info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Krem orzechowy z cynamonem 200g - VIVIO

Krem orzechowy z cynamonem 200g VIVIO, masło orzechowe, właściwości

Krem orzechowy z cynamonem 200g - VIVIO

☆ Pyszny i odżywczy krem orzechowy z cynamonem

☆ Idealny do omletów i naleśników

☆ Bez zbędnych dodatków cukru i konserwantów

13,64 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Krem orzechowy z cynamonem - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

99% orzechy arachidowe prażone, 1% cynamon

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartość odżywcza w 100g/100ml

Wartość energetyczna 2456 kJ / 591 kcal

Tłuszcze 45,9g

w tym

Kwasy tłuszczowe nasycone 6,1g

Węglowodany 19,1g

w tym

Cukry 6,2g

Białko 25,6g

Sól 0,04g

 

ALERGENY

orzechy arachidowe


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Krem orzechowy z cynamonem - Zastosowanie

Zastosowanie kremu orzechowego z cynamonem w codziennej kuchni

Aromatyczny krem orzechowy z dodatkiem cynamonu możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:

  • Podczas przygotowywania śniadania idealnie uzupełni smak pożywnej owsianki i wzbogaci ją o zestaw cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Idealnie nadaje się do przygotowania II śniadania, w połączeniu z ciemnym pieczywem i cienko pokrojonym bananem;
  • Przygotowując obiad, warto dodać krem orzechowy do pieczonego kurczaka;
  • Produkt ten świetnie sprawdzi się również w roli dodatku do pysznych ciasteczek przygotowanych z mąki pełnoziarnistej;
  • Przyrządzając sałatkę pełną warzyw, dodaj do sosu odrobinę kremu orzechowego z cynamonem, a przekonasz się, że nabierze ona zupełnie innego charakteru.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

UWAGI

Zawartość soli i cukru w gotowym produkcie jest wyłącznie wynikiem występowania tych składników w orzechach arachidowych. Wytrącenie się oleju na powierzchni kremu jest zjawiskiem naturalnym. Przed spożyciem zaleca się wymieszanie kremu.

Krem orzechowy z cynamonem - KCAL

Podobnie jak inne produkty wytwarzane z orzechów, tak i krem z dodatkiem cynamonu charakteryzuje się stosunkowo wysoką wartością energetyczną. W 100 g wspomnianego produktu znajdziemy około 591 kalorii (w tym około 45,9 g tłuszczu). Niemniej jednak, należy pamiętać, iż każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 10-15 g kremu orzechowego. Co oznacza, że dostarczamy do organizmu zaledwie 60 – 90 kalorii. Warto przy tym wiedzieć, że krem orzechowy z cynamonem jest nie tylko doskonałym źródłem energii, ale również wartościowych witamin i minerałów.

Krem orzechowy z cynamonem - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych kremu orzechowego z cynamonem

Krem orzechowy zaliczany jest do jednych z najczęściej wybieranych przez nasze dzieci składników szkolnej kanapki. Nic w tym dziwnego, w końcu charakteryzuje się on niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Niestety, większość powszechnie dostępnych w sklepach maseł orzechowych odznacza się niską jakością. Na szczęście, krem orzechowy z cynamonem został stworzony z wysokiej klasy orzechów arachidowych oraz cynamonu. Składniki te stanowią nie tylko doskonałe połączenie smakowe, ale przede wszystkim niezrównaną skarbnicę wartości odżywczych, witamin i minerałów. Okazuje się, że wprowadzenie kremu orzechowego z cynamonem do zdrowej diety może sprzyjać poprawie naszej pamięci oraz koncentracji. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego produktu? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu!

Gdzie kupić krem orzechowy z cynamonem?

Jakie składniki znajdują się w kremie orzechowym z cynamonem?

Krem orzechowy a masło orzechowe – czy jest między nimi różnica?

Czy krem orzechowy jest zdrowy?

Czy można trzymać krem orzechowy w lodówce?

