Jak wykorzystać orzechy włoskie w świątecznych przepisach?
Jak przygotować wyjątkowe dania wigilijne z orzechami włoskimi? W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie trzy przepisy na pyszne i proste świąteczne potrawy.
Gwiazdka coraz bliżej, a to oznacza, że oprócz świątecznej gorączki zakupów czeka Cię również przygotowanie wigilijnego menu, które sprawi, że tego uroczystego dnia zachwycisz swoich gości paletą wyjątkowych smaków i aromatów.
Przepis nr 1. Kutia orkiszowa z orzechami włoskimi
Jakich składników potrzebujesz?- 1 szklanki oczyszczonych ziaren orkiszu;
- Około 150 g masy makowej;
- 100 g suszonej żurawiny;
- 150 ml wybranego mleka roślinnego (np. mleka kokosowego);
- 200 g płatków migdałów;
- 100 g orzechów włoskich;
- 3 małych mandarynek.
Krok I: Masę makową, orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę zalej ciepłym mlekiem;
Krok II: Oczyszczone ziarna orkiszu przepłucz na sitku pod strumieniem zimnej wody, a następnie zalej je lekko osoloną, chłodną wodą i gotuj je przez około 100-120 minut (uważając przy tym, aby nie zabrakło wody w garnku i od czasu do czasu mieszając);
Krok III: Odcedź ugotowany orkisz i połącz go z masą makową;
Krok IV: Mandarynki obierz ze skórki, rozdziel, a następnie wymieszaj z kutią przy pomocy dużej łyżki;
Krok V: Przygotowaną kutię ozdób z wierzchu płatkami migdałów oraz orzechami włoskimi.
Nasza rada! Jeśli chcesz, aby Twoja kutia nabrała słodkiego smaku, dodaj do niej 2 łyżki miodu o lejącej konsystencji.
Przepis nr 2. Pieczony karp z orzechami włoskimi
Jakich składników potrzebujesz?- 2 dużych filetów z karpia;
- 2 łyżek masła klarowanego (typu ghee);
- Soli i pieprzu;
- 100 g orzechów włoskich;
- 50 g migdałów (najlepiej w słupkach);
- 2 łyżek miodu o lejącej konsystencji;
- 50 ml białego wina (wytrawnego);
- 100 ml śmietanki kremówki (30%);
- 3 łyżeczek świeżego tymianku.
Krok I: Filety z karpia dokładnie osusz i przypraw przy pomocy soli oraz pieprzu;
Krok II: Na patelni roztop masło klarowane i delikatnie przysmaż na nim filety z obu stron (aż przybiorą złoty kolor);
Krok III: Włóż filety do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC i piecz je przez około 10 minut;
Krok IV: Podczas gdy ryby będą w piekarniku, posiekaj tymianek;
Krok V: Na patelni (na której wcześniej smażyłeś ryby) upraż orzechy włoskie oraz migdały;
Krok VI: Do bakalii dodaj wytrawne wino oraz miód i podgrzewaj całość na małym ogniu;
Krok VII: Na patelnię dodaj śmietankę oraz tymianek i gotuj całość przez 2-3 minuty.
Krok VIII: Przygotowany sos podawaj razem z pieczonymi filetami z karpia.
Przepis nr 3. Tradycyjny piernik wigilijny z orzechami włoskimi i miodem
Jakich składników potrzebujesz?- 150 g oleju kokosowego lub masła klarowanego;
- 150 g miodu o lejącej konsystencji;
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego lub wybranego zamiennika (erytrolu lub ksylitolu);
- 1 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika;
- 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
- 100 g mąki kokosowej;
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- 150 g mąki migdałowej;
- 1 łyżki sody oczyszczonej;
- 1 szklanki wybranego mleka roślinnego (np. mleka kokosowego lub sojowego);
- 100 g posiekanych orzechów włoskich;
- Polewy z gorzkiej czekolady;
- 3 jajek.
Krok I: Wybrany tłuszcz wymieszaj z miodem;
Krok II: W osobnej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mąki, cukier oraz sodę oczyszczoną. Następnie dodaj do nich jajka, mleko oraz kawę (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody);
Krok III: Połącz ze sobą wszystkie składniki i dodaj do nich przyprawę korzenną, a następnie miksuj całość na wolnych obrotach, aż do momentu, w którym uzyskasz gładką masę;
Krok IV: Do przygotowanej masy dodaj połowę posiekanych orzechów włoskich i piecz całość w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC przez około 45-50 minut;
Krok V: Kiedy ciasto ostygnie, polej je polewą z gorzkiej czekolady i obsyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Życzymy smacznego!