Dzień taniej dostawy

Wegańskie śniadanie – jak przygotować je w szybki i prosty sposób?

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dzięki któremu jesteśmy w stanie zyskać nie tylko energię na cały poranek, ale również pobudzić naszą trzustkę oraz inne narządy do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego też, w poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów na pożywne i łatwe w przygotowaniu śniadania w wegańskiej odsłonie.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować pożywny amarantus z dodatkiem soczystych owoców;
  • Jak przyrządzić szakszukę w wegańskiej odsłonie;
  • Jak przygotować chrupiące grzanki z chleba razowego z dodatkiem humusu.

Jak przygotować pożywny amarantus z dodatkiem soczystych owoców?

Amarantus to niezwykle cenny składnik w diecie wegańskiej i bezglutenowej. Niniejsze zboże jest niezrównanym źródłem żelaza oraz dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo, składnik ten jest z łatwością trawiony przez ludzki organizm i charakteryzuje się przyjemnym, lekko słodkawym smakiem.

Jakich składników potrzebujesz? (przepis na 2 porcje)

Sposób przygotowania:

Krok I: Ugotuj amarantus na wodzie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;

Krok II: Ugotowany amarantus rozłóż do dwóch osobnych miseczek i dodaj do niego odrobinę mleka roślinnego;

Krok III: Banana, kaki oraz mandarynkę dokładnie umyj, obierz ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;

Krok IV: Do amarantusa dodaj odrobinę cynamonu oraz imbiru, całość delikatnie wymieszaj;

Krok V: Na koniec dodaj do miseczki pokrojone owoce i posyp całość rozkruszonymi orzechami włoskimi.

Jak przyrządzić szakszukę w wegańskiej odsłonie?

Chociaż szakszuka nieodzownie kojarzy nam się z daniem pełnym jajek, możemy przygotować ją również w wegańskiej odsłonie. Oto nasza propozycja.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 50 g mąki z ciecierzycy;
  • 50 ml mleka owsianego;
  • 1 łyżeczki soku z limonki;
  • 1 dużej łyżki płatków drożdżowych;
  • Szczypty kurkumy;
  • 1 przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku;
  • 1 małej szalotki;
  • 1 papryki żółtej;
  • 8 pomidorków koktajlowych;
  • ½ puszki krojonych pomidorów;
  • 1 łyżki przecieru pomidorowego;
  • Szczypty cynamonu;
  • Szczypty pieprzu;
  • Szczypty soli;
  • 2 łyżeczek posiekanej, świeżej natki pietruszki;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Krok I: Do niewielkiej miseczki przesyp: mąkę z ciecierzycy, płatki drożdżowe, czosnek oraz kurkumę, a następnie wymieszaj całość przy pomocy łyżeczki;

Krok II: Do wymienionych wyżej składników dodaj mleko oraz sok z limonki i mieszaj całość, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy;

Krok III: Cebulę oraz paprykę pokrój na drobne kawałki;

Krok IV: Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulkę wraz z papryką;

Krok V: Na patelnię dodaj pomidory w puszcze i duś całość przez około 5 minut;

Krok VI: Do wymienionych wyżej składników dodaj: przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz cynamon. Duś całość na patelni przez następne 2-3 minuty;

Krok VII: Na patelnię dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i duś całość przez kolejne 5 minut;

Krok VIII: W powstałym sosie, przy pomocy łyżki wykonaj wgłębienie i wlej do niego przygotowane ciasto z miseczki;

Krok IX: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC i piecz w nim szakszukę przez około 10 minut;

Krok X: Na koniec posyp szakszukę świeżą natką pietruszki lub ulubionymi kiełkami.

Jak przygotować chrupiące grzanki z chleba razowego z dodatkiem humusu?

Kanapki z pieczywa razowego, to chyba najprostszy sposób na przygotowanie pożywnego śniadania. Oto nasza propozycja!

Jakich składników potrzebujesz?

  • 2 kawałków pieczywa razowego;
  • 3 łyżeczek hummusu;
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ½ papryki żółtej;
  • 3 łyżeczek kiełków brokułu;
  • 2 rzodkiewek;
  • 2 liści sałaty masłowej.

Sposób przygotowania:

Krok I: Przygotuj grzanki z pieczywa razowego w tosterze lub na patelni;

Krok II: Ciepłe pieczywo posmaruj hummusem i ułóż na nim kolejno: liść sałaty, plastry rzodkiewki, pokrojoną w paski paprykę oraz kiełki brokułu;

Krok III: Obok kanapek ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Podsumowanie

Każdego dnia staraj się zjeść pożywne śniadanie. Dzięki temu nie tylko zyskasz cenną energię, ale również zmniejszysz ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego w przyszłości.