  • Krem orzechowy z cynamonem – kcal;

  • Zastosowanie kremu orzechowego z cynamonem w codziennej kuchni;

  • Krem orzechowy – przepis.

Czym charakteryzuje się krem orzechowy z cynamonem i z jakich składników został przygotowany?

Krem orzechowy z cynamonem to wysokiej klasy produkt, który w 99% składa się z prażonych orzechów arachidowych (znanych również jako fistaszki lub orzechy ziemne), a w 1% złożony jest z aromatycznego cynamonu. Połączenie powyższych składników spowodowało powstanie kremu orzechowego, który odznacza się nie tylko niezwykłymi walorami smakowymi, ale również zawartością cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

Orzechy arachidowe, które stanowią bazę niniejszego produktu, wbrew pozorom należą do rodziny roślin strączkowych (a właściwie bobowatych). Dlatego też, odznaczają się one bogatą zawartością białka. Niemniej jednak, ze względu na dużą ilość zawartych w nich witamin z grupy B oraz cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, fistaszki zaliczane są do grupy orzechów. Chociaż są łatwo dostępne również na terenie naszego kraju, tak naprawdę orzechy arachidowe pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Brazylii. Warto jednak wiedzieć, iż ze względu na duże zainteresowanie wspomnianym produktem, fistaszki na szeroką skalę uprawiane są dziś na terenie całego świata. Za wiodących producentów uznaje się Chiny, Nigerię, Indie, Stany Zjednoczone, Włochy i Francję. Co ciekawe, orzechy arachidowe rozwijają się w strączkach dojrzewających pod ziemią.

Drugim składnikiem kremu orzechowego jest cynamon. Niniejsza przyprawa jest dobrze nam znana i często wykorzystywana podczas pieczenia świątecznych pierników lub aromatycznego jabłecznika. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż cynamon jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. Ponadto, warto wiedzieć, że na świecie występuje ponad 250 jego gatunków. Cynamonowiec, z którego pozyskiwane są cenne laski wspomnianej przyprawy, należy do roślin wiecznie zielonych, którego niezwykłe właściwości doceniane były już w czasach starożytności. Wśród najpopularniejszych gatunków cynamonowców wyróżniamy:

  • Cynamonowiec cejloński;
  • Cynamonowiec wonny (chiński); oraz
  • Cynamonowiec kamforowy (który może osiągać wysokość nawet 50 metrów).

Wyprodukowany z wyżej wymienionych składników krem orzechowy z cynamonem odznacza się kremową konsystencją i jasno-brązową barwą. To co wyróżnia go spośród innych produktów na rynku, to niepowtarzalny smak i aromat, który idealnie podkreśli charakter nie tylko świątecznych potraw.

Krem orzechowy z cynamonem – właściwości i wpływ na zdrowie człowieka

Dzięki zawartości wyłącznie najwyższej jakości orzechów arachidowych oraz cynamonu, włączenie kremu orzechowego do zrównoważonej diety (w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną) może wywierać pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka. Okazuje się bowiem, iż wysokie stężenie witamin z grupy B w fistaszkach wpływa na poprawę funkcjonowania układu nerwowego, a tym samym zwiększa nasze zdolności do zapamiętywania i koncentracji. Ponadto, w składzie wspomnianych orzechów znajdziemy dużą ilość witaminy E - uznawanej za witaminę młodości. Dodatkowo, zawarte w nich przeciwutleniacze wpływają na neutralizację szkodliwego działania wolnych rodników i przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia się organizmu. Co ciekawe, fistaszki są również wartościowym źródłem białka, dlatego też zalecane są w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa. W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć również o związkach mineralnych zawartych w składzie orzechów arachidowych. Są one w stanie dostarczyć nam duże ilości potasu, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Niektóre badania naukowe zwracają również uwagę na fakt, iż fistaszki zawarte w składzie kremu orzechowego z cynamonem mogą w sposób pozytywny oddziaływać na profilaktykę chorób nowotworowych, jak również zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II w przyszłości.

Niemniej jednak, to nie tylko orzechy arachidowe, ale również cynamon wpływają na niezwykłe właściwości opisywanego produktu. Okazuje się bowiem, iż przyprawa ta znajduje szerokie zastosowanie w dziedzinie medycyny naturalnej. Cynamon wykorzystywany jest między innymi do łagodzenia stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej. Ponadto, wprowadzenie go do zrównoważonej diety sprzyja usprawnieniu pracy przewodu pokarmowego, tym samym wpływając na zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Warto również wiedzieć, iż cynamon wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz wpływa na redukcję stężenia glukozy we krwi. Liczne doniesienia naukowe zwracają również uwagę na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe cynamonu. Dlatego też, niniejszą przyprawę bez przeszkód możemy stosować w okresie przeziębienia i grypy.

Krem orzechowy z cynamonem – dobry składnik w diecie dzieci i nastolatków

Nie jest tajemnicą, że najmłodsi uwielbiają słodkie dodatki do kanapek. Warto jednak wiedzieć, iż w odróżnieniu od kremu czekoladowego, ten orzechowy z dodatkiem cynamonu zawiera w sobie wyłącznie cenne dla zdrowia składniki. Co ciekawe, orzechy arachidowe są doskonałym źródłem wapnia i fosforu. Dlatego też, włączenie niniejszego produktu do zdrowej diety może sprzyjać prawidłowemu rozwojowi układu kostnego. Ponadto, krem orzechowy z cynamonem jest prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B, które przyczyniają się do poprawy naszych zdolności do zapamiętywania i koncentracji.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania kremu orzechowego z cynamonem

Chociaż w większości przypadków spożywanie kremu orzechowego z cynamonem jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, warto pamiętać, iż fistaszki są produktem silnie alergizującym. Dlatego też, zaleca się aby szczególną ostrożnością w stosowaniu niniejszego produktu wykazały się matki karmiące piersią, jak również kobiety w ciąży. Ponadto, podawanie kremu orzechowego z cynamonem nie jest zalecane w przypadku najmłodszych dzieci (poniżej 1 roku życia). Spożywanie ograniczonych ilości kremu zalecane jest w przypadku osób zmagających się z problemem nadwagi lub otyłości. Ponadto, bezwzględnym przeciwwskazaniem jest alergia na orzechy arachidowe i/lub cynamon. Zaleca się, aby wprowadzać krem orzechowy z cynamonem do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Jeśli dochodzi do wystąpienia takich objawów jak:

  • Duszności;
  • Zaczerwienienie i obrzęk oczu;
  • Zaczerwienienie i świąd skóry;
  • Wysypka;
  • Bóle i zawroty głowy;
  • Silne bóle brzucha, nudności (a nawet wymioty);

Należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na szpitalny oddział ratunkowy. Powyższe objawy mogą zwiastować występowanie silnej reakcji alergicznej.

Krem orzechowy z cynamonem – cena

Krem orzechowy z dodatkiem cynamonu sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych słoikach o pojemności 200g. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 10,00 – 20,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na skład wybranego przez nas kremu orzechowego z cynamonem.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kremu orzechowego z cynamonem

Pytanie 1: Gdzie kupić krem orzechowy z cynamonem? Standardowe masło orzechowe możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, wysokiej jakości krem z dodatkiem cynamonu dostępny jest wyłącznie w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Decydując się na zakup w takim miejscu zyskujemy nie tylko możliwość dostępu do atrakcyjnej oferty cenowej, ale również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Jakie składniki znajdują się w kremie orzechowym z cynamonem? Niniejszy produkt stworzony został wyłącznie z dwóch składników. Po pierwsze, wysokiej jakości orzechów arachidowych, które zostały poddane procesom prażenia w celu wydobycia z nich niepowtarzalnych walorów smakowych. Po drugie, z cynamonu charakteryzującego się niepowtarzalnym aromatem i licznymi właściwościami zdrowotnymi.

