info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO Latte matcha 200g - VIBIO

%BIO Latte matcha 200g, vegan, przepis, kcal

BIO Latte matcha 200g - VIBIO

Cena regularna: 32,99 zł
27,29 zł
Najniższa cena z 30 dni: 23,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 2 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

BIO Latte matcha - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
CzechyVIBIO

BIO mleko kokosowe w proszku (BIO ekstrakt z pulpy kokosa, BIO maltodekstryna), BIO cukier kokosowy, BIO matcha, BIO lucuma, naturalny smak wanilii

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g produktu:

wartość energetyczna: 2069kJ/ 498 kcal

tłuszcz: 38 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 36 g

węglowodany: 28 g

w tym cukry: 28 g

białko: 11 g

sól: 0,5 g


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

BIO Latte matcha - Zastosowanie

Wymieszaj 1 łyżkę produktu (7-10 g) z wodą (ok. 60 stopni C).

BIO latte matcha idealnie nadaje się nie tylko do przyrządzenia aromatycznego napoju. Produkt ten możemy wykorzystać także podczas przygotowywania pełnych witamin koktajli owocowo-warzywnych, a nawet deserów.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

BIO Latte matcha - KCAL

BIO latte matcha jest dobrym źródłem energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy blisko 498 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 10 gramów latte matcha. Co oznacza, że jest ona w stanie dostarczyć nam zaledwie 50 kalorii na dobę. Dlatego też, bez przeszkód produkt ten może stosowany być przez osoby, które pragną uporać się z nadmiarem zbędnych kilogramów.

BIO Latte matcha - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych BIO latte matcha marki VIVIO

Chociaż niezwykłe właściwości matchy znane nam są już od tysiącleci, dopiero od kilku lat herbata ta cieszy się uznaniem naukowców oraz znawców zdrowego odżywiania również na terenie naszego kraju. Pod tajemniczą nazwą niniejszego produktu skrywa się nic innego, jak „herbata w proszku”, która stała się podstawą do przyrządzania prozdrowotnych mieszanek o wyjątkowych walorach smakowych. BIO latte matcha przygotowana przez markę VIVIO to zaskakujący produkt, który łączy w sobie niepowtarzalny aromat oraz moc cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Ponadto, liczne badania naukowe dowodzą, iż wprowadzenie matchy do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na profilaktykę licznych chorób, jak również poprawę codziennego samopoczucia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości BIO latte matcha? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie można kupić latte matcha?

Czy BIO latte matcha zawiera w swoim składzie gluten?

Jak w prawidłowy sposób przygotować latte matcha?

Czy BIO latte matcha może spożywana być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać latte matcha?

  • BIO latte matcha – kcal;

  • Zastosowanie BIO latte matcha w codziennej kuchni;

  • BIO latte matcha – przepis.

BIO latte matcha – z jakich składników została przygotowana i jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?

BIO latte matcha to unikalny produkt marki VIVIO, który został stworzony z myślą o wszystkich miłośnikach wysublimowanych doznań smakowych. Podczas przygotowywania receptury niniejszej mieszanki zastosowane zostały wyłącznie najwyższej jakości składniki, odznaczające się certyfikatem BIO. W BIO latte matcha znajduje się przede wszystkim sproszkowana herbata zielona (uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie), jak również BIO mleko kokosowe w proszku, BIO cukier kokosowy, BIO lucuma i naturalny aromat wanilii.

Matcha (stanowiąca podstawę niniejszego napoju) jest sproszkowaną formą zielonej herbaty, której liście zbierane są w specjalny i rygorystyczny sposób. Mniej więcej na dwa tygodnie przed planowanym zbiorem, krzewy herbaty szczelnie osłaniane są przed działaniem promieni słonecznych. W ten sposób ich wzrost zostaje spowolniony, a liście uzyskują charakterystyczny, blady odcień zieleni. Ponadto, proces ten sprzyja wytwarzaniu się cennych aminokwasów, za sprawą których liście herbaty stają się nie tylko słodsze, ale i bardziej aromatyczne. Co ciekawe, matcha nazywana jest herbatą japońską. Warto jednak wiedzieć, że tak naprawdę pochodzi ona z Chin. Niemniej jednak, najważniejszą informację stanowi fakt, iż matcha jest niezrównanym źródłem antyoksydantów. Znajdziemy w niej większe ilości prozdrowotnych przeciwutleniaczy niż w jagodach goji, jagodach acai, w granacie, czy brokułach. Ponadto, herbata ta zawiera w swoim składzie liczne katechiny, witaminy i minerały. W tym: witaminę A, witaminę C, wapno, żelazo oraz potas.

