Weekend taniej dostawy

Tradycyjny barszcz, czy krem z buraków? Jaką zupę podać na wigilijnym stole?

Chociaż pogoda za oknami nie przywołuje nam jeszcze na myśl śnieżnych świąt, sezon bożonarodzeniowych przygotowań, z pewnością możemy uznać za rozpoczęty. Dlatego też, w poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie kilka przepisów, które z pewnością ułatwią Ci pracę nad komponowaniem świątecznego menu w zdrowej odsłonie.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować zakwas na tradycyjny barszcz świąteczny;
  • Jak przyrządzić tradycyjny barszcz czerwony;
  • Jak przygotować świąteczną zupę-krem z buraków.

Jak przygotować zakwas na tradycyjny barszcz świąteczny?

Trudno wyobrazić sobie święta bez aromatycznego barszczu z dodatkiem uszek. Zanim jednak go ugotujemy, musimy przygotować zakwas.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Buraki dokładnie umyj, a następnie obierz je z twardej skórki;

Krok II: Obrane buraki pokrój (lub zetrzyj na tarce) na cienkie talarki;

Krok III: Pokrojone w talarki buraki, ułóż ciasno w kamiennym (lub szklanym) naczyniu, przekładając je naprzemiennie zarówno przyprawami, jak i przepołowionym czosnkiem;

Krok IV: Upewnij się, że buraki zostały dociśnięte;

Krok V: Zalej buraki wodą do momentu, aż będą przykryte;

Uwaga: Pamiętaj, aby nie dodawać do buraków nadmiernej ilości wody!

Krok VI: Naczynie z burakami przykryj materiałową ściereczką, a następnie odstaw je w chłodne miejsce;

Krok VII: Przechowuj zakwas przez okres od 3 do 7 dni aż do momentu, w którym wytworzy się na jego powierzchni charakterystyczna pianka.

Jak przyrządzić tradycyjny barszcz czerwony?

Barszcz czerwony to bez wątpienia prawdziwy świąteczny klasyk. Warto również wiedzieć, iż niniejsza zupa jest pełna wartościowych składników odżywczych!

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu;
  • Około 2,5 l wody;
  • 2 kg buraków;
  • 2 korzeni pietruszki;
  • 2 dużych marchwi;
  • ½ selera;
  • Około 20 g grzybów suszonych;
  • 1 białej cebuli;
  • 1 liścia laurowego;
  • Szczypty soli;
  • 2 ziarenek ziela angielskiego;
  • Szczypty pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok I: Pietruszkę, marchew oraz seler dokładnie opłucz, a następnie obierz i pokrój w grubą kostkę;

Krok II: Do garnka przełóż pokrojone warzywa, dodaj liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego, a następnie zalej całość wodą;

Krok III: Gotuj warzywa przez około 60 minut, a następnie wyciągnij je z garnka;

Krok IV: Suszone grzyby zalej niewielką ilością wody (około 150 ml);

Krok V: Po upływie około 20 minut, przełóż grzyby (wraz z wodą) do niewielkiego garnka i gotuj je przez 25-30 minut;

Krok VI: Umyte i obrane buraki, pokrój w kostkę lub plastry;

Krok VII: Dodaj pokrojone buraki do wywaru warzywnego i gotuj je przez około 40, a nawet 50 minut (aż do momentu, w którym staną się miękkie);

Krok VIII: Kiedy buraki będą gotowe, wyciągnij je z garnka;

Krok IX: Do garnka dodaj przygotowany wcześniej zakwas (bez buraków);

Krok X: Do całości dodaj szczyptę pieprzu, soli oraz ugotowane grzyby wraz z wodą;

Krok XI: Gotowy barszcz podgrzewaj przez krótką chwilę.

 Nasza rada: Ugotowane warzywa, możesz wykorzystać do przygotowania sałatki lub kremu warzywnego.

Jak przygotować świąteczną zupę-krem z buraków?

Zupa-krem z buraków to łatwa w przygotowaniu alternatywa dla tradycyjnego barszczu z uszkami.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 3-4 dużych buraków;
  • 1 batata;
  • 1 łyżeczki startego imbiru ;
  • 3 łyżek oliwy z oliwek;
  • 2 łyżeczek posiekanej natki pietruszki;
  • 1 łyżeczki gorczycy;
  • Szczypty pieprzu oraz soli;
  • 100 ml jogurtu greckiego do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok I: Na dnie grubego garnka rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj na nią łyżeczkę imbiru oraz gorczycę;

Krok II: W momencie, w którym warzywa zaczną wydzielać intensywny zapach, dodaj do nich pokrojone w kostkę warzywa (buraki oraz bataty);

Krok III: Zalej warzywa gorącą wodą (niewiele ponad ich poziom);

Krok IV: Gotuj całość pod przykryciem przez około 30 minut;

Krok V: Kiedy warzywa staną się miękkie, dopraw całość pieprzem oraz solą i zblenduj na gładki krem;

Krok VI: Przełóż zupę do miski i udekorują ją jedną łyżeczką jogurtu greckiego oraz szczyptą świeżej natki pietruszki.

Podsumowanie

Buraki to prawdziwa skarbnica wartościowych składników odżywczych, dlatego też w te święta wykorzystaj je nie tylko do przyrządzenia pożywnego barszczu, ale również do przygotowania pełnych świeżych warzyw sałatek.