Tapioka granulki 500g - VIVIO
Tapioka granulki 500g - VIVIO
Produkt niedostępny
Tapioka - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Tajlandia | VIVIO |
Tapioka granulki skład: skrobia z manioku, woda
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1503 kJ/354 kcal | 18% |
Tłuszcz | 0 g | 0% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0 g | 0% |
Węglowodany | 87,8 g | 34% |
W tym | ||
Cukry | 3,3 g | 4% |
Błonnik | 0,9 g | - |
Białko | 0,2 g | <1% |
Sól | 0,003 g | <1% |
Przechowywać w suchym miejscu.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Tapioka - Zastosowanie
Tapioka nie ma wyczuwalnego smaku. Granulki tapioki są idealnym bazą deserów uwielbianych przez dzieci. Służą również do zagęszczania deserów lub mogą być ciekawym dodatkiem do sałatki owocowej. Popularne dzięki, dostępnej również u nas, "bubble tea" - napoju na bazie perełek tapioki.
Kuleczki tapioki przed ugotowaniem należy namoczyć w wodzie lub mleku co skróci czas gotowania (około 2 godzin). Gotujemy ją zawsze bez przykrycia w dwa razy większej ilości wody lub mleka (np. 1 szklanka tapioki na 2 szklanki wody lub mleka), na małym ogniu, dopóki nie zmieni się w przezroczyste perełki.
Tapiokę możemy kupić pod postacią mąki lub granulek o różnej wielkości. Ze względu na swoje właściwości zagęszczające, znalazła ona szerokie zastosowanie w naszej kuchni podczas przygotowywania smacznych zup i sosów. Ponadto, tapioka często wykorzystywana jest do produkcji bezglutenowych deserów. Puding z tapioki z dodatkiem owoców stanowi prawdziwy smakołyk dla wszystkich osób, które zmagają się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Warto również wiedzieć, iż tapiokę z powodzeniem możemy użyć jako zamiennik dla tradycyjnej kaszy lub ziemniaków.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Tapioka - KCAL
W 100 gramach surowej tapioki jest ok. 358 kalorii. W trakcie gotowania tapioka zwiększa swoją objętość, poprzez pochłanianie wody, stąd 100 gramów ugotowanej tapioki to tylko 159 kalorii. Dzięki temu produkt jest idealny dla osób będących na diecie redukcyjnej i dbających o sylwetkę. Tapioka składa się głównie z węglowodanów (skrobi), ale znajdziemy w niej również śladowe ilości tiaminy, witaminy B6, kwasu foliowego oraz kwasów tłuszczowych (nasyconych i nienasyconych). Kalorie w tapioce pochodzą w 6% z białka, 67% z węglowodanów i 27% z tłuszczy. W swoim składzie zawiera spore ilości witaminy A. Tapioka dzięki obecności związków o działaniu przeciwutleniającym może stanowić uzupełnienie diety w składniki o działaniu antyoksydacyjnym.
Tapioka - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat właściwości oraz zastosowania tapioki w codziennej kuchni
Niezwykły smak oraz właściwości zdrowotne tapioki są doceniane już od wielu pokoleń na terenie Ameryki Południowej. Niemniej jednak, jej popularność z roku na rok wzrasta również w naszym kraju. Nic w tym dziwnego, w końcu tapioka jest nie tylko smaczna, ale również lekkostrawna i pełna cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Bez przeszkód można ją stosować w diecie bezglutenowej, zarówno w przebiegu celiakii, jak i zespołu jelita drażliwego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tapioki?
Co to jest Tapioka?
Właściwości tapioki
Mąka z tapioki co to jest?
Tapioka a celiakia i nadwrażliwość na gluten
Jak przygotować tapiokę?
Tapioka cena
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania
Co to jest Tapioka?
Tapioka jest rodzajem kaszy, która wytwarzana jest ze skrobi pozyskiwanej z manioku. Roślina ta (zaliczana do bulwiastych) w naturalnych warunkach występuje na terenach Afryki oraz Ameryki Południowej. Na niniejszych kontynentach, maniok stanowi odpowiednik często spożywanych przez nas ziemniaków. Maniok jest krzewem, który może osiągać wysokość nawet 3 metrów, a jego bulwy wagę nawet do 4 kilogramów. Tapioka najczęściej występuje w postaci drobnych kulek o białym kolorze. Charakteryzuje się ona przyjemnym, delikatnym smakiem. Po ugotowaniu przybiera lepką konsystencję oraz przeźroczysty kolor.
Właściwości tapioki
Tapioka ceniona jest przede wszystkim ze względu na swój hipoalergiczny charakter. Ponadto, w porównaniu z innymi kaszami, jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu dużą ilość węglowodanów, przy stosunkowo niskiej wartości białka. Dodatkowo, niniejszy składnik jest lekkostrawny, dlatego też zajmuje ważne miejsce w diecie osób zmagających się z dolegliwościami w obrębie układu pokarmowego. Na przykład, w przebiegu zespołu jelita drażliwego.
Mąka z tapioki co to jest?
Mąka z tapioki powstaje ze skrobi manioku. Zaliczana jest do mąk bezglutenowych i posiada konsystencję proszku o białym zabarwieniu. Nie posiada ona jednak ani smaku, ani zapachu. Dodatkowo, charakteryzuje się sporą zawartością łatwostrawnych węglowodanów i podobnie jak tapioka, posiada hipoalergiczny charakter. Mąka z tapioki z powodzeniem może stosowana być jako zagęszczacz do sosów lub zup.
Tapioka a celiakia i nadwrażliwość na gluten
Tapioka jest produktem bezglutenowym. Dlatego też, bez przeszkód może wykorzystywana być w diecie osób zmagających się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Warto również wiedzieć, iż tapioka jest źródłem skrobi opornej. Niniejszy związek stanowi pożywienie dla dobroczynnych bakterii bytujących w obrębie naszego układu pokarmowego. Ponadto, skrobia oporna, w wyniku działania bakterii jelitowych, przyczynia się do powstania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, stanowiących źródło energii dla komórek jelita oraz obniżających poziom pH w treści okrężnicy. Niniejszy stan rzeczy może zatem przyczynić się do zniesienia objawów stanu zapalnego oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej w obrębie jelita grubego w przyszłości. Ze względu na wymienione wyżej właściwości, tapioka zajmuje ważne miejsce nie tylko w jadłospisie osób zmagających się z problemem celiakii, ale również wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego lub zespołem jelita drażliwego.
Jak przygotować tapiokę?
Przygotowanie tapioki wbrew pozorom nie jest trudne. Wystarczy zastosować się do kilku poniższych wskazówek.
- Po pierwsze: przelej do garnka szklankę wody i doprowadź ją do wrzenia;
- Po drugie: Kiedy woda będzie już wrzeć, dodaj do niej 3 duże łyżki tapioki;
- Po trzecie: Gotuj całość przez około 20-30 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste;
- Po czwarte: Jeśli tapioka jest zbyt gęsta, podczas gotowania możesz dodać do niej odrobinę wody.
Przyjmuje się, iż szklanka wody o wartości 250ml jest potrzebna do przygotowania 2-3 dużych łyżek surowej tapioki. Pamiętaj, że podczas gotowania tapioka znacząco zwiększa swoją objętość.
Tapioka cena
Tapioka w granulkach dostępna jest w opakowaniach o wadze 500g lub 1000g. Za opakowanie o wadze 500g zapłacimy około 8,00-15,00 złotych. Cena produktu może różnić się w zależności od producenta i wybranego rodzaju. W niektórych sklepach możemy kupić tapiokę błyskawiczną, której czas gotowania nie przekracza 5 minut. Niemniej jednak, produkt taki zazwyczaj poddany jest licznym obróbkom chemicznym, które mogą pozbawić tapiokę cennych właściwości odżywczych.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania
Pytanie 1: Tapioka gdzie kupić? Tapioka w granulkach oraz w formie mąki dostępna jest w nielicznych dyskontach spożywczych. Dlatego też, warto jej poszukać w sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy gwarancję, że produkt, który chcemy kupić charakteryzuje się najwyższą jakością.
Pytanie 2: Tapioka zamiast mąki ziemniaczanej, czy można ją stosować? Mąka z tapioki może stanowić doskonały zamiennik dla mąki ziemniaczanej. Warto jednak wiedzieć, iż tapioka charakteryzuje się delikatniejszym smakiem oraz mniejszą lepkością. Z powodzeniem możemy użyć jej do przygotowania sosu, a nawet domowego kleiku.
Pytanie 3: Tapioka dla dzieci, czy można ją podawać najmłodszym? Tapioka jest produktem lekkostrawnym, dlatego też może zajmować miejsce w diecie nawet najmłodszych dzieci. Warto stosować ją jako zamiennik dla tradycyjnej kaszy lub ziemniaków.
Pytanie 4: Deser z tapioki, czy jest zdrowy? Tapioka często wykorzystywana jest do przygotowywania słodkich deserów. Cenią je sobie szczególnie te osoby, które zmagają się z problemem celiakii lub zespołem jelita drażliwego.
Tapioka to idealny składnik w diecie osób zmagających się z problemem celiakii lub zespołu jelita drażliwego. Z powodzeniem można przygotować z niej smaczny deser, jak również dodać ją do pełnej warzyw zupy lub sałatki. Tapioka jest lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego też już dziś wypróbuj ją w swojej kuchni.
Bibliografia:
- Adebowale, A.A. Sanni, L. O. and Onitilo, M.O. Chemical composition and pasting properties of tapioca grits from different cassava varieties and roasting methods, African Journal of Food Science. Vol (2) pp. 077-082, July, 2008;
- Hansawasdi C., Kurdi P., Potential Prebiotic Oligosaccharide Mixtures from Acidic Hydrolysis of Rice Bran and Cassava Pulp, „Plant Foods for Human Nutrition” 2017;
- Jarosz M., Celiakia, Warszawa 2012;
- Mishra S., Rai T. Morphology and functional properties of corn, potato and tapioca starches, Volume 20, Issue 5, 2006.