Pytanie 3: Krem orzechowy a masło orzechowe – czy jest między nimi różnica? Masło orzechowe to w większości przypadków produkt wytwarzany wyłącznie z orzechów, idealnie nadający się do smarowania kanapek. W kremie orzechowym znajdziemy natomiast dodatkowe substancje (na przykład cynamon), odpowiedzialne za wzbogacenie walorów smakowych i właściwości zdrowotnych produktu.

Pytanie 4: Czy krem orzechowy jest zdrowy? Jeśli chcemy przekonać się o tym, czy wybrany przez nas krem orzechowy jest zdrowy, powinniśmy zwrócić uwagę na jego skład. Jeśli znajdziemy w nim wyłącznie orzechy i podnoszące walory smakowe przyprawy (na przykład cynamon), jest to produkt bezpieczny dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, jeśli w wybranym przez nas kremie znajdują się dodatkowe ilości cukru lub sztucznych substancji konserwujących, taki krem lepiej jest odłożyć na sklepową półkę.

Pytanie 5: Czy można trzymać krem orzechowy w lodówce? Krem orzechowy z cynamonem bez przeszkód możemy przechowywać w lodówce. Dzięki temu na dłużej utrzyma on niezwykłe walory smakowe oraz cenne dla naszego zdrowia witaminy i minerały.

 

 

Podsumowanie

Krem orzechowy z cynamonem jest nie tylko doskonałym źródłem energii, ale również doskonałym sposobem na zapewnienie naszym dzieciom dowozu wartościowych witamin i minerałów. Warto wiedzieć, że wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowej diety sprzyja poprawie naszego zdrowia i samopoczucia.

Bibliografia

  1. Arya S.S., Salve A.R., Chauhan S.: Peanuts as functional food: a review. Journal of Food Science and Technology. 2016; 53: 31–41;
  2. Dzienis-Strączkowska S. i wsp.: Cynamon – rola w leczeniu cukrzycy? Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Akademii Medycznej w Białymstoku;
  3. Finkelman F. D., Peanut allergy and anaphylaxis. Curr. Opin. Immunol., 2010, 22, 6: 783–788;
  4. Greenhawt T., Environmental exposure to peanut and the risk of an allergic reaction. Ann. Allergy Asthma Immunol., 2018, 120, 5: 476–481;
  5. Kulczyński B. i wsp.: Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2016, 70, 1131-1141;
  6. Kulik K i Waszkiewicz-Robak B.: Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych. Trendy w żywieniu człowieka. Kraków 2015, wydawnictwo Naukowe PTTŻ;
  7. Luo C. i wsp., Nut consumption and risk of type 2 diabetes, cardiovascular disease, and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Am. J. Clin. Nutr., 2014, 100, 1: 256–269;
  8. Mikołajczak N.: Składniki mineralne w orzechach występujących w składzie “Mieszanek studenckich”. J Educ Health Sport. 2016; 6 (9): 832-840;
  9. Ratajczak A. i wsp.: Suplementy diety w leczeniu cukrzycy typu 2 – fakty i kontrowersje. Farmacja współczesna, 2015, 8, 36-43;
  10. Sikora E., Liszka P., Składniki odżywcze i nieodżywcze w surowych i przetworzonych orzeszkach ziemnych (Arachis hipogea). Bromat. Chem. Toksykol., 2011, XLIV, 4: 1047–1053;
  11. Sztaba D.: Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw. Rozmaitości, 2009, nr 1, t. 65;
  12. Vadivel V., Kunyanga C.N., Biesalski H.K.: Health benefits of nut consumption with special reference to body weight control. Nutrition 2012, 28, 11-12: 1089-1097;
  13. Zieliński-Pisklak M. i wsp.: Rośliny o działaniu hipoglikemizującym. Farmakoterapia, Warszawa, 15.10.2013.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów