Sól himalajska drobna 1000g - X-MIX

PRODUCENTX-MIX
KRAJ POCHODZENIAPakistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,85 zł

30 dni na zwrot

Sól himalajska Opis

Sól himalajska powstała z pierwotnych mórz, istniejących od setek lat w Himalajach. Jest to sól, która wyschła w naturalny sposób na słońcu i nie posiada zanieczyszczeń. Uznawana jest za najszlachetniejszą i najczystszą sól na Ziemi. Jest ona pozyskiwana tylko w jednym miejscu– u podnóża Himalajów (stąd jej nazwa), w okolicy Karakorum w Pakistanie. Sól himalajska posiada krystaliczną strukturę i delikatnie różową barwę. Jest nieoczyszczona chemicznie .

sól himalajska


Sól himalajska Wartości odżywcze / Skład

Składniki: sól himalajska

 


Sól himalajska przepisy / Sól himalajska zastosowanie

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 gotowane jajka
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 garści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.


ZUPA WEGAŃSKA Z CIECIERZYCĄ

ZUPA WEGAŃSKA Z CIECIERZYCĄ

Składniki:

- 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
- 3 ziemniaki również pokrojone w kostkę
- 1 cebula posiekana
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 słoiczek ciecierzycy konserwowej, odsączonej z wody i wypłukanej
- 4 łyżki sosu arrabbiata
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cytryna
- sól himalajska, pieprz

Wykonanie:

Marchew i ziemniaki wkładamy do garnka, dodajemy cebulę, czosnek i oliwę oraz odrobinę kminu. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 minut na mały ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodajemy ciecierzycę i sos, zalewamy litrem wrzącej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny. Z wywaru wyjmujemy połowę warzyw, resztę miksujemy na gładki krem i ponownie mieszamy z odłożoną częścią. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chrupiącym pieczywem lub grzankami.


CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”


Sól himalajska Zastosowanie

Solą himalajską można przyprawiać różne potrawy lub dodawać ją do wody, którą pijemy. Pomoże to w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych minerałów. Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości.

Do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecane jest pół godzinny odpoczynek. W tym czasie nie powinno się wykonywać żadnych czynności, wymagających wysiłku! Po kąpieli solankowej nie należy też myć się pod prysznicem.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Sól himalajska Film


Sól himalajska Opinie o produkcie: Sól himalajska drobna 1000g X-MIX

T
Teresa B.
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
27/12/18
Bardzo dobra sól.
Review by Teresa B. on 27 Dec 2018 review stating Bardzo dobra sól.
Nie mogę używać soli jodowanej więc wybrałam himalajaską i jestem zadowolona