
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | Food Lab |
Truskwaka liofilizowana - Skład
Skład: 100% truskawki liofilizowanej w plastrach
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1404 kj / 334 kcal |
Tłuszcz | 3.1 g |
w tym kt nasycone | <0.1 g |
Węglowodany | 59 g |
w tym cukry | 51 g |
Błonnik | 21 g |
Białko | 7.2 g |
Sól | 0.03 g |
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Truskwaka liofilizowana - Zastosowanie
Przykładowe zastosowanie: zdrowa przekąska w ciągu dnia lub dodatek do pożywnego śniadania, dań na słodko jak i wytrawnie. Owoce liofilizowane to świetna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy. Sprawdza się również jako aromatyczny dodatek do herbaty.
Truskwaka liofilizowana - Opis produktu
Truskawka liofilizowana - słodkie, orzeźwiające, bogate w witaminy i minerały owoce.Truskawka jest cennym źródłem witaminy C, A, PP oraz witaminy z grupy B, dużą zawartość wapnia, czy też magnezu. Owoce bogate są w antyoksydanty i przeciwutleniacze - jednym z nich jest kwercetyna. Błonnik zawarty w truskawkach wspiera perystaltykę jelit. Owoce poddane procesowi liofilizacji nie zawierają cukru dodanego, jedynie ten występujący naturalnie w owocach.
Liofilizacja jest procesem suszenia produktów poprzez zamrożenie i odparowanie wody. Dzięki temu procesowi owoce i warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, kolor a także smak. Proces liofilizacji ma wiele zalet i zdecydowanie przeważa nad suszeniem. Jednym z pozytywnych aspektów żywności liofilizowanej jest możliwość długiego przechowywania bez utraty wartości odżywczych. Proces ten uniemożliwia rozwój bakterii w związku z czym stosowanie konserwantów i innych dodatków nie jest potrzebne.