DZISIAJ DZIEŃ DARMOWEJ DOSTAWY!!!
Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać.  Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Mąka pszenna typ 500 5KG

Mąka pszenna typ 500 5KG

Mąka pszenna typ 500 5KG

24,05 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 2 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  dostępne: 76 szt.

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Mąka pszenna typ 500 - skład

MARKADATA WAŻNOŚCI
- brak -2024-12-25

Mąka pszenna


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Mąka pszenna typ 500 - Zastosowanie

Zastosowanie mąki pszennej w codziennej kuchni

Mąka pszenna typ 500 jest niezwykle łatwa w zastosowaniu, a ponadto wyróżnia się neutralnym smakiem. W związku z tym, możemy wykorzystać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: mąką pszenna stanowi idealną bazę do wypieku domowego pieczywa. Wystarczy dodać do niej odrobinę otrąb oraz pełnych ziaren zbóż, aby przygotować zdrowe bułki śniadaniowe;
  • Po drugie: mąka pszenna typ 500 doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania ciasta do naleśników. Bez przeszkód można przygotować z niej także pyszne placuszki z dodatkiem owoców (np. soczystych jabłek);
  • Po trzecie: mąka pszenne to niezastąpiony składnik ciasta do pierogów. To właśnie dzięki niej ciasto jest delikatne i sprężyste;
  • Po czwarte: mąki pszennej typ 500 możemy używać do zagęszczania sosów oraz zup;
  • Po piąte: niniejszy rodzaj mąki dobrze sprawdzi się podczas przygotowywania ciasta do pizzy. Wystarczy dodać do niej odrobinę drożdży, oliwy z oliwek, wody oraz soli.

Mąka pszenna typ 500 - KCAL

Mąka pszenna typ 500 jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą dawkę energii. W 100 gramach produktu znajdziemy około 350 kalorii. Ponadto, w mące pszennej znajdziemy blisko 75 gramów węglowodanów, około 12 gramów błonnika i 11 gramów białka.

Mąka pszenna typ 500 - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych mąki pszennej typ 500

Mąka pszenna to jeden z tych produktów, bez których trudno jest nam wyobrazić sobie codzienną kuchnię. Stanowi ona podstawę do wypieku pysznych ciast, a nawet przygotowywania tradycyjnych dla kuchni polskiej pierogów. Warto także wiedzieć, że mąka pszenna marki VIVIO może stanowić źródło wartościowych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Zawiera ona w swoim składzie sporą dawkę niezbędnych węglowodanów, a ponadto jej neutralny smak pozwala na przygotowanie zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Co jeszcze warto wiedzieć na temat mąki pszennej typ 500? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić mąkę pszenną typ 500?

Czy mąka pszenna typ 500 nadaje się do pieczenia?

Czy mąka pszenna jest tucząca?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać mąkę pszenną?

Czy mąki pszenne zawierają w swoim składzie gluten?

  • Mąka pszenna typ 500 – kcal;

  • Zastosowanie mąki pszennej w codziennej kuchni.

Jak powstaje mąka pszenna typ 500 i jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?

Mąka towarzyszy człowiekowi już od tysięcy lat. Niemniej jednak, dopiero za sprawą żaren do mielenia pszenicy, które zostały wynalezione przez starożytnych Rzymian, zaczęła cieszyć się tak ogromną popularnością. Źródła historyczne donoszą, iż pierwsze piekarnie powstawały jeszcze przed narodzinami Chrystusa. Wówczas na świecie funkcjonowały już młyny wodne, które umożliwiały otrzymywania mąki w dużych ilościach. Wcześniej, w czasach starożytnego Egiptu, mielenie ziaren zbóż odbywało się poprzez ucieranie na kamieniu lub rozdrabnianie za pomocą siły zwierząt, które swoimi kopytami wielokrotnie przechadzały się po rozsypanych na twardej powierzchni kłosach.

Za wielką rewolucję w przemyśle młynarskim uznaje się XIX wiek. Dzięki wprowadzeniu maszyn do młynów możliwe stało się istotne skrócenie czasu pozyskiwania mąki. Współcześnie trudno jest nam wyobrazić sobie produkcję mąki pszennej bez udziału ogromnych maszyn młynarskich. Warto jednak wiedzieć, że proces ten składa się z wielu etapów, które pozwalają między innymi na pozbycie się otrębów oraz zarodków z ziaren, a co za tym idzie, uzyskanie białej i puszystej mąki.

Mąka pszenna typ 500 otrzymywana jest z najwyższej jakości ziaren pszenicy. Niniejsze zboże jest jednym z najczęściej uprawianych na świecie. Pszenica należy do rodziny roślin wiechlinowatych. Zazwyczaj wzrasta ona na urodzajnych glebach, które bogate są w wapń. Uprawy niniejszego zboża najczęściej mają miejsce w strefach klimatu umiarkowanego. Dlatego też, jej złociste łany można spotkać zarówno na terenie Europy (w tym również w Polsce), jak i obu Ameryk oraz Azji i Australii. Co ciekawe, na całym świecie możemy wyróżnić aż 20 różnych gatunków pszenicy. Za najpopularniejsze z nich uznaje się pszenicę durum (zwaną także twardą pszenicą) oraz pszenicę zwyczajną.

Za najbardziej wartościową z mąk otrzymywanych z ziaren pszenicy uznaje się mąkę razową. Warto jednak wiedzieć, że mąka pszenna typ 500 także jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw wartościowych składników odżywczych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują minerały, takie jak: magnez, miedź oraz żelazo. Ponadto, mąka otrzymywana z ziaren pszenicy zawiera w swoim składzie sporą dawkę witamin z grupy B.

Wpływ mąki pszennej na nasze zdrowie i codzienne samopoczucie

Mąka pszenna typ 500 stanowi wartościowy składnik diety człowieka. Przede wszystkim jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą dawkę cennych węglowodanów, które przetwarzane są na energię niezbędną do codziennego funkcjonowania. Ponadto, mąka pozyskiwana z ziaren pszenicy zawiera w sobie spore ilości błonnika. Dzięki temu, pozytywnie może wpływać na nasz układ pokarmowy, a tym samym przyczyniać się do zachowania regularnego rytmu wypróżnień. Co ciekawe, błonnik korzystnie oddziałuje także na nasz układ krążenia. To właśnie on odpowiedzialny jest za usuwanie nadmiaru złego cholesterolu z naczyń krwionośnych, a tym samym za zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy w przyszłości.

Nie bez znaczenia są także witaminy z grupy B oraz magnez zawarty w ziarnach pszenicy, z których otrzymywania jest mąka. Witaminy z grupy B korzystnie oddziałują na nasz układ nerwowy, przyczyniając się między innymi do zwiększenia naszej odporności na stres oraz na podniesienie zdolności do zapamiętywania i koncentracji. Warto także wiedzieć, iż badania naukowe wykazują, że codzienne spożywanie odpowiedniej ilości witamin z grupy B, wraz ze zrównoważoną dietą, wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju zaburzeń nastroju w przyszłości (w tym depresji). Mąka pszenna typ 500 nie jest produktem ciężkostrawnym. Dlatego też, może ona stosowana być zarówno przez osoby starsze, jak i dzieci.

W tym miejscu należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z mąki pszennej wszystko to, co najlepsze, powinniśmy wprowadzić ją do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Tylko w ten sposób będziemy w stanie osiągnąć zdrowie i dobre samopoczucie na długie lata.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania mąki pszennej typ 500

W większości przypadków spożywanie mąki pszennej typ 500 w odpowiednich ilościach jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze: drobno-mielona mąka pszenna nie powinna spożywana być przez osoby zmagające się z problemem nadwagi, otyłości, cukrzycy, insulinooporności. Pacjenci zmagający się z objawami niniejszych chorób powinni częściej sięgać po produkty z pełnego ziarna. Po drugie: mąka pszenna typ 500 nie jest przeznaczona dla osób, u których rozpoznano objawy celiakii lub nietolerancji glutenu. Ponadto, pszenica może odpowiedzialna być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby otrzymywaną z niej mąkę wprowadzać do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu (np. bólu brzucha, zaparć, wodnistego kataru, wysypki, zaczerwienienia skóry lub spojówek, duszności) należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.

UWAGA NA ALERGENY: W mące pszennej typ 500 mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Mąka pszenna typ 500 – cena

Mąka pszenna typ 500 sprzedawana jest w opakowaniach o zawartości 5 kilogramów. Zazwyczaj zapłacimy za nią od 20,00 do 30,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena mąki pszennej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki pszennej typ 500

Pytanie 1: Gdzie kupić mąkę pszenną typ 500? Mąka pszenna dostępna jest w większości marketów spożywczych oraz w delikatesach. Niemniej jednak, warto poszukać jej w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Dzięki temu możemy uzyskać nie tylko gwarancję najwyższej jakości produktu, ale także dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.

