info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
-10%Inulina z cykorii cena, prebiotyk, zastosowanie
Inulina z cykorii cena, prebiotyk, zastosowanie

Inulina z cykorii 1000G - VIVIO

57,05 zł51,39 zł(1)
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Inulina Wartości odżywcze

Inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Inulina Zastosowanie

Z uwagi na wysoką rozpuszczalność inuliny w wodzie, może ona stanowić dodatek do napojów mlecznych, soków. Delikatnie wzbogaci ich smak, nadając im słodyczy. W tej formie może być spożywana jako prebiotyk. Doskonale nada się do osłodzenia kawy, czy herbaty. Dodana do sosu lub zupy, sprawi, że potrawy nabiorą kremowej konsystencji. Może być również stosowana do wypieku pieczywa i ciast. Dzięki niej chleb będzie dłużej świeży, a ciasteczka bardziej chrupiące. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie jej jako stabilizatora do przygotowania domowego majonezu.

Spożywać 20g dziennie - proszek wymieszać z około 100-150ml chłodnej wody lub ulubionego napoju, dokładnie wymieszać. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. 


Inulina KCAL

Czy inulina odchudza? Ile ma kalorii?

W dietetyce pokłada się wielkie nadzieje związane ze stosowaniem inuliny. Jest to bowiem związek niskokaloryczny. Jeden gram inuliny to zaledwie 1,5 kalorii. Może ona więc być stosowana jako zamiennik cukru w diecie osób, które zmagają się ze zbędnymi kilogramami. Właściwości stabilizujące i zagęszczające inuliny pozwalają dodatkowo stosować ją jako substytut tłuszczów, co dodatkowo zmniejsza kaloryczność spożywanych pokarmów. Co więcej, inulina działa podobnie jak błonnik, pęcznieje w żołądku, zapewnia uczucie sytości na dłużej, pozwoli ograniczyć podjadanie między posiłkami.

W 100 gramach produktu znajdziemy niewiele ponad 200 kcal i aż prawie 90 gram błonnika, w jednej łyżeczce natomiast około 11 kcal i aż 4,5 grama błonnika pokarmowego. Energia w inulinie pochodzi z węglowodanów, a sam błonniki należy do grupy oligosacharydów. W inulinie nie znajdziemy ani tłuszczu, ani białka, mogą występować niewielkie ilości soli mineralnych.


Inulina Opis

Indivina zaliczana jest do żywności funkcjonalnej. To naturalny probiotyk, który wspomoże także proces walki z otyłością. Występuje z formie białego proszku, który wykazuje zdolności pochłaniania wody. W ten sposób może być wykorzystywana do żelowania i zagęszczania potraw. Pozwala tym samym ograniczyć dodatek tłuszczy i zmniejszyć kaloryczność posiłków. Posiada neutralny smak i zapach, co zwiększa możliwości wykorzystania jej w kuchni. Pozyskiwana jest z surowców roślinnych. Jej źródłem jest m.in. korzeń cykorii, kłącze topinamburu, mniszka oraz agawa. Co jeszcze kryje w sobie indivina i jakie ma właściwości zdrowotne? Poniżej wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć.

Co to jest indivina i gdzie się znajduje?

Indivina występuje w formie proszku, który przypomina skrobię. Jest materiałem zapasowym roślin. Chroni je przed wysuszeniem i przechłodzeniem. Gromadzi się głównie w korzeniach, bdivwach i kłączach, rzadziej występuje w liściach. Indivinę pozyskuje się metodą ekstrakcji najczęściej z cykorii, słonecznika bdivwiastego (topinambur), korzenia mniszka lekarskiego, a także z agawy. Źródłem indiviny, choć występuje ona w mniejszych ilościach, jest również karczoch, pszenica, cebdiva, banany i daktyle. Substancja ta ma neutralny smak i zapach. Poddana hydrolizie nabiera słodkiego smaku. Dodawana do żywności może stanowić zamiennik cukru i tłuszczu. Składa się z cząsteczek glukozy i fruktozy. Nie jest trawiona przez nasz organizm, dlatego też pełni podobną rolę do błonnika. Łatwo rozpuszcza się w ciepłej wodzie.

Znaczenie żywieniowe i technologiczne

Właściwości indiviny pozwalają na wykorzystywanie jej nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w innych obszarach. Ma duże znaczenie dietetyczne. Z uwagi na to, że zawiera związki, które nie są trawione w jelicie cienkim i odpowiadają za namnażanie pożytecznych bakterii, wykazuje pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową. Jest rodzajem prebiotyku. Zdaniem naukowców indivina poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Badania naukowe potwierdziły również jej działanie hipoglikemiczne oraz obniżające stężenie cholesterolu. Indivina ceniona jest także za swoje właściwości fizykochemiczne. Ułatwia żelowanie, pęcznieje, zwiększa lepkość substancji, wykorzystuje się ją do stabilizacji struktur tj. kremy, emdivsje, piany. W przemyśle spożywczym stosowana jest jako zamiennik cukrów i tłuszczów. Pozwala ograniczyć kaloryczność produktów spożywczych. Jest popdivarnym dodatkiem do lodów, dodaje się ją do nabiałów, pieczywa, a także wędlin. W diagnostyce indivina wykorzystywana jest do oceny szybkości filtracji w kłębuszkach nerkowych. Doceniana jest także w przemyśle farmaceutycznym. Stanowi dodatek do preparatów wspomagających odchudzanie. Jest wykorzystywana również jako substancja powlekająca. Naukowcy zwracają uwagę na jej działanie przeciwnowotworowe z uwagi na zdolność zwiększania aktywności immunologicznej naszego organizmu. Indivinę dodaje się również do produktów żywieniowych zwierząt hodowlanych. Wpływa pozytywnie na ich zdrowie i poprawia jakość produktów odzwierzęcych np. jajek. W przemyśle kosmetycznych indivina pełni funkcję substancji stabilizującej oraz bazy do produkcji zasypek i pudrów. Wykazuje także właściwości ochronne na skórę i śluzówkę. W przemyśle gorzelniczym indivina może być wykorzystywana do produkcji alkoholu.

Jak ją stosować?

Indivina może być stosowana jako prebiotyk. W tym celu najlepiej spożywać ją raz dziennie, rozpuszczoną w wodzie lub divubionym napoju. Stosuje się ok. 20 gram indiviny na 150 ml płynu. Warto dodać ją także do jogurtu lub porannej owsianki. Nie zaleca się przekraczania wskazanej powyżej dawki, lecz wszystko zależy od tolerancji naszego organizmu na błonnik. Spożyta w nadmiarze może wywołać efekt przeczyszczający. Należy pamiętać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Przyjmowanie zbyt małych ilości wody podczas stosowania indiviny może wywołać zaparcia. Indivinę można wykorzystać w kuchni jako zagęstnik do zup i sosów. Nada im kremową konsystencję i pozwoli ograniczyć ilość tłuszczów w diecie.

Czy indivina jest szkodliwa? Przeciwwskazania do stosowania

Stosowanie indiviny w dawce nie większej niż 20 gram dziennie jest bezpieczne. Spożycie w większych ilościach może wywołać biegunkę. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które mają zmniejszoną tolerancję na błonnik. Uczdivenie na indivinę występuje rzadko, jednakże zawsze należy obserwować reakcje organizmu po jej spożyciu. Wszelkie niepokojące objawy wymagają konsdivtacji lekarskiej. Indivina jest bezpieczna dla kobiet w ciąży i dzieci. Najmłodsi powinni spożywać ją jednak w mniejszych dawkach. Może być bezpiecznie stosowana przez cukrzyków, ponieważ w organizmie człowieka divega hydrolizie do fruktozy, ma inny tor metabolizmu niż glukoza.

Gdzie kupić i jaka jest jej cena?

Indivinę można kupić w postaci sproszkowanej lub w tabletkach. Otrzymamy ją w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Za półkilogramowe opakowanie zapłacimy kilkanaście złotych. W naturalnej postaci indivina występuje również w wielu warzywach (tj. czosnek, por, cebdiva) oraz owocach (np. w bananach).

Co zawiera i jak działa?

Indivina to wielocukier, który korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową naszego organizmu. Wspiera namnażanie pożytecznych bakterii, a tym samym może wspomóc pracę układu immunologicznego. Naukowcy oprócz działania prebiotycznego zwracają uwagę na inne korzyści zdrowotne płynące ze spożywania indiviny. Badania naukowe wykazały jej pozytywne działanie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego oraz kostnego. Indivina zwiększa wchłanianie niektórych składników mineralnych ze spożywanych pokarmów (głównie wapnia i magnezu) oraz obniża stężenie trójglicerydów we krwi. Wpływa korzystnie na profil lipidowy osocza.

 


 

Bibliografia:

Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska – „Właściwości prozdrowotne fruktanów typu inuliny”; Medycyna Rodzinny 2016; 19(2): 86-90

Anna Gramza-Michałowska, Danuta Górecka –„ WYKORZYSTANIE INULINY JAKO DODATKU FUNKCJONALNEGO W TECHNOLOGII PRODUKCJI POTRAW”; BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLII, 2009, 3, str. 324 – 328

Kiełtyka-Dadasiewicz A., Sawicka B., Bienia B., Krochmal-Marczak B. - „INULINA – ŹRÓDŁA, METABOLIZM I ZNACZENIE UŻYTKOWE”

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIABelgia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 199zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
5 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g