Seler ekologiczny 500g
Seler ekologiczny 500g
Produkt niedostępny
Seler - skład
MARKA |
---|
- brak - |
Seler - Opis produktu
Odmiana: Diamant
Seler jest niskokalorycznym warzywem obfitującym w cenne składniki mineralne, tj. wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez. W swoim składzie zawiera również witaminy z grupy B (w tym witaminę B9, czyli kwas foliowy) oraz witaminy PP, C, A i E. Zaskakującym jest, że korzeń selera zawiera dwa razy więcej witaminy C niż jej popularne źródło jakim są cytrusy. Co więcej, zawarte w selerze olejki eteryczne nadające mu charakterystyczny smak i zapach usprawniają trawienie, a obecne w nim flawonoidy działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i rozkurczająco. Seler ze względu na swój wyjątkowy smak i aromat znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Może być wykorzystywany m.in. jako składnik surówek, soków, zup lub sałatek.
Sprzedawane selery pochodzą z gospodarstwa rolnego w trakcie procesu uzyskiwania certyfikatu ekologicznego. Gospodarstwo to jest zlokalizowane w miejscowości Gać (okolice Przeworska). Warzywa z niego pochodzące uprawiane są na czystych, podkarpackich terenach, bez użycia sztucznych nawozów oraz chemicznych środków ochrony roślin. Do nawożenia plonów jest stosowany obornik bydlęcy lub koński, gnojowica zwierzęca bądź gnojówki roślinne, a do ochrony roślin przed szkodnikami wyciągi z pokrzywy, czosnku, cebuli, piołunu, wrotyczu lub skrzypu. Sprzedawane warzywa nie są myte, dostarczane prosto z pola. W celu zachowania ich wysokiej jakości i świeżości pakowane są one w worki siatkowe umożliwiające przepływ powietrza.