
Wanilia mielona - Wartości odżywcze
wanilia mielona
Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Wanilia mielona - Zastosowanie
Zastosowanie wanilii mielonej w codziennej kuchni i nie tylko
Aromatyczną wanilię mieloną możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:
- Po pierwsze: niewielką jej ilość możemy dodać do porannej jaglanki z dodatkiem świeżych owoców lub kaszki mannej z dodatkiem chrupiących orzechów;
- Po drugie: wanilia doskonale pokreśli aromat domowych koktajli przygotowywanych na bazie mleka roślinnego;
- Po trzecie: przyprawa ta jest w stanie wzbogacić smak pełnych warzyw zup, a nawet sosów do mięsa;
- Po czwarte: warto dodawać wanilię do domowych wypieków oraz lodów.
Co ciekawe, wanilia stosowana jest również podczas produkcji perfum, kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji ciała, a nawet niektórych leków.
Wanilia mielona - Materiały video
Wanilia mielona - KCAL
W 100 gramach wanilii mielonej znajdziemy około 272 kalorii. Niemniej jednak, w ciągu dnia spożywamy zaledwie śladowe jej ilości. W związku z tym, płaska łyżeczka niniejszej przyprawy (ważąca około 2g) jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zaledwie 5 kalorii.
Wanilia mielona - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych wanilii mielonej
Mimo, iż obok szafranu i kardamonu, stanowi jedną z najdroższych przypraw świata, smak słodkiej wanilii kojarzy chyba większość z nas. Idealnie nadaje się ona do przygotowania deserów i często wzbogaca swoim aromatem wyrafinowane perfumy oraz kosmetyki przeznaczone do pielęgnacji ciała. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że wanilia jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle zdrowa. Okazuje się, iż pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy człowieka, podnosząc przy tym nasz nastrój. Ponadto, udowodniono, iż przyprawa ta może zwiększać efektywność zastosowanych metod odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat aromatycznej wanilii mielonej? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Co warto wiedzieć na temat wanilii mielonej?
Wanilia – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka;
Poznaj najcenniejsze właściwości kosmetyczne wanilii;
Przeciwwskazania związane ze stosowaniem wanilii mielonej;
Wanilia mielona – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące wanilii mielonej:
Gdzie można kupić wanilię mieloną?
Do czego dodawać wanilię mieloną?
Czy wanilia mielona jest zdrowa?
Wanilia a wanilina, jaka jest między nimi różnica?
Czy opinie ekspertów na temat wanilii mielonej są pozytywne?
Wanilia mielona – kcal;
Zastosowanie wanilii mielonej w codziennej kuchni i nie tylko;
Wanilia mielona – przepisy.
Co warto wiedzieć na temat wanilii mielonej?
Wanilia mielona powstaje z suszonych, a następnie zmielonych owoców wanilii płaskolistnej. Niniejsza roślina, zaliczana do rodziny storczykowatych, w naturalnych warunkach występuje na terenie Ameryki Środkowej oraz Południowej. Niemniej jednak, możemy spotkać ją również w niektórych regionach Afryki Środkowej oraz Azji Południowej. Przyprawa ta najbardziej znana jest nam pod postacią suszonych owoców (lasek wanilii), które na myśl mogą przywodzić nam karob lub brązowe strączki fasoli szparagowej. Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata. Dzieje się tak, ponieważ proces jej produkcji jest niezwykle restrykcyjny, a przy tym czasochłonny. Ponadto, kwiaty wanilii płaskolistnej otwierają się tylko jeden dzień w roku i wyłącznie wtedy mogą one zostać zapylone przez wybrane pszczoły. Co ciekawe, przyprawa ta nabiera swoich cennych właściwości zdrowotnych dopiero po zbiorach. Dlatego też, podobnie jak w przypadku wina, uznaje się, że im wanilia jest starsza, tym szlachetniejsza i zdrowsza.
Na świecie możemy wyróżnić ponad 100 gatunków wanilii, wśród najpopularniejszych z nich:
- Wanilię meksykańską – odznaczającą się delikatnym smakiem oraz intensywnym aromatem;
- Wanilię burbońską – charakteryzującą się mniejszymi strączkami i ciemniejszym kolorem, uznawaną za najczęściej stosowany rodzaj niniejszej przyprawy na świecie;
- Wanilię mauretańską – wyróżniającą się długimi oraz jaśniejszymi strączkami.
Warto wiedzieć, iż wanilia doceniana i powszechnie stosowana była już w czasach starożytnych. Stanowiła ona cenny przysmak Azteków oraz zajmowała ważne miejsce w lecznictwie. Niemniej jednak, na europejskie stoły trafiła dopiero w XVI wieku za sprawą Hiszpańskiego Podróżnika oraz Zdobywcy Fernando Corteza.
Wanilia mielona jest powszechnie stosowana w kuchniach całego świata. Można używać jej w roli dodatku do słodkich deserów, jak i dań wytrawnych. Charakteryzuje się ona ciemno-brązowym kolorem, który w pierwszej kolejności może przywodzić nam na myśl mieloną kawę. Ponadto, przyprawa ta odznacza się mocnym, przyjemnym aromatem oraz słodkawym smakiem.
Wanilia – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka
Dzięki zawartości cennych składników, wprowadzenie wanilii mielonej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na poprawę naszego zdrowia oraz samopoczucia. Badania z dziedziny fitoterapii dowodzą, iż jej niepowtarzalny aromat jest w stanie wywoływać pozytywne emocje u ludzi i jednocześnie łagodzić objawy napięcia nerwowego. Co ciekawe, już od wielu pokoleń wanilia uznawana jest za cenne wsparcie w leczeniu problemu bezsenności. Dlatego też, olejek tworzony na bazie owoców niniejszej rośliny, znajduje szerokie zastosowanie w zabiegach aromaterapii.
Warto wiedzieć, iż wanilia mielona może zwiększać efektywność zastosowanych metod odchudzania. Substancje chemiczne w niej zawarte odpowiadają za hamowanie aktywności tych ośrodków w układzie nerwowym, które odpowiedzialne są za wywoływanie uczucia łaknienia. W związku z tym, wprowadzenie wanilii mielonej do zdrowego stylu życia zmniejsza ryzyko podjadania między posiłkami, a tym samym wspomaga szybszą utratę nadmiernych kilogramów. W tym miejscu warto również wspomnieć, iż już od czasów starożytnych wanilia uznawana była za silny afrodyzjak. Wszystko to za sprawą fitoferomonów w niej zawartych. Substancje te odpowiadają za wzmożenie energii libido. Dlatego też, po dziś dzień kobiety pochodzące z regionów Ameryki Południowej, w celu uwiedzenia wybranego mężczyzny podają mu gorącą czekoladę z zanurzoną w niej laską wanilii.
Niektóre badania naukowe wskazują, iż wanilia może okazać się cennym wsparciem w terapii anemii sierpowatej. Zdaniem naukowców z Filadelfijskiego Szpitala Dziecięcego, przyprawa ta może chronić czerwone krwinki przed zmianą ich kształtu, który w efekcie odpowiedzialny jest za zagrożenie życia pacjentów.
Ponadto, wanilia uznawana jest za nieoceniony środek walki z uporczywymi komarami oraz meszkami w okresie letnim. Olejek sporządzany na bazie niniejszej rośliny skutecznie odstrasza niechciane owady. Niemniej jednak, jego aromat dość szybko się ulatnia. W celu utrzymania trwałego efektu należy więc spryskiwać swoją odzież i otoczenie roztworem z olejku waniliowego przynajmniej raz na 30-60 minut.
Poznaj najcenniejsze właściwości kosmetyczne wanilii
Wanilia na szeroką skalę wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Okazuje się bowiem, że roślina ta wykazuje silny potencjał antyoksydacyjny. Dzięki temu jest ona w stanie zwalczać szkodliwy wpływ wolnych rodników na nasz organizm, co przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia się skóry, a nawet zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Dodatkowo, substancje zawarte w niniejszej przyprawie przyczyniają się do zwiększenia stopnia nawilżenia i elastyczności skóry. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają również uwagę na jej właściwości tonizujące. Dlatego też, wanilia niejednokrotnie znajduje zastosowanie podczas produkcji płynów łagodzących podrażnienia, na przykład w przebiegu trądziku młodzieńczego.
Przeciwwskazania związane ze stosowaniem wanilii mielonej
Wprowadzenie wanilii mielonej do zrównoważonej diety w większości przypadków jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, szczególną ostrożnością w spożywaniu niniejszej przyprawy powinny wykazać się osoby zmagające się z problemem nadciśnienia tętniczego. Po drugie, niektóre badania naukowe dowodzą, iż substancje zawarte w owocach wanilii wąskolistnej mogą wykazywać niekorzystny wpływ na przebieg epilepsji. Ponadto, wanilia może odpowiedzialna być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać ją do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po jej spożyciu (takich jak: duszności, zaczerwienienie skóry, bóle brzucha oraz/lub głowy, nudności), należy zasięgnąć opinii w gabinecie alergologa, lub w przypadku wystąpienia ostrych objawów, zgłosić się na szpitalny oddział ratunkowy.
Wanilia mielona – cena
Obok szafranu i kardamonu, wanilia uznawana jest za jedną z najdroższych przypraw na świecie. Za opakowanie wanilii mielonej o wadze 50g zapłacimy około 27,00 – 50,00 złotych. Za 1 kg niniejszego produktu możemy zapłacić nawet 900,00 – 1000,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena wanilii mielonej uzależniona jest od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę, czy wybrana przez nas przyprawa zawiera w swoim składzie wyłącznie wanilię, a nie tylko aromat z niej pochodzący.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące wanilii mielonej
Pytanie 1: Gdzie można kupić wanilię mieloną? Produkt ten możemy kupić w nielicznych marketach spożywczych, jak również salonach zielarskich. Niemniej jednak, wanilii mielonej warto poszukać także w renomowanych, internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu możemy zyskać gwarancję najwyższej jakości zakupu, jak również dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.
Pytanie 2: Do czego dodawać wanilię mieloną? Niniejszą przyprawę możemy dodawać do licznych deserów (np. lodów lub puddingów). Niemniej jednak, doskonale odnajduje się ona również w połączeniu z niektórymi daniami wytrawnymi. Co ciekawe, wanilię mieloną możemy także dodawać do domowych kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji twarzy oraz ciała.
Pytanie 3: Czy wanilia mielona jest zdrowa? Stosowanie odpowiednich ilości wanilii mielonej może wywrzeć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Działa ona na nas w sposób pobudzający, a jednocześnie jest w stanie łagodzić napięcie nerwowe związane z długotrwałym stresem. Dlatego też, warto wprowadzić niniejszy produkt do zdrowego stylu życia.
Pytanie 4: Wanilia a wanilina, jaka jest między nimi różnica? Wanilina to naturalny aromat, który występuje w owocach wanilii płaskolistnej. Co ciekawe, to właśnie ona odpowiada za charakterystyczny smak i zapach niniejszej rośliny. Niemniej jednak, zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym zazwyczaj używa się syntetycznej waniliny, która może wykazywać działanie toksyczne. W związku z tym, podczas przygotowywania domowych deserów, warto wybrać prawdziwą wanilię, a nie jej tańszy zamiennik.
Pytanie 5: Czy opinie ekspertów na temat wanilii mielonej są pozytywne? Większość opinii eksperckich na temat mielonych owoców wanilii jest pozytywna. Podkreślają oni, że wprowadzenie odpowiednich ilości niniejszego produktu do zdrowego stylu życia może wpływać na poprawę naszego nastroju oraz codziennego samopoczucia.
Zdj. Cukier z dodatkiem wanilii
Podsumowanie
Wanilia mielona to niezwykła przyprawa, która jest w stanie nadać niepowtarzalny aromat przygotowywanym przez nas potrawom. Ponadto, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, sprzyja poprawie naszego zdrowia oraz samopoczucia.
Bibliografia
- Correll DS., Vanilla. Its botany, cultivation and economic importance. Economic Botanic 1953, 7(4): 291–358;
- Cukier wanilinowy – norma branżowa UKD 664.644.61, BN-79/8133-10,Ustanowiona przez Dyrektora Zjednoczenia Przemysłu Koncentratów Spożywczychdnia 7 listopada 1979 r. jako norma obowiązująca od dnia 1 marca 1980 r;
- Czikow P., Łaptiew J. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. PWRiL, Wwa 1987; Ettl A. Przyprawy i zioła. Oficyna Wyd. Mak 1998;
- Jadczak D., Wanilia, Panacea 2006, nr 1 (14), s. 26–27, online: https://panacea.pl/articles.php?id=175;
- Kanny G. i wsp.: Allergy and intolerance to flavouring agents in atopic dermatitis in young children., Allergie et Immunologie 1994;
- Karty charakterystyk substancji chemicznych: gwajakol, wanilina i etylowanilina, wydane przez Avantor Performance Materials Poland S.A. dn. 22.12.2014 r;
- Lubinsky P., Bory S., Hernández JH., Kim SC., Gómez-Pompa A., Origins and dispersal of cultivated vanilla (Vanilla planifolia Jacks. [Orchidaceae]). Economic Botanic 2008, 62(2): 127–138;
- Nowiński M. Dzieje upraw i roślin leczniczych. PWRiL, Wwa 1983; Rumińska A., Ożarowski A. Leksykon roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 1990;
- Richard Exley; “VANILLA PRODUCTION, PROCESSING AND PACKAGING”; InternationalSpecialised Skills Institute Inc, APRIL 2010;
- Strzelecka H., Kowalski J. [red.]. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. PWN, Wwa 2000; Świetlikowska U. Surowce spożywcze. Wyd. SGGW, Warszawa 1995;
- Tan, Boon Chin & Foan, Chin. (2013). ; “Vanilla planifolia: An economically important orchid and its propagation. ”; Minerva Biotecnologica. 27. 107-116.;
- Zys A., Wanilia czy wanilina?, e-biotechnologia, online: http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/wanilia-wanilina.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Madagaskar/USA |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 3 pkt |

KOKTAJL Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI
Składniki:
- 1 garść orzechów brazylijskich
- 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka kawy lub 30 g czekolady
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub pół łyżeczki wanilii
Przygotowanie:
Kawę/czekoladę rozpuszczamy w mleku, orzechy mielimy w młynku. Orzechy po zmieleniu wraz z pozostałymi składnikami wsypujemy do blendera i mieszamy na masę o gładkiej konsystencji.

KOKTAJL Z AFRODYZJAKIEM
Składniki:
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki suszonych daktyli bez pestek (wcześniej namoczonych)
- 2 łyżeczki pasty migdałowej
- 2 łyżeczki maca w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ok 1 szklanki kostek lodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki. Przelej do wysokich szklanek. Ozdób migdałami, sezamem, cynamonem lub odrobina bitej śmietanki.

ROGALIKI Z KONFITURĄ
Składniki:
- 3 szklanki mąki ryżowej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru + cukier puder do posypania
- 1/4 szklanki mleka, (w trakcie zagniatania można dodać więcej)
- 1 masło schłodzone
- 1 słoiczek BIO konfitury np. z aronii
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Mąke przesiać, wymieszać z cukrem i wanilią. Dodać jajka i poszatkowane masło. Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części , zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-40 min. Każdą kulę rozwałkować na duże koło i pociąć je na 8 trójkątów. (Najpierw na pół, potem znów na pół, itd) Na szerszych końcach trójkątów kłaść po 1 łyżce konfitury i zwijać rogaliki.
Piec na blasze wyłożonej pergaminem ok 10-15 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu posypać rogaliki cukrem pudrem.

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki na ciasto:
- 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
- 150 gramów mąki ryżowej;
- Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
- 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.
Składniki na masę makową:
- Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
- 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
- Garści posiekanych orzechów włoskich;
- Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;
Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;
Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;
Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;
Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;
Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.

BABKA WIELKANOCNA MIGDAŁOWA
Składniki:
- 3 jaja nieduże
- 80 g masła
- 200 g mąki migdałowej
- 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- łyżka pasty migdałowej dla wzmocnienia smaku (niekoniecznie)
Wykonanie:
Jajka, cukier oraz miękkie masło zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i pastę migdałową. Dobrze wymieszaj.
Niewielką formę na babkę, lub małą keksówkę – wysmaruj masłem i oprósz np. amarantusem ekspandowanym, żeby było bezglutenowo (lub ewentualnie grysikiem albo bułka tartą – jeśli nie musisz unikać glutenu). Wyłóż do niej ciasto. Piecz 30 min w temp 170 stopni. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale ciasto pozostaw tam jeszcze ok 10 min.
Smacznego.

CIASTO KASZTANOWE Z OWOCAMI
Składniki:
- 300 g mąki kasztanowej
- 150 g mąki migdałowej
- 3 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka wanilii w proszku
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 350 ml mleka kokosowego lub migdałowego
- około 70 ml oleju
- garść malin, truskawek lub borówek
- polewa czekoladowa
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. W osobnej misce mieszamy suche składniki. Suche składniki mieszamy z jajkami i strużką wlewamy mleko oraz olej. Ciasto przekładamy do silikonowej formy, na wierzch wysypujemy owoce i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 160 stopni C w piekarniku bez termoobiegu.

Sernik cytrynowy na zimno
Składniki na spód:
- 150 g herbatników
- 100 g migdałów, pokrojonych w kostkę
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła
Wykonanie spodu:
Herbatniki pokruszyć drobno, dodać migdały, skórkę z pomarańczy i miękkie masło. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć na dno formy i mocno przycisnąć do dna. Spód piec w piekarniku z termoobiegiem w 180oC lub bez termoobiegu w 190 – 200oC przez 10 – 12 min. Upieczony spód ostudzić.
Składniki na masę serową:
- 30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody
- 200 ml śmietany UHT 30%
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii
- 4 żółtka
- Sok z 2 cytryn
- Otarta skórka z 1 cytryny
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki UHT – ubitej
Wykonanie masy serowej:
Zagotować wodę. Dodać żelatynę. Na garnku umieścić metalową miskę, w której będzie się ubijać na parze masę. Do miski wlać 200 ml śmietany, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ubijać cały czas masę, aż uzyska konsystencję sosu. Gdy będzie ciepła dodać namoczoną żelatynę, mieszając do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać sok z 2 cytryn, skórkę z 1 cytryny i twaróg sernikowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowaną masę wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Składniki na bezę włoską:
- 60 ml wody
- 250 g cukru lub ksylitolu
- 3 białka
Wykonanie bezy:
Wodę zagotować z cukrem i pogotować kilka sekund. W mikserze ubić białka i stopniowo zalewać je gorącym syropem. Miksować jeszcze 2 – 3 min. do uzyskania sztywnej piany.
Dekoracje:
- Wiórki białej czekolady
- 1 cytryna
- Kilka listków mięty
Ciasto wyjąć z tortownicy. Dekorować bezą włoską za pomocą worka do szprycowania i końcówek dekoracyjnych. Można udekorować cytryną, pokrojoną w plasterki, wiórkami białej czekolady i listkami mięty.

Jabłka zapiekane z migdałową nutą
Składniki:
- 2 twarde jabłka
- 2 łyżeczki masła migdałowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub wanilia mielona i cukier trzcinowy)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 4 kostki czekolady mlecznej
Sposób wykonania:
Górną cześć jabłek odkrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne. Owoce kładziemy na folii aluminiowej. Do wnętrza wkładamy masło migdałowe i czekoladę, całość posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Przykrywamy górną częścią jabłka. Przyrządzone owoce zawijamy dokładnie folią i układamy na grillu. Pieczemy do 30 min.

Makowe pierogi
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 200 g maku białego
- 150 g ugotowanego na miękko ryżu
- 1 żółtko
- miód, wanilia, łyżka masła
Przygotowanie:
Mąkę ze szczyptą soli zalej wrzątkiem i szybko zagnieć ciasto. Gdy się lepi, dodaj więcej mąki. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm, wycinaj krążki.
Przygotuj farsz: uprzednio namoczony mak biały zmiel w maszynce, połącz z ugotowanym na miękko ryżem, dodaj miód do smaku i szczyptę wanilii.
Na krążki z ciasta nakładaj po 1 łyżeczce farszu, zlepiaj brzegi, wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotuj około 5 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi podawaj polane roztopionym masłem z odrobiną miodu oraz udekorowane ziarnami białego maku.

Przepis na poranną kaszkę z dodatkiem aromatycznej wanilii
Składniki:
- 40g kaszy mannej;
- 180ml mleka o obniżonej wartości tłuszczu;
- Szczypta wanilii mielonej;
- 1 łyżka miodu;
- Garść pokruszonych orzechów włoskich;
- ½ banana obranego ze skórki.
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę manną na mleku, a następnie dopraw ją wanilią oraz miodem;
Rozkrój banana na cienkie plastry, a następnie rozłóż go na ugotowanej kaszce mannej;
Posyp kaszkę pokruszonymi orzechami włoskimi i gotowe.