasta z orzechów laskowych - gdzie kupić naturalny produkt?

Pasta z orzechów ziemnych jest bardzo łatwo dostępna w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Produkt z orzechów laskowych znacznie trudniej spotkać na sklepowych półkach. Jest to przysmak nieco bardziej wyszukany, zawierający jednak więcej składników odżywczych i cechujący się ciekawszym smakiem. Warto zaopatrzyć się w niego poprzez sklepy internetowe ze zdrową żywnością. Przed zakupem należy zapoznać się ze składem produktu. Dobrej jakości wyrób będzie zawierał jedynie orzechy laskowe.

Pasta laskowa – cena

Pasta laskowa jest droższa niż popularna pasta z orzeszków ziemnych. Jednak ze względu na wysoką wartość odżywczą, warto pozwolić sobie na taki produkt. Dobrej jakości wyrób z owoców leszczyny to koszt około 7-9 zł za 100 g produktu, czyli około 22 zł za słoiczek o pojemności 300 g.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pasty laskowej

Pytanie 1: Czy pasta laskowa może być spożywana przez dzieci?

Pasta laskowa jest produktem jak najbardziej odpowiednim dla dzieci. Nie zawiera sztucznych konserwantów i dodatków cukrów prostych, dzięki czemu może stanowić zdrową alternatywę dla słodkich smarowideł. Przed podaniem jej dziecku należy się jednak upewnić, że nasza pociecha nie jest uczulona na orzechy laskowe.

Pytanie 2: Czy można jeść pastę laskową podczas odchudzania?

Pasta laskowa jest produktem wysokokalorycznym. Jednak ze względu na dużą zawartość NNKT, wskazana jest w niemal każdym rodzaju diety, również tej odchudzającej. Konieczne jest jednak dość ścisłe kontrolowanie ilości spożywanego przez nas produktu.

Pytanie 3: Czy pasta laskowa stanowi źródło błonnika pokarmowego?

Pasta laskowa, podobnie jak same orzechy, zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. 100 g wyrobu dostarcza nawet do 9 g tych nietrawionych polisacharydów. Jest to niezwykle istotne zważywszy na fakt, że błonnik bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zwiększa uczucie sytości oraz może pełnić istotną role w prewencji nowotworów jelita grubego.

Pytanie 4: Jak rozpoznać dobrej jakości pastę laskową?

Dobrej jakości pasta laskowa powinna zawierać w składzie jedynie prażone orzechy. Dopuszczalny jest ewentualnie niewielki dodatek soli. Należy natomiast unikać produktów z dodatkiem cukrów prostych i sztucznych konserwantów. Naturalny produkt można rozpoznać po charakterystycznym zjawisku rozwarstwiania się.

Pytanie 5: Czy pasta i masło orzechowe to ten sam produkt?

Pasta i masło orzechowe to dokładnie ten sam produkt. Obecnie częściej stosuje się tę pierwszą wersję, by nie sugerować związku wyrobu z orzechów z produktem odzwierzęcym.

 

 

Bibliografia

  1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzech_laskowy [dostęp: 02.10.2020r.].
  2. R Jędrzejczak. Żelazo i mangan w żywności. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2004.
  3. Kondej D.Metale ciężkie - korzyści i zagrożenie dla zdrowia i środowiska. Bezpieczeństwo Pracy 2/2007.
  4. https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3117/2 [dostęp: 03.10.2020r.].
  5. Agata Rolnik, Beata Olas. ORZECHY LESZCZYNY POSPOLITEJ (CORYLUS AVELLANA) I JEJ INNE ORGANY JAKO BOGATE ŹRÓDŁO ZWIĄZKÓW O WŁAŚCIWOŚCIACH PROZDROWOTNYCH. Kosmos. Tom 67, 2018, nr 3 (320), 643–646.
  6. Aleksandra ZIELIŃSKA*, Izabela NOWAK. Tokoferole i tokotrienole jako witamina E. CHEMIK 2014, 68, 7, 585–591.
  7. HALINA BOJAROWICZ , BARBARA WOŹNIAK. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2008.
  8. Rafał Wołosiak, Gabriela Głowacka, Dorota Derewiaka, Małgorzata Piecyk, Beata Drużyńska, Elwira Worobiej. SKŁADNIKI PRZECIWUTLENIAJĄCE W WYBRANYCH ORZECHACH. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 921 – 925.
  9. EWA MALINOWSKA, PIOTR SZEFER. BADANIE ZAWARTOŚCI NIEZBĘDNYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W ORZECHACH, MIGDAŁACH I SUSZONYCH OWOCACH. ROCZN. PZH 2007, 58, NR 1, 339-343.
  10. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/orzechy-laskowe-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-i-wykorzystanie-orzechow-laskowych,21360.html [dostęp: 02.10.2020r.].

Opinie klientów