Kolejnym ważnym składnikiem BIO latte matcha jest lucuma, nazywana często zdrową alternatywą dla białego cukru. Lucuma powszechnie spotykana jest w formie białego proszku, który jest niezwykle łatwy w zastosowaniu. W istocie, stanowi ona suszone, a następnie sproszkowane owoce rośliny o tej samej nazwie. Lucuma wyróżnia się nie tylko przyjemnym, słodkim smakiem, ale przede wszystkim zawartością cennych substancji. W tym beta-karotenu – uznawanego za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Warto także wiedzieć, że lucuma jest rośliną charakterystyczną dla regionu Ameryki Południowej (zwłaszcza Peru). Ponadto, jej niezwykłe właściwości zdrowotne doceniane są na terenie niniejszego kontynentu już od tysięcy lat.

W tym miejscu warto wyróżnić kolejny składnik BIO latte matcha marki VIVIO, a jest nim wanilia. Ta jedna z najdroższych przypraw świata odznacza się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Co ciekawe, wanilia jest nie tylko smaczna, ale również pełna zdrowia. Wyróżnia się ona zawartością cennych olejków eterycznych, a nawet fitoferomonów. Nie dziwi więc fakt, że przez wieki uznawana była ona za silny afrodyzjak. Za niecodzienny smak BIO latte matcha odpowiadają także produkty pochodzące z orzechów palmy kokosowej. W tym odżywcze mleko oraz cukier. To właśnie dzięki nim, niniejszy produkt marki VIVIO odznacza się niespotykanym dotąd na rynku spożywczym aromatem, jak również zawartością cennych dla zdrowia składników.

BIO latte matcha dostępna jest w formie jasno-zielonego proszku, który jest niezwykle łatwy w zastosowaniu.

Poznaj najważniejsze właściwości zdrowotne BIO latte matcha vegan

Dzięki bogatej zawartości antyoksydantów, jak również cennych witamin i minerałów, wprowadzenie BIO latte matcha do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego zdrowia i codziennego samopoczucia. Badania naukowe dowodzą, iż sproszkowane liście zielonej herbaty wykazują szereg właściwości zdrowotnych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują właściwości odprężające. Matcha jest bowiem w stanie wykazywać działanie uspakajające oraz zmniejszać skutki odczuwanego stresu. Wszystko to za sprawą zawartej w niej L-teaniny. Niniejszy aminokwas (charakterystyczny dla liści zielonej herbaty) wpływa także na utrzymanie prawidłowego poziomu serotoniny oraz dopaminy. Nie dziwi więc fakt, że wprowadzenie BIO latte matcha do zdrowego stylu życia sprzyja utrzymaniu dobrego samopoczucia, a nawet zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zaburzeń nastroju w przyszłości. Dodatkowo, matcha w sposób pozytywny może oddziaływać na zwiększenie naszych zdolności do zapamiętywania i długotrwałej koncentracji. Dlatego też, produkt ten warto spożywać podczas intensywnego wysiłku umysłowego (np. w czasie długotrwałej nauki).

Najnowsze obserwacje naukowców zwracają także uwagę na potencjał profilaktyczny matchy w kontekście zaburzeń o charakterze cywilizacyjnym. Przyczyną niniejszego stanu rzeczy jest niezrównana ilość przeciwutleniaczy zawartych w sproszkowanych liściach zielonej herbaty. Okazuje się, że substancje te są w stanie wpływać na utrzymywanie prawidłowego poziomu ciśnienia, a nawet cukru we krwi. Dzięki bogatej zawartości antyoksydantów, możliwe staje się także zwalczanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym ograniczenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości i opóźnienie procesów starzenia się skóry.

Dzięki swojemu unikalnemu składowi, BIO latte matcha może okazać się także cennym wsparciem w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych wirusów i bakterii. Zawarte w niej witaminy oraz minerały (w tym witamina A, witamina C, żelazo i potas) skutecznie wspierają działanie układu immunologicznego, a tym samym istotnie zmniejszają ryzyko rozwoju chorób sezonowych pod wpływem złośliwych patogenów. Co ciekawe, matcha uznawana jest również za istotny element profilaktyki miażdżycy. Zwarte w niej przeciwutleniacze wpływają bowiem na obniżenie wartości „złego” cholesterolu we krwi.

W tym miejscu warto pamiętać, że BIO latte matcha jest jedynie produktem spożywczym, a nie lekiem. Ponadto, najlepsze efekty wynikające z jej stosowania jesteśmy w stanie osiągnąć jedynie poprzez połączenie zrównoważonej diety i systematycznej aktywności fizycznej.

Matcha a odchudzanie

Najważniejszy ze składników BIO latte matcha, czyli sproszkowane liście zielonej herbaty, uznawane są za cenny element wsparcia procesu odchudzania. Wszystko to za sprawą związku o nazwie EGCG, który w pozytywny sposób oddziałuje na procesy metaboliczne, zachodzące w naszym organizmie. Na podstawie badań naukowych udowodniono, że substancja ta przyspiesza proces utraty nadmiernej tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie zamierzonych celów możliwe jest tylko wtedy, gdy stosowanie matchy połączymy z przestrzeganiem zasad zdrowej diety oraz z aktywnością fizyczną. Ponadto, w celu ustalenia zbilansowanego jadłospisu redukcyjnego, dostosowanego do indywidualnych potrzeb naszego organizmu, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego dietetyka, który podpowie nam, jakie strategie należy stosować w celu osiągnięcia zdrowego wyglądu sylwetki.

Zalecenia dotyczące dawkowania latte matcha marki VIVIO

Zaleca się, aby każdego dnia nie spożywać więcej niż 10 gramów niniejszego produktu. Dzięki temu, BIO latte matcha marki VIVIO będzie w stanie pozytywnie wpłynąć zarówno na nasze zdrowie, jak i samopoczucie.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania BIO latte matcha

W większości przypadków stosowanie odpowiednich ilości BIO latte matcha jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazanie związane z jej spożywaniem. Po pierwsze, picie nadmiernych ilości BIO latte matcha (ze względu na zawartość kofeiny) nie jest wskazane w przypadku kobiet w ciąży, jak również matek karmiących piersią. Po drugie, ostrożnością w stosowaniu niniejszego produktu powinny wykazać się osoby z anemią oraz aktywnymi stanami zapalnymi w obrębie żołądka. Po trzecie, BIO latte matcha nie jest wskazana dla pacjentów, u których rozpoznano niewydolność wątroby. Ponadto, poszczególne składniki BIO latte matcha mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać niniejszy produkt do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu latte matcha (np. wysypki, bólu brzucha, nudności, zawrotów oraz/lub bólu głowy) należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie lekarza pierwszego kontaktu lub alergologa.

BIO latte matcha – cena

BIO latte matcha dostępna jest w opakowaniach o pojemności 200 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy zazwyczaj od 30,00 do 40,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena latte matcha może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na skład mieszanki i wybierać te produkty, które zawierają w sobie wyłącznie najwyższej jakości składniki. Dzięki temu, zyskamy pewność, że latte matcha jest bezpieczna dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące BIO latte matcha

Pytanie 1: Gdzie można kupić latte matcha? Produkt ten dostępny jest w nielicznych marketach spożywczych oraz salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać go w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością, jak również w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Dzięki temu, jesteśmy w stanie uzyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej oraz gwarancję zakupu produktu najwyższej jakości.

Pytanie 2: Czy BIO latte matcha zawiera w swoim składzie gluten? Chociaż poszczególne składniki latte matcha nie zawierają w swoim składzie glutenu, warto wiedzieć, iż może ona produkowana być na terenie zakładu, w którym gluten jest przetwarzany. Dlatego też, tak ważne jest, aby pacjenci zmagający się z problemem celiakii dokładnie zapoznawali się z informacjami umieszczonymi na etykiecie produktu. BIO latte matcha marki VIVIO może zawierać w swoim składzie śladowe ilości glutenu.

Pytanie 3: Jak w prawidłowy sposób przygotować latte matcha? Przygotowanie tego smacznego napoju wbrew pozorom nie jest trudne. Wystarczy 1 łyżkę produktu (około 10g) rozpuścić w wodzie o temperaturze około 60oC, a następnie dokładnie wymieszać całość.

Pytanie 4: Czy BIO latte matcha może spożywana być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy? Poszczególne składniki BIO latte matcha odznaczają się niskim indeksem glikemicznym. Nawet IG cukru kokosowego wynosi zaledwie 35. Dlatego też, stosowanie odpowiednich ilości niniejszego produktu dozwolone jest w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać latte matcha? Zaleca się, aby produkt ten przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej z dala od promieni słonecznych. Zamykając go w szczelnie zamykanym pudełku, na dłużej będziemy w stanie zachować jego cenne właściwości zdrowotne oraz niepowtarzalne walory smakowe.

 

latte matcha

 

Podsumowanie

BIO latte matcha to wyjątkowy produkt marki VIVIO, który stworzony został wyłącznie z najwyższej jakości składników. Okazuje się, że wprowadzenie go do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia może pozytywnie wpłynąć nie tylko na nasz nastrój, ale przede wszystkim ochronę zdrowia przed licznymi zaburzeniami. Dlatego też, już dziś warto włączyć BIO latte matcha do zdrowego stylu życia.

Bibliografia

  1. A.V. Badarinath, K.M. Rao, C.M.S. Chetty, S. Ramkanth, T.V.S Rajan, K. Gnanaprakash, A review on in-vitro antioxidant methods: comparisons, correlations and considerations, International Journal of PharmTech Research, 2 (2010) 1276-1285;
  2. B.K. Głód, P. Piszcz, J. Czajka, P.K. Zarzycki, Evaluation of total antioxidant potential of selected biogenic polyamines, non-alcoholic drinks and alcoholic beverages using improved RP-HPLC assay involving fluorescence detection, Food Chemistry, 131 (2012) 1026-1029;
  3. Camfield D.A. i wsp. Acute effects of tea constituents L-theanine, caffeine, and epigallocatechin gallate on cognitive function and mood: a systematic review and meta-analysis. Nutrition Reviews, 2014;
  4. Dietz C. i wsp. An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance. Food Research Internationa, 2017;
  5. Hursel R. i wsp.The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis. International Journal of Obesity (2009) 33, 956–961;
  6. J.D. Everette, Q.M. Bryant, A.M. Green, Y.A. Abbey, G.W. Wangila, R.B. Walker, Thorough study of reactivity of various compound classes toward the Folin-Ciocalteu reagent, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58 (2010) 8139-8144. 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 Matcha jagody goji czekolada brokuł borówka wysoka jagody acai granat CPA [GAE] dpph aaph FCR 64 Vol. 8, No 2/2016 Camera Separatoria;
  7. Kokubo Y. i wsp. The Impact of Green Tea and Coffee Consumption on the Reduced Risk of Stroke Incidence in Japanese Population The Japan Public Health Center-Based Study Cohort. Stroke, 2013; 44:1369-1374;
  8. Lubinsky P., Bory S., Hernández JH., Kim SC., Gómez-Pompa A., Origins and dispersal of cultivated vanilla (Vanilla planifolia Jacks. [Orchidaceae]). Economic Botanic 2008, 62(2): 127–138;
  9. R. Apak, S. Gorinstein, V. Böhm, K. M. Schaich, M. Özyürek, K. Güçlü, Methods of measurement and evaluation of natural antioxidant capacity/activity (IUPAC Technical Report), Pure and Applied Chemistry, 85 (2013) 957-998;
  10. Shen C-L. i wsp. Tea and bone health: steps forward in translational nutrition. Am J Clin Nutr 2013;98(suppl):1694S–9S;
  11. Weiss D.J. i wsp. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A, 1011 (2003) 173–180.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów