Ostropest plamisty ziarno cena, właściwości
Ostropest plamisty ziarno cena, właściwości
Ostropest plamisty ziarno cena, właściwości
Ostropest plamisty ziarno cena, właściwości

Ostropest ziarno 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Rosja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY300g900g1000g

9,99 zł

RABAT - 17%

11,99 zł

-17

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Ostropest Opis

Ostropest plamisty zaliczany jest do kategorii roślin leczniczych. Największe znaczenie w przemyśle zielarskim mają owoce bogate w sylimaryne – związek, który wykazuje pozytywne działanie na komórki wątroby, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i odtruwające. W kosmetologii wykorzystuje się również olej z ostropestu z uwagi na dużą zawartość cennych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Z uwagi na piękne kwiatostany, roślina ta pełni również funkcje dekoracyjne. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety na bazie ostropestu. Z łatwością możesz wykorzystać go również w swojej kuchni. Sprawdź w jaki sposób włączyć ostropest plamisty do codziennej diety i dlaczego warto to zrobić.

Co to jest ostropest plamisty i gdzie występuje?

Ostropest plamisty (łac. Silybum marianum) to roślina, która ceniona była już w średniowieczu z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne. Legenda głosi, że jej łacińska nazwa pochodzi od Matki Boskiej, która podczas karmienia dzieciątka uroniła kroplę mleka. Te spadły na liście rosnącego nieopodal ostropestu i w ten sposób powstały charakterystyczne białe plamy na liściach rośliny. Ostropest plamisty należy do gatunku astrowatych i pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Początkowo ostropest porastał rejony południowej i południowo-wschodniej Europy, Afryki Północnej i Azji Zachodniej. Szybko rozprzestrzenił się jednak na pozostałe rejony świata. Gdzie występuje obecnie? Poza obszarem swojego pierwotnego występowania, rośnie dziko na terenach Afryki, Europy, Australii, Ameryki Północnej i Południowej. W Polsce uprawa ostropestu zlokalizowana jest głównie w centralnej i północnej części kraju. Należy do tej grupy roślin, która ze stanu dzikiego przeszła do uprawy polowej.

Jak wygląda i smakuje?

Ostropest do złudzenia przypomina oset. Łodyga tej rośliny jest gruba i może osiągać nawet 2 metry wysokości. Liście posiadają charakterystyczne białe plamki i mają kolczaste brzegi. Kwiaty zebrane są w duże koszyczki i przybierają purpurową barwę. Okres kwitnienia rozpoczyna się pod koniec czerwca i trwa do połowy sierpnia. Owoc to duża i ciemna niełupka, która okryta jest żółtoszarym puchem. Jest on bardzo lotny, co umożliwia łatwe rozsiewanie rośliny. W pełni dojrzałe owoce ostropestu przybierają ciemną barwę. Ich wielkość, kształt, kolor oraz zdolność kiełkowania jest zróżnicowana. Zaobserwowano również zależność między warunkami pogodowymi, a kolorem owoców. Duża ilość opadów i niska temperatura sprawia, że owoce ostropestu mają jasną okrywę. Ekstrakt z owoców wykorzystuje się w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. W niektórych zakątkach Europy ostropest spożywa się także w stanie świeżym (kiełki), a jego prażone nasiona są zamiennikiem kawy. Świeże ziarna są oleiste, w smaku nieco podobne do ziaren słonecznika i dyni. Niektórzy wyczuwają w nich ziemisty posmak. Mielony ostropest ma delikatniejszy smak, wykorzystywany jest jako przyprawa, stanowi dodatek do wielu potraw.

Gdzie kupić dobry ostropest plamisty? Jaka cena?

Na rynku dostępnych jest wiele ofert. Możemy kupić zarówno ostropest mielony, jak i w ziarnach. Niezależnie, którą wersję wybierzemy, nie warto sugerować się niską ceną. Ostropest to roślina zielarska, więc jak każde zioło powinna być odpowiednio przechowywana, aby nie straciła swoich właściwości. Wybierajmy więc sprawdzonych dostawców. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy lepszy będzie ten mielony, czy w ziarnach? Wszystko zależy od przeznaczenia ostropestu. Mielony może być wykorzystany w kuchni jako przyprawa. Całe ziarna mogą być spożywane bezpośrednio, będą stanowić wartościową przekąskę. Można je również zmielić samodzielnie. W takiej formie ostropest jest bardziej odporny na wysychanie. Kupując całe ziarna, mamy pewność, że nie straci on tak szybko swoich właściwości, jak ten w postaci mielonej. Jakość takiego produktu jest również o wiele wyższa. Za kilogramowe opakowanie ziaren ostropestu zapłacimy mniej niż 20 zł.

Czy ostropest plamisty uczula? Kto nie może stosować?

Na ostropest plamisty powinny uważać osoby cierpiące na alergie pokarmowe. Dotyczy to zwłaszcza osób uczulonych na kiwi i karczochy. Oczywiście w przypadku innego typu alergii również należy zachować ostrożność. Uczulenie na ostropest może objawiać się m.in. bólami głowy, skórną reakcją alergiczną, niestrawnością, biegunką. Należy pamiętać o tym, że roślina ta wchodzi w interakcje z niektórymi lekami. Może m.in. osłabiać skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych. Osoby stosujące leki na cukrzycę powinny skonsultować z lekarzem możliwość przyjmowania ostropestu z uwagi na to, że może on obniżać poziom cukru we krwi. Nie jest także zalecany dla dzieci, niemowląt, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Czy można go przedawkować? Zaleca się przyjmowanie nie więcej niż 2 łyżeczek ziaren dziennie, ale spożycie większej ilości nie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Może jedynie wywołać problemy trawienne (biegunkę).

„Święty oset” – preparaty

Ostropest plamisty, nazywany również „świętym ostem”, stanowi bazę wielu preparatów dostępnych w aptekach. Występuje w przeróżnej postaci: w formie kapsułek, tabletek, kropli, proszku, a także herbatek. Z nasion pozyskuje się również olej. Sklepy ze zdrową żywnością najczęściej oferują ostropest w postaci całych lub zmielonych ziaren. Wybierając suplement z ostropestem, zwróćmy uwagę na zawartość sylimaryny (dobowa dawka terapeutyczna to od 200 do 400 mg tej substancji). Dla osób, którym nie odpowiada forma oleju lub ziaren dobrym rozwiązaniem będzie napar z ostropestu. Natomiast zmielone nasiona można wykorzystać także w celach kosmetycznych. Przygotowana w domowych warunkach maseczka z oliwy z oliwek z dodatkiem ostropestu będzie ratunkiem dla suchej i podrażnionej skóry. Preparaty z wyciągiem z ostropestu są bezpieczne, rzadko wywołują reakcje ze strony układu pokarmowego tj. biegunka, czy zaparcia. Badania naukowe dowodzą, że sylimaryna zawarta w ostropeście nie jest związkiem toksycznym i nie należy się jej obawiać.

Działanie i zastosowanie

Badania naukowe potwierdzają korzystne działanie ochronne ostropestu na komórki wątroby. Odpowiada za to sylimaryna, która chroni ten organ przed działaniem czynników toksycznych i wspomaga jego regenerację. Ostropest oddziałuje na wątrobę na kilku płaszczyznach: wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwutleniające oraz blokujące wnikanie toksyn do wnętrza komórek. Naukowcy zwracają uwagę również na pomocnicze wykorzystanie ostropestu w leczeniu schorzeń tj. zastój żółci w wątrobie i drogach żółciowych. Owoce ostropestu wykorzystuje się także do produkcji leków, które mają za zadanie ochronić wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn występujących w muchomorach sromotnikowych oraz w alkoholu. Co więcej, przeciwutleniające właściwości sylimaryny mogą być także wykorzystane w przemyśle spożywczym jako naturalny antyoksydant oraz do przedłużenia okresu trwałości środków farmaceutycznych. Ekstrakt z owoców ostropestu plamistego może wpłynąć również na poprawę odporności naszego organizmu. Badania naukowe wykazały zwiększenie poziomu limfocytów T podczas długotrwałego podawania sylimaryny. Naukowcy twierdzą, że ostropest ma także właściwości przeciwnowotworowe i może być stosowany pomocniczo w niektórych terapiach onkologicznych. To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości ostropestu. Co jeszcze daje naszemu organizmowi ta niezwykła roślina? Wykazuje dobrą aktywność przeciwko szczepom bakterii odpowiedzialnym m.in. za choroby jamy ustnej (próchnica, patogeny przyzębia).

Na co jeszcze ostropest plamisty?

Badania naukowe wskazują na możliwość wykorzystania właściwości ostropestu nie tylko w terapiach osób cierpiących na choroby wątroby. Testy wykazują pozytywne działanie tej rośliny również na nerki jako środek ochronny oraz w leczeniu cukrzycy celem zmniejszenia insulinooporności. Ostropest plamisty wykorzystywany jest także w dermatologii. Olej z nasion ostropestu jest niezwykle bogaty w cenne kwasy tłuszczowe. Stanowi on dodatek do wielu kremów, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników, wykazują właściwości regeneracyjne, rozjaśniające przebarwienia oraz łagodzące podrażnienia. To także źródło witamy E oraz fosfolipidów. Z tego względu ostropest uchodzi za roślinę będącą cennym produktem żywnościowym. I to właśnie z uwagi na wszechstronne, dobroczynne właściwości i możliwości wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu zasługuje na szczególną uwagę.

 

 

ostropest plamisty

 

Bibliografia:

R. NURZYŃSKA-WIERDAK, J. DYDUCH, A. SAWICKA, H. ŁABUDA, H. BUCZKOWSKA – „Ostropest plamisty (Silybum marianum [L.] Gaertn.) – fitochemiaiefektyterapeutyczne”; ANNALES HORTICULTURAE(wcześniej – formerly Annales UMCS sectio EEE Horticultura), VOL. XXVIII (4)

KATARZYNA SADOWSKA –“OWOCE OSTROPESTU PLAMISTEGO JAKO PROZDROWOTNY DODATEK DO PIECZYWA”; Żywność. Nauka. Technologia. Jakość , 2006, 2 (47) Supl., 290 - 296


Ostropest Wartości odżywcze

Składniki: ostropest ziarno

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Ostropest KCAL

Ostropest na odchudzanie? Ile ma kalorii?

W 100 gramach produktu znajdziemy około 360 kalorii. Energia jakiej dostarcza ostropest naszemu organizmowi pochodzi głównie z białek i tłuszczów. Łyżka nasion z ostropestu to całkiem spora dawka błonnika pokarmowego i białka, więc poza silnymi właściwościami wspierającymi pracę wątroby, ostropest znajdzie swoich zwolenników wśród osób dbających o swoją sylwetkę i będących na diecie.


Ostropest przepisy / Ostropest zastosowanie

KOKTAJL Z OSTROPESTEM

KOKTAJL Z OSTROPESTEM

Składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 1 kg marchwi
  • 3 limonki
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka ostropestu
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Sposób przygotowania:

Owoce – limonki, pomarańcze i jabłka oraz marchewkę myjemy i obieramy ze skórek. Jabłka wraz z marchewkami przepuszczamy przez sokowirówkę, zaś pomarańcze i limonki wyciskamy ręcznie, na wyciskarce. Następnie dodajemy olej lniany, a soki mieszamy razem. Napój jest gotowy do spożycia.


Pożywny koktajl szipnakowy

Pożywny koktajl szipnakowy

Składniki:

  • Około 150 gramów młodych liści szpinaku;
  • 1 łyżeczki mielonego ostropestu;
  • 1 dużego i dojrzałego banana;
  • 3 łodyg selera naciowego;
  • 1 gruszki;
  • 1 szklanki wody lub soku pomarańczowego.
  • 50 ml soku z aloesu

Wykonanie:

Liście szpinaku dokładnie opłucz, a następnie włóż je do blendera;

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobne kawałki, a następnie dodaj je do blendera;

Do wszystkich składników dodaj również szklankę wody lub soku pomarańczowego.

Teraz dokładnie zmieszaj wszystkie składniki przy pomocy blendera i ciesz się smakiem pożywnego koktajlu.


Ostropest Zastosowanie

Jak jeść ostropest plamisty?

Ziarna można spożywać bezpośrednio lub jako przyprawa do zup, sosów, sałatek warzywnych i potraw mlecznych. Można wykorzystać je jako dodatek do wypieku chleba. Ostropest nie wpływa na smak, zapach i właściwości pieczywa, a stanowi cenny, prozdrowotny składnik. Nasiona warto dodać także do śniadania, posypać kanapkę, dodać do jogurtu lub wzbogacić nimi ciasto naleśnikowe, czy też gofry. Ostropest sprawdzi się także jako dodatek do owocowo-warzywnych koktajli. Nada im charakterystycznego, orzechowego posmaku. Warto sięgać po ziarna jak najczęściej, a organizm z pewnością nam się odwdzięczy za ten przysmak.

Ile można przyjmować dziennie?

W przypadku suplementów diety na bazie ostropestu, nie należy przekraczać zalecanej dawki podanej przez producenta na opakowaniu. W przypadku nabycia ostropestu w formie całych lub mielonych ziaren, zalecana dzienna dawka to 2-3 łyżeczki. Ziarna można spożywać bezpośrednio. Wiele osób zastanawia się kiedy najlepiej go przyjmować: rano czy wieczorem? Najlepiej podzielić dawkę dzienną na dwa razy, pamiętając przy tym o odpowiedniej ilości płynów.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Ostropest Film


Ostropest Opinie o produkcie: Ostropest ziarno 500g VIVIO

R
Roman
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
23/11/17
ostropest
Review by Roman on 23 Nov 2017 review stating ostropest
Mielę i spożywam zamiast sylimarolu i innych raphacholinów. Pomaga, przynajmniej mnie.
Z
Zofia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
08/09/17
Ostropest
Review by Zofia on8 Sep 2017 review stating Ostropest
Produkt bardzo dobry na trawienie.
E
Ewa
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
30/03/17
Ostropest plamisty
Review by Ewa on 30 Mar 2017 review stating Ostropest plamisty
Świetny produkt, spełnia swoja rolę.Wspomaga świetnie wątrobę, zmielony na biezaco..
J
Jolanta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
20/03/17
Ostropest
Review by Jolanta on 20 Mar 2017 review stating Ostropest
Super cena i jakość oraz obsługa firmy. Polecam!
User avatar
Małgosia S.
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
27/10/16
Polecam
Review by Małgosia S. on 27 Oct 2016 review stating Polecam
Transakcja sprawna i szybka dostawa w paczkomacie .


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również