Weekend taniej dostawy

Witaminy – co warto wiedzieć na ich temat i gdzie ich szukać?

Już od dziecka często słyszymy, że witaminy są dobre dla naszego zdrowia. Okazuje się, iż niniejsze składniki, podobnie jak węglowodany, białka, tłuszcze i minerały, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak, czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważną rolę pełnią witaminy w ciele człowieka? Czy wiemy czym są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i gdzie powinniśmy ich szukać? Odpowiedzi na te pytania oraz najważniejsze informacje na temat witamin, znajdziesz w dalszej części tekstu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Czym są witaminy;
  • Jaką rolę w naszym organizmie spełniają witaminy;
  • Jaki jest podział witamin;
  • Czym są witaminy rozpuszczalne w wodzie i gdzie ich szukać;
  • Czym są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i gdzie ich szukać.

Czym są witaminy?

Witaminy to związki organiczne, które są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych nie tylko w organizmie człowieka, ale również innych zwierząt. W codziennym życiu witaminy dostarczamy najczęściej wraz z pożywieniem. Największą ich ilość możemy znaleźć zarówno w świeżych warzywach, owocach, rybach, mięsie, produktach mlecznych, orzechach, jak i produktach pełnoziarnistych. W niektórych przypadkach zdarza się, iż ilość spożywanych w ciągu dnia witamin jest niewystarczająca. Wówczas może dochodzić do pojawienia się licznych zaburzeń funkcjonowania organizmu. W takich okolicznościach konieczna może okazać się suplementacja określonych witamin. Warto jednak wiedzieć, że dostarczanie witaminowych suplementów diety każdorazowo powinno konsultowane być z wykwalifikowanym dietetykiem lub lekarzem pierwszego kontaktu.

Jaką rolę w naszym organizmie spełniają witaminy?

Chociaż witaminy nie pełnią funkcji odżywczych i energetycznych w naszym organizmie, przyczyniają się do regulacji procesów metabolicznych na poziomie komórkowym. Oznacza to, iż harmonijne funkcjonowanie człowieka bez ich udziału byłoby niemożliwe. Odpowiednia podaż witamin przyczynia się między innymi do sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, jak również układu sercowo-naczyniowego, układu immunologicznego i układu ruchu. Bez ich prawidłowego poziomu w naszym organizmie niemożliwe stałoby się zarówno widzenie, jak i chodzenie. Każda ze spożywanych przez nas witamin wpływa na nasze codzienne funkcjonowanie w sferze psychicznej, jak i fizycznej. Wieloletnie badania nad wpływem witamin na zdrowie człowieka wykazały, że ich niedobór może odpowiedzialny być za wywoływanie takich chorób, jak:

  • Krzywica;
  • Szkorbut;
  • Niedokrwistość;
  • Kurza ślepota (związana ze znacznym pogorszeniem widzenia w warunkach słabego lub przyciemnionego światła); oraz
  • Beri beri (powodująca istotne zagrożenie życia i wywołująca istotne zaburzenia w obrębie układu immunologicznego oraz układu sercowo-naczyniowego).

Jaki jest podział witamin?

Witaminy dzielimy przede wszystkim ze względu na kryterium ich rozpuszczalności. Dlatego też, możemy wyróżnić:

  • WITAMINY ROZPUSZCZALNE W WODZIE; oraz
  • WITAMINY ROZPUSZCZALNE W TŁUSZCZACH.

Czym są witaminy rozpuszczalne w wodzie i gdzie ich szukać?

Witaminy rozpuszczalne w wodzie magazynowane są w organizmie człowieka, a ich nadwyżka zazwyczaj wydalana jest wraz z moczem. Niniejsze witaminy uczestniczą przede wszystkim w procesie trawienia węglowodanów, tłuszczów i białek. Mają one również wpływ na gospodarkę mineralną. Wśród witamin rozpuszczalnych w wodzie wyróżniamy:

  • Witaminy z grupy B, w tym: witaminę B1 (tiaminę), witaminę B2 (ryboflawinę), witaminę B3 (niacynę), witaminę B5 (kwas pantotenowy), witaminę B6 (pirydoksynę), witaminę B7 (biotynę), witaminę B12 (cyjanokobalaminę); witaminę B9 (kwas foliowy). Witamin z grupy B powinniśmy szukać przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych, rybach, produktach mlecznych, w szpinaku, cykorii, awokado oraz rzepie.
  • Witaminę C, którą znajdziemy między innymi w szpinaku, brokułach, truskawkach, pomidorach, papryce, w kiwi, grejpfrucie oraz w pomarańczy.

Czym są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i gdzie ich szukać?

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach najczęściej gromadzone są w tkance tłuszczowej oraz w wątrobie. Ich przyswajalność w znacznym stopniu uzależniona jest od spożywanych tłuszczów. Oznacza to, że w celu dostarczenia ich do organizmu musimy spożywać je razem z tłuszczami. Na przykład, w formie sałatki warzywnej z dodatkiem oliwy z oliwek. Wśród witamin rozpuszczalnych w tłuszczach wyróżniamy:

  • Witaminę A, którą znajdziemy między innymi w produktach mlecznych, w rybach morskich, jajkach, papryce, brzoskwiniach, śliwkach, dyni, szpinaku, w marchwi oraz w natce pietruszki i brokułach;
  • Witaminę D, którą znajdziemy między innymi w produktach mlecznych, jajkach oraz rybach morskich;
  • Witaminę E, którą znajdziemy między innymi w nasionach i orzechach roślinach strączkowych oraz w olejach roślinnych;
  • Witaminę K, którą zajdziemy głównie w warzywach liściastych, takich jak szpinak, sałata, botwinka, kapusta, jak również w brokułach, brukselce oraz w pomidorach.

Podsumowanie

Witaminy są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dlatego też, tak ważne jest, aby każdego dnia przestrzegać najważniejszych zasad zdrowego odżywiania. Dzięki temu będziemy w stanie zapewnić sobie prawidłowy dowóz cennych witamin, za sprawą których będziemy cieszyć się nie tylko długim zdrowiem, ale również pięknym wyglądem i dobrym samopoczuciem.