ZDROWY TYDZIEŃ! -10% Z KODEM: ZDROWIE    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Tymianek cena, tymianek przepisy, właściwości
Tymianek cena, tymianek przepisy, właściwości
Tymianek cena, tymianek przepisy, właściwości
Tymianek cena, tymianek przepisy, właściwości

Tymianek mielony 50 g - VIVIO

3,49 zł(3)

Produkt niedostępny


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Tymianek Zastosowanie

Do czego pasuje tymianek?

Liść tymianku to wspaniała przyprawa, która wyróżnia się ostrym, ciepłym i lekko pikantnym aromatem i smakiem. Takie nuty dodają wyrazistości każdej potrawie i rozpieszczają podniebienie. Nadaje potrawom wyrazisty smak i aromat. Tymianek mielony możesz dodać do różnego rodzaju mięs. Kompunuje się idealnie zarówno z wieprzowiną, wołowiną, jak i drobiem. Sprawdzi się jako dodatek do mielonych kotletów, ryby, wzbogaci smak zup np. rosołu. Możesz użyć go do przyrządzania pizzy, bigosu, dobrze smakuje w towarzystwie różnego rodzaju serów oraz potraw z roślin strączkowych. Macierzankę wykorzystuje się także do picia. Można przygotować z niej syrop, dodać do wina lub nalewki. Napar z tymianku stosowany jest do domowych inhalacji oraz płukanek do włosów.


Tymianek KCAL

Ile ma kalorii?

Garść tymianku (około 15 gram) dostarcza naszemu organizmowi zaledwie 15 kalorii. Z czystym sumieniem mogą sięgać po tę przyprawę nawet osoby na diecie.


Tymianek Opis

Tymianek (inaczej macierzanka) to roślina przyprawowa i lecznicza uprawiana w wielu rejonach świata. Znana już w czasach starożytnych. Niezastąpiona w kuchni włoskiej i greckiej. Świetnie komponuje się z mięsem, nabiałem i makaronami. Stanowi również aromatyczny dodatek do pizzy. Z uwagi na działanie bakteriobójcze tymianek wykorzystywany jest także pomocniczo w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych oraz problemów trawiennych. Zawarte w nim olejki eteryczne stanowią składnik wielu past do zębów i płynów do dezynfekcji jamy ustnej. Poznaj właściwości macierzanki i dowiedz się jak wykorzystać ją w swojej kuchni.

Co to jest tymianek i gdzie występuje?

Tymianek (nazywany również macierzanką) to krzew, który rośnie dziko u wybrzeży Morza Śródziemnego oraz na obszarze Ameryki Południowej. Nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa „thymos”, co oznacza odwagę, siłę, męstwo. W czasach starożytnych wierzono w pobudzającą moc tymianku. W Egipcie wykorzystywano tymianek do balsamowania zwłok. Obecnie uprawiany jest w wielu krajach Europy i Ameryki jako roślina lecznicza i przyprawowa. Jak wygląda tymianek? Krzewy dorastają do 40 cm wysokości, łodyga jest zdrewniała w dolnej części, a kwiaty przybierają kolor różowo – fioletowy i przyciągają pszczoły. Jest to roślina miododajna. Kiedy kwitnie? Okres kwitnienia trwa od czerwca do października. Owoce zawiązują się na przełomie lipca i sierpnia. Są to drobne, brunatne rozłupki. Roślina wydziela przyjemny zapach, jest bardzo aromatyczna. Występuje w różnych odmianach. Najbardziej znane gatunki to tymianek cytrynowy, złoty, srebrny, kminkowy, ogrodowy. Z łatwością można uprawiać go w przydomowym ogródku lub w doniczce. Sprawdza się do obsadzania skalniaków. Nasiona wysiewa się zwykle na przełomie marca i kwietnia. Surowcem wykorzystywanym w kuchni i przemyśle farmaceutycznym jest ziele tymianku, czyli niezdrewniała część łodygi z liśćmi i kwiatami, które zaczynają kwitnąć. Jest to roślina olejkowa, więc proces jej suszenia odbywa się w temperaturze 30 – 35 stopni Celsjusza.

Gdzie można kupić tymianek mielony?

Tymianek mielony możesz nabyć obecnie w każdym supermarkecie. Warto jednak zwrócić uwagę na jakość produktu. W sklepie internetowym przyprawa ta może być nieco droższa. Sprzedawana jest zazwyczaj w większych, bardziej ekonomicznych opakowaniach. Również jakość takiego produktu jest o wiele wyższa. W ten sposób możesz cieszyć się bogatym aromatem tymianku znacznie dłużej.

Tymianek z podbiałem

Połączenie tych dwóch roślin jest często wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym celem wzmocnienia ich właściwości. Tabletki do ssania z tymiankiem i podbiałem są stosowane pomocniczo na ból gardła, chrypkę i kaszel. Obie rośliny wykazują działanie przeciwzapalne, osłonowe i ściągające. Stymulują wydzielanie śliny, co zapewnia odpowiednie nawilżenie błon śluzowych.

Przeciwwskazania

Tymianek mielony stosowany jako przyprawa jest bezpieczny dla zdrowia i rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Od kiedy może być stosowany w diecie dziecka? Niewielkie ilości tej przyprawy mogą być podawane już po 1 roku życia. Nie ma przeciwwskazań do stosowania go przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Z uwagi na zawartość w tymianku olejków eterycznych, których jednym ze składników jest tymol, należy zachować szczególną ostrożność podczas aromaterapii. Inhalacje z dodatkiem zbyt dużej ilości tej substancji mogą wywoływać skutki uboczne tj. nudności, wymioty, bóle głowy. Nie są zalecane dla kobiet w ciąży i dzieci przed osiągnięciem 6 roku życia. W przypadku preparatów farmakologicznych z dodatkiem tymianku, zawsze należy zapoznać się z zaleceniami wskazanymi na opakowaniu przez producenta.

Co zawiera macierzanka?

Tymianek to skarbnica substancji czynnych tj. olejki eteryczne, związki garbnikowe, kwasy polifenolowe, flawonoidy i saponiny. Zawiera także wartościowe dla naszego minerały (potas, wapń, fosfor, magnez), witaminę C oraz witaminy z grupy B. Skład chemiczny ziela tymianku może się różnić, a ma na to wpływ kilka czynników: pochodzenie, termin zbioru, warunki suszenia oraz przechowywania surowca.

Właściwości tymianku

Tymianek wykazuje działanie bakteriobójcze, dlatego wykorzystywany jest pomocniczo w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych. Stosuje się go również wspomagająco w zaburzeniach czynności układu pokarmowego z uwagi na właściwości łagodzące. Z ziela tymianku przygotowuje się napary, okłady, kąpiele i płukanki. Rozgniecione liście wykorzystuje się jako okłady w przypadku ukąszenia owadów.

 


tymianek

 

Bibliografia:

Beata Król, Anna Kiełtyka-Dadasiewicz   - „Wpływ metody suszenia na cechy sensoryczne oraz skład olejku eterycznego tymianku właściwego (THYMUS VULGARIS L.)”;   ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 4 (101), 162 – 175

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


ZUPA - KREM Z CUKINII
PRZEPIS

ZUPA - KREM Z CUKINII

Składniki
- 600 g cukinii
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki lubczyku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól himalajska do smaku

Wykonanie:
W garnku roztop masło i oliwę. Dodaj i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie dodaj i podduś przez ok. 5 minut pokrojoną w kostkę cukinię.
Do podduszonej cukinii dodaj przyprawy. Zalej bulionem i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu ok. pół godziny.
Zupę zblenduj na gładki krem, pod koniec blendowania dodając śmietankę. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 

Pyszna pierś z kurczaka z dodatkiem soli himalajskiej
PRZEPIS

Pyszna pierś z kurczaka z dodatkiem soli himalajskiej

Składniki:

- Około 200 gramów fileta z piersi kurczaka;
- 1 szczypta soli himalajskiej;
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż go do średniej wielkości miski;
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek, sól himalajską oraz tymianek;
Przygotowaną marynatą natrzyj kawałki kurczaka;
Przykryj blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarniki do temperatury 220oC;
Rozłóż kawałki kurczaka na blaszce i piecz je w piekarniku przez około 15-25 minut.

Gotowe kawałki kurczaka możesz dodać do pełnej warzyw sałatki lub spożywać je w formie przekąski z dodatkiem domowego sosu jogurtowo-czosnkowego.

Kotlety mielone w sosie z kminkiem
PRZEPIS

Kotlety mielone w sosie z kminkiem

Składniki:

- mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 bułka kajzerka
- mąka pszenna (do obtoczenia)
- mleko do namoczenia bułki
- sos: 5 cebul, masło do smażenia, olej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki wody, sól, pieprz, kminek, tymianek, słodka papryka

Przygotowanie:

5 sztuk cebul pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Namoczyć kajzerkę w mleku.
Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, odciśniętą kajzerkę, wszystko wymieszać, gdy masa jest zbyt rzadka, dodać bułki tartej, doprawić do smaku.
Formować kotlety, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Kotlety przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę, zalać całość wodą, dodać kminek i tymianek, gotować na wolnym ogniu około 30 min.
Rozrobić wodę z mąką, by zagęścić sos, dodać do kotletów, ponownie zagotować.
Kotlety podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta śródziemnomorska – najważniejsze zasady i wpływ na zdrowie

W latach 60-tych ubiegłego wieku uwagę naukowców z całego świata zwrócił fakt, iż mieszkańcy regionu morza śródziemnego znacznie rzadziej zmagają się z takimi zaburzeniami stanu zdrowia, jak cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby nowotworowe. Dlatego też, rozpoczęto intensywne poszukiwanie czynnika, który sprzyjał dobremu zdrowiu niniejszej ludności. Okazuje się, że za długowieczność mieszkańców […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta sokowa – poznaj jej najważniejsze zasady i skutki dla zdrowia

Temat diet i odchudzania od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wszystko to ze względu na fakt, iż z roku na rok wzrasta na świecie liczba osób zmagających się z problemem nadwagi i otyłości. Konsekwencji nadmiernej masy ciała i niezdrowego stylu życia jest wiele, począwszy od złego samopoczucia, a na chorobach nowotworowych i kardiologicznych kończąc. […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety

Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]

czytaj więcej...