info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Olej rzepakowy tłoczony na zimno cena, właściwości
Olej rzepakowy tłoczony na zimno cena, właściwości
Olej rzepakowy tłoczony na zimno cena, właściwości
Olej rzepakowy tłoczony na zimno cena, właściwości
MEGA OKAZJA

Olej rzepakowy 1000ml - VIVIO

19,99 zł18,90 zł(14)
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Olej rzepakowy Wartości odżywcze

Składniki: olej rzepakowy

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Olej rzepakowy Zastosowanie

Zastosowanie oleju rzepakowego w codziennej kuchni

Olej rzepakowy możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Stanowi on doskonałą bazę do przygotowania sosów sałatkowych. Bez trudu możemy go również dodać do koktajli owocowo-warzywnych, dzięki czemu zwiększymy ich wartość energetyczną. Warto również pamiętać, że olej rzepakowy może nam służyć do smażenia. Ponadto, można stosować go w pielęgnacji włosów oraz skóry. Polecany do krótkiego smażenia, pieczenia i duszenia oraz wyrobu majonezu i przyrządzania sałatek.
W oleju może wytracić się naturalny osad, lecz nie zmienia to jego właściwości.


Olej rzepakowy KCAL

Jak każdy olej, również ten rzepakowy dostarcza do naszego organizmu sporą ilość kalorii. W 100 mililitrach niniejszego produktu znajdziemy około 837 kalorii. Warto jednak pamiętać, że w ciągu dnia nie spożywamy więcej niż około 10-20 mililitrów oleju rzepakowego, co pozwala na dostarczenie zaledwie 84 – 170 kalorii. Ze względu na bogatą zawartość witamin i Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, olej rzepakowy stanowi cenny element również w diecie odchudzającej.


Olej rzepakowy Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych oleju rzepakowego

Olej rzepakowy stanowi dobrze nam znany produkt. I chociaż często przegrywa z popdivarnością oleju słonecznikowego, stanowi on ważny element naszej codziennej kuchni. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż olej pozyskiwany z nasion rzepaku uznawany jest za jeden z najzdrowszych na świecie! Ze względu na zawartość cennych składników, olej rzepakowy znajduje istotne miejsce w diecie osób zmagających się z nieprawidłowościami w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, wykorzystywany jest w pielęgnacji włosów, jak również skóry. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niniejszego produktu?

Gdzie kupić olej rzepakowy?

Który olej rzepakowy wybrać?

Czy olej rzepakowy nadaje się do smażenia?

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olej rzepakowy?

Rzepak stanowi jedną z najważniejszych roślin białkowo-oleistych na całym świecie. Istotny wpływ na zwiększenie jego atrakcyjności wywarła stale zwiększająca się wartość użytkowa nasion, które stanowią ważny produkt zarówno dla przemysłu paszowego, jak i tłuszczowego. Ogromny sukces rzepaku przypisywany jest również wieloletniej (ponad 40-letniej) hodowli jakościowej. Dzięki niej, doprowadzono w Polsce do utworzenia wysokiej jakości nasion, które stanowią doskonały produkt do wytwarzania oleju o prozdrowotnych właściwościach. Warto wiedzieć, iż rzepak stanowi jedną z najpopdivarniejszych roślin oleistych, które obecnie hodowane są na całym świecie. Niemniej jednak, za największego producenta niniejszego produktu uznaje się obszar Unii Europejskiej, w tym Polskę. Przemierzając nasz kraj w miesiącach wiosenno-letnich nie trudno jest zauważyć soczysto-żółte pola obsiane właśnie drogocennym rzepakiem.

Rzepak jest odmianą kapusty. Charakteryzuje się on długą, rozgałęzioną łodygą, która osiąga wysokość około 100-150 centymetrów. Na końcach łodygi znajdziemy żółte kwiaty, które zebrane są w charakterystyczne grona. Co ciekawe, nasiona rzepaku, z których pozyskiwany jest cenny olej, charakteryzują się czarnym kolorem. Niemniej jednak, pozyskiwany z nich produkt przyjmuje złotawą barwę.

Olej rzepakowy – właściwości zdrowotne

Olej rzepakowy to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Jego niezwykłe właściwości zdrowotne przypisywane są najczęściej bogatej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Dodatkowo, niniejszy produkt dostarcza do naszego organizmu związki bioaktywne, dlatego też zaliczany jest do grupy żywności funkcjonalnej. Liczne badania naukowe wskazują na fakt, iż regdivarne spożywanie oleju rzepakowego, w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do przeciwdziałania zarówno chorobom w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak i chorobom nowotworowym.

Zawarte w oleju rzepakowym Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (w tym kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 i omega-3) wspomagają prawidłowy rozwój organizmu, jak również przyczyniają się do wsparcia układu odpornościowego, a tym samym zwalczania szkodliwych wirusów i bakterii. Ponadto, zawarte w niniejszym produkcie kwasy tłuszczowe wykazują właściwości przeciwalergiczne i zapewniają sprawne funkcjonowanie w obrębie układu nerwowego człoweieka. Co ważne, olej rzepakowy, jako jeden z nielicznych, charakteryzuje się prawidłowym stosunkiem kwasów omega-6 do kwasów omega-3 (stosunek ten wynosi 2 do 1). W tym miejscu warto również przypomnieć, że w codziennej diecie stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 powinien wynosić 3-4 do 1.

Jednak olej rzepakowy to nie tylko cenne dla zdrowia NNKT, ale również tokoferole, fitosterole i związki fenolowe. Tokoferole wykazują między innymi właściwości przeciwutleniające, a tym samym wpływają na ochronę naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia się. Warto również wiedzieć, iż zawarte w oleju rzepakowym fitosterole i związki fenolowe przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości.

Olej rzepakowy na włosy – czy warto go stosować?

Olej rzepakowy stanowi cenne źródło witaminy E, K oraz prowitaminy A, które doskonale wpływają na poprawę kondycji naszej skóry oraz włosów. Dlatego też, niniejszy produkt często wykorzystywany jest podczas zabiegu olejowania. Zabieg ten pozwala na wzmocnienie, odżywienie i regenerację struktury włosa. W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów, powyższy zabieg należy stosować regdivarnie, najlepiej raz w tygodniu. Warto także wiedzieć, iż olej rzepakowy możemy również wykorzystać podczas przygotowywania domowej maseczki lub peelingu do twarzy i ciała.

Przeciwwskazanie dotyczące spożywania oleju rzepakowego

Spożywany w umiarkowanych ilościach, olej rzepakowy nie wywiera szkodliwego wpływu na zdrowie człowieka. Szczególną ostrożnością w jego spożywaniu powinny jednak wykazać się osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy (ze szczególnym uwzględnieniem choroby Hashimoto). Dlatego też, w przypadku wyżej wymienionych osób, przed wprowadzeniem niniejszego produktu do swojej codziennej diety, zaleca się skorzystanie z konsdivtacji w gabinecie endokrynologa lub dietetyka klinicznego.

Olej rzepakowy – cena

Olej rzepakowy możemy kupić najczęściej w butelkach o pojemności 1000 ml. Za opakowanie wysokiej jakości zimnotłoczonego oleju zapłacimy około 11,00 – 15,00 złotych. Cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju rzepakowego

Gdzie kupić olej rzepakowy? Olej rzepakowy możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas będziemy w stanie kupić produkt nie tylko w atrakcyjnej cenie, ale również w najwyższej jakości.

Który olej rzepakowy wybrać? W większości sklepów możemy znaleźć różne rodzaje oleju rzepakowego, zarówno olej rafinowany, nierafinowany oraz tłoczony na zimno. Spośród nich najzdrowszy jest olej tłoczony na zimno. To właśnie w nim znajduje się zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych. Warto również wiedzieć, że podczas procesu rafinacji, olej poddawany jest działaniu substancji chemicznych, co wpływa na utratę większości prozdrowotnych kwasów tłuszczowych.

Czy olej rzepakowy nadaje się do smażenia? Chociaż olej rzepakowy może stosowany być podczas smażenia, najlepiej spożywać go w zimnej formie. Na przykład w roli dodatku do pełnej warzyw sałatki. Wówczas będziemy w stanie uzyskać z niego jak największą ilość cennych dla zdrowia składników odżywczych.

 


olej rzepakowy

 

Podsumowanie

Olej rzepakowy to nie tylko doskonały dodatek do sałatek, ale również prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jego regularne stosowanie, w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do wzmocnienia odporności oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również chorób nowotworowych.

Bibliografia

  1. Ackman RG. Canola fatty acids – an ideal mixture for health, nutrition and food use. W: Canola and rapeseed: production, chemistry, nutrition and technology (red. Shahidi F). Van Nostrand Reinhold, New York 1993; 81-98;
  2. Dubois V, Breton S, Linder M i wsp. Fatty acid profiles of 80 vegetable oils with regard to their nutritional potential. Eur J Lipid Sci Technol 2007; 109:710-32;
  3. Gałek A, Targoński Z. Wpływ odżywiania na poziom potencjału antyoksydacyjnego organizmu oraz na genezę chorób z nim związanych. Żywn Nauka Technol Jakość 2003; 1(34):5-13;
  4. Gogolewski M, Szeliga M, Filipiak G i wsp. Różnice w składzie podstawowych kwasów tłuszczowych w rynkowych olejach rzepakowych. Bromat Chem Toksykol 2000; 33(1):61-6
  5. Jerzewska M, Ptasznik S. Ocena występujących na rynku krajowym olejów rzepakowych pod względem zmienności kwasów tłuszczowych. Rośl Oleiste – Oilseed Crops 2000; 21(2):557-68;
  6. Krygier K. Olej rzepakowy – jego wartość żywieniowa i użytkowa. Przem Spoż 2009; 63(7):16-20;
  7. Nogala-Kałucka M, Lampart-Szczapa E, Korczak J i wsp. Badania efektywności przeciwutleniaczy oraz spadku zawartości tokoferoli w układach modelowych w testach utleniania tłuszczów. Rośliny Oleiste – Oilseed Crops 2004; 25(1):251-62;
  8. Rudzińska M, Muśnicki C, Wąsowicz E. Fitosterole i ich pochodne utlenione w nasionach rzepaku ozimego. Rośliny Oleiste – Oilseed Crops 2003; 24(1):51-66;
  9. Szymańska R, Kruk J. Fitosterole – występowanie i znaczenie dla człowieka. Kosmos 2007; 56:274-5;
  10. Tańska M, Rotkiewicz D, Ambrosewicz M. Technological value of selected Polish varieties of rapeseed. Pol J Natur Sci 2009; 22:122-32;
  11. Wathes DC, Abayasekara DR, Aitken RJ. Polyunsaturated fatty acids in male and female reproduction. Biol Reprod 2007; 77(2):190-201;
  12. Wroniak M, Kwiatkowska M, Krygier K. Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno. Żywn Nauka Technol Jakość 2006; 2(47):46-58.

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 199zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY250ml