Pytanie 2: Czy mąka pszenna typ 500 nadaje się do pieczenia? Mąka pszenna typ 500 idealnie nadaje się do domowych wypieków. Z łatwością przygotujemy na jej bazie pyszną drożdżówkę, bułki, a nawet pizzę.

Pytanie 3: Czy mąka pszenna jest tucząca? Mąka pszenna jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą dawkę energii. Niemniej jednak, wprowadzenie jej do diety pełnej świeżych warzyw oraz do aktywnego trybu życia nie powinno wywoływać efektu tuczącego.

Pytanie 4: Jak w prawidłowy sposób przechowywać mąkę pszenną? Produkt ten najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Na przykład w szafce kuchennej lub w domowej spiżarni. Jeśli zamkniemy ją w pojemniku ze szczelnie zakręcaną pokrywką, na dłużej będziemy w stanie zachować cenne właściwości mąki pszennej.

Pytanie 5: Czy mąki pszenne zawierają w swoim składzie gluten? Większość produktów otrzymywanych z ziaren pszenicy zawiera w swoim składzie gluten, w tym mąka pszenna typ 500. Dlatego też, produkt ten nie powinien wprowadzany być do diety osób zmagających się z problemem choroby trzewnej (celiakii) lub nietolerancji glutenu.

 

mąka pszenna

 

Podsumowanie

Mąka pszenna typ 500 to niezbędny składnik domowej kuchni. Oprócz neutralnego smaku, wyróżnia się ona łatwością w zastosowaniu. Ponadto, jest źródłem wartościowych składników odżywczych, w tym witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak magnez, czy żelazo. Mąka pszenna idealnie nadaje się do wypieków oraz wyrobu ciasta na pierogi. Dlatego też, nie powinno zabraknąć jej również w Twojej spiżarni.

Bibliografia

  1. Dziki D. 2008. Analiza wpływu wstępnego zgniatania ziarna zbóż na rozdrabnianie udarowe. Rozprawy naukowe AR w Lublinie. Z. 326. ISSN 0860-4355;
  2. Dziki D., Laskowski J. 2002. Wpływ nawożenia azotowego na podatność na rozdrabnianie ziarna pszenicy Inżynieria Rolnicza. Nr 7(40a). s. 337-343;
  3. Jakubczyk T., Haber T. (Red.): Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW-AR, Warszawa 1983;
  4. Karolini-Skaradzińska Z., Czubaszek A., Łuczak D., Frączak A.: Jakość ciasta i pieczywa pszennego z dodatkiem serwatki. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 6 (73), 46-5;
  5. Nesbitt M. 2001. Wheat evolution: integrating archaeological and biological evidence. Wheat taxonomy: The legacy of John Percival. Linnean Society. Linnean Special Issue, Londyn 2001; 3:37-59;
  6. OECD. Consensus document on the biology of Triticum aestivum (Bread Wheat). Organisation for Economic Co-operation and Development. Environmental Health and Safety Publications. Series on Harmonization of Regulatory Oversight in Biotechnology. Paris 1999; 8:1-48;
  7. Osborne B.G., Kotwal Z., Blakeney A. B., O’Brien L., Shah S., Fearn T. 1997. Application of the single kernel characterization system to wheat receiving testing and quality prediction. Cereal Chemistry. Vol. 74. s. 467-470;
  8. Radomski G, Bać A, Mierzejewska S. Ocena porównawcza wartości wypiekowej mąki pszennej i orkiszowej. Inż Roln 2007; 5:369-74;
  9. Rothaehl J. Wspólnotowy Katalog Odmian Roślin Rolniczych a dobór odmian pszenicy do uprawy w Polsce. Przegl Zboż-Młyn 2009; 1(533):6-7;
  10. Siemianowska E, Skibniewska K, Tyburski J i wsp. Zawartość błonnika pokarmowego i kwasu fitynowego w chlebie orkiszowym w zależności od odmian pszenicy. Żywn Nauka Technol Jakość 2009; 2(63):75-82;
  11. Słowik E.: Ocena jakości mąki – przegląd najczęściej stosowanych metod badania mąki (część 1). Przegl. Piek. Cuk., 2006, 11, 14-18;
  12. Słowik E.: Ocena jakości mąki – przegląd najczęściej stosowanych metod badania mąki (część 2). Przegl. Piek. Cuk., 2007, 1, 8-9;
  13. Stodolnik L, Witczak M, Adamowicz K, i wsp. Antyoksydacyjna aktywność otrąb zbożowych w środowisku tkanki mięśniowej śledzi bałtyckich w czasie zamrażalniczego przechowywania. Chłodnictwo 2006; 8(41):48-52.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów