BIO (grzyb herbaciany) Capitan Kombucha imbirowo-cytrynowy 400ml

Kombucha Grzyb Herbaciany Kapitan Kombucha o smaku imbiru 400 ml

10,28 zł

6,99 zł

Oszczędzasz: 32%

-32


Produkt niedostępny


30 dni na zwrot
Darmowa dostawa od 249zł

Opis

Kapitan kombucha to pyszny naturalnie sfermentowany napój herbaciany o smaku imbirowo-cytrynowym, ręcznie wykonany w zachodniej Portugalii.

Kombucha nazywana jest często eliksirem długowieczności, bogata jest w witaminy z grupy B oraz kwasy organiczne: octowy, mlekowy, glukonowy, glukuronowy, jabłkowy, szczawiowy, węglowy i kwasy nukleinowe. Jest też nieocenionym pomocnikiem układu trawiennego, gdyż zawiera bakterie probiotyczne, które zasiedlając układ pokarmowy produkują enzymy, które poprawiają trawienie, wspomagają procesy przemiany materii i wzmacniają układ odpornościowy.Działa niczym probiotyk, więc sprawdzi się również po kuracji antybiotykowej. Napój z kombuchy jest bogaty również w witaminę C, a tym samym może również przyczynić się do wzmocnienia odporność.

Nazwa ma swoją historię, ponieważ legenda głosi, że koreański lekarz wyleczył japońskiego cesarza podając mu właśnie ten napój i tak powstała nazwa “Kombu”- nazwisko cesarza, “cha”- herbata. Nazywana też jest grzybem herbacianym lub grzybkiem japońskim, okazuje się jednak, że z biologicznego punktu widzenia bardziej trafne jest angielskie określenie “SCOBY”, od Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast czyli symbiotycznych kultur bakterii i drożdży. Grzybek - matka ma konsystencję galarety, jest koloru mleczno białego, umieszcza się go w posłodzonej herbacie (najczęściej czarnej lub zielonej), kształtem dopasowuje się do naczynia, w którym jest hodowany.

Podobnie jak z innymi suplementami, tak w przypadku picia kombuchy najważniejszy jest umiar, a podstawą zdrowia jest zróżnicowana i zbilansowana dieta. Zwolennicy sfermentowanej herbaty radzą, aby rozpocząć kurację od małych dawek (50 ml dziennie), a podczas jej trwania powinno się pić dużo innych płynów. Kombuchę można dodać do szklanki wody lub soku z dodatkiem lodu i uzyskać świetnie orzeźwiający napój na gorące dni.

Na początku spożywania kombuchy może pojawić się biegunka, wzdęcia czy bóle głowy. Jest to naturalna reakcja organizmu na pozbywanie się toksyn. Wszystkie skutki uboczne powinny ustąpić do trzech dni. Kurację należy przeprowadzić co 3 miesiące z miesięczną przerwą pomiędzy nimi.

 

Skład / Wartości odżywcze

Woda przefiltrowana przez odwróconą osmozę, organiczny odparowany sok z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy przekształcony podczas fermentacji), dwutlenek węgla, ekologiczna zielona herbata, kultury kombucha, organiczny aromat imbiru 0,001% organiczny aromat cytrynowy 0,001%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Szczegóły produktu

WEGETARIAŃSKI:
WEGAŃSKI:
CERTYFIKAT BIO:

Stosowanie

Gotowy do picia. 

Pamiętaj:
Nie wstrząsać
Otwierać ostrożnie
Kombucha może zawierać ślady alkoholu
Po otwarciu przechowywać w lodówce, spożyć w ciągu 3 dni
Przechowywać w suchy i chłodnym miejscu z dala od światła słonecznego

 


Opinie o produkcie: BIO (grzyb herbaciany) Capitan Kombucha imbirowo-cytrynowy 400ml