info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Papryka ostra mielona ASTA80 - 50g - VIVIO

Papryka ostra mielona, papryka mielona cena, właściwości

Papryka ostra mielona ASTA80 - 50g - VIVIO

3,77 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Papryka ostra - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
HiszpaniaVIVIO

Papryka ostra - Zastosowanie

Zastosowanie papryki ostrej w codziennej kuchni

Papryka ostra posiada wyjątkowy smak. Dlatego też, możemy wykorzystać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: warto dodawać ją do domowych past warzywnych sporządzanych na bazie pieczonych warzyw lub gotowanej ciecierzycy;
  • Po drugie: papryka ostra świetnie podkreśli smak przecieranego soku pomidorowego;
  • Po trzecie: przyprawę tę warto dodawać zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i wegańskich;
  • Po czwarte: papryka ostra, w połączeniu z natką pietruszki i oliwą z oliwek, jest w stanie stworzyć doskonały sos sałatkowy.

Papryka ostra - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych papryki ostrej

Papryka ostra należy do jednych z najstarszych przypraw stosowanych na terenie niemalże całego świata. Nic w tym dziwnego, albowiem jej wyjątkowy smak w zaledwie kilka chwil jest w stanie całkowicie odmienić charakter przygotowywanej przez nas potrawy. Niemniej jednak, to nie tylko walory smakowe, a przede wszystkim właściwości zdrowotne papryki ostrej doceniane są zarówno przez współczesnych naukowców, jak i specjalistów z dziedziny fitoterapii. Okazuje się, że za sprawą kapsaicyny zawartej w niniejszej przyprawie, możliwe staje się leczenie licznych zaburzeń stanu zdrowia, w tym przeciwdziałanie chorobom nowotworowym. Ponadto, wprowadzenie papryki ostrej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, sprzyjać może zwiększaniu efektywności zastosowanych metod odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tej niezwykłej przyprawy? I jak wykorzystać ją w naszej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie można kupić paprykę ostrą?

Czy papryka ostra zawiera w swoim składzie gluten?

Papryka ostra a chili, jaka jest między nimi różnica?

Do czego można dodawać paprykę ostrą?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać paprykę ostrą?

  • Zastosowanie papryki ostrej w codziennej kuchni.

Co warto wiedzieć na jej temat i jakie wartości odżywcze skrywa w sobie papryka ostra?

Papryka ostra otrzymywana jest z suszonych, a następnie mielonych warzyw. Odznacza się ona sypką strukturą i ciemno-czerwonym kolorem. Ponadto, przyprawa ta posiada niepowtarzalny aromat, który wzbogaca smak przygotowywanych przez nas potraw. Co ciekawe, papryka ostra stosowana była w kuchni południowo-amerykańskiej blisko 7000 lat przed naszą erą. Do Europy trafiła ona jednak znacznie później, gdzie z czasem zaczęła zajmować miejsce tradycyjnego pieprzu.

Papryka, z której wytwarzana jest niniejsza przyprawa, należy do rodziny psiankowatych. Warto wiedzieć, iż często nazywana jest ona także pieprzowcem ostrym lub pieprzowcem rocznym. Od wielu pokoleń papryka stanowi jedno z najbardziej popularnych warzyw świata. Wszystko to za sprawą jej niezwykłego koloru, smaku i nieocenionych wartości odżywczych. Warzywo to pochodzi z regionów Ameryki Południowej oraz Środkowej. W związku z tym, najlepszymi warunkami do jego rozwoju są susza oraz ciepły klimat. Współcześnie liczne uprawy papryki ostrej możemy odnaleźć niemalże na terenie całego świata, w tym w regionie Europy Południowej, na przykład w Hiszpanii. Odmiany papryki ostrej różnią się między sobą nie tylko kształtem i kolorem, ale przede wszystkim stopniem ostrości (a tym samym zawartością kapsaicyny).

  • Słodkie odmiany papryki – wyróżniają się najczęściej lekko owalnym kształtem i są większe niż papryczki ostre;
  • Ostre odmiany papryki – przyjmują często postać stożka, są podłużne i znacznie mniejsze. To właśnie z nich wytwarzana jest aromatyczna przyprawa marki VIVIO, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjny pieprz w naszej codziennej kuchni.

Świeża papryka odznacza się bogatą zawartością cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje zarówno witamina C, jak i witamina A oraz witamina E. Ponadto, papryka ostra jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu liczne minerały, takie jak: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk oraz miedź. Niemniej jednak, za najcenniejszy składnik niniejszej przyprawy od lat uznaje się kapsaicynę. Ten niezwykły organiczny związek chemiczny, zaliczany do grupy alkaloidów, wytwarzany jest przez paprykę głównie w celach adaptacyjnych do warunków środowiskowych. Ponadto, to właśnie ten składnik odpowiada za nadanie papryce jej charakterystycznego, ostrego smaku. Chociaż kapsaicyna po raz pierwszy wyizolowana została w 1876 roku, po dziś dzień wzbudza zainteresowanie naukowców, którzy próbują zbadać jej niezwykłe właściwości zdrowotne oraz wpływ na organizm człowieka. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w dalszej części tekstu.

Papryka ostra przyprawa – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Za sprawą zawartości cennych składników, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy (w tym przede wszystkim kapsaicyny), wprowadzenie papryki ostrej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, pozytywnie może oddziaływać na stan naszego zdrowia oraz samopoczucie psychiczne. Współcześnie liczne badania naukowe skupiają się wokół właściwości antynowotworowych papryki ostrej, a właściwie zawartej w niej kapsaicyny. Przyczyną niniejszego stanu rzeczy jest wysoka toksyczność niniejszego związku organicznego. W związku z tym, w celach leczniczych zalecane jest wyłącznie przyjmowanie kontrolowanych, niewielkich dawek kapsaicyny. Niemniej jednak, czy składniki zawarte w ostrej papryce rzeczywiście mogą wspomagać proces leczenia chorób nowotworowych? Okazuje się, że kapsaicyna wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, iż przyczynia się ona do redukowania zjawiska stresu oksydacyjnego. Niniejszy proces opiera się głównie o hamowanie zainicjowanej reakcji utleniania. Ponadto, składniki zawarte w ostrej papryce mogą chronić nasz organizm przed negatywnym wpływem związków o potencjalnym charakterze rakotwórczym, a dodatkowo hamować rozrost komórek nowotworowych. Warto jednak wiedzieć, że wpływ kapsaicyny na proces leczenia chorób nowotworowych wymaga przeprowadzenia dalszych, licznych badań o charakterze klinicznym.

Co ciekawe, zawarta w papryce ostrej kapsaicyna może wykazywać także działanie przeciwbólowe. Oddziałuje ona bowiem na receptory czuciowe, zlokalizowane między innymi w błonach komórkowych wchodzących w skład obwodowego układu nerwowego. Ponadto, przyprawa ta jest w stanie chronić nasz organizm przed negatywnym wpływem drobnoustrojów. Już od wieków, wyciąg z kapsaicyny stosowany był w medycynie ludowej, jako skuteczny środek dezynfekcji ran oraz ukąszeń. Warto także wiedzieć, że środek ten wykorzystywany był w leczeniu oparzeń skóry. I chociaż papryka ostra stosowana była od pokoleń głównie w dziedzinie ziołolecznictwa, współczesne badania naukowe również potwierdzają pozytywny wpływ kapsaicyny na hamowanie rozwoju różnych gatunków bakterii, w tym Salmonella typhimurium, czy też Helicobacter pylori (odpowiedzialnej między innymi za powstawanie choroby wrzodowej żołądka).

Należy jednak pamiętać, że aby uzyskać z papryki ostrej wszystko to, co najlepsze, należy wprowadzić ją do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia, ponieważ, to właśnie te dwa elementy stanowią podstawę naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Papryka ostra a dieta redukcyjna

Każdego roku wzrasta w Polsce liczba osób zmagających się z problemem istotnej nadwagi lub otyłości. Konsekwencje niniejszych zaburzeń niejednokrotnie przyjmują postać zagrażających życiu chorób (w tym chorób układu krążenia, a nawet chorób nowotworowych). Dlatego też, wiele osób poszukuje skutecznych metod redukcji nadmiernej masy ciała. Okazuje się jednak, że jedyną efektywną metodą zwalczania powyższego problemu jest zdrowy styl życia, na który składa się zrównoważona dieta oraz systematyczna aktywność fizyczna. Warto jednak wiedzieć, że dostępne są naturalne metody zwiększania efektywności podejmowanych metod odchudzania. Jedną z nich może okazać się stosowanie odpowiednich ilości papryki ostrej. Badania naukowe dowodzą, iż dzięki kapsaicynie zawartej w niniejszej przyprawie, możliwe staje się nasilenie zjawiska termogenezy, a tym samym przyspieszenie procesów metabolicznych. Oznacza to, iż zastosowanie papryki ostrej w pełnej warzyw kuchni może przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej oraz zapewnić nam dobre samopoczucie w trakcie procesu odchudzania. Należy jednak pamiętać, że w celu ustalenia zbilansowanej diety, dostosowanej do indywidualnych wymagań naszego organizmu, warto skorzystać z porady doświadczonego dietetyka.

Przeciwsskazania dotyczące spożywania papryki ostrej

W większości przypadków stosowanie odpowiednich ilości papryki ostrej jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej spożywaniem. Po pierwsze, ze względu na wysoki stopień ostrości, stosowanie papryki ostrej nie jest zalecane w diecie najmłodszych dzieci (poniżej 1 roku życia), jak również kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Po drugie, papryka ostra nie powinna spożywana być przez osoby zmagające się ze stanami zapalnymi w obrębie błony śluzowej żołądka lub stanami zapalnymi jelit. Po trzecie, papryka ostra może wchodzić w negatywną interakcję z niektórymi lekami. Dlatego też, pacjenci przyjmujący na stałe określone środki farmaceutyczne, przed wprowadzeniem papryki ostrej do swojej diety powinni zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty. Ponadto, niniejsza przyprawa może odpowiedzialna być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać ją do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast, w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu, należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

Papryka ostra mielona – cena

Papryka ostra mielona sprzedawana jest zazwyczaj w opakowaniach o pojemności 50 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 3,00 – 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena papryki ostrej mielonej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrana przez nas przyprawa nie zawiera w swoim składzie dodatkowych ilości soli lub szkodliwych konserwantów. Dzięki temu zyskamy pewność, że jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące papryki ostrej

Pytanie 1: Gdzie można kupić paprykę ostrą? Przyprawa ta dostępna jest w niektórych marketach spożywczych oraz salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać jej w renomowanych, internetowych sklepach ze zdrową żywnością, jak również w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Dzięki temu możemy uzyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej i jednocześnie gwarancję najwyższej jakości papryki ostrej.

Pytanie 2: Czy papryka ostra zawiera w swoim składzie gluten? W naturalnych warunkach papryka nie zawiera w swoim składzie glutenu. Niemniej jednak, papryka ostra mielona może produkowana być na terenie zakładów, w których gluten jest przetwarzany. Dlatego też, tak ważne jest, aby osoby zmagające się z problemem celiakii, przed dokonaniem zakupu upewniły się, że wybrana przez nich przyprawa nie zawiera w swoim składzie niebezpiecznego dla ich zdrowia składnika.

Pytanie 3: Papryka ostra a chili, jaka jest między nimi różnica? Zarówno papryka ostra, jak i chili to odmiany tego samego warzywa z rodziny psiankowatych. Niemniej jednak, różnią się one między sobą nie tylko kształtem, ale przede wszystkim stopniem ostrości (a tym samym zawartością kapsaicyny). Papryka chili jest ostrzejsza niż mielona papryka ostra, dlatego też nie powinna stosowana być w nadmiernych ilościach w codziennej diecie, zwłaszcza tych osób, które zmagają się z problemami w obrębie układu pokarmowego. Warto jednak wiedzieć, że wybór idealnej papryki uzależniony jest wyłącznie od indywidualnych preferencji smakowych.

Pytanie 4: Do czego można dodawać paprykę ostrą? W odpowiednich ilościach paprykę ostrą możemy dodawać do licznych potraw wchodzących w skład zrównoważonego jadłospisu. Świetnie sprawdzi się ona zarówno w kuchni meksykańskiej, jak i śródziemnomorskiej. Warto jednak pamiętać, że spożywanie jej w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania dyskomfortu w obrębie układu pokarmowego.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać paprykę ostrą? Przyprawę te najlepiej jest przechowywać w suchym i wolnym od działania promieni słonecznych miejscu. Na przykład w spiżarni lub szafce kuchennej. Dzięki zamknięciu jej w szczelnym pojemniku z pokrywką, na dłużej będziemy w stanie zachować jej cenne walory smakowe oraz wartości odżywcze.

 

papryka ostra

 

Podsumowanie

Papryka ostra to wyjątkowa przyprawa, która jest w stanie nie tylko doskonale podkreślić smak przygotowywanych przez nas potraw, ale również wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego też, warto wprowadzić ją do zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia już dziś.

Bibliografia

  1. Ahuja, K. D. K., Robertson, I. K., Geraghty, D. P., & Ball, M. J. (2007). The effect of 4-week chilli supplementation on metabolic and arterial function in humans. European journal of clinical nutrition, 61(3), 326-333;
  2. Basith S., Cui M., Hong S., Choi S., Harnessing the therapeutic potential of capsaicin and its analogues in pain and other diseases, Molecules 21 (2016), s. 1-28.
  3. Bortolotti, M., Coccia, G., & Grossi, G. (2002). Red pepper and functional dyspepsia. New England Journal of Medicine, 346(12), 947-948;
  4. Cronin, J. R. (2002). The Chili Pepper’s Pungent Principle: Capsaicin Delivers Diverse Health Benefits. Alternative & Complementary Therapies, 8(2), 110-113;
  5. Dherani, M., Murthy, G. V., Gupta, S. K., Young, I. S., Maraini, G., Camparini, M., … & Fletcher, A. E. (2008). Blood levels of vitamin C, carotenoids and retinol are inversely associated with cataract in a North Indian population. Investigative ophthalmology & visual science, 49(8), 3328-3335;
  6. Ebner, C., Jensen?Jarolim, E., Leitner, A., & Breiteneder, H. (1998). Characterization of allergens in plant?derived spices: Apiaceae spices, pepper (Piperaceae), and paprika (bell peppers, Solanaceae). Allergy, 53, 52-54;
  7. Jutaghokiat, S., Imraporn, B., & Gonlachanvit, S. (2009). 581 Chili Improves Gastroesophageal Reflux Symptoms in Patients with Non Erosive Gastroesophageal Reflux Disease (NERD). Gastroenterology, 136(5), A-92;
  8. Lejeune, M. P., Kovacs, E. M., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2003). Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects. British Journal of Nutrition, 90(3), 651-659;
  9. Marín, A., Ferreres, F., Tomás-Barberán, F. A., & Gil, M. I. (2004). Characterization and quantitation of antioxidant constituents of sweet pepper (Capsicum annuum L.). Journal of agricultural and food chemistry, 52(12), 3861-3869;
  10. Matsufuji, H., Ishikawa, K., Nunomura, O., Chino, M., & Takeda, M. (2007). Anti?oxidant content of different coloured sweet peppers, white, green, yellow, orange and red (Capsicum annuum L.). International Journal of Food Science & Technology, 42(12), 1482-1488;
  11. Thoennissen N.H., O’Kelly J., Lu D., Iwanski G.B., La D.T., Abbassi S., Leiter A., Karlan B., Mehta R., Koeffler H.P., Capsaicin causes cell-cycle arrest and apoptosis in ER-positive and -negative breast cancer cells by modulating the EGFR/HER-2 pathway, Oncogene 29 (2010), s. 285-296;
  12. Qian K., Wang G., Cao R., Liu T., Qian G., Guan X., Guo Z., Xiao Y., Wang X., Capsaicin suppresses cell proliferation, induces cell cycle arrest and ROS production in bladder cancer cells through FOXO3a?mediated pathways, Molecules 21 (2016), s. 1-15;
  13. Yang D., Luo Z., Ma S., Wong W.T., Ma L., Zhong J., He H., Zhao Z., Cao T., Yan Z., Liu D., Arendshorst W.J., Huang Y., Tepel M., Zhu Z., Activation of TRPV1 by dietary capsaicin improves endothelium-dependent vasorelaxation and prevents hypertension, Cell Metabolism 12 (2010), s. 130-141.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów