Wielkanocne dania w zdrowej odsłonie
Wielkanoc już za kilka dni, a to oznacza, że czas zabrać się za przygotowywanie świątecznego menu dla całej rodziny. W tym roku proponujemy, aby na Twoim stole znalazły się nie tylko pełne smaku, ale przede wszystkim pełne zdrowia potrawy. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji na wielkanocne dania w nieco „odchudzonym” wydaniu. Jak przygotować aromatyczny pasztet na bazie soczewicy? I czy upieczenie mazurka na bazie mąk bezglutenowych jest w ogóle możliwe? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu!
Z tego artykułu dowiesz się:- Jak przygotować pyszne jajka faszerowane;
- Jak przyrządzić aromatyczny pasztet z żurawiną w wersji wegańskiej;
- Jak upiec smaczne roladki z kurczaka;
- Jak przygotować wielkanocnego mazurka bez glutenu.
Jak przygotować pyszne jajka faszerowane?
Składniki:- 5 dużych jajek;
- 1 łyżka orzechów pinii lub orzechów ziemnych;
- 5-6 czarnych oliwek;
- Około 30-40 gramów suszonych pomidorów w oleju;
- 2-3 garści liści rukoli;
- Garść świeżych liści bazylii;
- 4-5 łyżek serka śmietankowego typu Philadelphia (o obniżonej zawartości tłuszczu);
- Pieprz do smaku.
Krok I: Ugotuj jajka na twardo, a następnie przelej je zimną wodą;
Krok II: Wybrane orzechy upraż na suchej patelni;
Krok III: Suszone pomidory odsącz na ręczniku papierowym, a następnie drobno posiekaj;
Krok IV: Oliwki opłucz pod strumieniem zimnej wody, osusz i również drobno je posiekaj;
Krok V: Dokładnie umyj liście bazylii i porwij je na mniejsze kawałki;
Krok VI: Obierz jajka ze skorupki i przetnij na pół, a następnie wydrąż z nich żółtka;
Krok VII: Żółtka jaj przełóż do miski, następnie dodaj do nich posiekane oliwki, suszone pomidory, odrobinę pieprzu oraz serek śmietankowy. Przygotowany farsz dopraw odrobiną świeżo-mielonego pieprzu;
Krok VIII: Otrzymany farsz przełóż przy pomocy łyżeczek do połówek jajek;
Krok IX: Opłukane i osuszone liście rukoli rozłóż na półmisku. Następnie rozłóż na nich faszerowane jajka;
Krok X: Całość posyp prażonymi orzeszkami pinii i gotowe.
Jak przyrządzić aromatyczny pasztet z żurawiną w wersji wegańskiej?
Składniki:- 2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej (około 200g suchego produktu);
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej (około 100g suchego produktu);
- 50 ml oliwy z oliwek;
- 2 cebule czerwone;
- 2 liście laurowe;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 1 łyżeczka lubczyku;
- Szczypta gałki muszkatołowej;
- 4 łyżki suszonej żurawiny;
- 3-4 gałązki rozmarynu;
- Świeżo-mielony pieprz do smaku.
Krok I: Cebulę obierz ze skórki, a następnie drobno posiekaj;
Krok II: Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż na niej cebulę wraz z liśćmi laurowymi;
Krok III: Oddziel cebulę od liści laurowych i przełóż ją na mały talerzyk (liście laurowe możesz wyrzucić);
Krok IV: Podsmażoną cebulę dodaj do ugotowanej soczewicy, oliwy z oliwek oraz kaszy jęczmiennej;
Krok V: Powyższe składniki wymieszaj z przyprawami i zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera;
Krok VI: Do otrzymanej masy dodaj żurawinę suszoną i wymieszaj całość przy pomocy dużej łyżki;
Krok VII: Przygotuj keksówkę o wymiarach 20×11 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia;
Krok VIII: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim pasztet przez około 40-45 minut (aż do momentu, w którym uzyskasz złotką skorupkę);
Krok IX: Zanim wyciągniesz pasztet z foremki, studź go w lodówce przez całą noc;
Krok X: Gotowy pasztet potnij na kawałki, ułóż na półmisku i udekoruj świeżymi gałązkami rozmarynu.
Jak upiec smaczne roladki z kurczaka?
Składniki:- 2 piersi z kurczaka;
- 200g szpinaku mrożonego w liściach;
- 50g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu;
- 2 ząbki czosnku;
- ½ papryki czerwonej;
- Szczypta gałki muszkatołowej;
- 5-6 suszonych pomidorów w zalewie.
- Świeży pieprz do smaku;
- Szczypta ostrej papryki.
Krok I: Oczyść piersi z kurczaka i rozbij je przy pomocy tłuczka, a następnie dopraw pieprzem;
Krok II: Posmaruj przyprawione piersi odrobiną oliwy z oliwek, a następnie przełóż je do lodówki;
Krok III: Pokrój paprykę w kostkę, odsącz pomidory z zalewy i również je posiekaj;
Krok IV: Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż na niej paprykę czerwoną. Następnie dodaj szpinak, suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Krok V: Smaż szpinak przez krótką chwilę, a następnie dodaj do niego gałkę muszkatołową, paprykę ostrą oraz pokruszony ser feta;
Krok VI: Przygotuj naczynie żaroodporne i rozgrzej piekarnik do 190oC;
Krok VII: Rozłóż rozbite piersi kurczaka, a na ich środku wyłóż farsz;
Krok VIII: Zawiń mięso w roladę i zabezpiecz je przy pomocy wykałaczek;
Krok IX: Piecz roladki w piekarniku przez około 30 minut;
Krok X: Na koniec zostaw mięso w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 5-10 minut.
Jak przygotować wielkanocnego mazurka bez glutenu?
Składniki:- 200g mąki jaglanej;
- 100g kaszy kukurydzianej;
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżki siemienia lnianego;
- 100ml wrzącej wody;
- 150g masła sklarowanego;
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego;
- Szczypta soli;
- 1 słoik domowych powideł śliwkowych;
- 3 łyżki kakao;
- Tarta skórka pomarańczy;
- Garść orzechów nerkowca do dekoracji.
Krok I: Zmiel siemię lniane w młynku do kawy;
Krok II: Zmielone siemię przelej do szklanki i zalej wrzątkiem;
Krok III: Po upływie około 5 minut zmiksuj masę przy pomocy blendera w taki sposób, aby otrzymać gęstą zawiesinę;
Krok IV: Przy pomocy miksera wymieszaj: mąkę jaglaną, kaszkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, zawiesinę z siemienia lnianego, rozpuszczone masło sklarowane oraz cukier;
Krok V: Z otrzymanego ciasta uformuj kulę i przełóż ją do lodówki na około 40-60 minut;
Krok VI: Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Krok VI: Z otrzymanego ciasta wylep kształt dowolnego mazurka;
Krok VII: Rozgrzej piekarnik do 180oC i piecz w nim ciasto przez około 15-20 minut;
Krok VIII: Ostudź ciasto;
Krok IX: Do kielicha blendera przełóż powidła oraz kakao. Zmiksuj składniki na gładką masę i posmaruj nimi mazurka;
Krok X: Gotowe ciasto ozdób przy pomocy suszonej skórki pomarańczy oraz orzechów nerkowca.
PodsumowanieWielkanoc to wyjątkowy czas, który spędzamy w gronie naszych najbliższych. W tym roku zadbajmy o to, aby produkty znajdujące się na naszym stole były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pełne wartościowych składników odżywczych. Mamy nadzieję, że nasze propozycje kulinarne przypadną Ci do gustu!